Geçen gün çok sevip saydığım bir arkadaşım aradı.(Benim oğlumda da henüz ehliyet olmadığından uyarmak amacıyla)Mahallesindeki komşusu ehliyete yazılmış.Ara ara mahalle arasında motosiklete biniyormuş. Yine bir gün evinden 200 metre ilerideki bakkala gitmek için binmiş ve polise yakalanmış. Sonuç:1400 tl.ehliyetsiz kullanana,1400 tl'de ona motoru veren motor sahibine kitlemişler. Vergi dairesine cezayı erken verince 1100 tl ödemiş. Motora gelecek olan ceza daha geç geliyormuş. Kısacası ehliyetsiz kesinlikle motosiklete + diğer araçlara binmeyin. Fazladan bir motosiklet parası ödersiniz. Bu işin maddi boyutu. Birde Allah korusun birisinin canını yakarsanız ömür boyu vicdan azabı çekersiniz.
Birde Allah korusun birisinin canını yakarsanız ömür boyu vicdan azabı çekersiniz.
1407 TL. idari para cezası uygulanıyor. Ruhsat sahibine de aynı miktarda idari para cezası uygulanıyordu fakat Anayasa Mahkemesi uygulamanın yürütmesini durdurdu geçtiğimiz aylarda. Başka birinin işlediği suç veya kusur nedeniyle araç sahibine cezaya hükmedilmesini uygun bulmadı.
Benim anlamadığım, ehliyeti olanlar birinin canını yakınca vicdan azabı çekmiyor mu?
Ehliyetin olunca hapse girmiyorsun, kaza olarak değerlendiriliyor.
Ehliyetin olmayınca kaza durumunda direkt hapis. Ölümlü kaza ise cinayet olarak değerlendiriliyor.
Maddi hasarlı kazaya gelirsek, ehliyetin yokken karşı taraf şikayetçi olursa yine sıkıntı. Sigorta filan geçersiz olduğu için 2x1500 TL ceza üzerine bir de hasar masrafları.
Yani benim tavsiyem, sen trafiğe kapalı bir alan bul. Orada takıl.