Biraz ortalık karışsın 😄 1000cc ile başlamak

Motosikleti
Tiger1200, Tvs Apache
Bu işler biraz yetenek, biraz eğitim ve bol bol antrenman işi. Zaman ayırmak gerek sürüşü daha iyi hale getirmek için. Geçmişte Uçmakdere virajlarında eski nesil Duke 390'nın 600 RR mı ne o tip bir motoru parçaladığını görmüştüm. Ben de Şile Teke taraflarında 72 bg makineyle Cbr 250'nin içimden geçmesine şahit oldum. Herifi yakalayamadım bile. Bu tip sürüş yapmak ya da yapmamak bir tercihtir ama motor sürebildiğiniz sürece de kendi kapasitenizi arttırmak, becerilerinizi geliştirmek bence olması gerekendir. Maalesef bu işler de düz yolda ve uygun hava şartlarında olmuyor.
yanlış bir düşünce, motosiklet sürdüğümüz sürece güvenli sürüşü geliştirmek şart fakat motosikleti yatırma yada stunt yeteneklerini geliştirme konusunda ilerlemek zevk meselesi.

hem sevdiği için hemde toplumu eğlendirmek adına pistlerde stunt yeteneklerini sergileyen yada yarış yeteneklerini sergileyen sporcuların işini her motorcu az çok yapabilmesi lazım gibi bir düşünce doğru değil.

çoğumuz hemfikirdir; bu işler biraz da özenme ile olur ve dikkatli olmalıyız çünkü bizlerden görüp duyanlar bu şeylere özeniyor... aslında özünde onlar belkide pek umursamazlar böyle yetenekleri ama motorcu camiası böyle şeylere ilgi duyuyor diye düşünüyorlar ve aslında kendileri istemeseler de cambazlık yapma konusunda kendilerini zorlamaya başlıyorlar.

ben kawasaki h2r sürüyorsam tabi viraj yaparım ve ivmelenme konusunda G kuvvetini hissetmek için ufaktan gazlarım tabi ama kimse gelip arka lastiğimin izlerine bakarak "korkak tavuk izleri bunlar" diyemez, sıkıntı çıkar orada, masalar falan devrilir mevzu olur :)

korkak tavuk izleri ile ilgili forumda konu açmışlar çok sinir bozucu. milleti yarışa sokup kaza yaptırabilecek bir durum bu, yanlış bir şey, bırakalım dostluk, arkadaşlık, insanlık kazansın ama yeter ki her motosiklet seven kişi bir ömür güvenli şekilde motor sürebilsin.

Motosikleti
Aprilia Tuareg 660
hepimiz bu aleti zevk aldığımız için sürüyoruz viraj da bu zevklerin en büyüğü bundan kaçmak değil limitini bilerek öğrenmek lazım

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
yanlış bir düşünce, motosiklet sürdüğümüz sürece güvenli sürüşü geliştirmek şart fakat motosikleti yatırma yada stunt yeteneklerini geliştirme konusunda ilerlemek zevk meselesi.
Yanlış, çünkü güvenli sürüş kımıl kımıl sürmek demek değildir. Stunt yapmaktan bahsetmiyorum ama bazı virajları belli hızlarda alabilmek için motoru yatırmak gerekir. Tabi ki o viraja daha düşük hızla girmek bir tercih meselesidir ama biz burada o tercihi yapanlara bir şey demiyoruz zaten.

Motosikleti
Aprilia Tuareg 660
Yanlış, çünkü güvenli sürüş kımıl kımıl sürmek demek değildir. Stunt yapmaktan bahsetmiyorum ama bazı virajları belli hızlarda alabilmek için motoru yatırmak gerekir. Tabi ki o viraja daha düşük hızla girmek bir tercih meselesidir ama biz burada o tercihi yapanlara bir şey demiyoruz zaten.
olması gereken normal olan bu aslında virajlara düşük hızla girmek motoru yatırmak demek her zaman risk demek o gün amacın eve en güvenli şekilde gitmekse riski minimuma indirmek gerekli

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
olması gereken normal olan bu aslında virajlara düşük hızla girmek motoru yatırmak demek her zaman risk demek o gün amacın eve en güvenli şekilde gitmekse riski minimuma indirmek gerekli
Evet eve güvenli şekilde dönmek herkesin ortak amacı ama kimi aynı motorla 60 ile güvenli dönemezken kimi 160 ile güvenli dönebilir. Duran motordan düşüp ölen de var, risk her yerde var ama yeni dönem Youtube kanalları her ne kadar iyi niyetli de olsalar insanları eblek gibi sürmeye teşvik ediyorlar, bu şekilde gelişemezsiniz.

Motosikleti
Aprilia Tuareg 660
Evet eve güvenli şekilde dönmek herkesin ortak amacı ama kimi aynı motorla 60 ile güvenli dönemezken kimi 160 ile güvenli dönebilir. Duran motordan düşüp ölen de var, risk her yerde var ama yeni dönem Youtube kanalları her ne kadar iyi niyetli de olsalar insanları eblek gibi sürmeye teşvik ediyorlar, bu şekilde gelişemezsiniz.
her şeyin yeri zamanı var her yolu her dakikayı performans sürüşü yaparak gidemezsin o kondisyon kimsede yok tabelalar bu konularda çok şey açıklıyor hız sınırı seni 100den 50ye düşürüyorsa o hız sınırına uyarsan o viraja başına hiçbir şey gelmez arabalar sıkıştırıyor bir bahane değil daha bugün c şeklinde bi dönüşten üst geçide katılıyordum başıma geldi küfürü yiyince çekildi şimdi ben napayım bitane davar beni virajda sıkıştırdı diye her virajı limitlerimin sonunda mı döneyim böyle kaç gün yaşarım yollarımız o kadar güvenli bi yağ aktığında belediye gelip kaçıncı günde orayı temizliyor motoru yatırmak her zaman her şartta risk trafiğin akış hızında zaten o kadar hızlı girip virajlara yatamazsınız arabaların viraj kabiliyetleri belli sonuçta

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
her şeyin yeri zamanı var her yolu her dakikayı performans sürüşü yaparak gidemezsin o kondisyon kimsede yok tabelalar bu konularda çok şey açıklıyor hız sınırı seni 100den 50ye düşürüyorsa o hız sınırına uyarsan o viraja başına hiçbir şey gelmez arabalar sıkıştırıyor bir bahane değil daha bugün c şeklinde bi dönüşten üst geçide katılıyordum başıma geldi küfürü yiyince çekildi şimdi ben napayım bitane davar beni virajda sıkıştırdı diye her virajı limitlerimin sonunda mı döneyim böyle kaç gün yaşarım yollarımız o kadar güvenli bi yağ aktığında belediye gelip kaçıncı günde orayı temizliyor motoru yatırmak her zaman her şartta risk trafiğin akış hızında zaten o kadar hızlı girip virajlara yatamazsınız arabaların viraj kabiliyetleri belli sonuçta

Allah aşkına 30-50-70 km hız limitlerine kaçımız tam anlamıyla uyuyoruz? "Ben uyuyorum" diyene de kolay kolay inanmam.

Hem virajda neden sıkıştırılıyorsun? Neden adamı geçemiyorsun ya da yol vermekten kaçınıyorsun? Bak ben senin gençliğini ve heyecanını anlıyorum ama hakikaten iyi süren, eğitimli agaların arkasında bir dağ sürüşü yapsan o zaman ne demek istediğimi anlarsın.

Ben burada sürebilip de kımıl kımıl sürmeyi tercih edenlere bir şey demiyorum, kendini geliştiremeyip süremediği için buna "güvenli sürüş" adı altında bahanelendirenlere laf sokuyorum.

