Ben ithalat sınırlaması olması gerektiğine inanıyorum açıkçası ancak bizim ülkede bu işi ceplerini doldurmak için yapacakları için amacından sapacaktır.
Abi spesifik durumlar vardır, bunların sayısı bellidir, bu konularla ilgili çeşitli yaptırımlar uygularsın elbette.
Ama bizde neye dönüşüyor bu? Yerli cep telefonu olacak kafasıyla bir işlere kalkışıldı - yerli cep telefonu ne demekse artık - kalkıp yerli montajcıya destekler verecekleri yerde, onun dışındakilerin hepsine ek vergi getirdiler. Böyle olmaz işte =)
Daha önce de kısaca değinmişimdir tekrar olacak. İtalyan malı bir yapı malzemesinin Türkiye distribütörlüğünü yapıyoruz, AB menşeili olduğu için de herhangi bir gümrük vergisi vs yok tabi. Bir gün bir kararname çıktı şak diye, kaba özet Çin malıymış gibi anti-damping ödemeye başladık - meali, aldığın alın kg'ı için $1.46 gibi bir şey ek para ödüyorsun. ürünün İtalya üretimi olduğunu ispat etme hakkın kanunen yok. ödeyeceksin.
Sebep? yerli üreticiye destek..
ulan adamlar çükübik menteşe üretiyorlar, $2'ye falan satılıyor, küçümsemiyorum da ürün bu.
bizim getirdiğimiz ürün dünyada tek bu markada olan patentli bir ürün, tanesi $200'e falan satılıyor. kimi neyden korudun sen şimdi?
kaldı ki adamı korumak istiyorsan arge teşviği ver, gelir vergisi teşviği ver. onu kollamanın yolu başkasına zulüm etmek değil.