vardı öyle birisi, bmw marka 2500cc bir arabanın motorunu söküp motosiklet yapmış, 7 senesini vermiş onu yapmak için... adam gençliğini harcamış resmenLitrelik biraz layt kaçar. En iyisi, en hesaplısı 2,5 litrelik.
![]()
Cok dogru bir bakis acisi ama konu biraz daha derin . Bununla ilgili baslik acacagim ve orada netlestirmeye calisacagim.Herkes nedense 1000 lik motorun gücünde hızından dolayı başlanmayacağı görüşünde..Ben de tam tersi... Bence ağırlığından ötürü başlanmaz..
Düşünsenize 1000 lik motorların en hafifi 220 -260 kg arası.. Trafiktesiniz..En ufak ani durmalarda , yanlamalarda , ya da stop ettirmelerde motorun dengesi bozulacak ve yere yığılacaksınız..
Ve siz alışana kadar hem kendinize hem motora zarar vereceksiniz...
Çünkü ilk başlıyorsunuz ve haddinden fazla güçlü motorla başlıyorsunuz..
Tam 40 yıldır motor üstündeyim , ben bile tedirginim.. Hani derler ya eşşek ölüsü gibi... Yatsak altından çıkamayacağız..
Bana bile fazla yahu..![]()
Tommy hocam, ben de neye uyuz oluyorum biliyor musun ? Bu motorcu camiasında belirli bir kesimin duayen kesilip, sakin kullanan insanları yada daha acemi olan insanları motorcu olarak görmemesine uyuz oluyorum. Yanlış anlama, sözüm sana değil. Malesef ülkemizde böyle bir kesim var.Hayatta en kıl olduğum sürücü tipi de yüksek cc motor sahibi olup ebelek gübelek 90-100 giden adamlardır. Kimse bana tork demesin, trafik kurallarından bahsetmesin. Bir kısım motorcu sınıfını bu nedenle hiç sevmiyorum. Sürmeyi becerememenin bahanesini kültürde, onda bunda arıyorlar. "Yok, gezerken doğayı izliyoruz, manzara kaçırmıyoruz" falan bunlar tıraş, hikaye. Süremiyorsun ve kendine itiraf bile edemiyorsun.
1000'lik alıyorsan az biraz hakkını vereceksin, 250'lik gibi sürmeyeceksin.
Yapmayın,Tommy hocam, ben de neye uyuz oluyorum biliyor musun ? Bu motorcu camiasında belirli bir kesimin duayen kesilip, sakin kullanan insanları yada daha acemi olan insanları motorcu olarak görmemesine uyuz oluyorum. Yanlış anlama, sözüm sana değil. Malesef ülkemizde böyle bir kesim var.
GS kullanan adam kendini allame-i cihan görüp kendinden başkasını motorcu olarak görmüyor. Yada küçük cc motorları motordan saymıyor. Yolda selam verip selam almaktan aciz bir topluluk var malesef. İsterse 5000 cc motora binsin. Bu adam yolda karşılaştığı 250 cc kullanan ama ruhu motorcu olan insana selam vermiyorsa, benim gözümde beş para etmez...
Şimdi gelelim 1000 cc mevzusuna;
Ben 2023 Ocak ayında 125 CC Pcx ile 42 yaşında motor hayatıma başladım. Ben bu motoru şehir içinde şehir dışında kullanırım diye düşünüyordum ki, ilçeden 10 km uzaktaki köyüme ilk defa gidip gelince, uzun yolda bu motorla olmayacağını anladım. Fazla uzatmayayım, sonrasında 2023 Temmuz ayında nasip oldu 350 cc voge sr4 max aldım ve 2024 kasım ayına kadar severek kullandım. Tabi bu motora da aksesuardı, çantaydı vs tonla para zıvadım. Geçtiğimiz kasım ayında da sr4 ü pcx ile takas edip, elimden çıkardım.
Şimdi nasip olursa Mart ayında, NT 1100 dct alıp uzun yıllar bu motoru kullanmayı düşünüyorum. NT almamdaki amacım, manuel kullanmaya bir türlü alışamamam vede sevmemem.
Ben şöyle düşünüyorum, 350 cc den sonra belki 500 cc bir motor alınabilirdi. ondan sonra da 750 cc kullanılıp, sonra 1100 cc alınabilirdi. Fakat ülkemizde malesef motor piyasasının düzensizliği olsun, aksesuar camiasının motorcuları düdüklenecek kerizler olarak görmesinden olsun, ben aradaki bu cc motorlar yerine 350 cc den direkt 1100 cc ye geçmeye karar verdim. Çünkü her alım satımda kazık yiyip, her motora da aksesuar adı altında bi ton parayı zıvayacaktım. Onun için tercihim 1100 cc dct oldu.
Ha belki kızarsınız, belki sevmezsiniz ama 1100 cc motor alınca 180 200 süratlerde gitmeyi düşünmüyorum. Çünkü ne o süratlere çıkacak tecrübem, ne de geride eşim ve 4 kızımı bırakacağım gereksiz bir cesaretim var. Sonuçta ben motorcu olmaya niyet etmiş, bu yolda ilerlemeye çalışan bir motorcu adayıyım. Altımda 1100 cc hormonlu bir dana olsa da, ben hala pcx ile motora başlayan motorcu ruhuna sahibim. Bu işte aslolan bence o ruha sahip olabilmek. Altınızdaki motorun cc si, yada beygiri önemli değil.
Son olarak, risk alıp yüksek süratlerde motor kullanıp eve cenaze aracıyla dönmektense, 110-140 km hızlarda dikkatli kullanıp uzun yıllar motor kullanmayı yeğlerim. ve bu benim tercihim. Kimseden iyi değilim. Öyle bi iddiam yok. Ben motorun üzerine çıkıp zevk alarak motor kullanmak istiyorum hepsi bu.
Gaz verme len millete ,sen acemi olduğundan değil motorun hurda olduğundan gidemiyorsunHayatta en kıl olduğum sürücü tipi de yüksek cc motor sahibi olup ebelek gübelek 90-100 giden adamlardır. Kimse bana tork demesin, trafik kurallarından bahsetmesin. Bir kısım motorcu sınıfını bu nedenle hiç sevmiyorum. Sürmeyi becerememenin bahanesini kültürde, onda bunda arıyorlar. "Yok, gezerken doğayı izliyoruz, manzara kaçırmıyoruz" falan bunlar tıraş, hikaye. Süremiyorsun ve kendine itiraf bile edemiyorsun.
1000'lik alıyorsan az biraz hakkını vereceksin, 250'lik gibi sürmeyeceksin.
Okan Sinan Hocam uyarınız için gerçekten teşekkür ederim. Aslında dediğiniz gibi çekincemem var biraz. 350 cc 34 hp bir motordan 1100 cc 105 hp bir motora geçmek hele de benim gibi deneyimsiz biri için biraz ürkütücü görünüyor. Ama hep sorup soruşturduğumda yapabileceğim yönünde destekler aldım. Hatta ilk başlarda yağmur sürüş modunda sürersem en azından motora alışana kadar hiç zorluk çekmeyeceğim yönünde yorumlar yapıldı.Yapmayın,
en azından araya bir tane 750 DCT sıkıştırın. İkinci el alır ve sadece kendinizi geliştirmek için aksesuar masrafı yapmadan bir sezon kullanıp satarsanız kaybınız olmayacaktır. 1100 NT nin hele birde DCT ile desteklenmiş torku ile başa çıkmak sizi yoracaktır. Voge ile arasında sıra dağlar kadar fark var kendinize bu kötülüğü yapmayın.
Sevgilerimle
Amerikalıların bir sözü var: Amerikalılar her şeyin en büyüğünü sever diyeAslına bakıldığı zaman amerikada genel kanı budur herifler 500 600 lük klasmanlara başlangıç aleti olarak bakıyorlar . Biraz kültür farkı denilebilir otomobillerinde de aynı şekilde .
Adamların yolları genellikle dümdüz yardırmalık yollar
Baktığınızda da amerikan arabaları genellikle virajda yeteneksizlikleri ile bilinir. Avrupa araçları dar yollarda virajlarda seri seri yarmaya odaklıyken amerikan araçları ağır ve güçlüdür düz yola uygundur , ki motorları da öyle 1800 cc harleye biniyorlar dümdüz gidiyorlar.
En kötü bindikleri araçların motorları 2000 3000 cc v6 bloklar , 150 200 cc motorlar çok yavaş geliyor olabilir.
Bir de tabii trafik kültürleri Türkiye gibi kaos olmadığı için daha kolay adaptasyon olabilir.
cc ler arası fiyat farkları çok az olması
gibi gibi...
Malum sahistan bahsederken "5 harfliler" rumuzunu kullanirsak daha iyi olur üstat. Maazallah cikar gelir bir yerden agzimizin tadi kacmasin.Amerikalıların bir sözü var: Amerikalılar her şeyin en büyüğünü sever diye
işte onu hayata uyguluyorlar.
Not: Haşmetin kulakları çınlasın şimdi Amariga lafını görseydi yardırırdı.
Üstad Elazığlı mısın Malatyalı mı?Düz yolda 1000'likle dedem de böyle kullanır. Ben videoya gevşek gevşek "heeyyy wazzapp yütubbb" diye başlayan, zenci olmaya özenen bu arkadaşın Şile'nin en basit virajlarında bile bariyerden aşağı düşeceğine inanıyorum.
Modlarına atlayayım, hem süremiyor hem de "ben yaptım, oldu" diyor kofik.
Kalitenin beşiği, sektörü koşturan Modesan Metin Abi'den öğrendik "kofik" demeyi.Üstad Elazığlı mısın Malatyalı mı?
Buraların dışında kofik diyen hiç duymamıştım. Bu arada ben Elazığlıyım.
Abi dahada eskiye gidersek rahmetli Altın Elbiseli Adam bile forumun üyesiymiş, Carl Gustav adında rumuzu vardı hatta. O kadar eskiye yaşım yetmez ama 2-3 sene önceki hali biliyorum hatta Kural Z vardıYeniler bilmez 2-3 sene önceki hırbonen, hasmet, Atp Ahmet Abi, rahmetli Bursaliali Abi ve Ero_ dönemi çok başkaydı. Hiçbiri şu an aramızda yok.
zaten araba kullanan biri yani trafik tecrübesi olan biri yeterince eğitim alırsa 600cc yada daha büyük motosiklet ile başlayabilir.Şu forum da yıllarca bu konu konuşuldu.
İnadına 600 cc ile başlayıp başına kötü şeyler gelen hayatını kaybeden bir çok genç insan oldu.
Bu da çıkmış düz yolda kullandığı motoru 1000 cc ile başlanır diye video çekmiş.
Gelsin İstanbul'da kullansın bakalım.
Kimsenin kötülüğünü istemeyiz de marifet değil .
1 haftada biri patlatır bunu.
Tecrübe eğitim olmadan sadece şansa kullanılır.
Ufak bir virajda şaka olmadığını anlıyorsun ki ülkemizde bariyer yüzünden ölen çok motorcu var.