Motosikleti
Aprilia Tuareg 660
Allah aşkına 30-50-70 km hız limitlerine kaçımız tam anlamıyla uyuyoruz? "Ben uyuyorum" diyene de kolay kolay inanmam.

Hem virajda neden sıkıştırılıyorsun? Neden adamı geçemiyorsun ya da yol vermekten kaçınıyorsun? Bak ben senin gençliğini ve heyecanını anlıyorum ama hakikaten iyi süren, eğitimli agaların arkasında bir dağ sürüşü yapsan o zaman ne demek istediğimi anlarsın.

Ben burada sürebilip de kımıl kımıl sürmeyi tercih edenlere bir şey demiyorum, kendini geliştiremeyip süremediği için buna "güvenli sürüş" adı altında bahanelendirenlere laf sokuyorum.
vallahi ilk defa gördüğüm bi yolda tabela kaça düş diyorsa ben o hıza düşerim ne olur ne olmaz diye sıkıştırma nedenini arabacılara sor ben baya da hızlı dönüyordum yani ona rağmen sıkıştırılabiliyorsun risk almamakla dağda performans sürüşü yapanların ne alakası var onlar da her viraja öyle giriyor değil ya aklı başında eğimini alan adam bilmediği görmediği yolda o riski alır mı öyle böyle bi risk değil güvenli sürüş sağ salim eve gitmekse bu da doğru bi teknik ki işe yarıyor viraj yapabilmek performans sürüşü yapmak aman aman bir şey değil oturur 2 gün eğitim alırsın değdirirsin dizini

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
vallahi ilk defa gördüğüm bi yolda tabela kaça düş diyorsa ben o hıza düşerim ne olur ne olmaz
O zaman bildiğin yolda hız limitlerine uymadığını düşünebilir miyiz?
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

ben baya da hızlı dönüyordum yani ona rağmen sıkıştırılabiliyorsun
Baya hızlı derken? Hani hız limitleri? Ya da hız limitlerinde sürüş sana epey hızlı gelmiş olabilir, o da eğitim ve zamanla tecrübe kazandıkça gelişecektir.

viraj yapabilmek performans sürüşü yapmak aman aman bir şey değil oturur 2 gün eğitim alırsın değdirirsin dizini
Kast ettiğim diz değdirmek değil, konumuzla ilgisi de yok. Lakin ayıp olacak ama çok affedersin 2 günlük eğitimle babayı değdirirsin dizi

''No olacah yaw ben de yaparın onu'' diyenleri görüyoruz darlık'ta, teke'de. Yirmaha gidiyorlar.

Motosikleti
Yamaha XSR700
Buna katılmıyorum. Kullandığın aracın limitlerini bilmek hayat kurtarır. Bunu sadece stunt yapmak, diz değdirmek, peg sürtmek için değil hayatta kalmak için de bilmelisin. Araba kullanırken de, motor kullanırken de altındaki aracın ne kadar yol tutuşu olduğunu bilmelisin. Zor durumda kaldığında kullanmalısın. Örneğin bazı virajlar hafif başlayıp bir anda keskinleşiyor. Böyle bir durumda motoru ne kadar yatırman gerektiğini bilmen gerekiyor. Ya da bir anlık dalgınlıkla viraja biraz hızlı girdiğinde o virajı dönebilmen gerekiyor. Ben güvenli sürüyorum deyip dönüşlerde motosikleti yatırmayı öğrenmezsen böyle bir durumda dümdüz tarlaya uçarsın.

Diyeceğim o ki motoru "yatırma"yı bilmen gerekiyor ama günlük hayatta kullanıp kullanmamak senin elinde.

Motosikleti
D400
İlla motoru yatırmaya diz değdirmeye gerek yok ancak belli dinamikler de var uyulması gereken. (yatırmaktan kastım fazla fazla yatırmak; hiç yatırmadan motoru döndürmeye calısmıyorsunuzdur diye düşünüyorum :D )

Mesela hız sınırı 140 olan bir otobanda sağdan 50 ile gitmek güvenli sürüş değildir; tam tersi güvensizdir. 80 / 90 'ın altında gitmek (en sağda) sizi biçme durumuna gelir.

ya da keskin olmayan bir virajda 100 ile giderken korkup 50 ye düşmeniz de güvenli sürüş değil yeteneksizliktir.

Ancak şehir içi makas atıp 150yi kökleyen , aralardan geçen, viraja kontrolsüz hızlı girenlerinki yetenek olsa da içinde büyük oranda şans da mevcuttur. zaten görüyoruz bunu; ne kadar yetenekli insanlar performans sürüşü sırasında şans faktörünü kaybettiği için yerde buluyor.

Ben de hız yapan bir insan değilim; otobanda 120-130 ; şehir içi 70-80 yetiyor. Manisa virajlarında arkadaşlarım 140 ile dönerken ben 80 ile dönüyorum. Bana yetiyor =)

Ancak bu tip virajlara korkup öyle 40 / 50 ye kadar düşüp düz yolda 160 yapıştıran tiplerdenseniz acil eğitim almanız ya da motoru bırakmanız gerekiyor.

Motosikleti
BMW K1200GT , BMW S1000XR M Sport
vallahi ilk defa gördüğüm bi yolda tabela kaça düş diyorsa ben o hıza düşerim ne olur ne olmaz diye sıkıştırma nedenini arabacılara sor ben baya da hızlı dönüyordum yani ona rağmen sıkıştırılabiliyorsun risk almamakla dağda performans sürüşü yapanların ne alakası var onlar da her viraja öyle giriyor değil ya aklı başında eğimini alan adam bilmediği görmediği yolda o riski alır mı öyle böyle bi risk değil güvenli sürüş sağ salim eve gitmekse bu da doğru bi teknik ki işe yarıyor viraj yapabilmek performans sürüşü yapmak aman aman bir şey değil oturur 2 gün eğitim alırsın değdirirsin dizini

Burada güvenli sürüs egitmeni olarak müdehale etmek zorundayim.

Egitimlerde viraj konusundaki hassasiyetimiz " aman ögrenci virajda diz degdirsin havali görünsün " degildir.

Amac viraj icerisinde herhangi bir araci kendine yaklastirmamaktir.

Bunun iki yolu vardir , ya viraj öncesinde arkandaki araca yol verirsin gider ,ya da o viraja en azindan o aracin yapabilecegi hiz ile ayni hizda girerek aradaki mesafeyi korur kendine yaklastirmazsin.

4 teker sürücüleri genelde viraja girdikten sonra yavaslamaya baslarlar biz ise viraja girmeden yavaslar virajda hizimizi koruruz , hatta daha ileri seviyedeki biniciler viraj icerisinde hizlarini arttirarak daha iyi tutus elde ederler. (Killingroad gibi Trailbraking manyaklari buraya girip lafi sulandirmasinlar fena haslarim) Bu nedenle viraj girisine kadar firsat ve alan varsa araci önümüze almak daha güvenlidir, Burada sorunumuz yok.

Ancak Sile orman yolu gibi sollama manevrasi icin yeterli alanin olmadigi , hele hele bir otomobilin bir motosikleti güvenle gecebilecegi alanlarin cok az olmasi sebebi ile bu tür yollarda o otomobil ile en azindan ayni hiz ile viraja girebilme becerimizi kullanmak zorundayiz. Bunun icin viraj ögrenir ve ögretiriz.

Diz degdirme egitimi güvenli sürüs kapsamina girmez. Güvenli sürüsde oturus pozisyonu bellidir ve bacaklar motorun ayrilmaz parcasidir.

Daha ileri seviyedeki viraj egitimlerinin de güvenli sürüse katkisi vardir ama asgari ihtiyac otomobiller ile ayni hizda veya bir tik üzerinde dönebilmektir.

Sevgilerimle

Motosikleti
Aprilia Tuareg 660
O zaman bildiğin yolda hız limitlerine uymadığını düşünebilir miyiz?

Baya hızlı derken? Hani hız limitleri? Ya da hız limitlerinde sürüş sana epey hızlı gelmiş olabilir, o da eğitim ve zamanla tecrübe kazandıkça gelişecektir.

Kast ettiğim diz değdirmek değil, konumuzla ilgisi de yok. Lakin ayıp olacak ama çok affedersin 2 günlük eğitimle babayı değdirirsin dizi

yahu buraya ne kadar hızlı girilebilir zaten arabalar bile arabaları sıkıştırmış mapte

bildiğim yol derken izmit gebze arası hereke tarafları sahil yolundan bahsediyorum mesela o kadar çok gidip geldim ki o yolu her seferinde limitimi bi tık arttırıp deniyorum öyle aman aman virajlar da yok zaten hız sınırı 80se 100 en fazla 120yle gidiyorum ki tırlar bile 80le gitmiyor o yolda

burası mesela en sevdiğim yer olabilir dediğim gibi aman aman bişi değil ben hala acemiyim ama burada 50ye düş demesine rağmen 100le girdiğim tek yer o da tabi trafiğin izin verdiği kadar bildiğim yol demek her zaman güvenli olduğu anlamına gelmediğini ben de biliyorum

Motosikleti
1190 ADV

yahu buraya ne kadar hızlı girilebilir zaten arabalar bile arabaları sıkıştırmış mapte

bildiğim yol derken izmit gebze arası hereke tarafları sahil yolundan bahsediyorum mesela o kadar çok gidip geldim ki o yolu her seferinde limitimi bi tık arttırıp deniyorum öyle aman aman virajlar da yok zaten hız sınırı 80se 100 en fazla 120yle gidiyorum ki tırlar bile 80le gitmiyor o yolda

burası mesela en sevdiğim yer olabilir dediğim gibi aman aman bişi değil ben hala acemiyim ama burada 50ye düş demesine rağmen 100le girdiğim tek yer o da tabi trafiğin izin verdiği kadar bildiğim yol demek her zaman güvenli olduğu anlamına gelmediğini ben de biliyorum

Her seferinde limiti arttırmak iyi birşey değildir ama, özellikle iyi bildiğin yolda. Yolda trafikte motorunda sende bir değişiklik olduğunda, iyi ihtimalle çok korkarsın, kötü ihtimalle kaza yaparsın.

Virajları hızlı dönmeye çalışma. Zevk alarak güvenli dönmeye çalış.

Hızlı viraj dönmek yarışta işe yarar. :)

Motosikleti
Aprilia Tuareg 660
Her seferinde limiti arttırmak iyi birşey değildir ama, özellikle iyi bildiğin yolda. Yolda trafikte motorunda sende bir değişiklik olduğunda, iyi ihtimalle çok korkarsın, kötü ihtimalle kaza yaparsın.

Virajları hızlı dönmeye çalışma. Zevk alarak güvenli dönmeye çalış.

Hızlı viraj dönmek yarışta işe yarar. :)
benim birinci amacım orta siklet bi tur motosikleti alıp önce türkiyeyi sonra balkanları gezmek 2.si de pistte sürmek şuan ne piste uygun bi aracım var ne de o kadar param var o yüzden kendimizi trafiğe açık yollarda deniyoruz

bigün zaten ne kadar yatırabilirim ne kadar yatırabilirim derken high side yiyip düşücekmişim korkusu var o yüzden şimdilik bıraktım denemeyi kış geçince motosikletimi değiştirince körfez pistiyle bi görüşüp boş günlerde cuzi bi miktara anlaşırsam ayda 1 2 kere orda sürmek gibi bi planım var

