- Konu Yazar
Sevgili motorcu dostlarım, son günlerde ufak bir ikilem içerisindeyim. Motoru büyütsem mi, büyütmesem mi?
Geçtiğimiz Nisan ayında 0 km bir Honda CBF150 alarak Mavi Akbil'i bir kenara bıraktım. CBF'le 8500 km'nin üstünde yol yaptım. Bu mesafenin yarısı şehir içinde, diğer yarısı ise Ayvalık, Edirne, Yalova gibi şehir dışı yolardaydı.
Kısmetse 10 gün sonra okulum bitecek. Elimde yaklaşık 6 bin TL kadar nakit para var. 8500km'de bir CBF de 2. elde 3.000 TL civarı fiyata sahip, yani toplam bütçem 9 bin YTL, taş çatlasın 10 bin. 10.000'in üzerine bir kuruş daha ekleyemeyeceğimi peşin söyleyeyim, bana 12.000 liralık motoru sakın söylemeyin
Şimdi, sorunum şu:
CB'in hemen her özelliğinden memnunum. Gerçekten çok iyi ve sorunsuz bir motor. 11 yerine 21 HP olsaydı bir-iki yıl daha değiştirmeyi düşünmezdim. Ancak gelgelelim CBF'le uzun yol yapmak yorucu. 90'ın üstü hızlarda araç sollamak gerçekten zor. Hele ki otobana çıkınca saklanacak delik aramak farz oluyor.
CBF150'nin yeine vediğim fiyat aralığında bir motor almayı düşünüyorum, ama bu aralıktaki motorlar arasında ne seçeceğimden emin değilim. Eğer aklıma yatan bir motor bulamazsam CBF'le bir yıl daha geçirmeyi düşünüyorum.
Kriterlerim öncelik sırasına göre şunlar:
1-Kesinlikle 10 bin TL'den, mümkünse 9.000TL'den düşük fiyat
2-2004 model ve sonrası, 25.000km'den az yol yapmış
3-120km/s sabit hızda 5.5 litrenin altında yakıt tüketimi
4-Mantıklı yedek parça ve bakım fiyatları
5-40HP-70HP arasında güç
6-Cruiser veya scooter olmayan bir motor
Piyasada bu fiyat aralığındaki motorların çoğuna baktım. Öne çıkanlar:
CBF500:
+ 57 beygirlik, son derece yakışıklı ve kaliteli bir motor.
- Üretimi durdu, yedek parçası pahalı, çok yakıyor
F650GS
+ Kendini kanıtlamış bir motor, düşük yakıt tüketimi, ABS
- Aşırı pahalı yedek parça ve bakım, 2004 sonrası modeller 11.000TL ve üstü fiyatta
XT660
+ İyi bir enduro
- Selesi çok dar, uzun yolda rahatsız gibi, çok güzel sayılmaz
ER-5
+ Mantıklı yakıt tüketimi, ortalama güç ve performans
- Servis kötü, üretimi duralı çok oldu, pek yakışılı değil
GS500
+ Uygun tüketim, ortalama güç ve performans
- Üretimi duralı çok oldu, temiz bulması çok zor
ER6N/F
+ Yakışıklı, gayet hızlı
- Servisi sorunlu, çok yakıyor, pahalı, fazla güçlü gibi
KLE500
+ Sağlam, tüketimi iyi diye biliyorum
- Servis sorunlu, güzel bir görünüşü yok
GT250R/650R
+ Tipi güzel
- Başka numarası yok
Pegaso 650
+ Motoru iyi, sağlam
- Servis???
Bu motorlardan birini almaya değer mi, yoksa 8500'ü 20 bine tamamlayıp tekrar mı düşünsem? Altımda motorum var, dolayısıyla çok acelem yok.
Geçtiğimiz Nisan ayında 0 km bir Honda CBF150 alarak Mavi Akbil'i bir kenara bıraktım. CBF'le 8500 km'nin üstünde yol yaptım. Bu mesafenin yarısı şehir içinde, diğer yarısı ise Ayvalık, Edirne, Yalova gibi şehir dışı yolardaydı.
Kısmetse 10 gün sonra okulum bitecek. Elimde yaklaşık 6 bin TL kadar nakit para var. 8500km'de bir CBF de 2. elde 3.000 TL civarı fiyata sahip, yani toplam bütçem 9 bin YTL, taş çatlasın 10 bin. 10.000'in üzerine bir kuruş daha ekleyemeyeceğimi peşin söyleyeyim, bana 12.000 liralık motoru sakın söylemeyin
Şimdi, sorunum şu:
CB'in hemen her özelliğinden memnunum. Gerçekten çok iyi ve sorunsuz bir motor. 11 yerine 21 HP olsaydı bir-iki yıl daha değiştirmeyi düşünmezdim. Ancak gelgelelim CBF'le uzun yol yapmak yorucu. 90'ın üstü hızlarda araç sollamak gerçekten zor. Hele ki otobana çıkınca saklanacak delik aramak farz oluyor.
CBF150'nin yeine vediğim fiyat aralığında bir motor almayı düşünüyorum, ama bu aralıktaki motorlar arasında ne seçeceğimden emin değilim. Eğer aklıma yatan bir motor bulamazsam CBF'le bir yıl daha geçirmeyi düşünüyorum.
Kriterlerim öncelik sırasına göre şunlar:
1-Kesinlikle 10 bin TL'den, mümkünse 9.000TL'den düşük fiyat
2-2004 model ve sonrası, 25.000km'den az yol yapmış
3-120km/s sabit hızda 5.5 litrenin altında yakıt tüketimi
4-Mantıklı yedek parça ve bakım fiyatları
5-40HP-70HP arasında güç
6-Cruiser veya scooter olmayan bir motor
Piyasada bu fiyat aralığındaki motorların çoğuna baktım. Öne çıkanlar:
CBF500:
+ 57 beygirlik, son derece yakışıklı ve kaliteli bir motor.
- Üretimi durdu, yedek parçası pahalı, çok yakıyor
F650GS
+ Kendini kanıtlamış bir motor, düşük yakıt tüketimi, ABS
- Aşırı pahalı yedek parça ve bakım, 2004 sonrası modeller 11.000TL ve üstü fiyatta
XT660
+ İyi bir enduro
- Selesi çok dar, uzun yolda rahatsız gibi, çok güzel sayılmaz
ER-5
+ Mantıklı yakıt tüketimi, ortalama güç ve performans
- Servis kötü, üretimi duralı çok oldu, pek yakışılı değil
GS500
+ Uygun tüketim, ortalama güç ve performans
- Üretimi duralı çok oldu, temiz bulması çok zor
ER6N/F
+ Yakışıklı, gayet hızlı
- Servisi sorunlu, çok yakıyor, pahalı, fazla güçlü gibi
KLE500
+ Sağlam, tüketimi iyi diye biliyorum
- Servis sorunlu, güzel bir görünüşü yok
GT250R/650R
+ Tipi güzel
- Başka numarası yok
Pegaso 650
+ Motoru iyi, sağlam
- Servis???
Bu motorlardan birini almaya değer mi, yoksa 8500'ü 20 bine tamamlayıp tekrar mı düşünsem? Altımda motorum var, dolayısıyla çok acelem yok.
Son düzenleme: