Barış Manço'suz 8 yıl

1subatqq8.jpg

UZUN SAÇLI DEV ADAM

Japonya konserinde 20.000 Japon, onu heceyanla dinliyordu, Belçika'nın en büyük gazetesi birinci sayfadan yarım sayfa haberini yayınlamıştı. Gezgindi, keşfetmeyi seviyordu, dünyayı aşkla dolaşıp sevgisini taşıdı heryere ve ekranlarımızdan 60 milyon olarak onu izledik. Türkiye'deki en uzun ve en başarılı televizyon programları Manço imzasını taşıdı. 7'den 77'ye on yıl içinde Ekvatordan kutuplara, 5 kıtada 100'den fazla ülkeye giderek, kırılması güç bir rekora imza attı. Adam Olacak Çocuk ve Kahve Altı programları ise hala benzeri olmayan unutulmaz yapıtlarından.

Unutulmaz şarkılar besteleyip söyledi, dünya insanıyla kucaklaştı, gezdiği yerleri bizlerle paylaştı. İzleyicisiyle arkadaş oldu, seyirciyle onun kadar yakın bir diyalog kuran başka sanatçı yoktu. Belki de adresini ezbere bildiğimiz tek sanatçıydı o... "Bana yazmaya ama her konuda yazmaya devam edin. Adresimi veriyorum, Barış Manço Moda 81300 İstanbul. Tekrar ediyorum Barış Manço Moda 81300 İstanbul."

Dünya nefesini tutmuş, bir savaşa kilitlenmiş durumda. Savaş sözünün bu kadar çok edildiği bir dönemde, dünya kardeşliğinin ve nesiller arası sevginin somut ismidir o. Sarı Çizmeli Mehmet Ağa, Zalım Sultan, Halhal, Anlıyorsun Değil mi, İşte Hendek İşte Deve, Kara Toprak Ver Yarimi, Halil İbrahim Sofrası, Kol Düğmeleri... bir seferde akla gelen yüzlerce şarkıya imza attı Barış Manço, biz onunla büyüdük sırf bu nedenle şanslı bir kuşak sayılırdık. Eserlerinde sosyal olaylara ve mevcut duruma dair tespitler yapardı, hayatı, aşkı, ölümü, ayrılığı hüzünlü, mizahi bazen sivri bir dille, ama kendine has uslubuyla anlatırdı. Domates, biber, patlıcan şarkısında sokak satıcılarının sebep olabileceği bir felakete vurgu yapıyordu, zerafet düşkünleri kışın beyaz giymemeleri gerektiğini biliyordu, Ya Nasip Ya Kısmeti anlatmak için herkes gömlek giyerken, o Kul Ahmet'e ceket giydiriyordu... Uzun siyah saçlarını ortadan ayırır, küçükleri ıspanak yemeleri ve arabanın arka koltuğuna oturmaları konusunda ikna ederdi, her parmağında, abartılı büyük taşlı yüzükleriyle hızlı hızlı hareket ettirdiği ellerini takip ederek kilitlenirdik pazar sabahları ekran başına. Sevimliydi, rahattı, meraklıydı, bizdendi, Türk Müziği'nin duayeniydi. 1 Şubat 1999'da müzik alanında büyük devrimler yapmış bir sanatçı olarak aramızdan ayrıldı.

ÖLÜMÜNÜN SEKİZİNCİ YILINDA SENİ SAYGIYLA ANIYORUZ BARIŞ ABİ...

Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
Buyurun Dostlar Buyurun Halilibrahim sofrasına

Unutma ki dünya fani
Veren Allah alır canı
Ben nasıl unuturum seni
Can bedenden çıkmayınca

Bir daha onun gibi bir sanatçı gelir mi dünyaya bilemem!
Nur içinde yatsın.
Kendisi söylemişti.
Ölüm Allah'ın Emri,
Ayrılık olmasaydı.....

bmanco2.jpg

Onunla ilgili güzel bir hatıra vardır.
Nasıl bir adam olduğunu çok güzel anlatır.
Olay şöyledir;

Barış Manço, Fransa’da bir televizyon kanalının canlı yayınına konuk olur.
Manço’nun karşısında küstah bir sunucu vardır ve sürekli olarak, “İşte Türk, yani barbar, vahşi, vs.” demektedir.
Barış Manço bu küstahlığa fazla dayanamayarak, küstah sunucuya, “Yanınızda kağıt para var mı?” diye sorar. Sunucu şaşırır ve “Evet var, ama ne olacak?” der…

Barış Manço ısrar edince, sunucu cebindeki kağıt paraları çıkarır. Bu olaylardan az önce de, Barış Manço yayında “Anahtar” isimli parçasını söylemiştir.

Şarkının bir bölümü şöyledir:

“Beş Akif-bir Saat Kulesi, iki kule-bir Fatih, beş Fatih-bir Mevlana, iki Mevlana-bir Sinan...”

Şarkı bir matematik sorusudur ve şarkıda adı geçen kişiler, o dönemdeki Türk banknotlarının arkasında fotoğrafları olan ünlülerdir.

Barış Manço, sunucuya dönerek, sorar: “Bu paranızda fotoğrafı olan kişi kim?”

Sunucu cevap verir: “General falanca…”

Manço, diğer paralardaki fotoğrafları olan kişileri de sorar, sunucunun verdiği cevaplar hep aynıdır: "Falanca General, falanca Amiral, falanca Komutan”...

Sonunda, Barış Manço cebinden Türk paralarını çıkarır ve sunucuya der ki:

“Bu parada fotoğrafı olan kişi, Mehmed Akif Ersoy’dur. Şairdir…
Bu fotoğraftaki kişi, Fatih Sultan Mehmet’tir. Adaletin sembolüdür…

Bu paradaki kişi ise Atatürk’tür. “Yurtta barış, dünyada barış diyen kişidir… Bizim paramız bunlar.
Biz Türkler, ince ruhlu, kibar, medeni insanlar olduğumuz için, paralarımızın arkasına şairlerimizin, düşünürlerimizin ve bilimadamlarımızın fotoğraflarını bastık…

Siz Fransızlar, barbar, vahşi olduğunuz için, paralarınızın arkasına hep savaş adamlarının fotoğraflarını basmışsınız..."

Sonra, yöneticiler canlı yayını kesip, sunucuyu kovarlar. Yeni sunucu, Barış Manço’dan ve Türklerden özür dileyip, programa devam eder…

Fransızlar'a zevkle anlattığım bir hikayedir. Her anlatışımda yerdeki karıncaları saymaları çok hoşuma gider.

Barış Manço çok iyi bir adamdı.
Daha doğrusu;
Barış Manço
ADAMDI......

öüm haberini aldığım gün tüm gün hiç birşey yiyememiştim adeta boğazım düğümlenmişti. adaşım ölmüştü ninni diye dinlediğim annemin adını verdiği tüm çocukların Barış abisi artık yoktu. Seni Unutmadım Barış Abi :salut:

nice şarkılarıyla ağlayıp, hüzünlendiğim, nice şarkılarıyla da coştuğum sevgili barış manço...allah rahmet eylesin. en güzel çağlarımda benimleydin. seni unutmadım, unutamadım. ne olur anla beni...

gerçekten degerli bir sanatçıydı. çocukluk yıllarımdan hatırlarım parçalarını ve haladaha dinlerim. büyük sanatçıydı..

bu arada arkadaşım keşke konu dışına açsaydın. bu bölüm yanlış oldu sanırım....:rendeer:

Motosikleti
Honda CBF 150, CF Moto MT 650
çocukluğumda dinlediğim şarkıları hep o söylerdi
sarı çizmeli mehmet ağa, arkadaşım eşşek vs.
onun şarkılarıyla büyüdüm
çok değerli bir insandı.kendisini şahsen de tanırdım ve gerçekten emin olun sohbetine doyum olmazdı.hepimiz gibi onunda hataları vardı ama kimimiz hatasız değiliz ki?
milyonların gönlünde taht kuran, şimdiki sanatçılar!!! gibi 10 dakkalığına meşhur olmayan biriydi.o geçmişte de sanatçıydı, bugün de sanatçı, gelecekte de sanatçı olacak.
çünkü bana göre Barış Manço ölmedi...
sevenleri ve şarkıları var olduğu sürece de ölmeyecek
Nurlar içinde yat sevgili Barış Abi...

çocukluğumun yegane hatırlarıdır barış abinin programları her pazar "adam olacak çocuklar" programını izlerdim tabi o zaan bende çocuktum . nur içinde yatsın barış abi...

Öldüğünde çok üzülmüştüm, her hafta evini ziyaret ediyordum. Hala bütün şarkılarını severek dinlerim. Geçen gün dinliyorduk da 'sesi ne kadar güzelmiş' diye bahsettik. Ülkemiz için önemli bir değerdi, yaşasaydı şimdi yapabileceği şarkıları düşünebiliyor musunuz? Mekanı cennet olsun...

Onu hatırlamak ve hatırlatmak ne güzel...Dilinize ve kalbinize sağlık...özlüyoruz ve anıyoruz...nur içinde yatsın

Ülkemizdeki en büyük sanatçılardan biriydi.Eserleri hala büyük bir kesim tarafından dinleniyor ve dinlenmeye de devam edecektir.

ama burda benim üzerinde durmak istediğim konu şu:
Ülkemizde maalesef sanatçıların öldükten sonra değeri anlaşılıyor.Barış Manço da bu sanatçılardan biriydi, Zeki Müren de öyleydi.öldüklerinde eserleri 1 ay boyunca müzik kanallarında yayınlanıp durdu, daha sonra yine ekranlar karanlığa büründü.Şuan hangi müzik kanalında bir Barış Manço'nun, bir Zeki Müren'in eserlerine yer veriliyor acaba.Tabi böyle nice sanatçılarımız var.Mesela yine bir Erkin Korayımız var.Peki hangi kanalda böyle büyük bir sanatçının, böyle büyük bir üstadın eserlerine yer veriliyor.Allah gecinden versin yarın öbür gün vefat etse, 1 ay boyunca eserleri yayınlanır kanallarda.Erkin Baba şöyleydi, Erkin Baba böyleydi denir sonra yine bilindik sahneler.yazık valla yaa, çok yazık hemde.en basitinden bu memlekette bir Fenerbahçe- Galatasaray maçı 3-4 ay konuşuluyor, varın gerisini siz düşünün...

Uzun lafın kısası; ülkemizde maalesef sanatçıya hakettiği değer verilmiyor.Barış Manço da bunlardan biriydi...

Mekanı CENNET olsun :rendeer:

arkadaşlar bu büyük üstad için yazdıklarınızdan belli yüreğinizin büyüklüğü hepinize ilginizden dolayı sonsuz teşekkürler.

evet haklısınız medya nankör trt de buna dahil daha 7 ay öncesine kadar ne savaşlar verdik barış mançonun eserlerinin yayınlanması için hatta imza kampanyası başlattık yaklaşık 3 yıllık bir savaşı sonunda kazandık ve 2006 mayıs ayında 7den77ye programını yayınlatmayı başardık.

barış manço ile büyümüş bir kuşağın barış manço yu unutacağına inanmıyorum...
saygı ve sevgi ile kalın...

Ölüm haberini aldıgımda okulun tatil oldugunu ögrenmistim çok mutluydum yatakta yatan 9yasında okula gitmicek bir çocuktum. TV yi açtım odanda yatarak TV segrederken birden ölüm haberini alınca tüm ailem ve ben şoka ugradık çünkü onu dinlemeyi çok severdim ayrıca korodaydım ve onun şarkılarını söylemeye ve çalmayada bayılırdım. Asla unutamıyacagım insanlardan birisidir. Aynı zamandada adaşımdı...

barış abi türk müziğine damgasını vurmuş yegane sanatçılarda biriydi.o öldüğünde izmirdeydim.haberi alınca yıkılmıştık arkadaşlarlarımızla...

o şalvarı parmağındaki yüzükleri ve diyar diyar dolaştığı ülkeleri bize hiçbir derste anlatılmazken biz onunla dolaştık dünyayı.bir çok çocuk gibi bizde onun programına katılmak istedik.

hala daha marmarisin girişinde hp hatırlatırım o okalüptüs ağaçlarının arasında klibini çekmişti diye...

unutulmaması gereken bir değer.

Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
Bravo

Pro son noktayı koymuşsun. Eline sağlık.
İki büyük usta ve ikisi de bugün aramızda değiller.
Tesadüf Aşık Veysel'de öyle.
Hepsini bir kez daha rahmetle anıyorum.

İkisini de hatta üçünü de severdim, severim. "gerçek sanatçı"larımıza ölmeden önce sahip çıkmalıyız. Örneğin Erkin Koray, Cahit Berkay vs. yine bu kuşaktan..

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar