Yavaş hızda sabit gaz, arka frenle dengeleyip yarım debriyaj ile alışırsınız. Bakış da çok önemli. bir de sağ el kesinlikle ön frene gitmesin, ön fren o kadar yavaş hızda dönerken panikle sıkarsanız kesin düşürürsünüz. Biz burada ne kadar yazsak nafile, eğitmenin size o anda göstermesi lazım o zaman ancak kafaya oturuyor olay.
uzun yıllar xmax 250 sürdükten sonra 225 kiloluk vstrom 650 alınca ben de becerememiştim, hatta motorun üzerine tırmanmayı bile beceremeyince bütün güvenim kayboldu ben eğitim almadan bunu sürmeyeyim deyip kapalı alan hakimiyet eğitime yazıldım, eğitim alanına motoru kendim götürmedim xmax ile gittim, eğitim alanında eğitmenler sağolsun sabırla anlattılar, yalnızca bir kez panikle ön fren yapınca düştüm sonrasında gazı sabit tutup arka frenle dengeleyip debriyajla kavramayı ayarlayarak hızı ayarlayınca dönebildim, bir kere dönebilince zaten aaa kolaymış deyip devamı geliyor.
Benim kapalı alanda döndüğüm dar dönüşler sekiz dönüşünden daha dar ve zor dönüşlerdi, ehliyet sınavındaki sekiz çok daha kolay kalır bunun yanında.
Eğitmene sorun, onun size doğru yönlendirmesi lazım. Ama yönlendiremiyorsa da olay hafif kontrollu arka fren, sabit gaz ve debriyaj, tabi ki bakışı da kaçırmamak lazım.
Ehliyet sınavı eğitimleri parkuru geçecek kadar oluyor, devamında imkan yaratıp kapalı alanda hakimiyet eğitimi almayı da ihmal etmeyin. Ben geçen yıl Mayıs başında eğitim almıştım, işten fırsat bulursam, zaman yaratabilirsem bu yıl da eğitim almayı düşünüyorum ki istanbul'da yaşamıyorum, eğitime gitmek için 200km yol gideceğim.