Geldim geldim...
Evet pek cogunuzun bildigi yada tahmin ettigi gibi Bergama Sunağı, Zeus Altari Zeus Sunagi bati dillerinde the Great Altar of Pergamum-Pergamon-yada Zeus adli tarihi yapinin yerinde yeller esiyor. Motosiklet forumu cercevesinde, hani genel kultur babinda azicik eseleyeyim bakalim nedir ne degildir gibilerden
Evvel zaman, kalbur saman icindeyken Bergama Kralligi diye bir ulke varmis
Bunlarin hemen dogusunda da (Bak yukardaki harita) taaaa Ingilterelerden, Fransalardan gelip yerlesmis Galatalilar
Yani Keltler, yada Celtler
Hani su Celtic muzigin mucitleri. Hani danslari ayni bizim lazlarin danslarina benzeyen Keltler. Bunlar astigi astik kestigi kestik manyak savasci sert mizacli maco bir toplum. Bergamalilarla habire savasiyorlar.
Herneyse gunun birinde Bergama Spor Galatasarayi .. pardon Bergama Kralligi, Glalatalilari fena hezimete ugratip hadlerini bildririyor ve soylenti o ki bu Altar insa ediliyor.
Iste Bergama sehri, o zamanlar tabii
Temsili
Sagda ustunde duman tuten yapi iste bu Zeus Altari :bounce:
Incilde Seytanin Tahti diye anilan bu yapinin fonksiyonu henuz bilinmiyor. Sunak degil, Altar degil, Tapinak hic degil, mezar desen o da degil
Adamlar yapmis
:wiinkk:
Ne zaman yapilmis o da pek belli degil. Yaklasik olarak MÖ 160 deniliyor, diyenlerin yalancisiyim.
Muzeye, Bergama Muzesi, giripte Altari gordugunuzde agziniz bir karis acik kaliyor
Iste Altar
Bu linkte de Altarin bulundugu salonun 360 derece bir panaromik fotografi var, (tiklayayim goreyim) Wiki sagolsun.
Uzunlugu ~135m olan eser in ustunde tarif edilmez canlilikta kabartmalarla mitolojik tanrilarin dunyayi istila etmeye calisan ve devler diye anilan edilen yari insan turlu mahlukatla verdikleri buyuk mucadele ve zafer tasfir ediliyor. Bu konuda internet fotograf ve bilgi dolu merak edenleriniz Turkce olarak buldugum
http://www.tabut.net/Pergamon-Altari-Bergama-Zeus-Sunagi--t88673.html web sitesinden baslayip
Google (tikla da gor) ile devam edip tarihin engin denizinde kaybolabilir.
Inceden bu eserin Almanyada ne aradigina da degineyim
O yillarda Anadoluda yol ve tren hatti insaatinda gorevli Carl Humann arkeolojiyede cok merakli, Bergamadaki bu harabeler cok ilgisini cekiyor. Civar koylerde, evlerde de inanilmaz kabartmali taslar, heykel parcalari filan gorunce Osmanlidan izin ve Alman hukumetinden de destek alip kollari siviyor. 1879 ve 1907 de yaplan kazilar sonucu muazzam eser ve onu susleyen kabartmalar, heykeller ortaya cikiyor.
O yillar Osmanlinin gittikce zayifladigi ve gravatini isteyenin eline verdigi yillar. Aymaz padisahlar elinde oyuncagiz.. Soyle ki mesela Assos harabelerini yuruten yabancilari devlete sikayet eden vatandasa soyle bir ferman-mail gelebiliyor
mealen
ey millet memleketimiz tas doludur. Bu ecnebiye onlari alip goturmelerinde kostek olacagina bilakis destek oluna
ba ba ba ba ba
:cyclopsan
Neyse Carl derinlere inip de cukleri kirilmamis, gozleri oyulmamis heykeller kabartmalar gorunce dayanamiyor herhalde ve Almanyaya gidip sponsorlugu ayarliyor, Osmanlinin da zaten seyinde degil, veriyor gavur isi tas yiginini Almanlara. Onlar da alip goturuyor.
Imdiii
Ben bu olaya once cok sinirlendim, vay zurnalar, hirsiz adiler filan hissiyatindayken Berlin muzesinde o eseri toplayip o sunum ve korumaya getirinceye degin verilen emek, harcanan goz nuru, o bilgi birikimi, ustune titrenen goz yasartici hassasiyet karsiliginda dedim ki.. Ulan insallah biz de bir gun bu seviyeye gelir, elimizdekilerin kiymetini bilir, adam oluruz o zaman bu Almanlar derki siz oldunuz alin bu altari koyun yerine, gunes gorsun, Egeyi solusun. O zamana kadar biz buna gozumuzun ici gibi bakariz
Aslinda belki Osmanli da bizim dusundugumuz gibi aymaz degildi ve "biz bunlarain kiymetinden bi haberiz, bunlar alsin kurtarsin bari bu canim eserleri, burada heba olup gidiyorlar" diye de dusunmus olabilir. Yani ihtimaldir diyorum, kimbilir...::sas::
Aslinda Almanlar da az esseklik etmemisler. 2DS da burayi iyi koruyamamislar. Altara bir sey olmamis ama muze eni konu buyuk tehlike atlatmis. Sonra ustelik Ruslar Berline girdiginde tutmuslar bu altari taaa Petersburg (Leningrad) a tasimislar. Yani olacak seyler degil bunlar
Her neyse, Kruscef zamaninda -1956- Altar Berlindeki yerine tasinmis yine. Tabii orasi Sovyet kontrolundeki Dogu Berlin olmasaydi Altar simdi Petersburgda Hermitaj muzesini susluyor olacakti o baska
Hitler de girmis Altarin sahnesine. Altari cok begenen Hitler Nazi toplantilari ve govde gsterilerinin yapildigi Zeplin meydanindaki kursusu icin bundan esinlenmesini istemis ve mimarlar de Heil Hitler deyip sunu yapmislar
Bir de tarihe sıkıcı derler
Peh
:mrgreen:
Var tabii devami, olmaz olur mu?