- Motosikleti
- 2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
Fırsat maliyetini hesaplamak doğru olmaz; öyle bakınca motosikleti bulundurmanın faydasını sıfır kabul ediyoruz. Fırsat maliyetine bakacaksak motosiklet almak finansal anlamda enayilik oluyor, bir de yakıtı bakımı sigortası vergisi olacak, o-hooo, ölme eşeğim ölme.Katılmakla beraber maliyet hesabı cepten çıkan paranın tamamıyla yapılır. Yani 2 milyonluk bir ürüne 1 milyon kredi kullandım ve toplam ödeyeceğim kredi 2 milyona denk geliyorsa ürün 3 milyon olurdu. Burada avantajlı olan kısım finansmanın ek maliyetinin olmaması. Yani alırkende satarkende maliyet 330k üzerinden hesaplanmalı. Hatta daha dramatik olsun diye satış sırasında en çok kazandıran emtia ile karşılaştırılabilir. Bunu almak yerine altın, dolar, demir hurdası alsaydım param bu kadar olacaktı denilebilir. Torunlara anlatacak hikaye olur.
Ayrıca satış fiyatı belirlerken de şöyle de yapılabilir: Ekim 2025'teki değer üzerinden hesap yapılacaksa önce o değer bir ölçek ile (TÜFE veya değerleme tarihindeki USD değere çevirip ABD CPI değeri) satışa konulacak tarihe çekilir. Sonra da aradan geçen yıllar ve motorun durumuna göre iskonto edilir. 330'a göre hesap yapmak *bence* doğru olmaz bu 330'un satış zamanındaki karşılığını hesaplamamız lazım. 12 aylık bir periyoda yayılan bir ödeme planı olduğu için ameliyesi çok.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:
Olsun, zaten burada fikir jimnasiği yapıyoruz. Maksat farklı farklı yaklaşımları görmek bilmek.Abi hesabın için teşekkür ederim
Ancak biraz birikim yapmam lazım ,tüm birikimim eve ve arabaya gitti sıfırdan başlıyorum![]()