Barossa Jedi 750 aldım! - İlk izlenim

Motosikleti
Barossa Jedi 730
Giriş
Öncelikle hepinize merhabalar, umarım iyisinizdir. Türkiye'de çok az kişinin aldığı ve doğrusunu söylemem gerekirse bunun tamamen distribütör hatası olduğunu düşündüğüm bir motoru satın aldım, sizlerle ilk izlenimimi paylaşmak ve zaman geçtikçe incelemesini yapmak istedim.

Yan tasarım

Yabancı mecralarda uzun araştırmalarım sonucu 3.motorum olarak Barossa Jedi 750 almayı seçtim. 2.el piyasasına pek giresim yoktu, o yüzden sıfır motor almak için önümdeki seçenekler R25, 450SR ve JEDI 750'ydi. Elimde zaten 13.000km'de kronik sıkıntısı olmayan bir 250SR vardı, o yüzden sırf çift silindir olduğu ve 15-20km hız farkı için 200.000TL'den fazla fark ödemek istemedim, 450SR için de yağ soğutucusu patlatma riskini göze almak istemedim açıkçası. Barossa Jedi'ı gerçek hayatta gördüğümde hem boyutu(boyum 193 olduğundan çoğu racing makine bende ufacık duruyor, ama Jedi cidden büyük) hem de tasarımı beni oldukça içine çekti, ve başladım araştırmalara. Nedir bu Jedi?

Marka
Öncelikle efendim, Barossa zaten gerçek bir motor markası/üretici değil. Ürünün asıl markası "Jinan Jedi", ve modeli "Racing K750 Pro", internette bakabilirsiniz. Jinan Jedi markasının ne olduğuna baktığımızda görüyoruz ki 1975'te Çin hükümetine polis motosikletleri üretmek için kurulan ve son 15-20 yıldır polis/itfaiye/kolluk kuvvetleri'ne motosiklet teminindeki lider marka. Sivil insanlara motosiklet satışına ise son 7 yıl içerisinde başlayıp, K750 Pro modelini de 2022 yılında tanıtmışlar.

Ön tasarım

Tasarım
Boyut kısmına geldiğimizde internetteki bilgilerin yanlış olduğunu söylemem gerek. Hangi yoldan temin ettiğimi söyleyemeyeceğim yetkili servis bakım kılavuzuna göre olan boyutları 2124x775x1090mm, minimum yerden yükseliği 115mm, sele yüksekliği 810mm ve dingil mesafesi 1470mm. Islak ağırlığı 206KG, benzin deposu 14L ve yağ kapasitesi 2.4L. Çok fütüristik bir tasarıma sahip, yandaki led ışıklandırmaları, kristal görünümlü stopları var ve KTM/MV Agusta karışımı bir ön farımız bulunuyor. Ayrıca bizleri tek maşa ve 120/70ZR17 ön lastik ve 180/55ZR17 arka lastik karşılıyor. Resim eklemeyi beceremedim sanırım, o yüzden gösteremiyorum.

Boyut

Motor
Bizleri sıvı soğutmalı, 2 silindir, 730CC, DOHP bir blok karşılıyor. Çap ve strok değerlerimiz 83x67.5mm. Sıkıştırma oranımız 11.6:1. Bloğumuzdan 8.200 dev./dk'da 55kw (74bg) ve 7.100 dev./dk'da 68nm tork alıyoruz. Kendim henüz rodajda olduğum için bilmesem de konuştuğum bir sahibine göre maksimum 242km/h hız görmüş. Türk insanının bu konularda yalan atmayı çok sevdiğini bildiğimizden dolayı, maksimum hızının 230 civarında olduğunu düşünüyorum. Sesinden dolayı krank 270 derece gibi geldi, ama hiçbir bilgi bulamadım. 180 derece olma ihtimali yüksek.

Şanzıman dişli oranlarımız ise;

Primary gear ratio 2.095
Final gear ratio 3.067
1. vites 2.438
2. vites 1.714
3. vites 1.333
4. vites 1.111
5. vites 0.966
6. vites 0.852

Markanın motor dayanıklığına güvendiğini düşünüyorum, valve clearance check(üzgünüm, Türkçe karşılığını bilmiyorum) 42.000KM olarak belirlenmiş.

Akşam Görünümü

Fren ve Süspansiyon
Full sistem brembo frenlerin performansını çok beğendim. ABS performansı da iyi diyebilirim. Henüz çok test etmedim, ama fren mesafesi çok iyi düzeyde.

Ön/arka amortisör tamamen ayarlanabilir. Fabrika çıkışı çok sert oluyor, bakımda yumuşatacağım.

Artılar
  1. Fütüristik ve özgün tasarım
  2. Fiyat uygunluğu (380.000TL)
  3. Ayarlanabilir süspansiyonlar
  4. Full brembo fren sistemi
  5. Fiyatına göre üstün performans
  6. Kaliteli hissettiren grenajlar
  7. Anahtarsız çalıştırma
  8. Tek maşa
  9. Stok Michelin Power lastik
Eksiler
  1. Akü yetersiz geliyor, 12v14AH akü gerekli. (bayi satış yapmadan önce akünün yetersiz olması durumunda garanti dahilinde değişimi olabileceğini, başka akü istenirse de ücretin bir miktarını distribütörün karşıladığını söyledi)
  2. Piyasası hiç yok, sıfır almak zorundasınız.
  3. Titreşim var.
Eğer fotoğraf yüklemeyi birisi öğretebilirse ekleyebilirim. Rodaj bakımı yapıldıktan sonra motoru incelemesi için Prosofi'ye vereceğim, kendisinden de dinleriz. Merak ettiğiniz sorular varsa seve seve cevaplayabilirim.

Son düzenleme:
Motosikleti
Barossa Jedi 730
Güle güle kullan. İlk defa duydum.
Teşekkür ederim, çok kişi ilk defa duyduğunu söylüyor, distribütör hatası dememin sebebi de bu aslında. Böyle bir motora düzgün bir reklam ve detaylı test sürüşü yaptırmaları gerekirdi. Hiçbir şekilde pazarlamasını yapamadıklarını düşünüyorum.

Mesaj yazma kısmının üstünde ki uzantılardan "Bağlantı Ekle"'ye girip orada ki size rahat gelen uygulamadan yükleyip URL kısmına girip fotoğrafın nasıl bir yazıyla seçileceğini de paylaşırsanız fotoğraf ekleyebilirsiniz.

Motosikleti
Barossa Jedi 730
Mesaj yazma kısmının üstünde ki uzantılardan "Bağlantı Ekle"'ye girip orada ki size rahat gelen uygulamadan yükleyip URL kısmına girip fotoğrafın nasıl bir yazıyla seçileceğini de paylaşırsanız fotoğraf ekleyebilirsiniz.
Teşekkür ederim, birkaç görsel ekledim.

Hayırlı olsun kazasız belasız şimdiden. Motosikletin markasını ilk defa duymama rağmen üzerinde gelen lastik, donanım ve tip çok güzel. Yandan baktığımda RC , Mv Agusta ve GSXR'a aşırı benziyor tipi gayet hoş. Kronik sorunlar yaşamayıp uzun yıllar keyfini çıkara çıkara sürüp motosiklet iyice yaygınlaştığında 380bin TLden aldım ben diye hava atabilirsiniz İnşallah. Akü şu an çoğu firmada olan bir sıkıntı (Bajaj, CfMoto , ...) ama iyi bir yandan bakmak gerekirse Japon motosikletlerinin üstünde gelen lastiğin üst seviyesiyle birlikte geliyor donanım dolu dolu ve tip şahane. Zamanında H2R'ın çıktığı gibi garip bir tasarımla çıkması iyi olmuş.

Motosikleti
Barossa Jedi 730
Hayırlı olsun kazasız belasız şimdiden. Motosikletin markasını ilk defa duymama rağmen üzerinde gelen lastik, donanım ve tip çok güzel. Yandan baktığımda RC , Mv Agusta ve GSXR'a aşırı benziyor tipi gayet hoş. Kronik sorunlar yaşamayıp uzun yıllar keyfini çıkara çıkara sürüp motosiklet iyice yaygınlaştığında 380bin TLden aldım ben diye hava atabilirsiniz İnşallah. Akü şu an çoğu firmada olan bir sıkıntı (Bajaj, CfMoto , ...) ama iyi bir yandan bakmak gerekirse Japon motosikletlerinin üstünde gelen lastiğin üst seviyesiyle birlikte geliyor donanım dolu dolu ve tip şahane. Zamanında H2R'ın çıktığı gibi garip bir tasarımla çıkması iyi olmuş.
Çok teşekkür ederim. Dediğim gibi beni en içine çeken noktası tasarımı ve boyutu olmuştu, 193 boyunda olmama rağmen makine altımda küçük durmuyor. Gündelik kullanım için uzun süre sıkılmayacağım bir performansı var. Tek umudum dayanıklı olması, çünkü distribütör ile konuşmalarımın hepsinde çok ilgili davrandılar. Bayi çok cana yakın davrandı, alıcı olmadığımı belirttiğim halde sırf sesini merak ettiğim için gidip benzin doldurup aküsünü şarj ettiler. Yetkili servis olarak Sakarya Kaplan Motors'u kullanacağım sanırsam.

Çok teşekkür ederim. Dediğim gibi beni en içine çeken noktası tasarımı ve boyutu olmuştu, 193 boyunda olmama rağmen makine altımda küçük durmuyor. Gündelik kullanım için uzun süre sıkılmayacağım bir performansı var. Tek umudum dayanıklı olması, çünkü distribütör ile konuşmalarımın hepsinde çok ilgili davrandılar. Bayi çok cana yakın davrandı, alıcı olmadığımı belirttiğim halde sırf sesini merak ettiğim için gidip benzin doldurup aküsünü şarj ettiler. Yetkili servis olarak Sakarya Kaplan Motors'u kullanacağım sanırsam.
Servis ve distribütör yeni yeni duyulan markalarda çok şans işi . CfMoto İzmir'de çok ilgiliyken ve parçaları direkt bulunabiliyorken Manisa'da servisi işçilik geçirmek için yağ filtresi ve hava filtresini tek olarak satmıyor sadece orada bakım yaptırırsanız yenileyebiliyorsunuz. Herkes benim gibi hevesinizi kursağınızda bırakıcak şekilde yok oyledir böyledir diyecek ama biraz gerçekçi olmak gerekirse 2.Elde satarken zorluk çekebilirsiniz parça konusunda sıkıntı çekebilirsiniz siz bunları bilerek aldınız . Bunları söylediğim için kusura bakmayın emeğin her türlüsü değerlidir . Benim tavsiyem bayi ve servisine güvenmeden motosikleti çok sıkıştırmayın ve yağmur altında vs. çok bırakmayın.

Motosikleti
V-Strom 800 DE
Kazasız, belasız, sorunsuz yolculuklar. Hayırlı olsun.

Motosikleti
Çükü Olanın Dükü Olur.
Pırasa yedi elli.
ipp9bcc.jpg

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Hayırlı olsun, nice uzun km.ler yapmanız dileğiyle. Bu arada motorunuz çok yakışıklı duruyor, tasarımı harika.

Motosikleti
BMW F650 GS (2006)
Hayırlı olsun, güzel günlerde kullanın :)

İlginç gelen kısmı; model isminde geçen "Jedi" kelimesi oldu.
Star Wars'a (Disney ya da George Lucas, marka kime aitse) telif mi verdiler acaba?
Yoksa Jedi kelimesi anonim bir kelime mi oldu? :)

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
Hayırlı olsun. Tasarımı güzel. Umarım sorun yaşamadan güzel güzel keyifle sürersiniz.

Motosikleti
Barossa Jedi 730
Hepinize çok teşekkür ederim, zaman gectikçe iyi/kötü yanlarıyla eklemeler yaparım.
Hayırlı olsun, güzel günlerde kullanın :)

İlginç gelen kısmı; model isminde geçen "Jedi" kelimesi oldu.
Star Wars'a (Disney ya da George Lucas, marka kime aitse) telif mi verdiler acaba?
Yoksa Jedi kelimesi anonim bir kelime mi oldu? :)

Normalde markasının isminin Jinan Jedi olduğunu, bu yüzden model isminin Jedi koyulduğunu belirtmiştim. Disney bunu begenmemiştir kesin, ama Çin hükümeti ve şirketleri bu tarz telif dosyalarını direkt reddediyor, o yüzden uğraşmamış olma ihtimalleri yüksek.

@tommygun Hocam eğer izmit taraflarına yolunuz düşerse haber verirseniz size de bi test ettirmek isterim, yorumunuzu merak etmedim değil.

Motosikleti
Kymco Downtown 250i
Hayirli olsun hocam. Güzel gunlerde binmeniz dileğiyle. Umarım bu markalar servis ağlarına ve yedek parçaya daha fazla önem verir ilerleyen zamanlarda. Zira bu paralara sırf güvenemediği için insanlar 250cc motor alıyor.

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
@tommygun Hocam eğer izmit taraflarına yolunuz düşerse haber verirseniz size de bi test ettirmek isterim, yorumunuzu merak etmedim değil.
Hani camiye gidersin, iyi olan ayakkabılarını biri yürütür de yerine takunya bırakırlar ya bizimki de o hesap, teste çıkar kaçarım, benim ihtiyarı da sana bırakırım :)

Şaka bir yana, çok teşekkür ederim, umarım tanışır, deneyimlerim motorunu.

Motosikleti
Barossa Jedi 730
Hani camiye gidersin, iyi olan ayakkabılarını biri yürütür de yerine takunya bırakırlar ya bizimki de o hesap, teste çıkar kaçarım, benim ihtiyarı da sana bırakırım :)

Şaka bir yana, çok teşekkür ederim, umarım tanışır, deneyimlerim motorunu.
Beklerim hocam, haber verirsiniz:)

Motorla ilgili yeni bir bilgi getirdim, İsveç markası olan Suter Racing ile mail üzerinden yazışmam üzerine kendileri motorun tasarım aşamasından beridir üretimde büyük rol oynadıklarını söylediler. Motor bloğu, şasi, fren, süspansiyonlar, ABS ve diğer elektronik aksamların hepsinin tasarımı Marabese ve Suter Racing tarafından yapılmış. Kendilerinden gelen bilgi bu yönde. :)

Krank durumunu (180-270) da sordum, bilgi gelince eklemesini yaparım.

Krank düzenlemesi (tarafıma iletilen mesajı tam olarak çevirip iletiyorum): "Krank tıpkı Kawasaki gibi 180 derece, 270 derece değil. Bu motoru daha fazla güç üretecek şekilde tasarladık, ancak Jedi, kullanıcılar için çok hızlı olduğunu düşünerek limitledi."

Yazılım mı atsak:rolleyes:

Son düzenleme:
Merhaba kazasız belasız kullanmak nasip olsun.? Bu motor hakkında bende çok araştırma yaptım. Ve önümüzdeki hafta almayı planlıyorum nasipse. Benelli TNT302s - Xmax300 ve Xsr900 motorum var şuanda fakat xsr900 ile tnt302 önümüzdeki hafta satacağım. Bende eski bir 1000rr kullanıcı olarak racinge bir süre daha dönüş yapmayı planlıyorum, fakat başka bir sitenin formunda bahsetmiş olduğunuz yoruma dayanarak,

"Benzin içiyor. 8 litre altında yaktırmanız çok zor."

kafamı karıştırdı. fabrika verisi bu motorun 1 litre ile 25km yol gidilebileceğini ve buda yaklaşık 4 litreye takamül ediyor. Ben 1000rr bile 180hp 180kg bir motosiklette maksimum 11 litreleri görmüşken xsr900 sakin kullanım 4.1 ara ara gazlamalı 5 litreler gibi dolaşıyorken 8 litre jedinin yakması çok fazla geldi. Kaç km desiniz bilmiyorum ama rodaj bakımından sonra bu değer düştümü.? ve herhangi bir sorunla karşılaştınız mı motorda.

Cevabınız için şimdiden teşekkür ediyorum.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar