Çalışma Kanunu Madde 68

Selamlar,

bizim işyerinde öğleden önce 15 dakika öğleden sonra 15 dakika ve yemek molası bir saat olmak üzere toplam bir buçuk saat ara dinlenmesi var. sormak istediğim soru aşağıdaki kanuna göre (c bendi) 8 saatlik mesaide toplam ara süresi en az bir saat olmalıdır. ama bir yoruma göre öğle arası olduğundan aslında kesintisiz çalışma süremiz 2 adet 4 saatten ibaret ve bu yüzden yemek molası hariç iki adet de 15 dakikalık mola yapma zorunluluğumuz var.

benim yorumum günlük 8 saat çalışmada bir saatlik yemek molası yeterlidir gibi ama bilen biri varsa yorumunu almak isterim.

MADDE 68. - Günlük çalışma süresinin ortalama bir zamanında o yerin gelenekleri ve işin gereğine göre ayarlanmak suretiyle işçilere;

a) Dört saat veya daha kısa süreli işlerde onbeş dakika,

b) Dört saatten fazla ve yedibuçuk saate kadar (yedibuçuk saat dahil) süreli işlerde yarım saat,

c) Yedibuçuk saatten fazla süreli işlerde bir saat,

Ara dinlenmesi verilir.

Bu dinlenme süreleri en az olup aralıksız verilir.

Ancak bu süreler, iklim, mevsim, o yerdeki gelenekler ve işin niteliği göz önünde tutularak sözleşmeler ile aralı olarak kullandırılabilir.

Dinlenmeler bir işyerinde işçilere aynı veya değişik saatlerde kullandırılabilir.

Ara dinlenmeleri çalışma süresinden sayılmaz.

Motosikleti
750x
Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
Kendiniz sormuşsunuz kendiniz cevaplamışsınız.

MADDE 68. - ''Günlük çalışma süresinin ortalama bir zamanında o yerin gelenekleri ve işin gereğine göre ayarlanmak suretiyle'' maddesi sorunuza cevap veriyor aslinda.

Yani yazdıklarınızdan yola çıkacak olursak, mevcut dinlenme süreleri birazda o işyerinin çalışma prensiblerine bağlı olarak esneklik gösterebilir sonucu çıkartabilirsiniz.

Forumdan Uzaklaştırıldı
Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
Kanunen günde sadece 1 saat öğlen molası yeterli, yani o 15 dakikalık 2 adet molayı şirket kullandırmak zorunda değil. Ama fabrika formatında çalışan yerlerde işçinin canı istediğinde "bi 5 dk. oturup dinleneyim çay/sigara içeyim" demek gibi bir şansı olmadığından kanunen olmasa da bu 15 dakikalık molalara hakkı var sonuçta insan bu. Zaten bu formatta çalışan her iş yerinde bu kural gibidir aynı servisler gibi.

Motosikleti
Suzuki GSX-S 1000 F ...S..... CGSUKİ 250 MELEZ KROSS
ben öyle ara dinlenmeymiş felan anlamam...
iş varsa aaşam 5ece çalışırım...
iş yoksa iş yerine bile gitmem...
25 agustostan beri 2,5 gün çalıştım :p:thumleft:

Motosikleti
Suzuki GSX-S 1000 F ...S..... CGSUKİ 250 MELEZ KROSS

çokta umrumda abi...ay başı maaşıma bakarım...:bounce:
ayrıca yeni ekşınlar peşindeyik...
10,5 inç maktap aldık... su çıkartacağız artık...:king:
olursa ekime olmazsa kasıma kadar...:queen:

valla eski iş yerimde yemek molası dahil 70dk molamız vardı.
Bunu 1dk aşsak primden kesinti olurdu.
Ama şimdi ipim kuşşaama denk.
09.00 - 18.00 mesai saatleri.
09:15 gibi ofiste oluyorum.
Öğleden önce ikişer sigaralık iki mola veriyorum.
1 saat yemek yiyorum
Yemekten sonra da yine ikişer sigaralık iki mola, 18:00da bilgisayarımı kapatıp atlıyorum motora :bounce:
Gerçi bu aralar vardiya sistemine geçtik 2 haftada bir gece çalışıyorum ama olsun..

la olm dalga geçmeyin :) 15 erden yarım saat günde, senede 9 mesai günü fazla çalışıyoruz :)

çekecem gidecem yerleşecem kaşa

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar