Tamam, yeterince gaz çıkardıysan bana 120-130hp bir motosiklet ile 170hp bir motosikletin ivmelenmelerindeki (senin gibi büyük üstadlara ekstra keyif veren) farkları nicel olarak gösterebilir misin? Yani böyle mangalda kül bırakmayan söylemler falan çok görkemli vs. falan hoşuna gidiyor anlıyorum da ıspat / altını doldurmak lazım...
Buyur, zor gelirse burayı kullanabilirsin:
https://www.engineeringtoolbox.com/car-acceleration-d_1309.html
Halen de konuyu anlamadan yazıyorsun o ayrı... (Orijinal cümlemi bir daha oku, ne yazmışım anla.)
Tabiki hemen aktarabilirim verdigin dandik sitedeki bol formüller de bir mühendis olarak bana ancak konunun aperatifi olur.
Öncelikle motosikletin hizlanma limitini belirleyen iki sinir vardir .
Bunlardan birincisi yol tutusudur. Zemin , lastik ,süspansiyon denklemdeki üc faktördür.Ilk patlak veren Cekis kontrolünü devreye sokar veya eger yoksa arka tekerlegi patinaja düsürürür. Her iki durum da hizlanmayi verimsiz hale getirir.
Ikinci faktör ise Agirlik transferidir. Asiri hizlanma motorun agirlik merkezi ve aks acikligina bagli olarak tüm agirligin arkaya tasinarak ön tarafin havalanmasi ve yine hizlanmanin verimsiz hale gelmesi demektir. Sanilanin aksine ön teker yerden kesildigi anda hizlanma zayiflatilmak zorundadir bu yapilmaz ise sente noktasindan sonra motor kafaniza gacecektir.
Yani motorun hizlanmasinin limitini güc degil yukaridaki faktörler belirler.
O zaman güc ne ise yarar ?
Daha fazla güc = daha uzun süre maksimum hizlanma yapabilmek demektir. Dogru kullanilan gaz kolu ile maksimum tutusu ve optimum agirlik transferini sürdürebilmeniz icin gücü düzenli olarak arttirmalisiniz. Gücün bittigi yerde hizlanma da bitecektir. Elinizin altindaki güc ne kadar fazla ise o kadar uzun süreli hizlanmalar elde edebilirsiniz.
Bunu elektronik destek sistemleri vb ile elde etmek mümkün degildir. Sadece sürücünün becerisi ve motorun gücü bunu sunar.
Cok eglenceli oldugundan süphemin olmadigi düsük güclü motorlarda böyle karmasik bir denge denklemi kurmak mümkün olmadigi icin isler kolaydir.
Debriyajda bir hata yapmadiginiz sürece öyle bir motorda motorun ön tarafini yerde tutma sorunu yasamazsiniz , S1000XR gibi leylek bacakli ama öküz gibi gücü olan bir makinada ise herhangi bir viteste yapacaginiz sert bir gaz hareketi wheelie kontrol OFF ise basiniza büyük isler acabilir.
Umarim okuyanlar anlayabilmistir. Cyancim sen anlamasanda olur cok dert etme büyüyünce anlarsin.
Sevgilerimle
---------- Mesajlar birleştirildi - 22:58 ---------- bir önceki mesaj zamanı 22:52 ----------
Estağfurullah..
Benim demek istediğim; çoğunlukla meramımızı yazıyla anlatmaya kalktığımızda epey yanlış anlamalar ve sıkıntılı durumlar ortaya çıkabiliyor, lakin yüz yüze geldiğimizde her şey forum ortamından farklı olup çok eğlenceli olabiliyor. Misal Hırbonen. O adamın böyle pırıl pırıl bir adam olacağı kimin aklına gelirdi? Geçmişte epey kalbini kırdığım Atp Ahmet Abi de 10 numara 5 yıldız biri çıktı, mekanı cennet olsun BursalıAli abi de çok kral biriydi.
Umarım sen, hasmet, Osocan, Nikkfurie dahil tüm üyeleri aynı ortamda makaraya davet edip gelmelerini sağlayabilirim. Bu işi başarırsam sırada Hırbonen ve killingroad'u aynı ortama sokmak var.
Bana uyar . En fazla toplu halde beni dövüp hirslarini alir bu sevgi pitirciklari