Sevgili Asya Kardeşliği,
Cumartesi günü Karakızımı kardeşimle beraber arkadaşımın tamirci dükkanına götürdüm çünkü motorda ikinci vites yoktu ve 3. vitese attığında ise sanki debriyaj bitmişcesine motor devirleniyor ama bir türlü çekişe geçmiyordu. 4. ve 5. viteslerde ise lanetayn bir çekiş oluşuyordu. Yoğun Ankara trafiğinde birazda zorlanarakta olsa motoru götürdük.
Ben 2. vitesin hilali kırıldı ve zaten eski olan debriyaj bitti diye düşünüyordum. Usta motorla bir tur attı ve bunu indirsek iyi olur dedi. Kardeşimle beraber önce oturağı ve depoyu söktük. Sonrasında motor gövdesini komple aşağı indirdik. Motoru söküm sehpasına aldım ve bildiğim tüm duaları okuyarak açmaya başladım. Önce bobin tarafını açtım. O taraf gayet temiz durumdaydı. Daha sonra debriyaj tasının olduğu kısmı söktüm. O da nesi debriyaj takımı aşağı yukarı doğru yaklaşık 5 mm oynuyordu. İlk önce bilyalı dağıttı ve yatağı yedi diye düşündük ama sonrasında bilyalının gayet iyi durumda olduğunu gördük. Kompla şanzımanı açma kararı verdik ve motorun tüm tağ, krank, krank balansör, çekiş dişlilerini söktük ve motoru ikiye ayırdık. Hiç tahmin bile edemeyeceğimiz bir sorun vardı. Motor şanzıman grup milini kırmıştı. 2. vitesin bağlı olduğu kısmı kırıp kopartmıştı. Şansımıza kırılan mil ve dişli hilalin sayesinde şanzımanın içine düşüp komple motoru parçalamamıştı. O haldeyken bile 100-110 sürat yapmıştım.
Debriyaj balatalarının artık eskiğidiğini gördüm bu arada. Debriyaj sacının ise hala temiz olduğunu tespit ettik. Yaptığımız diğer kontrollerde pistonun, segmanların, silindir gömleklerinin tertemiz olduğunu ama egzantrik zincirinin epey bollaştığını gözlemledik. İhtiyaç duyduğumuz parçaların bir listesini çıkardık ve servisin yolunu tuttuk. Tamircime yakın olduğu için Ulus Dışkapıda açılan Tayfun Motor isimli Asya servisine gittim. Adam çok iyi niyetli birisi. Asya bayii girişini açtı bilgisayardan ve ben seçtim parçaları. Kodlarını okudum o yazdı ve bu arada bayii fiyatlarını görerek yazdım. Bunu bir başka serviste yaptırmazlar. Bu arada oraya gidişimin bir başka sebebi ise debriyaj balatası yüzünden. Daha önce sordupun Asya bayileri bana debriyajı takım olarak yaklaşık 100 TL'ye satabildiklerini söylemişlerdi oysa buradan debriyaj balata takımını 9,5 TL + KDV fiyat ile sipariş verdim. Hatta değiştirmişken iyi olur dedim ve yine aynı fiyattan debriyaj sac takımınıda sipariş verdim. Anlayacağınız 100 TL vermek yerine yaklaşık 22 TL'ye debriyajı yenilemiş olacağım. En korktuğum şey ise ara milin kallavi bir fiyatının olacağı idi. Orada öğrandiğim bişey ise korkumu iyice körükledi. Çünkü sadece şanzıman ara mili satılmıyordu ve üstündeki vites dişli grubu ile beraber satılıyordu. Korka korka fiyatına baktım. Şanzıman vites dişli grubu kısa ara mili ile beraber takım olarak 114 TL + KDV fiyatındaydı. O kadarda kallavi gelmedi fiyatı. Bu motorun parçaları diğer motorlarla uyuşmuyor. Yoksa daha ucuza bulma şansımda olacaktı. Hazır açılmışken debriyaj milini de değiştirelim demiştik. Onunda günahı 14 TL + Kdv olarak göründü. Motorun contalar zaten değişecekti. Üst kapak contasını mecbur alacaktık. Ama diğerlerini kestiririm diye düşünürken baktım fiyatlar o kadarda kallavi değil komple contalarıda sipariş verdim. Silindir üst kapak contası 14 TL + KDV, silindir alt kapak contası 3,7 TL + KDV, yan kapak contaları toplamda 18 TL + KDV. Toplamda kargo dahil 220 TL civarında bir borç çıktı. Bu arada merak edip bazı parçaların fiyatına baktım. Orjinal zincirin fiyatı 17,5 TL + KDV. Benim depo grenajı kazada kırılmıştı ve geçen sene 63 TL olan üstelikte bulunmayan depo grenajı gelmişti ama tam 134 TL + KDV fiyat koymuşlardı. Okkalı bir küfür savurdum artık. Sanki KLR grenajı mübarek. Bu konuda gerekirse Sevgili Axoyum'dan yardım alacağım. Bir fiberciden kaça dökülür fiyat almamız lazım. Ola ki bu parçaya ihtiyaç duyarsak fabrika bizi öpmesin. Sevgili Axoyum Ostim'i avucunun içi gibi biliyordur ve bizi bir yerlere mutlaka yönlendirecektir.
İşin en can sıkıcı yanı ise fotoğraf makinemin memlekete giden kardeşimde olması nedeniyle hiç foto çekememiş olmamdır. Umarım ki motoru toplarken resimleme şansım olur.