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
benim birinci amacım orta siklet bi tur motosikleti alıp önce türkiyeyi sonra balkanları gezmek 2.si de pistte sürmek şuan ne piste uygun bi aracım var ne de o kadar param var o yüzden kendimizi trafiğe açık yollarda deniyoruz

bigün zaten ne kadar yatırabilirim ne kadar yatırabilirim derken high side yiyip düşücekmişim korkusu var o yüzden şimdilik bıraktım denemeyi kış geçince motosikletimi değiştirince körfez pistiyle bi görüşüp boş günlerde cuzi bi miktara anlaşırsam ayda 1 2 kere orda sürmek gibi bi planım var
Pist merakın varsa, bir ara İstanbulpark pistinin içinde ama dışı sayılabilecek bir yerde Tolga Uprak pist eğitimi veriyordu, hala veriyor mu bilemem ama bir araştır derim.

Motosikleti
Aprilia Tuareg 660
Pist merakın varsa, bir ara İstanbulpark pistinin içinde ama dışı sayılabilecek bir yerde Tolga Uprak pist eğitimi veriyordu, hala veriyor mu bilemem ama bir araştır derim.
kendisiyle geçen senenin pist şampiyonasında tanıştık takipleşiyoduk da eğitim alacaksam zaten ilk durağım o olacak

Motosikleti
Tiger1200, Tvs Apache
Buna katılmıyorum. Kullandığın aracın limitlerini bilmek hayat kurtarır. Bunu sadece stunt yapmak, diz değdirmek, peg sürtmek için değil hayatta kalmak için de bilmelisin. Araba kullanırken de, motor kullanırken de altındaki aracın ne kadar yol tutuşu olduğunu bilmelisin. Zor durumda kaldığında kullanmalısın. Örneğin bazı virajlar hafif başlayıp bir anda keskinleşiyor. Böyle bir durumda motoru ne kadar yatırman gerektiğini bilmen gerekiyor. Ya da bir anlık dalgınlıkla viraja biraz hızlı girdiğinde o virajı dönebilmen gerekiyor. Ben güvenli sürüyorum deyip dönüşlerde motosikleti yatırmayı öğrenmezsen böyle bir durumda dümdüz tarlaya uçarsın.

Diyeceğim o ki motoru "yatırma"yı bilmen gerekiyor ama günlük hayatta kullanıp kullanmamak senin elinde.
Okan hocanın profil resmindeki kadar motoru yatırdım 10 gün önce falan. yolda giderken değil ama, U dönüşünün yasak olduğu bir yerde seri şekilde U dönüşü yapmak için...

trafik kurallarını çiğnedim, hemde zevkle, çok keskin dönüşlerim vardır benim, benim gibi U dönüşü yapanlar az bulunur :D

Motosikleti
BMW K1200GT , BMW S1000XR M Sport
Okan hocanın profil resmindeki kadar motoru yatırdım 10 gün önce falan. yolda giderken değil ama, U dönüşünün yasak olduğu bir yerde seri şekilde U dönüşü yapmak için...

trafik kurallarını çiğnedim, hemde zevkle, çok keskin dönüşlerim vardır benim, benim gibi U dönüşü yapanlar az bulunur :D
Cignediginiz kurallar icin beni bahane etmeyin yavrucugum ;)

Burada Psyduck a katiliyorum.

Güvenli sürüste ögrencilerimiz icin hedefimiz düsük hizda lastiklerin limitine kadar motoru yatirabilmeleridir.

Havali görünsün diye motor yatirilmaz. Yatmayan motor DÖNEMEZ.

Yatmak ve dönmek motosikletin beraber yapmak zorunda oldugu bilesik bir harekettir . Bunlardan birine engel olursaniz motorunuz tutus kaybeder ve hic beklemediginiz anda altinizdan kayar gider.

Dönüsler esnasinda gidonla ve motorla güresmeyin. Ne kadar relax kalabilirseniz tutus o kadar fazla olacaktir.

Sevgilerimle

Son düzenleme:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar