cahilliğime verin belki çok basit olcak ama...

Yanlız çok yağ koyduğunuzda, silindir üst kafa yüzeyinde, yanma odasında, piston tepelerinde kurumlanma olmuyor mu? Köyde hızarlar var bizde. 35cc. Elemanlar biraz yağı fazla koyuyorlar. O zaman sık sık motoru söküp yanma odasını ve pistonu temizliyorum. Sizde de olmuyor mu?

Motosikleti
Forza250-cygnusL
Piston tepelerinde her motorda olur...Sadece 2 zamanlıda diil...Ama diğer kurumlanmalar sekmanların aşındığını gösterir...Biraz fazla koyunca artar tabiiki yağı...Çok kısa olmak üzere arada sade benzinle çalıştırmak faydalı oluyor....Ben moblyette de çok denedim....Kurum ve yağ atıkları temizleniyor...Ama kısa süreli çalıştırmak kaydıyla.....

bende o kokunun hastasııyım işte......ne olursa olsun yedektekı motorum 2 zamanlı ve 350 jawa olucak....2 zamanlı ve duman :rendeer:

Aman Ben almayım ondan allah korusun:cherry: Sen Benım Yerime de yedek olarak al ve bin ben eksik kalayım :queen: :queen: :queen:

simdi konuya iki sekilde bakıyorum,
1) bizim TANER bosu bosuna panik yapmis,
2) iyikide panik yapmis ki boyle guzel bilgiler edindik....

teknik hoca valla bilgine ve parmaklarina saglık, iyi ugras verdin... nick name ini hakkettin:)

Motor nasıl yağ yakar? Genel olarak segman aşınmasından kaynaklanır. Ancak segman motor içerisinde (yağsız kalma veya arıza durumu hariç) kolay kolay aşınmaz. motor ancak soğuk zamanlarda gereksiz veya fazla gaz verilmesi, motorun ısınması beklenmeden motora yüklenilmesi, yada soğutma termostatı olmamasından dolayı motorun uzun yol kullanımında ideal sıcaklıkta olmamasından kaynaklı bir arızadır. Yazımın başında dediğim gibi, piston aslında soğukken oval şekildedir. Siz soğuk motora gereksiz yere basarsanız, artan basıncı kompresyon segmanı karşılayamaz ve basınç yağ segmanına kadar ulaşır. Buda yağ segmanının çabuk aşınmasından kaynaklanır. Yağ yakan motor aynı zamanda silindir içini de ovalleştirir. Segmanlarınız kaçırmaya başlarsa, motor yağı film oluşturmadan direk yanma odasına karışır. Ateşleme ile oluşan yüksek ısı neticesinde (tabiki) yanar. Dikkat ederseniz, yağ yakma başlangıcında motor çekişi bir miktar artar. Çünkü yağ benzine göre daha yoğundur ve çok yüksek ısı açığa çıkarır. Zaten daha aşırısı, sizlerinde belirttiği gibi motorun çalışmaması anlamına gelir. Yağ yakan motor mutlaka rektefiye edilmelidir. Yağ yakan motor yağı egzosdan damla olarak atamaz. Sebebi, yağ çok yoğun olarak değil, yağ filminden bir miktar daha fazla şekilde yanma odasına geçer. Yanma sonunda da tüm yağ yanar. Böylece duman olarak karşınıza sorun olarak çıkar.

suan ben de bu problem var,- rektefiye olacak diyorlar segmanlar degisecek diyorlar.. ee kac para diyorum 300 civarı diyorlar... garantiden yaptirabilirim ama 3 ay beklemem lazim diyorum boyle bin bisey olmaz diyorlar, teknikhocam ne diyorsunuz bu duruma? . genelde uzun yola sabaha karsı cıkıyorum ve pek mola vermiyorum acaba ondan mi yapti... daha 10.000 km(civarı) de skyteam st 200...

Forumdan Uzaklaştırıldı
Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
Normal konulsa pek çıkmıyor...Ama iki zamanlıda yağın faydası çok...Bile bile çok koyuyoruz...O zaman da duman çok çıkıyor....

Hele ki yokuş yukarı gaza asılırsan.....Arkanda trafik duruyor....:queen: :queen:

ben o trafıgın durdugunu samsun yolunda görmustum gercı dumandan bısey göremıyodum ama neyse...jawayı ılk aldımda 20 ytl lık benzıne 1 lıtre 20/50 yag goymustumda onda yanı..ama fazla yagında motora bı zararı yok.....samsun yolunda her gectımde aynadan arkayı göremıyom.....:cherry: :cherry: :cherry:
ulen bır sene oldu şu yagı bı ayarlayamadım....cok goyom duman az goyom ses yapıooo....ortayı bı tutturamadım....:pr: :pr:

bende dt 125 varken 5 ytl lik benzin 0,50 ytl likde yag koyuyodum tam ayarında oluyodu. Ama 2 yıl oncesi falandı :)

Dostum uglychild;

Değerlendirmen için teşekkür ederim. Ben sadece bugüne kadar edindiğim ve benim hocalarımın bana verdiği bilgileri sizlerle paylaşıyorum hepsi bu. Mesajın içinde ayrıca telekkür ederim.

Sorunun konusuna gelince, motorunda ne gibi bir sorun var? Motor yağ yakması ile birlikte aşırı kurumlanma sorunu ile karşılaşır. Nitekim yağ, yaarken yeterince oksijen ile karışamayacağı için yanma sonunda (tıpkı fazla kömür atılan sobanın boğulması gibi) duman yapacaktır. Ancak sadece segman sorunu duman yapmaz. Yazımda da bahsettim, sübab keçeleri de yağ yakmanın sebebidir. Ancak dumanı doğru tanımlamak gerekir.

Eğer duman, tam gaz vermelerde veya vites düşmelerinde yaşanıyorsa, yani, orta süratle giderken vites değiştirdin ve gaza bastın diyelim. Bu arada hafif bir duman yapıyorsa, bu sübab sorunudur. Yağ eksiltme sorunun var mı? Yağ yakan bir motor çabuk buji kirletir ve hacmine güre 1000km'de 100gr kadar yağ eksiltir. Zaten yağ yakmanın en belirgin özelliğidir eksiltme. Bunu kontrol et. Her çıkan dumanda segman sorunu deyip motor açılmaz.

Genelde soğuk motora aşırı gaz vermek, çok yüksek devirlerde seyretmek, segman aşınmasına sebebiyet veriri. Ancak yüksek devirlerde motoru sürmek de motorun yağ eksiltmesine ve üst devirlerde duman atmasına neden olabilir. Motorun hatırladığım kadarı ile sübab iticili, yani bloktan egzantirkli (OHV) motor. Bu motorlarda aşırı yüksek devir çevirmek sübab yüzmesi dediğimiz (flotting) sübab yayının tansiyonun bitmesi sorunu ile karşılaşılmaktadır. Buda motorda yağ yakmaya sebebtir mesela.

300 milyon bence biraz fazla. Geçenlerde 125cc motoru 150cc ye çevirmek için 120 milyon istediler (yeni silindir gövdesi+piston+segmanlar) Motorun kaliteli bir marka evet, ama sanırım 200cc motor. Bunun için aynı ölçülerde segman bulabilirsin. Ancak sadece segman değiştirilmez. Segman, ya motor aşırı km yaptığında ekonomik olması için yada yağsız kalırsa veya kirli yağ kullanılırsa zamanla kırılır veya çizilir. Çünkü segman aşındığında mutlaka silindir gövdesinin de elden geçmesi ve segman aşınmasının nedeninin bulunması gerekir. Çünkü segman ile yükselen motor kompresyonu, zamanla aşınan conta veya keçelere zarar verir.

Kusura bakma yine uzattım. Öncelikle dumanı tam olarak tarif et. Çünkü bugün segman değiştirip yarın başka arızalar ortaya çıkmasın. Motorunun km'side önemli. Daha önce 2 ayrı otomobil servisinde çalıştım (1997 Ankara Herter MAZDA ve 1998 Ankara Dermancı Rover) hiçbir motor prosedüründe segman + balatalar garantiden değişmiyor. Üzgünüm

Dostum uglychild;

Değerlendirmen için teşekkür ederim. Ben sadece bugüne kadar edindiğim ve benim hocalarımın bana verdiği bilgileri sizlerle paylaşıyorum hepsi bu. Mesajın içinde ayrıca telekkür ederim.

Sorunun konusuna gelince, motorunda ne gibi bir sorun var? Motor yağ yakması ile birlikte aşırı kurumlanma sorunu ile karşılaşır. Nitekim yağ, yaarken yeterince oksijen ile karışamayacağı için yanma sonunda (tıpkı fazla kömür atılan sobanın boğulması gibi) duman yapacaktır. Ancak sadece segman sorunu duman yapmaz. Yazımda da bahsettim, sübab keçeleri de yağ yakmanın sebebidir. Ancak dumanı doğru tanımlamak gerekir.

Eğer duman, tam gaz vermelerde veya vites düşmelerinde yaşanıyorsa, yani, orta süratle giderken vites değiştirdin ve gaza bastın diyelim. Bu arada hafif bir duman yapıyorsa, bu sübab sorunudur. Yağ eksiltme sorunun var mı? Yağ yakan bir motor çabuk buji kirletir ve hacmine güre 1000km'de 100gr kadar yağ eksiltir. Zaten yağ yakmanın en belirgin özelliğidir eksiltme. Bunu kontrol et. Her çıkan dumanda segman sorunu deyip motor açılmaz.

Genelde soğuk motora aşırı gaz vermek, çok yüksek devirlerde seyretmek, segman aşınmasına sebebiyet veriri. Ancak yüksek devirlerde motoru sürmek de motorun yağ eksiltmesine ve üst devirlerde duman atmasına neden olabilir. Motorun hatırladığım kadarı ile sübab iticili, yani bloktan egzantirkli (OHV) motor. Bu motorlarda aşırı yüksek devir çevirmek sübab yüzmesi dediğimiz (flotting) sübab yayının tansiyonun bitmesi sorunu ile karşılaşılmaktadır. Buda motorda yağ yakmaya sebebtir mesela.

300 milyon bence biraz fazla. Geçenlerde 125cc motoru 150cc ye çevirmek için 120 milyon istediler (yeni silindir gövdesi+piston+segmanlar) Motorun kaliteli bir marka evet, ama sanırım 200cc motor. Bunun için aynı ölçülerde segman bulabilirsin. Ancak sadece segman değiştirilmez. Segman, ya motor aşırı km yaptığında ekonomik olması için yada yağsız kalırsa veya kirli yağ kullanılırsa zamanla kırılır veya çizilir. Çünkü segman aşındığında mutlaka silindir gövdesinin de elden geçmesi ve segman aşınmasının nedeninin bulunması gerekir. Çünkü segman ile yükselen motor kompresyonu, zamanla aşınan conta veya keçelere zarar verir.

hocam oncelikle ilgin icin cok tesekur ederim...
onceden de belirttigim gibi motor 10.000 civarı herhalde, belki de gecti tam emin degilim cunku km teli kopukken cok kez Ayvalık bodrum mesafesi ve izmir yaptim... gosterge 5800 de kaldı...

hic bir problemim yokken bi anda yag eksiltmeye basladi hem de 500 km de bir bayagi bi yag ekliyordum... sanirim makinayi sogukken fazla zorladim cunku genelde yola sabah karsi 5 gibi cıkıyordum ve haliyle direk uzun yol oldugu icin pek dinlenmiyordum...
fakat sehir icinde yavas kullandigim zamanlar boyle bir problemim olmuyordu...
izmitteki asıl ana bayii aradigim da en yakın servise gotur biz garantiden parcalari oraya yollariz dediler... ama oda 2 ay surecekmis cunku sekman yurtdısından gelecek elimizde kalmadi dediler... bu arada piston da gonderebileceklerini soylediler, sadece servisin evet demesi yeterliymis... o da problem degil zaten...

benım motorumda aynısını yapıyor.korkma sakın.motor soğuk olduğu için ılk calışmada beyaz bıraz sıyaha yakın duman atar eğer onun ustune soğuk motora gaz verırsen çiğ benzin atar.yani yanmamış benzin olarak eksozdan dışarı atar.yanmamış benzının sıyah cıkması nedenide eksozun içindeki kurumlardan dolayıı...korkulacak bişey yok sadece soğukken gaz verme.

ooooooofffffffffff oooofffff arkadaşlar neden böyle yapıyosunuz adamın aklını karıştırıyosunuz.ahanda bakın arkadaşımız ne güzel açıklamış bende alıntı yaptım bidaha okuyun anlayın diye.yok güzel kardeşim senin motorunda bişey suda karışmamış yağda yakmıyo hem yağ kapalı yerde ne tozlanır nede kirlenir,resmen saçmalık yaaaaaaa.YAĞ 15 GÜN KULLANMADI DİYE DURDUK YERE KİRLENİRMİ HİİİİİİİİİİİİİİİİİÇ YAPMAYIN YAAW.

sen kişileri karistirma da, en bastaki Taner in sorunuydu , son gelen cevapta benim sorunuma cozum... yani anlayacagin o ilk konuyu kapattık biz.. Tanerde mutlu motoru da:)

arkadaşlar hayırlısı ile cumartesi motora bakabildim.rolantide çalışırken herhangi bir problem gözükmüyordu.gaza yüklenince yine siyah siyah fırlatmaya başladı..::) yağına baktım tamdı.ama yinede 100 gr ekleme yaptım.daha sonra yarım saatlik bir gezinti yaptım..döndüğümde tekrar gaza yüklendim.siyah duman attı ilk yüklenişimde.ancak bariz bir şekilde sıvı atması yok denecek kadar azdı.eksoz içine doğru baktğımda sıvı damlacıkları tam çıkış yerinde ise bir birikinti vardı.elime aldım ama inanın ne benzin gibi kokuyorrr nede yağ gibi ... şuan bir problem yok ..çok şükür:)

Motosikleti
Forza250-cygnusL
Sadece hava filtrene baktır....Eğer temizsse hava ayarını biraz açtırırsan siyah duman da atmayacaktır....Zengin karışımlı patlamalarda yani benzin çok hava az karışımlarda siyah duman atar...

Eksoz daki damlalara takma sorunu yok motorun...Her motorda olur...

Motosikleti
Yamaha Fazer 800 ABS 2011
teknik hocam saygılar
siz anlıyor sunuz heralde bu motor işinden .
ufak bişi sorcam.
150 cc lik chopper motoru 250 cc ye çevirmek ne kadar mümkün?
teşekkür ediyorum...

Taner bey
(Teknik hoca zaten belli) Sanırım En kesine yakın tahlil "dunpa" dan. (Enginkadan'ı da katmak gerek)
Dunpa'nın ki hiç olmazsa doğru bir analiz. Ancak sonuçta durum o mudur bilemeyiz. Çünkü makine önümüzde değil. Yukarıda iki arkadaş daha söylemişti)
soğukken gaza yüklenme birr.. ikincisi doğru jikle çekişi yap ve hava ayarını kontrol ettir.
fazla bir şeyin yok..geçmiş olsun, demek geliyor içimden.. İçine sinmezse götür!
Bunu zaten biliyorsun..

Son düzenleme:
Değerli dostum muhahha306 (ismini bilmiyorum kusura bakma lütfen)

150cc bir motoru 250cc ye çıkartman biraz zor. Şöyleki, 150cc motor tek silindirli ve 67mm çap 49.5mm stroğa sahiptir. 67mm çapı sabit tutup 49.5mm stroğu artırarak yada 49.5mm stroğu sabit tutup 67mm çapı artırarak bu mümkün (ama teorikte)

Birincisi, 250cc için (tek silindirli) silindir hacminin 112cm çapa tornalanması gerekir ki bu hem gövdede bu kadar pay yok, hemde silindirleri tutan saplamalar buna izin vermeyecektir. 200cc'ye tornalayabilirsin teorik olarak, ama sanırım 150 ile 125cc silindirlerin dış boyutları ve saplama bağlantı ölçüleri aynı. Buda (ben denedim olmadı) çok kritik bir silindir cidarı oluşmasında neden oluyor. Daha motorun ısınmadan sıkışıp kalacaktır. (bende 125 GY için denedim. Silindirin alt tarafı neredeyse 0.5mm kalınlığa düşürmek gerekiyor ki, bu çok riskli. Ben deneyemedim)

Ne yapmalı? PErformans almak ise amaç, manifold üzerinde oynayıp mümkünse beslemeyi artırmak, ateşlemeyi güçlendirmek gerekir. Sübablarla oynamak da mümkün ana tavsiye etmem. Sübab başları birbirine çok yakın. Ayrıca, sübab yuvaları 150cc bir motorun 9500 devirde ihtiyaç duyacağı havayı emebilecek şekilde tasarlanmıştır. sübab yuvalarını büyültürsen motor devrin bir miktar daha teorikte artacak, ama sübab yayların 10.000 devir ve üserini çevirmeye müsait olmadıından güç alamayacaksın. Dediğim gibi, güzel bir manifold yaptır. Bu manifolda iki karbüratör tak. Bu karbüratörlerden bir tanesi normal olarak çalışsın, diğerini birinci karbüratörün yarı konumundayken çalışabilecek şekilde tel bağlantısı sağla. Bu durumda, hem ekonomik, hemde üst devirlerde ihtiyaç duyacağın bir güce sahip olursun. Olur mu deme, ben şu anda uğraşıyorum. Sorun, sınavlarımız başladı. Bu hafta ilgilenemeyeceğim. Ama bitince veya birşeyler çıkartınca sana yazarım. Ateşlemeyi güçlendir, Kaliteli malzeme ve buji kullan. Başka yapılabilecek şey yok. Egzost ile oynama. Egzostda direk boru takarsan, üst devirlerde %10 gibi bir güç alırsın (oda 0.95Hp eder) ama alt devirlerdeki egzost dekompresyonunu kaybedeceğin için, yavaş hızlarda tork kaybedersin.

İyi geceler

Motosikleti
Yamaha Fazer 800 ABS 2011
tşk ediyorum bilgilerine görüşmek üzere sana başarılar teknik hocam
ismim akif...

şu zamana kadar motorumla ilgili konuştupumuz problem çözüldü..

dün yine enteresan birşeyle karşılaştım..motorum kokuyordu:mrgreen: sedebini bilmiyorum.eksozdan çıkan havada motor gövdeside pis bir koku yaymaya başladı.. özellikle eksoz..sanki bişiler yanıyor..tabi ne olduğunu bilemediğim için ne olduğunu anlayamadım..bu konuda yardımınızı bekliyorum

ve ayrıca motora fazla yağ konursa ne olur ne yapmamız gerekir bunuda paylaşırsanız sevinirim..saygılar

Merhaba dostum taner_k ;

Egzosdan gelen kokunun muhteviyatını buknak için birtakım testler yapmalıyız. Egzosun sıçakken, üzerine bir kaç damla motor yağı damlat. Çok değil, birkaç damla. Koku eğer aynı ise (ki tahminimce aynı) egzosuna yağ karılıyordur. Bu üzerine olsa idi motoru stop ettirdiğinde dumanla beraber anlardın. Koku, sadece durduğunda mı var, hareket ederkende geliyor mu? Bunları bilmemiz lazım. Ben bir ara üst kapak contasını takarken ezmiştim. bu nedenle variatör pervanesine yağ sıçratan motr, oradan egzosa yağ gelmesine neden oluyordu. buda inanılmaz bir koku yayıyordu. Egzosu temizledim geçti. Hava rutubeti olabilir. Ama hava rutubeti ağır kokmaz, kısa sürede geçer. Motorda yağ kaçağı var mı? yağın eksiliyor mu,

Motora fazla yağ koyarsan, karter kısmında yeteri boşluk olmadığından oluşan yağ buharı neticesinde karter contasını patlatabilirsin. Motor yağ cubuğunun son seviyesine kadar bile yağ koysan, krank mili yağa tam olarak girmiyor, endişelenme.

Merhaba dostum taner_k ;

Egzosdan gelen kokunun muhteviyatını buknak için birtakım testler yapmalıyız. Egzosun sıçakken, üzerine bir kaç damla motor yağı damlat. Çok değil, birkaç damla. Koku eğer aynı ise (ki tahminimce aynı) egzosuna yağ karılıyordur. Bu üzerine olsa idi motoru stop ettirdiğinde dumanla beraber anlardın. Koku, sadece durduğunda mı var, hareket ederkende geliyor mu? Bunları bilmemiz lazım. Ben bir ara üst kapak contasını takarken ezmiştim. bu nedenle variatör pervanesine yağ sıçratan motr, oradan egzosa yağ gelmesine neden oluyordu. buda inanılmaz bir koku yayıyordu. Egzosu temizledim geçti. Hava rutubeti olabilir. Ama hava rutubeti ağır kokmaz, kısa sürede geçer. Motorda yağ kaçağı var mı? yağın eksiliyor mu,

Motora fazla yağ koyarsan, karter kısmında yeteri boşluk olmadığından oluşan yağ buharı neticesinde karter contasını patlatabilirsin. Motor yağ cubuğunun son seviyesine kadar bile yağ koysan, krank mili yağa tam olarak girmiyor, endişelenme.

günaydın iyi bir hafta geçirmen dileğiyle teknikhocammm:rendeer:

öncelikle ilgin için teşekkür ederim .. yağ konusunda son yazdukların beni için iy oldu..karter contasını patlatırsın demişin sonra son seviyeye kadar yağ koysanda bii olmaz demişin yaa:cat:

diğer kou için yağ kokusuna çok benziyor..nerden anladın dersen yağı kontrol etmek için baktım o arada kokuyu ordada farkettim.hareket halindeykende o koku var sadece durduğunda değil yani..ayrıca öle bariz bi şekilde duman yok.
duman yok ama çok pis kokuyor ya:):wiinkk: fikirlerinmi bekliyorum

Merhaba Dostum Taner_K;

Çiçekler için teşekkür ederim.

Aslında görmeden çokta yardımcı olamıyorum, kusura bakma lütfen. Ama aklıma gelenler şunlar;

1- Yağ eksiltmen yoksa, yağ incelmesine bağlı koku olma ihtimali vardır. Sendeki motor yağ soğutmalı. Yağ soğutma radyatörün tıkalı ise, yağ radyatörden yeteri kadar yoğun geçemediğinden gerektiği kadar soğuyamaz. Buda, yağın sıcaklığa bağlı olarak yağın incelmesi, ve buharlaşması ile birlikte karter havalandırmasından dışarı çıkar. Yanmış yağa benzer olduğunda, koku yaratabilir. Bu koku daha çok karter alt kısmından, havalandırma hortumundan gelir. Ayrıca, yağ çubuğunu çekip yağı kontrol ettiğinde, normalden daha incfe olduğunu görülür. Yağ radyatörünün kontrol edilmelidir. Ayrıca, yağ radyatörünün boruları kontrol edilmelidir. Buralardaki kaçakta koku nedeni olabilir.

2-Daha önceki problemin devam ediyor mu? Eksozdan hala siyah sıvı geliyor mu?

3- Yağ eksiltmen yoksa, karter havalandırman tıkanmış olabilir. Şanzuman ve motor aynı yağı kullanıyor. bu nedenle şanzuman çıkışındaki hortum tıkalı ise koku nedeni olabilir.

Yağ eksiltmeni mutlaka kontrol et. Bekliyorum

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar