Bakım tutarsızlığı

3 hafta önce Leoncino 250 aldım aldığım bayi bana rodaj bakımının 500-800 rutin bakımının 2000KMde bir olduğunu söyledi ama motorun kitapçığında rodaj 1000-1600(2 katı) rutin bakımının 6000km(3 katı) yazmış bunlardan hangisini dikkate almak gerekir fazla bakım göz çıkarmaz ama gereksiz yere 3 katı masrafa girmek mantıksız olur sizce ne yapmalıyım?

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Türkiye'de maalesef gerek ticari kaygılar gerek farklı faktörlerden ötürü bakım aralıkları orijinal kitapçıkta yazan aralıkların yarısı kadar.

Şark kurnazı bayiler nasıl olsa denetleyen yok diye kafalarına göre bakım aralığı ayarlıyorlar. Tüketici hakem heyetiyle uğraşırım gocunmam dersen kitapçığa göre bakım yap, garantilik bir işin olursa ve bayi yan çizerse direkt mahkemeye ver.

Motosikleti
2025 Triumph Tiger Sport 660
Bazen servisler yağ o kadar uzun dayanmaz diye kendilerince ideal olan bakım aralığını söylüyorlar.

Marka veya distribütör de bazen kitapçıkta yazan değeri düşürmeye karar veriyorlar. Mesela Korlas aslında 16k km'de bir olan bakım aralığını 15k km'de bire düşürmüş. Sanırım 16'yı başka sayı ile çarpmak zor diye 15'e düşürmüşler 🙄.

Markanın veya distribütörün ne dediği servisten daha önemli. Kısaca diğer servislerden ve bayilerden garanti için hangi aralıklarda gelmeniz gerektiğini sorun.

Motosikleti
Aprilia Tuareg 660
Bazen servisler yağ o kadar uzun dayanmaz diye kendilerince ideal olan bakım aralığını söylüyorlar.

Marka veya distribütör de bazen kitapçıkta yazan değeri düşürmeye karar veriyorlar. Mesela Korlas aslında 16k km'de bir olan bakım aralığını 15k km'de bire düşürmüş. Sanırım 16'yı başka sayı ile çarpmak zor diye 15'e düşürmüşler 🙄.

Markanın veya distribütörün ne dediği servisten daha önemli. Kısaca diğer servislerden ve bayilerden garanti için hangi aralıklarda gelmeniz gerektiğini sorun.
keyiften veya çarpması zor olduğundan değil farklı coğrafyalar farklı iklimler olduğundan farklı aralıklar veriliyor bu tabiki 2 katı fark olmaz ama 16 değil de 15 olabilir

Motosikleti
Kymco Downtown350i/Dominar 400/Suzuki GSX-8S
Yağ kutularının üstünde farklı coğrafyalarda dayanımı düşer falan yazıyor mu? Ben okumadım. Cidden bilen var mı?

Motosikleti
keyiften veya çarpması zor olduğundan değil farklı coğrafyalar farklı iklimler olduğundan farklı aralıklar veriliyor bu tabiki 2 katı fark olmaz ama 16 değil de 15 olabilir
Şunu çok sık duyuyorum. Aynı mantıkla servis bana 5k km'de bir gel de diyor. 1k km olsa yine iyi.

Bajaj'da da aynı muhabbet vardı. Hindistan'da bile 5k km'de bir garanti için aralık verilirken Türkiye'nin iklimi sebebi ile 2.5k km aralık öneriliyordu. Hangisinin iklimi ve havası daha kötü?

Yanlış hatırlamıyorsam Brezilya'dq Honda distribütörü de benzer bir karar aldı ve insanların tepkisi sebebi ile geri almışlardı. Bu dediğim son şey için tam olarak emin değilim ama bana kendi dediğiniz için başka örnek gösterebilirseniz sevinirim.

Mesela CRF'nin de bakım aralıkları özellikle Türkiye'de çok kısa. Sebep: Türkiye'nin iklimi ve Türk kullanıcılarının motoru düzgün kullanmaması. Arazi motorunu tozsuz asfaltta kullanılmasını umuyorlar herhalde. Benim kulağıma bu hikayeden başka bir şey olarak gelmiyor.

Motosikleti
TVS Raider 125
3 hafta önce Leoncino 250 aldım aldığım bayi bana rodaj bakımının 500-800 rutin bakımının 2000KMde bir olduğunu söyledi ama motorun kitapçığında rodaj 1000-1600(2 katı) rutin bakımının 6000km(3 katı) yazmış bunlardan hangisini dikkate almak gerekir fazla bakım göz çıkarmaz ama gereksiz yere 3 katı masrafa girmek mantıksız olur sizce ne yapmalıyım?
https://www.motosiklet.net/forum/konu/kitapciga-uymayan-distributor.223643/ bunun benzeri bir şey olabilir.

Motosikleti
Aprilia Tuareg 660
Şunu çok sık duyuyorum. Aynı mantıkla servis bana 5k km'de bir gel de diyor. 1k km olsa yine iyi.

Bajaj'da da aynı muhabbet vardı. Hindistan'da bile 5k km'de bir garanti için aralık verilirken Türkiye'nin iklimi sebebi ile 2.5k km aralık öneriliyordu. Hangisinin iklimi ve havası daha kötü?

Yanlış hatırlamıyorsam Brezilya'dq Honda distribütörü de benzer bir karar aldı ve insanların tepkisi sebebi ile geri almışlardı. Bu dediğim son şey için tam olarak emin değilim ama bana kendi dediğiniz için başka örnek gösterebilirseniz sevinirim.

Mesela CRF'nin de bakım aralıkları özellikle Türkiye'de çok kısa. Sebep: Türkiye'nin iklimi ve Türk kullanıcılarının motoru düzgün kullanmaması. Arazi motorunu tozsuz asfaltta kullanılmasını umuyorlar herhalde. Benim kulağıma bu hikayeden başka bir şey olarak gelmiyor.
bu tabiki 2 katı fark olmaz

Motosikleti
Yahu ben yanlış hatırlıyor olamam. CRF için tam yarısını istiyorlardı önceden. https://www.motosiklet.net/forum/konu/honda-bakim-araliklarini-12000-km-ye-yukseltti.213923/

Servislere kalsa 2 katı bile hak getire. 3 katını istiyorlar diyorum. Konuyu açan arkadaş da, atılan diğer linkte de benzer oranlar istenmiş. Vardır daha başka örnekleri de.

Beni kimse Korlas'ın Triumph ile görüşüp Türkiye şartlarını önerilen şartlar ile karşılaştırdıktan sonra 1000 km daha erken bakım yapmanın daha yararlı olduğunu bukduklarına ikna edemez.

5k km'de rutin bakım isteyen motorun yağını 1k km'de değiştirdiğini söyleyeni de duydum ben bu arada.

Motosikleti
Aprilia Tuareg 660
Yahu ben yanlış hatırlıyor olamam. CRF için tam yarısını istiyorlardı önceden. https://www.motosiklet.net/forum/konu/honda-bakim-araliklarini-12000-km-ye-yukseltti.213923/

Servislere kalsa 2 katı bile hak getire. 3 katını istiyorlar diyorum. Konuyu açan arkadaş da, atılan diğer linkte de benzer oranlar istenmiş. Vardır daha başka örnekleri de.

Beni kimse Korlas'ın Triumph ile görüşüp Türkiye şartlarını önerilen şartlar ile karşılaştırdıktan sonra 1000 km daha erken bakım yapmanın daha yararlı olduğunu bukduklarına ikna edemez.

5k km'de rutin bakım isteyen motorun yağını 1k km'de değiştirdiğini söyleyeni de duydum ben bu arada.
güzel kardeşim 2 katı 3 katı fark olanlar tabi ki daha fazla bakım ücreti almak için yapıyor diyorum honda yapıyorken 50 tane marka yapıyorken 2 numaralı boru ustası korlas da yapamaz mıydı 16bin yerine 15bin yapmışlarsa bu kullanıcıya daha çok bakım yaptırmak için değildir amaç o olsa 16 yerine 6 yapar her marka gibi siz de 6binde bi götürürdünüz

Motosikleti
güzel kardeşim 2 katı 3 katı fark olanlar tabi ki daha fazla bakım ücreti almak için yapıyor diyorum honda yapıyorken 50 tane marka yapıyorken 2 numaralı boru ustası korlas da yapamaz mıydı 16bin yerine 15bin yapmışlarsa bu kullanıcıya daha çok bakım yaptırmak için değildir amaç o olsa 16 yerine 6 yapar her marka gibi siz de 6binde bi götürürdünüz
Ben de diyorum ki Korlas onu yine kullanıcının veya iklim koşullarının farkı için değil 10000 mili km'ye çevirirken yuvarlayalım demesinden dolayı 15. Hâlâ kullanıcıdan belli etmeden daha fazla para koparmanın amaç olduğunu düşünüyorum. İklim farkları vs. hikaye.

Kendi motorum için özellikle Hindistan'daki önerilene de baktım. Çok fazla kaynak yok fakat bulduklarımda da 10k milde bir bakım var. 15k km diye bir yuvarlama söz konusu değil. Motorun yağına ve filtrelerine etki etmesi bakımından Hindistan'dan daha kötü bir iklimde olduğumuza da düşünmüyorum.

bence doğru servis aralığını belirlemede, kullanım şartları çok önemli bir faktör.
istanbul'da kullanıyorsanız, sürekli hızlan-yavaşla yapmak zorunda kalıyorsunuz.
kısa mesafeler gidip geliyorsanız motor daha ısınmadan yolu bitirmiş oluyorsunuz.
yol güzergahınızda çok sayıda ışıklı kavşak varsa buralarda beklerken kilometre sayacı duruyor ama motor çalışmaya devam ediyor.
şehir içinde kullanmak, şehirler arası veya e5 gibi yollarda kullanmaktan daha yıpratıcı
80-90'la tıngır mıngır gitmek, üst devirleri zorlayarak gitmekle bir değil,
artçılı sürmek yine motoru daha fazla yoruyor.

bu faktörleri düşünerek iki tavsiyenin ortasında bir karar tutturmak iyidir. yerinizde olsam rodaj bakımını bayinin tavsiye ettiği gibi erken yaparım. periyodik bakımları da kullanım şartlarımı düşünerek bir orta yol bulurum. az kullanıyorsanız hiç değilse yılda bir kere bakıma sokmanızı, daha kilometre dolmadı diyip bir sonraki yıla bırakmamanızı tavsiye ederim.

Motosikleti
CB650R
Yağ kutularının üstünde farklı coğrafyalarda dayanımı düşer falan yazıyor mu? Ben okumadım. Cidden bilen var mı?
Yağın kendisinde değil ama araç üretici kullanım kitapçıklarında "zorlu kullanım koşulları" vb adlar altında genellikle 8km altı kullanım yada çok sıcak veya çok soğukta kullanımda bir çok sarf parçanın yağ dahil erken değiştirilmesi gerektiğini belirtirler

Motosikleti
Crf250 L - Wave 110i - Crypton S - CB125F
...

Merhaba.

Gerek Ankara Tansoy ve gerekse de Çorlu Nitko bayiilerinde son 2 yılda yaptırdığım bakımlarda bir sonraki bakım için 12 ay ya da 12 bin km yazısı basıldı kaşe ile.

Ankaradaki servis görevlisi bu kilometreyi beklemeden 6 binde bir yağ değiştirmemin motorun sağlığı ve uzun ömrü açısından iyi olacağını da belirtti.

Ki ben de en geç 6 bin km'de bir yağı ve yağ filtresini değiştirtirim diye düşünüyorum.

Süre olarak 12 ay fena değil.

Not: Eskiden 4 bin km'de bir bakıma çağırıyorlardı.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar