Büyük motorlar ile dar alanda manevra nasıl yapılır

İzlemenin eğiticiliğine itirazım yok ama bunları izleyeceğine MotoGP izlesin..
Zafer Akçay'dan trafikte ne saçma şeyler olabileceğini ve genelde nasıl önlem alman gerektiğini öğrenebilirsin kabul. Lİstede adı geçenlerden hele seçkin şahsiyetin doğrudan çok yanlışı var, bayılıyor yalan yanlış konuşmaya.

Kastettiğim Honda güvenli sürüş eğitimi zaten ileri sürüş eğitimi değil, güvenli sürüş eğitimi, başlangıç seviyesi. Maalesef Türkiye'de çok birbirine karıştırılıyor bunlar.. Her neyse, eğer şansın olursa İstanbul'a yolunu düşür ve Honda'nın bu eğitimine katıl, ne kadar fayda gördüğüne inanamayacaksın sonra.
Moto gp izlesin de, ne yollar moto gpdeki yollar, ne üzerimizdekiler motogp'deki ekipmanlar, ne de bizler beş yaşından beri motor eğitimi alan insanlarız. (Yaş, temsili) Orada her şey kontrollü, hesaplanmış bir şekilde dönüyor. Burada sen seyir halindeyken bengal kaplanı bile görebilirsin.

Yanlış bilgiye gelince: Bilgiyi çeşitli kanallardan alırsak, genelde ne yapılıyorsa öyle gider, diğerlerini eleriz. Çok yönlü takibi bundan önerdim zaten. (Ben bile sıfır tecrübe olmama ve bilgisizliğime rağmen bu önerdiklerimin bazı fikirlerini aklıma mantığıma sığdıramıyorum. ) Güvenli sürüş de ileri sürüşün önemli bir parçaısıdır ayrıca. Haliyle bu isimler güvenli sürüş eğitim konuları da çekiyor ve çok fazla var.

Bir de bu işi bilen insanları ünternet ortamında bazen, birini bozar gibi bilgi verirken görüyoruz. Biliyorlarsa lüften esin kaynağı olsunlar. Uğraşamayacaklarsa sert çıkma gibi hareketlere girişilince kimse dikkate almıyor.

Büyük motor ile dar alanda manevra çalışması başlı başına bir problem. Ben yıllardır bu yönümü geliştiremedim çünkü bu konuda antrenman yapamıyorum.

Öncelikle motosikleti devirmeyi göze almak gerekiyor. Motor büyükse, devrildiğinde bir tarafları zarar görebiliyor, dolayısıyla devrilmeye karşı hazırlanmış bir motorla bu eğitimi gerçekleştirmeniz lazım.

İkincisi, büyük motorları yerden kaldırmak zor. Üzerinde bir sürü kılık kıyafet varken, düşmenin getirdiği moral bozukluğuyla birlikte, yerden kalkmıyor motorlar.

Üçüncüsü; yanlış yaptığınız bir şey varsa, doğrusunu birisinin size söylemesi / göstermesi gerekiyor, yani yanınızda bir eğitmen olmalı.

Zor iş yani.

Moto gp izlesin de, ne yollar moto gpdeki yollar, ne üzerimizdekiler motogp'deki ekipmanlar, ne de bizler beş yaşından beri motor eğitimi alan insanlarız. (Yaş, temsili) Orada her şey kontrollü, hesaplanmış bir şekilde dönüyor. Burada sen seyir halindeyken bengal kaplanı bile görebilirsin.

Yanlış bilgiye gelince: Bilgiyi çeşitli kanallardan alırsak, genelde ne yapılıyorsa öyle gider, diğerlerini eleriz. Çok yönlü takibi bundan önerdim zaten. (Ben bile sıfır tecrübe olmama ve bilgisizliğime rağmen bu önerdiklerimin bazı fikirlerini aklıma mantığıma sığdıramıyorum. ) Güvenli sürüş de ileri sürüşün önemli bir parçaısıdır ayrıca. Haliyle bu isimler güvenli sürüş eğitim konuları da çekiyor ve çok fazla var.

Bir de bu işi bilen insanları ünternet ortamında bazen, birini bozar gibi bilgi verirken görüyoruz. Biliyorlarsa lüften esin kaynağı olsunlar. Uğraşamayacaklarsa sert çıkma gibi hareketlere girişilince kimse dikkate almıyor.

MotoGP izlemesi çok faydalı olur diye demedim onu zaten, seçkini izleyeceğine izlesin demek istedim.. =) En azından MotoGP izleyerek yanlış bir şey öğrenmesi pek mümkün değil.

Gıcıklık gibi olacak ama, bu ikisinin ayrılmasının önemli olduğunu düşündüğüm için tekrar üzerinde duruyorum. Güvenli sürüş ileri sürüşün bir parçası değildir. Güvenli sürüş, güvenliği ön planda tutarak tercihler yapmayı barındıran bir davranış setidir. İleri sürüş ise sürülen taşıtı ileri seviyede sürebilmeyi, performansını çıkartabilmeyi sağlayan yetkinlikler seti. Mantıken ileri sürüş tekniklerine geçmeden önce güvenli sürüş prensipleri öğrenilmeli ve uygulanmalıdır ama bu bir gereksinim değil - ileri seviye sürüş bilgisi olan birisi trafikte gerizekalı gibi tercihler yaparak sürebilir.

Gıcıklık gibi olacak ama, bu ikisinin ayrılmasının önemli olduğunu düşündüğüm için tekrar üzerinde duruyorum. Güvenli sürüş ileri sürüşün bir parçası değildir. Güvenli sürüş, güvenliği ön planda tutarak tercihler yapmayı barındıran bir davranış setidir. İleri sürüş ise sürülen taşıtı ileri seviyede sürebilmeyi, performansını çıkartabilmeyi sağlayan yetkinlikler seti. Mantıken ileri sürüş tekniklerine geçmeden önce güvenli sürüş prensipleri öğrenilmeli ve uygulanmalıdır ama bu bir gereksinim değil - ileri seviye sürüş bilgisi olan birisi trafikte gerizekalı gibi tercihler yaparak sürebilisürm
Moto gp nin doğruları moto gp için geçerli. Hayatta doğru kadar yanlış da var. Aklımız bunları süzmek için zaten. Bunu da teyit arayarak yaparız genelde.

Güvenli sürüşsüz ileri sürüş bir hiç, bunu siz de söylemişsiniz. Bu nedenle güvenli sürüşten bahsetmeyen ileri sürüş içerikçisi zaten yok.

Zafer Akçay'ın her Pazar sabahı bize anlattıkları "yol" ile ilgili bir durum ama "parkur" bambaşka bir şey. En basit kapalı alan hakimiyet eğitimlerinde 8 çizme, dar alanda dönüş, slalom, frenleme gibi şeyler anlatılıyor ve de kursiyere hataları ve işin doğrusu uygulamalı olarak gösteriliyor. Ha benim aldığım bir eğitimde stajyer öğretmen dar alanda dönüşte AT'yi devirmişti de Allah'ın gücüne gitmesin çok gülmüştüm.

Konuyu açan arkadaş muhtemelen bakış olayını yanlış yapıyor ve de eliyle gazı iyi dozajlayamıyor, çok düşük devir de kullanıyor olabilir ve debriyajı da kullanmadığını düşünüyorum. Bir küçük tavsiye de bu tip dar alan dönüşlerinde gidon kırıkken, hız da fıtı fıtı ise ön frenle çok işiniz olmasın, düşersiniz, illa frene basmak gerekiyorsa arka fren kullanımını öneririm. Yine de konunun uzmanları ve eğitmenler benden daha doğrusunu anlatacaktır.

İyi forumlar, geçen günlerde A2 ehliyet kursuna yazıldım. Hiç motor tecrübem olmadığı için başta küba cg verdiler onda iyice ustalaştıp parkuru hatasız yapınca kendi motorum olan apachi 200 rtr ye geçtim. Motor değiştirince yeni motorum çok daha ağır olduğu için 8 yaparken çok zorlanıyorum, motoru zapt edip düşürdüğüm oldu. Düz yolda giderken sıkıntım yok fakat dar manevralarda motoru kontrol edemiyorum arada deviriyorum bana bu konuda ne tavsiye edersiniz?
Motor devrilcek gibi olduğu an gazı aç bağırsın motor sıkıntı olmaz devrilmez. Bu arada dönüşte devirmenin sebebi frene basman.

Zafer Akçay'ın her Pazar sabahı bize anlattıkları "yol" ile ilgili bir durum ama "parkur" bambaşka bir şey. En basit kapalı alan hakimiyet eğitimlerinde 8 çizme, dar alanda dönüş, slalom, frenleme gibi şeyler anlatılıyor ve de kursiyere hataları ve işin doğrusu uygulamalı olarak gösteriliyor. Ha benim aldığım bir eğitimde stajyer öğretmen dar alanda dönüşte AT'yi devirmişti de Allah'ın gücüne gitmesin çok gülmüştüm.

Konuyu açan arkadaş muhtemelen bakış olayını yanlış yapıyor ve de eliyle gazı iyi dozajlayamıyor, çok düşük devir de kullanıyor olabilir ve debriyajı da kullanmadığını düşünüyorum. Bir küçük tavsiye de bu tip dar alan dönüşlerinde gidon kırıkken, hız da fıtı fıtı ise ön frenle çok işiniz olmasın, düşersiniz, illa frene basmak gerekiyorsa arka fren kullanımını öneririm. Yine de konunun uzmanları ve eğitmenler benden daha doğrusunu anlatacaktır.
Abi Zafer Akçay olmasın da Mustafa Zeki Özşahin olsun. Sonuçta karışık kutuyemiş tadında hepsini dünlemek fayda sağlayacak. Dar dönüşle bitmiyor ki mevzu...

Abi Zafer Akçay olmasın da Mustafa Zeki Özşahin olsun. Sonuçta karışık kutuyemiş tadında hepsini dünlemek fayda sağlayacak. Dar dönüşle bitmiyor ki mevzu...
Tabi ki dinlemek, izlemek gerekir. Ben de bu tip programları çok izlerim. Lakin burada bu öğrenilenleri tatbik ederken birinin bizlere "hafız şurada şu yanlışı yapıyorsun, doğrusu budur" diye geri bildirim vermesi gerekiyor. O nedenle videolar izlemek çok iyi ama gerçek bir eğitim gibi olamıyor.

Tabi ki dinlemek, izlemek gerekir. Ben de bu tip programları çok izlerim. Lakin burada bu öğrenilenleri tatbik ederken birinin bizlere "hafız şurada şu yanlışı yapıyorsun, doğrusu budur" diye geri bildirim vermesi gerekiyor. O nedenle videolar izlemek çok iyi ama gerçek bir eğitim gibi olamıyor.
Adam eğitim şansım yok dedi, o yoksa bu var dedim ben de🙂 Sonuçta mantığın oturması önemli. Riding academy, safety iki gün... Paran olsa bir aylik eğitim alsan da iş sende bitiyor. Sonuçta yalnızsın.

Hocam bakış konusunda özellikle dikkat ediyorum ama dediğiniz gibi gaz ayarlama konusunda sıkıntı yaşadığım oluyor o yüzden dönerken aniden yoldan çıktığım da oldu o yüzden kavramadayken ufak ufak gaz verip dönmeye çalışacağım. Ön frene de hiç basmamaya dikkat ediyorum.

Hocam bakış konusunda özellikle dikkat ediyorum ama dediğiniz gibi gaz ayarlama konusunda sıkıntı yaşadığım oluyor o yüzden dönerken aniden yoldan çıktığım da oldu o yüzden kavramadayken ufak ufak gaz verip dönmeye çalışacağım. Ön frene de hiç basmamaya dikkat ediyorum.
Bakış kısmı çok önemli ve atlanıyor, muhakkak döneceğiniz yöne doğru gözlerinizi demiyorum ama kafanızı o yöne doğru tam çevirmeniz gerekiyor. Çenenizin üzerinde göz olduğunu düşünün, çene üstü o göz siz nereye dönecekseniz oraya bakmalı. Gaz hassasiyeti de zamanla yerine oturur.

Motor devrilcek gibi olduğu an gazı aç bağırsın motor sıkıntı olmaz devrilmez. Bu arada dönüşte devirmenin sebebi frene basman.
Dediğinizi fark ettim hocam sürat arttıkça motorun stabilitesi de bariz şekilde artıyor. Dönüşlerde bazen kontrolü kaybedecek gibi olduğumda frene basıp motoru devirdiğim oldu bundan sonra minimum fren ile parkura devam edeceğim.

Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Bak bu videonun 16.dk dan sonrasını izle ve pratik yap

Düşük cclerde genelde yapılmaz zira hız yeterince düşebilir devir kaybetmeden ama taktik olarak söyleyeyim. 2. Viteste motor stop edecek kadar yavaşlaman gerekiyosa ve yine de devir kurtarmıyosa 8i birinci viteste yap, devri yüksek tutup gaz koluyla oynama ve arka frenle hızını ayarla. Bunu önce düz giderken veya sadece 90 derece dönüşlerde uygulayarak ayağını iyice alıştırıp sonra 8 çizerken kullan, zira ayağın alışmazsa yine arka tekeri kitleyip düşme ihtimalin var, elinin gaz ayarı gibi ayağının da fren ayarı olması gerekli. Bu şekilde çok daha güvenli şekilde ve rahat döneceğine eminim.

Düşe kalka öğrenirsin.
Tamda olması gereken cevap bu.ydu :))

30 yıllık Şöförüm , Bir haftadır Reno Master Long kasa ile yolculuk ediyorum , Frenleri biraz zayıf , kasada yüklü olunca frene biraz fazla abanıyorum nazlıda olsa duruyor , yani huyunu suyunu biliyorum artık ayaklar ile beyin senkronize olmuştu. Dün gece Şirket aracı olarak daha 1 yaşında Ford Courier verdiler , arabaya bindim az ilerde fren yapıp yavaşlayacağım , sanki birden abs devreye girdi , öyle böyle degil sanki kazık fren yaptım.
Megerse Reno Master a alışan ayak ayarı buna fazla gelmiş :)) frene daha dokanıyorsun ford courirer anında tepki veriyor..

8 çizme olayıda öyle birşey , motordan motora tepki düzeyi farklı olur.. Düştükçe Alışırsın.. ;)

Son düzenleme:
Tvs Rtr 200 8 çizmek için üretilen bir motosiklet desek yanlış olmaz. Becerisi en zayıf sürücüler için 1.viteste sekize giriş hızı 10-13 km/h ile gazı tam kapatarak debriyaj, fren vs dokunmadan, gidonu sıkmadan denersen çok kolay olduğunu görürsün. Özetle motoru rahat bırak sekizi kendi döner. :) bakış vs. hocaların söylemiştir zaten. Bu tarz küçük motorlar ile 2. Vites önerilir. Fakat Rtr200 1. Viteste daha kolay.

İzlemenin eğiticiliğine itirazım yok ama bunları izleyeceğine MotoGP izlesin..
Zafer Akçay'dan trafikte ne saçma şeyler olabileceğini ve genelde nasıl önlem alman gerektiğini öğrenebilirsin kabul. Lİstede adı geçenlerden hele seçkin şahsiyetin doğrudan çok yanlışı var, bayılıyor yalan yanlış konuşmaya.

Kastettiğim Honda güvenli sürüş eğitimi zaten ileri sürüş eğitimi değil, güvenli sürüş eğitimi, başlangıç seviyesi. Maalesef Türkiye'de çok birbirine karıştırılıyor bunlar.. Her neyse, eğer şansın olursa İstanbul'a yolunu düşür ve Honda'nın bu eğitimine katıl, ne kadar fayda gördüğüne inanamayacaksın sonra.
Benim bu Honda sürüş eğitimine gitmek için en az 200km yol yapmam lazım ki daha şimdiden yıllık izin zamanımı da ayarlayıp kaydolmayı planlıyorum. Eğitim şart. Geçen yıl motoru değiştirince kapalı alanda hakimiyet eğitimi aldım bir eğitmenden, sertfikalı falan iyi bir eğitmendi ama bir de kurumsal eğitim veren yerleri merak ediyorum, acaba honda'nın hangi seviyesinden başlasam ona karar veremedim. Keşke seviye sınavı benzeri bir sistemi olsa, eğitmen sürüşüme bakıp sen bu seviyeden başla dese mesela ne güzel olurdu.

Tvs Rtr 200 8 çizmek için üretilen bir motosiklet desek yanlış olmaz. Becerisi en zayıf sürücüler için 1.viteste sekize giriş hızı 10-13 km/h ile gazı tam kapatarak debriyaj, fren vs dokunmadan, gidonu sıkmadan denersen çok kolay olduğunu görürsün. Özetle motoru rahat bırak sekizi kendi döner. :) bakış vs. hocaların söylemiştir zaten. Bu tarz küçük motorlar ile 2. Vites önerilir. Fakat Rtr200 1. Viteste daha kolay.
Özellikle dikkat ederim teşekkürler. Hocam dar manevra yaparken sola dönüşlerde daha rahat dönüyorum sağa dönerken daha zor geliyor bu dengesizliği nasıl giderebilirim?

Benim bu Honda sürüş eğitimine gitmek için en az 200km yol yapmam lazım ki daha şimdiden yıllık izin zamanımı da ayarlayıp kaydolmayı planlıyorum. Eğitim şart. Geçen yıl motoru değiştirince kapalı alanda hakimiyet eğitimi aldım bir eğitmenden, sertfikalı falan iyi bir eğitmendi ama bir de kurumsal eğitim veren yerleri merak ediyorum, acaba honda'nın hangi seviyesinden başlasam ona karar veremedim. Keşke seviye sınavı benzeri bir sistemi olsa, eğitmen sürüşüme bakıp sen bu seviyeden başla dese mesela ne güzel olurdu.
GS1'den başlasan bile kendindeki farkı görürsün ama ben sana kendi kullandığın motorunla eğitim almanı tavsiye ederim. Bu, bildiğim kadarıyla Honda'da olmuyor. Yİne Honda eski eğitmenlerinden Murat Denizhan'dan da birebir eğitim alabilirsin. Yol eğitimi için de Osocan buralarda olsa da bir kaç motor toplanıp ondan eğitim alsak iyi olurdu.

Özellikle dikkat ederim teşekkürler. Hocam dar manevra yaparken sola dönüşlerde daha rahat dönüyorum sağa dönerken daha zor geliyor bu dengesizliği nasıl giderebilirim?
O kusur sadece sana ait değil. Büyük bir çoğunluk sola daha kolay döner. Küçük bir azınlık ise tam tersidir. Topa sağ ayakla iyi vuruş yapıp sol ayakla vuramamak gibi bir şey. Çalışma ile yeterli seviyeye gelirsin.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar