Büyük motorlar ile dar alanda manevra nasıl yapılır

İyi forumlar, geçen günlerde A2 ehliyet kursuna yazıldım. Hiç motor tecrübem olmadığı için başta küba cg verdiler onda iyice ustalaştıp parkuru hatasız yapınca kendi motorum olan apachi 200 rtr ye geçtim. Motor değiştirince yeni motorum çok daha ağır olduğu için 8 yaparken çok zorlanıyorum, motoru zapt edip düşürdüğüm oldu. Düz yolda giderken sıkıntım yok fakat dar manevralarda motoru kontrol edemiyorum arada deviriyorum bana bu konuda ne tavsiye edersiniz?

İyi forumlar, geçen günlerde A2 ehliyet kursuna yazıldım. Hiç motor tecrübem olmadığı için başta küba cg verdiler onda iyice ustalaştıp parkuru hatasız yapınca kendi motorum olan apachi 200 rtr ye geçtim. Motor değiştirince yeni motorum çok daha ağır olduğu için 8 yaparken çok zorlanıyorum, motoru zapt edip düşürdüğüm oldu. Düz yolda giderken sıkıntım yok fakat dar manevralarda motoru kontrol edemiyorum arada deviriyorum bana bu konuda ne tavsiye edersiniz?
Öncelikle selamlar kardeşim İnşallah ehliyetini kazasız belasız alır güzel güzel motorunu sürersin, kuba cg lerde gidon yapısı dardır, oturuş pozisyonu diktir ve ağırlık olarak hafiftir anlayacağın normal bir comuter motor yapısına sahiptir ancak tvs apachi rtr naked tarza yakın bir motor olup sürüş pozisyonu daha aşağıda ve gidon yapısı geniştir ağırlık olarak 120 kilo bantlarındadır kendi motorunda daha sık pratik yapmanı tavsiye ederim bunun hemen söyleyince yapacağın bir çözümü yok gidon yapısıda senin kafanı karıştırıyor tahmin ediyorum kontra yapmadan 1.viteste 8 parkurunu tekrar ediyorsun. Kontra tekniğini uygularsan, 2.viteste gidersen ve sık sık tekrar yaparsan düşmelerin önüne geçersin ama ehliyetsiz motor sürme kendinide etrafıda riske atma. Tekerine taş değmesin.

Öncelikle selamlar kardeşim İnşallah ehliyetini kazasız belasız alır güzel güzel motorunu sürersin, kuba cg lerde gidon yapısı dardır, oturuş pozisyonu diktir ve ağırlık olarak hafiftir anlayacağın normal bir comuter motor yapısına sahiptir ancak tvs apachi rtr naked tarza yakın bir motor olup sürüş pozisyonu daha aşağıda ve gidon yapısı geniştir ağırlık olarak 120 kilo bantlarındadır kendi motorunda daha sık pratik yapmanı tavsiye ederim bunun hemen söyleyince yapacağın bir çözümü yok gidon yapısıda senin kafanı karıştırıyor tahmin ediyorum kontra yapmadan 1.viteste 8 parkurunu tekrar ediyorsun. Kontra tekniğini uygularsan, 2.viteste gidersen ve sık sık tekrar yaparsan düşmelerin önüne geçersin ama ehliyetsiz motor sürme kendinide etrafıda riske atma. Tekerine taş değmesin.
Hocam tavsiyelerin ve iyi dileklerin için teşekkür ederim. En başta cg ile 8 yaparken girmeden 2ye atıp kavrama noktasında kendi hızıyla gidiyordum ama tvs ye geçince denedim ama bir kaç kere istop etti. 2.viteste çok yavaşlayınca motor titremeye başlayınca istop edecek diye hemen 1e atıyorum bu konuyu hala aşamadım ne tavsiye edersin? Bir de dar manevra yaparken durmam gerektiğinde dengemi sağlayamayıp düştüğüm oldu bunun için ne tavsiye edersin?

Hocam tavsiyelerin ve iyi dileklerin için teşekkür ederim. En başta cg ile 8 yaparken girmeden 2ye atıp kavrama noktasında kendi hızıyla gidiyordum ama tvs ye geçince denedim ama bir kaç kere istop etti. 2.viteste çok yavaşlayınca motor titremeye başlayınca istop edecek diye hemen 1e atıyorum bu konuyu hala aşamadım ne tavsiye edersin? Bir de dar manevra yaparken durmam gerektiğinde dengemi sağlayamayıp düştüğüm oldu bunun için ne tavsiye edersin?
kardeşim tavsiyem kendi motorunda hafif gaz vererek devam et normalde 2.viteste gitmesi gerek ama arada olabilir, 8 çizmezden önce kendi motorunla 0 çiz sakin bir şekilde bunu dengeni oturtana kadar sağa ve sola yap hem faydası olur hemde motorunun dinamiklerine alışırsın :)

kardeşim tavsiyem kendi motorunda hafif gaz vererek devam et normalde 2.viteste gitmesi gerek ama arada olabilir, 8 çizmezden önce kendi motorunla 0 çiz sakin bir şekilde bunu dengeni oturtana kadar sağa ve sola yap hem faydası olur hemde motorunun dinamiklerine alışırsın :)
Hocam motorun gaz tepkisi bana yüksek geldiği için kavrama noktasında tutup gaz versem daha yumuşak bir gaz tepkisi olur mu? Bazen öne savurduğu için dengemi kaybettiğim oluyor.

