Kendi bankamda belirtmeye gerek yok ,ama diğer bankalarda farklılıklar olabilir.
Bir örnek vereyim;
10,000 TL 36 ay kredi aldık.30 ay borcumuz kaldı.Diyelim taksit tutarı 500 tl.Şimdi hesap yapmak için pek müsait değilim o yüzden taksit tutarını sallıyorum.Kredinin kalan ana para borcu da 8000 tl diyelim.Yani tamamını bugün kapatırsak ödememiz gereken tutar.
Şimdi, 5000 tl paramız var.Eğer bu tutarı ana paradan düşürürsek faiz indirimi avantajımız olacak ve yine 30 ay taksit ödeyeceğiz.Ama taksit tutarı 500 tl den kalan ana para borcu indiği için 200 tl olacak.Ya bu şekil ödemeye devam edebiliriz yada taksit tutarını arttırmak için kalan 30 ay vadeyi kısatırız örnek 15 ay olarak krediyi yapılandırır ve krediyi daha erken sürede bitirir ve daha az faiz öderiz.
Yada 10 taksit öderiz ve 10 ay boyunca her hangi bir ödememiz olmaz ve yine faiz indirimi ödeme planına yansır.
Burada dikkat edilmesi gereken nokta; ödeme planlarında ilk aylarda ödenen faiz tutarı yüksektir.Yani kredi vadesinin sonuna yaklaşıldığında kalan faiz borcuda az olacağından erken ödemeden kaynaklı faiz indirimi avantajıda düşük olacaktır.Yani ne kadar erken yapılırsa işlem daha avantajlıdır.
Elimden geldiğince anlaşılır yazmaya çalıştım.Çok uzun olacağı için detaya fazla girmedim.Umarım yeterli olur.Yine birşey olursa akla takılan yazarım.
Ben sorayım o zaman; benim de bir miktar kredi çekme durumum olacak gibi.
1- Yapacağımız ara ödemeyi, "anaparadan kesin, faiz düşsün" falan-filan diye belirtmek gerekiyor mu? Yoksa standart olarak o şekilde mi oluyor?
2- Taksidi erken ödeyip, taksit sayısını azaltmanın, toplamda ödeyeceğimiz (anapara+faiz) miktara etkisi nasıldır? Taksit sayısı azaltmamış gibi gene aynı toplam geri ödeme mi yapmış oluruz yoksa toplam geri ödemede bir kar sağlayabilir miyiz?
Kusura bakmayın bankacılık işlerinden hiç anlamam.