Değerli dostum muhahha306 (ismini bilmiyorum kusura bakma lütfen)
150cc bir motoru 250cc ye çıkartman biraz zor. Şöyleki, 150cc motor tek silindirli ve 67mm çap 49.5mm stroğa sahiptir. 67mm çapı sabit tutup 49.5mm stroğu artırarak yada 49.5mm stroğu sabit tutup 67mm çapı artırarak bu mümkün (ama teorikte)
Birincisi, 250cc için (tek silindirli) silindir hacminin 112cm çapa tornalanması gerekir ki bu hem gövdede bu kadar pay yok, hemde silindirleri tutan saplamalar buna izin vermeyecektir. 200cc'ye tornalayabilirsin teorik olarak, ama sanırım 150 ile 125cc silindirlerin dış boyutları ve saplama bağlantı ölçüleri aynı. Buda (ben denedim olmadı) çok kritik bir silindir cidarı oluşmasında neden oluyor. Daha motorun ısınmadan sıkışıp kalacaktır. (bende 125 GY için denedim. Silindirin alt tarafı neredeyse 0.5mm kalınlığa düşürmek gerekiyor ki, bu çok riskli. Ben deneyemedim)
Ne yapmalı? PErformans almak ise amaç, manifold üzerinde oynayıp mümkünse beslemeyi artırmak, ateşlemeyi güçlendirmek gerekir. Sübablarla oynamak da mümkün ana tavsiye etmem. Sübab başları birbirine çok yakın. Ayrıca, sübab yuvaları 150cc bir motorun 9500 devirde ihtiyaç duyacağı havayı emebilecek şekilde tasarlanmıştır. sübab yuvalarını büyültürsen motor devrin bir miktar daha teorikte artacak, ama sübab yayların 10.000 devir ve üserini çevirmeye müsait olmadıından güç alamayacaksın. Dediğim gibi, güzel bir manifold yaptır. Bu manifolda iki karbüratör tak. Bu karbüratörlerden bir tanesi normal olarak çalışsın, diğerini birinci karbüratörün yarı konumundayken çalışabilecek şekilde tel bağlantısı sağla. Bu durumda, hem ekonomik, hemde üst devirlerde ihtiyaç duyacağın bir güce sahip olursun. Olur mu deme, ben şu anda uğraşıyorum. Sorun, sınavlarımız başladı. Bu hafta ilgilenemeyeceğim. Ama bitince veya birşeyler çıkartınca sana yazarım. Ateşlemeyi güçlendir, Kaliteli malzeme ve buji kullan. Başka yapılabilecek şey yok. Egzost ile oynama. Egzostda direk boru takarsan, üst devirlerde %10 gibi bir güç alırsın (oda 0.95Hp eder) ama alt devirlerdeki egzost dekompresyonunu kaybedeceğin için, yavaş hızlarda tork kaybedersin.
İyi geceler