çok doğru söylüyorsun dostum kamyon şoförleri eniyisini bilir yazık mühendisler boşuna dirsek çürütmüşler boşuboşuna yıllarını heba etmişler bu dünyada kurukalabalık olarak yaşıyorlar ve onca bilgiyide boşuna kalın kafalarına doldurmuşlar
gönderdiğim linki baştan sona oku arkadaşım ben iyi bişey demiyorum ama yağ yanmaz diyenler var bu onlara cevabımdır.ben bu işin içinde 6 senedir varım neyin ne olduğunu bilebilecek kapasitedeyim ve senin o çok övdüğün mühendislerin çoğu yatarak maaş alıyorlar sana yaptıkları çok hataları gösteririm ama burda değilsin ben gördüklerimi ve bildiklerimi yazıyorum
şimdi bana gelipte onların ağzından edebiyat yapma işini iyi yapan çok az mühendis tanıyorum.
bu da okumaya yeltenemeyen arkadaşlar için haberin detayını buraya yazıyorum ;
Kamyoncular motorin yerine yağ kullanıyor!
Zafer Akpınar / AA
20'nin üzerinde kalemde vergi ve benzeri ödemesi bulunan onlarca kamyoncu, maliyetlerini düşürme adına litre fiyatı 2,41 YTL olan motorin yerine litresi 1,8 YTL olan yağ ya da 250 YKr'lik yanık yağ kullanıyor.
Yağ yakmaları nedeniyle genellikle piston saran kamyonların onarım maliyeti ise 3 bin YTL'den başlıyor.
Alınan bilgiye göre, birçok batı ülkesinin sahip olamadığı sayıda kamyonun bulunduğu Türkiye'de, yurt içi ve yurt dışına yönelik 800 bine yakın kamyon ve TIR çalışıyor.
Buna bağlı ülkede çok sayıda kişinin geçimini sağladığı bu sektör, son dönemlerde ödedikleri vergiler ve yakıt fiyatlarının yüksekliğinden şikayet ediyor.
KDV, gelir vergisi, K-1 belgesi, motorlu taşıtlar vergisi, araç muayenesi, egsoz pulu, yeni araç alımlarında ÖTV, geçici vergi gibi 20'nin üzerinde kalemde ödemelerde bulunan ve motorine litrede 2,41 YTL ödeyen kamyoncular, maliyetlerinin yüksekliği nedeniyle zor günler geçiriyor.
Sayılarının da fazla olması nedeniyle, arz-talebe göre yük taşıdıkları uzaklığa bağlı eskisine oranla daha az kazanan kamyoncular, maliyetlerini düşürme adına çeşitli yollar deniyor.
Araçlarına yakıt düşürücü cihazlar takan, kamyon ve TIR'larının daha az yakması için her türlü öneriye uyan kamyoncular, son çare olarak motorin yerine litresi 1,8 YTL olan yağ yakmaya başladı.
MİLYONLARCA YTL'NİN DÖNDÜĞÜ BİR SEKTÖR OLUŞTU
Konya'ya başka illerden yük getiren ya da il dışına çıkacak binlerce kamyoncunun uğrak yeri olan Konya Kamyon Garajı'nda, şoförlerin araçlarına her şeyi göze alarak yağ koymaları sonucunda milyonlarca YTL paranın döndüğü kayıt dışı bir sektör oluştu.
Garajdaki çok sayıda dükkan, artan talep nedeniyle 18 kilogramlık tenekelerle tonlarca yağ satmaya başladı. Ancak, bu yağların kayıt dışı olması, faturasız satılması yüzünden devletin vergi kaybı milyonlarca doları buluyor.
26 yıldır kamyon şoförlüğü yapan Bahattin Günbaşı (50), son 2 yıldır yaşadığı sıkıntıyla daha önce hiç karşılaşmadığını söyledi. Kamyonunu hareket ettirmek, evine ekmek parası götürmek adına yağ yaktığını ifade eden Günbaşı, ''Litrede maliyeti 60-65 YKr düşürmek için, aracımızın motorunun bozulmasını göze alıyoruz. Başka çaremiz yok. O kadar yol gidiyoruz ama elimize geçen paralar çok komik...'' dedi.
YANIK YAĞ YAKAN BİLE VAR
Benibil Nakliyatın ortaklarından Mehmet Küçükcırık ise kamyoncuların kendisini bir kapana kıstırılmış olarak gördüklerini kaydetti.
Ödedikleri birçok verginin yanı sıra yakıt fiyatlarının yüksekliğinin kamyoncuları zor durumda bıraktığını dile getiren Küçükcırık, ''Normal yağı bir tarafa bırakın, otomobillerden çıkan yanık yağı bile litresi 25 YKr'den depolarına koyup yakanlar var. Motorin yerine yağ yakmak motora büyük zarar veriyor. Yağ yakması nedeniyle piston saran bir kamyonun onarımı 3 bin YTL'den başlıyor, zarara göre 8 bin YTL'yi bulabiliyor'' dedi.
Buna rağmen kamyoncuların teneke ve bidonlar dolusu yağı deposuna doldurduğunu belirten Küçükcırık, ''Yakında kamyonların çoğu, vergilerini ödeyemedikleri için parka çekilecek. Birçok kamyoncu esnafı da işsiz kalacak. Kamyoncular içinde bulundukları sıkıntılı durumdan kurtulmak için destek istiyor'' diye konuştu.
bakın en açık şekilde zararını söylemişler ben diyorum sürekli kullanmanın zararı çok ama biz motorlarda pislikleri temizlemek için karbüratörden az miktarda yağ döküyoruz bir müddet çalıştırıyoruz bu motordaki pistonlarda bağlanmış kurumları temizler ama sürekli kullanımı ZARARLIDIR..................