motoru cumartesi günü Duran kardeşlere bıraktım, dün gece saat sekiz civarı aldım. adamlara büyük bir "yapılacaklar" listesi verdim, sonra da telefonla arayıp listenin tamamını değil de motor için çok gerekli olan tamir/bakım işlerinin aciliyet sırasına göre yapılmasını istedim. buraya kadar sorun yok.
hafta içi trafik sigortasını yaptırdım ve sigortacı arkadaşla işlemleri takip etmesi için anlaştım; dün akşam hem durumu sormak hem de bu sabah yıldırım trafik şubesine gidip plaka çıkarmak için ustayı aradığımda motor hazır gel al dediler. ben de heyecanla gittim. fazla vakit olmadığı için çok konuşamadık ama bana yaptıklarını anlattılar;
motor bakımı yapılmış, pistonlara kadar kontrol edilmiş, bujiler değişmiş, buji kabloları değişmiş, ateşleme sistemi yenilenmiş, elektrik kablolarının bazıları yenilenmiş, frenler yenilenmiş, gaz teli, debriyaj teli yenilenmiş, viteste ayarlama yapılmış, orjinal gidonlar ve orjinal aynaları takılmış. egzoslar tamir edilmiş, duyduğum en güzel sesi çıkarıyor alet!
benim en zorlandığım yer vitesti ve maalesef onda fazla birşey yapamamışlar. vitesi neredeyse hiç geçiremiyordum şimdi en azından daha rahat yükseltip düşürebiliyorum ama hala "boşa" geçirmek işkence! çok uğraştık ama bu kadar oluyor , yada bütün dişli sistemini değiştirmek gerekir dediler; kalsın dedim!
ampulleri led yapmak istiyorum deyince boşver akü sorun çıkartır dediler. başka da birşey yok, yani benim daha önce yazdığım motoru komple tüm parçalarına kadar söküp kontrol etme işini kısmen da olsa yaptılar, içim rahatladı. 330 tl tuttu masrafı sonra ben yola çıktım yavaş yavaş eve doğru yollanıyorum, fomara yolu üzerinde biraz gaz açayım dedim, 4.vitese kadar taktım hızım 90 km civarı birden patlama sesine benzer bir ses geldi egzostan ve motor stop etti; debriyajı bırakmadan hızımı düşürüp kenara yanaştım (medical hastanesine 100 metre kala) durdum. biraz benzin, çokça yanık kokusu eşliğinde motor durdu, bayaa uğraştım ama marş basmadı. ben de daha fazla zarar vermemek için bırakııp düşünmeye başladım; şansa cep tel. şarjı da bitti kimseyi arayacak durumum yok. üstüne babamı da birkaç saat önce hastaneye acile yatırmıştık (apandisit diye gitti, 2 gündür devlet hastanesi-fakülte arasında koşturuyoz adamın canı çıktı, doktorlar mıncıklamaktan vazgeçmedi iğneden delik deşik oldu, kan vere vere rengi soldu, hala teşhis yok, yarın fakültede tomografiye girecek ve ben bu hafta 2 gün izin kullandığım için çıkamıyorum aklımın yarısı babada yarısı motorda)
neyse uzatmadan yolda kaldım anlayacağınız, kimseye ulaşamadım, kendim anlamıyorum ne olduğunu, yarım saat bekledikten sonra bir daha deneyince motor çalıştı! yavaş yavaş çatalfırından yukarı uzadım, ptt'den maksem'e çıkarken soğuk terler döktüm şimdi bu bayırda kalmam inşallah diyerek. sonra da eve vardım. motoru yanaşıp stop edince de yanık kokusundan başım döndü. şimdi anlayan birşeyler söylesin; ne olmuş olabilir? benim acemiliğimden debriyaj mı koktu, motor yağsız mı kaldı onca bakımdan sonra yağ koymadılar da silindirler mi pişti? egzos abartı ses veriyor ondan mı kaynaklanır acaba?
evet 300 küsür tl bayıldıktan ve motor şahane olmuş be dedikten 15 dakika sonra bunu yaşayınca canım sıkıldı ama yine de bilip bilmeden kimseye birşey diyemem! zira hala kendi yaptığım birşey olabilir-acemilik mesela diyorum. ama beni sadece jikleye dokunma, uzun süre boşta çalıştırma dışında bir konuda uyarmadılar, başka hassas bir konu varsa söylemeliydiler diyorum!
evet durum budur, motor şimdi yine kapıda yatıyor, son tahlilde çalışmasında sesinde bir sorun yok ama dün öyle bir ısınmıştı ki uzun yola çıkamam bu şekilde diye düşünüyorum. bilen beri gelsin arkadaşlar sorun nedir sizce?