Senin yaşadığın durumun nedeni motorun gaz ve debriyaj kavramasına alışmamış olman, bir de yeniliğin verdiği tedirginlik. Beynin "ben bunu nasıl taşıyacağım? "diye soruyor. Burada yapılacak iki şey var. Ekipmanlarını sağlam seç, botun varsa onu giy git ve pratik yapmayı bırakma. Bugün ben de a2 ilk derse gittim. Her ne kadar bol bol nasıl kullanılır videolarında "Sen motoru taşımayacaksın motor seni taşıyacak" Sözünü duysam da, "ben bunu nasıl taşıyacağım? "sorusu gitmedi ve öylece bindim. Motor benim iki katım ağırlıkta. Dengem olmasına rağmen bir süre motoru milim oynatamadım, kafamda ağırlık olayı şiştikçe şişti. Yarım saat emekledim. Sonra motora alışmış olacağım, gitmeye sonra da dönmeye başladım. Hoca da şaşırdı. Ağırlığı unut hayallerini ve sevgini hatırla, bırakmayınca oluyor. Bu arada ben scooter ehliyeti alıyorum🤣 senden avantajım debriyaj yok. Senden eksi kalan yanım da ortası boş. Bacaklarımı yapıştırıp denge sağlayacağım bir yer yok. Gelecek derste olayı çözersin. Daha önce benim de vitesli deneyimim oldu, düştüm çok normal. Emin ol vitesliye adapte olması daha kolay. Oturuş pozisyonu bisiklete benzediği için işin büyük kısmı çözülüyor. Bilinçaltına motor kullanma videolarıyla işi tanıt, eğitim sırasında o izlediklerin çok yardımcı oluyor. İkinci bir öğretmen sennile ilgileniyormuş gibi, izlediklerin aklına geliyor. Devam. 👍

Hocam motorun gaz tepkisi bana yüksek geldiği için kavrama noktasında tutup gaz versem daha yumuşak bir gaz tepkisi olur mu? Bazen öne savurduğu için dengemi kaybettiğim oluyor.
faydası olur ancak vites geçiş dinamiklerine alışman gerek o yüzden panik yapma sakin kal böyle böyle kendini geliştirirsin.

Motosiklette yapılacak en iyi antrenmanlardan biride olduğu yerde iki ayağını kaldırıp dengede durmaya çalışmak.
Düşük hızlarda kontrol yeteneğine çok katkısı oluyor.

hiç motor tecrübesi olmayan ve yeni a2 ehliyeti alan biri olarak yazmak istedim. Banada rtr apachi 200 verdiler, gaz tepkimesi ve ağırlığı değişik gelmişti. 50km bile yapmadığım bir scooterım vardı az çok onu sürüyordum ama virajlarda falan yavaslayip ayagimi yere koyup donuyordum yoksa korkuyordum donmeye. Vitesli motorda bana daha basit geldi donmek, 8 cizmeyi yarim debriyaj ile yaptim ben ne gaz ne de arka fren, sadece debriyaj. Yeni baslayan birisi olarak yarim debriyaj + gaz + arka fren kombinasyonu çok zor gelir ki bana da öyle geldi. Motorun kendisi zaten gidiyor ne diye gaz arka fren yapayim? bazen stop edicekmiş gibi oluyordu motor hafif gaz veriyordum.Depoyu bacaklarınla kavra çok faydası olmuştu bana. En önemli tavsiye ise “BAKIŞ”. Yere yapışıcam diye korkma, ayağını yere koyma. Düşücekmiş gibi olsanda panik yapmayıp bakışı kaçırma. Biz 3 saat sıra bekliyorduk 10 dk sürüyorduk sene sonu aldığımız için acayip kalabalıktı. Totalde 40 dakika motor sürme bilgisi ile ehliyeti aldım. Ilk kursa geldigimde hoca dedi ki motor surmeyi biliyor musun bende yok dedim bisiklet kullandin mi dedi evet dedim tamam bu da bisiklet gibi dedi bu gaz bu fren gazla gidiyon frenle duruyon diyip digerlerini gosterdi ve digerleri ne yapiyorsa onu yap dedi :D bende oyle yaparak ogrendim. Dediğim gibi tecrübesiz bir sürücüyüm fakat ehliyeti olan bir sürücüyüm :D ilk önce ehliyet sinavini gecmeye odaklan daha sonrasinda pratik yaparsin kendi motorunla zaten.

Hocam tam anlayamadım durur vaziyetteyken 2 ayağı kaldırınca direk motor devrilmez mi?
Ayağını bir iki santim kaldırıp dengede durmaya çalışıyorsun öyle motosiklet devrilecek kadar çok yükseğe kaldırmıyorsun.
Denge bozulduğunda tekrar ayak ucunu değdirip dengeye gelmeye çalışıyorsun.
Bu düşük hızlarda Denge sağlama yeteneğine çok katkısı oluyor tavsiye ederim.

Yıllardır otomobil kullanırım.Otomobille 1.000.000 kilometre yol yapmışımdır. Motosiklette henüz çok yeniyim. Tahminen 40.000 kilometre kadar motosiklet kullandım. Ancak halen otomobil ve motosiklet kullanmayı, trafik okuyabilmeyi, tehlike olabilecek durumları tahmin edebilmeyi geliştirmeye devam ediyorum. Bu öğrenme hiç bitmeyecek birşey bence. Sizin de öyle olacak, kullandıkça daha çok öğrenecek, öğrendikçe daha fazla öğrenecek şey olduğunu farkedeceksiniz. Maalesef sürücü kursunun tek katkısı ehliyet belgesi almanın ilk aşaması olması. İmkan varsa özel bir hakimiyet eğitimi almanız çok faydalı olur. Ardından yol eğitimleri alınır. Aralarda eğitimler tekrar edilir. En mantıklısı bence bu olur.

Yavaş hızda sabit gaz, arka frenle dengeleyip yarım debriyaj ile alışırsınız. Bakış da çok önemli. bir de sağ el kesinlikle ön frene gitmesin, ön fren o kadar yavaş hızda dönerken panikle sıkarsanız kesin düşürürsünüz. Biz burada ne kadar yazsak nafile, eğitmenin size o anda göstermesi lazım o zaman ancak kafaya oturuyor olay.

uzun yıllar xmax 250 sürdükten sonra 225 kiloluk vstrom 650 alınca ben de becerememiştim, hatta motorun üzerine tırmanmayı bile beceremeyince bütün güvenim kayboldu ben eğitim almadan bunu sürmeyeyim deyip kapalı alan hakimiyet eğitime yazıldım, eğitim alanına motoru kendim götürmedim xmax ile gittim, eğitim alanında eğitmenler sağolsun sabırla anlattılar, yalnızca bir kez panikle ön fren yapınca düştüm sonrasında gazı sabit tutup arka frenle dengeleyip debriyajla kavramayı ayarlayarak hızı ayarlayınca dönebildim, bir kere dönebilince zaten aaa kolaymış deyip devamı geliyor.
Benim kapalı alanda döndüğüm dar dönüşler sekiz dönüşünden daha dar ve zor dönüşlerdi, ehliyet sınavındaki sekiz çok daha kolay kalır bunun yanında.

Eğitmene sorun, onun size doğru yönlendirmesi lazım. Ama yönlendiremiyorsa da olay hafif kontrollu arka fren, sabit gaz ve debriyaj, tabi ki bakışı da kaçırmamak lazım.

Ehliyet sınavı eğitimleri parkuru geçecek kadar oluyor, devamında imkan yaratıp kapalı alanda hakimiyet eğitimi almayı da ihmal etmeyin. Ben geçen yıl Mayıs başında eğitim almıştım, işten fırsat bulursam, zaman yaratabilirsem bu yıl da eğitim almayı düşünüyorum ki istanbul'da yaşamıyorum, eğitime gitmek için 200km yol gideceğim.

Herkes kibar davranmış ne güzel, kimse dememiş büyük dediğin motor RTR 200 mü diye.

Yaşadığın problem büyük oranda psikolojik diye tahmin ediyorum. Motosiklet kullandığını düşünüyordun, kursta yepyeni bir şey gösterdiler - onda da kısa zamanda ustalaştığını düşündün ama sadece elin ısındı. Şimdi yapman gereken kendi motorunun büyük ağır olduğu vb. yargıları unutmaya çalışıp antrenmanlara devam etmen.
Düşük hızda manevra çalışırken devriliyorsan, %99 motorun dengesini koruyamayacağı kadar yavaşladığın için. Tamamen düz iken yarım debriyaj çalışarak önce motorun debriyajla arka frenle nasıl istediğin hızda kalabildiğini keşfetmen yararlı olacaktır. Böylece gereğinden fazla yavaşladığın zaman paniklemeden sadece basit bir debriyaj düzeltmesi ile motoru tekrar ilerletmeyi öğrenirsin.

Bir de İstanbul'a uzak mısın bilmiyorum ama Honda güvenli sürüş eğitimine gidersen yaşadığın problemlerin çok büyük kısmını aşmana yardımcı olacak çok güzel bilgiler ve pratikler kazanırsın.

Hayırlı olsun ehliyetin.

Herkes kibar davranmış ne güzel, kimse dememiş büyük dediğin motor RTR 200 mü diye.

Yaşadığın problem büyük oranda psikolojik diye tahmin ediyorum. Motosiklet kullandığını düşünüyordun, kursta yepyeni bir şey gösterdiler - onda da kısa zamanda ustalaştığını düşündün ama sadece elin ısındı. Şimdi yapman gereken kendi motorunun büyük ağır olduğu vb. yargıları unutmaya çalışıp antrenmanlara devam etmen.
Düşük hızda manevra çalışırken devriliyorsan, %99 motorun dengesini koruyamayacağı kadar yavaşladığın için. Tamamen düz iken yarım debriyaj çalışarak önce motorun debriyajla arka frenle nasıl istediğin hızda kalabildiğini keşfetmen yararlı olacaktır. Böylece gereğinden fazla yavaşladığın zaman paniklemeden sadece basit bir debriyaj düzeltmesi ile motoru tekrar ilerletmeyi öğrenirsin.

Bir de İstanbul'a uzak mısın bilmiyorum ama Honda güvenli sürüş eğitimine gidersen yaşadığın problemlerin çok büyük kısmını aşmana yardımcı olacak çok güzel bilgiler ve pratikler kazanırsın.

Hayırlı olsun ehliyetin.
Hocam hayatında hiç motor kullanmayan birisi olduğum için bana büyük geldi ama normalde büyük sınıfında olmadığını biliyorum. Ayrıca hocam küçük bir ilçede yaşadığım için güvenli sürüş eğitimi gibi ileri seviye sürüş eğitimi imkanları yok sadece sürücü kursunun verdiği temel eğitimi alma şansım var. Tekrardan teşekkür ederim.

Hocam hayatında hiç motor kullanmayan birisi olduğum için bana büyük geldi ama normalde büyük sınıfında olmadığını biliyorum. Ayrıca hocam küçük bir ilçede yaşadığım için güvenli sürüş eğitimi gibi ileri seviye sürüş eğitimi imkanları yok sadece sürücü kursunun verdiği temel eğitimi alma şansım var. Tekrardan teşekkür ederim.
Herkes kendi acemiliğini unutur, çünkü o an kendine konsantre değidir, dışarıya verdiği izlenimi bilmez bile. Herkes bu yollardan geçti. Madem eğitim şansın yok, bu konu hakkında bir sürü video var. Zafer Akçay, Mehmet Çetin, By Seçkin sürücü kursu, Adventure istanbul( Aralarındaki sohbeti değil eğitim videolarını izle😃) Sonra sınav parkuru olarak yt'de arat izle. Bol bol video izle. İzleyerek öğrenmeyi hafife alma! Sen yeter ki güvenli sürüşün peşine düş. Olacak!

Herkes kendi acemiliğini unutur, çünkü o an kendine konsantre değidir, dışarıya verdiği izlenimi bilmez bile. Herkes bu yollardan geçti. Madem eğitim şansın yok, bu konu hakkında bir sürü video var. Zafer Akçay, Mehmet Çetin, By Seçkin sürücü kursu, Adventure istanbul( Aralarındaki sohbeti değil eğitim videolarını izle😃) Sonra sınav parkuru olarak yt'de arat izle. Bol bol video izle. İzleyerek öğrenmeyi hafife alma! Sen yeter ki güvenli sürüşün peşine düş. Olacak!

İzlemenin eğiticiliğine itirazım yok ama bunları izleyeceğine MotoGP izlesin..
Zafer Akçay'dan trafikte ne saçma şeyler olabileceğini ve genelde nasıl önlem alman gerektiğini öğrenebilirsin kabul. Lİstede adı geçenlerden hele seçkin şahsiyetin doğrudan çok yanlışı var, bayılıyor yalan yanlış konuşmaya.

Kastettiğim Honda güvenli sürüş eğitimi zaten ileri sürüş eğitimi değil, güvenli sürüş eğitimi, başlangıç seviyesi. Maalesef Türkiye'de çok birbirine karıştırılıyor bunlar.. Her neyse, eğer şansın olursa İstanbul'a yolunu düşür ve Honda'nın bu eğitimine katıl, ne kadar fayda gördüğüne inanamayacaksın sonra.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar