Akü değişimi garantiyi bozar mı?

Motosikleti
Bajaj Pulsar NS 400 Z
Normal şartlarda akü sarf malzemesidir. Değişmesi garantiyi bozmaz.
Ama siz sökme takma işleminde kısa devre, ters bağlama gibi durumlardan dolayı tesisata zarar verirseniz garanti bozulur.

Eğer olur da aküyü sökmeniz veya takmanız gerekirse; sökerken ilk önce (-) eksi ucu sonra (+) artı ucunu sökmelisiniz.
Takarken ise önce (+) artı ucu bağlamalı en son (-) eksi ucunu takarak işlemi tamamlamalısınız.

Bajaj özelinde ben olsam 1 amper yüksek kapasiteli yada aynı amper değerinde daha yüksek CCA (cold crank amps) değeri olan aküyü tercih ederim. Yeter ki voltajı değişmesin ve akü boyutları aynı olsun.

En güzeli hiç akü değişimiyle uğraşmayıp akü şarj cihazı ile aküyü belirli aralıklarla şarj ederek kışı geçirmek olur.

Burada asıl problem akünün bitmesinden ziyade, yeteri kadar şarj edilememesinden "kısa aralıklarla çok fazla yeniden çalıştırma veya kısa sürüşler yapma" kaynaklı oluyor. Yani aküyü değişseniz bile bir süre sonra benzer problemleri yaşama ihtimaliniz olabilir.
Daha önceki mesajımda bunları yazmıştım. Son gelişmelerden sonra güncellemek istedim.

Akü şarj cihazım var. Arada şarj edip kullanıyordum. İki gün önce şarj ettiğim halde çalıştırmak istediğimde Battery Low uyarısıyla motosikleti çalıştıramadım. Gerçi bir süre kontak açık 5 dk kadar kontak açık bekledim. Elcik ısıtma açıkmış fark etmemiştim. Akü direkt mevta olmuş. 15 dk şarj ve supply modunda çalıştırıp çevre ilçelerde 3-4 saatlik gezi yaptım. Süre uzun olduğundan tekrar full şarj etmiş olması gerekirdi.
Bu sabah bir gün beklemiş akü yine boşalmıştı. Sabah sabah çok uğraştırdı. Neyse çalıştırdım. Şu anda da akü şarjda bekliyor.

"En güzeli hiç akü değişimiyle uğraşmayıp akü şarj cihazı ile aküyü belirli aralıklarla şarj ederek kışı geçirmek olur." tavsiyesinde bulunmuştum. Tavsiyemin arkasındayım fakat akünün de biraz kaliteli olması gerekiyormuş.

Biraz önce "LP Landport Lp LTZ10-S Sla (YTZ10S) Hazır Akü 12V 8.6A Cca 190/L:150 /w:88 /h:93" akü sipariş etmiş bulunmaktayım. (Motosikletin üzerinde gelen Motobatt MTX9A akü ise 9AH 135 CCA değerindeymiş.) Bakalım LP aküden ne kadar memnun kalacağım.
Bu arada servisi de aradım, "Aküyü istediğiniz gibi değişebilirsiniz. Problem olmaz akü garantiyi etkilemiyor" dedi.

Son olarak, Auhma A7711 Jump Starter / Akü Takviye Cihazı | 4'ü 1 Arada Powerbank, Hava Kompresörü, LCD Ekran, 12.000MAH 150PSI almak ile akü almak arasında kararsız kalmıştım. Elimde zaten akü şarj cihazı olmasından dolayı kararımı akü almaktan yana kullanmış oldum. Uzun vadeli jump starter cihazı da faydalı olabilir.

Geçmiş olsun hocam. Artık en azından kafanız rahat eder. Biten akünüz kaç yıllıktı?

Henüz yılı dolmadı. 15 Mart 2025 de almıştım motosikleti.
Olacak şey değil. Martta 0 km dominar aldınız ve aküsü bitti. Akü nasıl garantiye girmez? Trendyolda akü satan adam bile garanti belgesi gönderiyor.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Yani akü sarf malzemesi olabilir ama her marka 2 yıl garanti veriyor. En azından çağırıp kullanıcı hatası desinler, hiç olmaması?

Motosikleti
Bajaj Pulsar NS 400 Z
Olacak şey değil. Martta 0 km dominar aldınız ve aküsü bitti. Akü nasıl garantiye girmez? Trendyolda akü satan adam bile garanti belgesi gönderiyor.

Yani akü sarf malzemesi olabilir ama her marka 2 yıl garanti veriyor. En azından çağırıp kullanıcı hatası desinler, hiç olmaması?
İlk başlarda da akü bu durumdaydı. Motobatt aküler 10 derece altını pek sevmiyorlar. Akü kapasitesi olarak tam sınırda. Bendeki motosikletin motor kompresyonu fazla. Marş bastığınızda çalıştı çalıştı, en fazla 2 kez daha marşa bastığınızda akü viyaklamaya başlıyor.
Değişim olsa bile yine aynı aküden takacaklar çok birşey değişmeyecek. Ev iş arası 10 km civarı olduğundan tam şarj döngüsünü sağlayamıyoruz.
Kallavi bir akü almak daha çok işime geldi.

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
Daha önceki mesajımda bunları yazmıştım. Son gelişmelerden sonra güncellemek istedim.

Akü şarj cihazım var. Arada şarj edip kullanıyordum. İki gün önce şarj ettiğim halde çalıştırmak istediğimde Battery Low uyarısıyla motosikleti çalıştıramadım. Gerçi bir süre kontak açık 5 dk kadar kontak açık bekledim. Elcik ısıtma açıkmış fark etmemiştim. Akü direkt mevta olmuş. 15 dk şarj ve supply modunda çalıştırıp çevre ilçelerde 3-4 saatlik gezi yaptım. Süre uzun olduğundan tekrar full şarj etmiş olması gerekirdi.
Bu sabah bir gün beklemiş akü yine boşalmıştı. Sabah sabah çok uğraştırdı. Neyse çalıştırdım. Şu anda da akü şarjda bekliyor.

"En güzeli hiç akü değişimiyle uğraşmayıp akü şarj cihazı ile aküyü belirli aralıklarla şarj ederek kışı geçirmek olur." tavsiyesinde bulunmuştum. Tavsiyemin arkasındayım fakat akünün de biraz kaliteli olması gerekiyormuş.

Biraz önce "LP Landport Lp LTZ10-S Sla (YTZ10S) Hazır Akü 12V 8.6A Cca 190/L:150 /w:88 /h:93" akü sipariş etmiş bulunmaktayım. (Motosikletin üzerinde gelen Motobatt MTX9A akü ise 9AH 135 CCA değerindeymiş.) Bakalım LP aküden ne kadar memnun kalacağım.
Bu arada servisi de aradım, "Aküyü istediğiniz gibi değişebilirsiniz. Problem olmaz akü garantiyi etkilemiyor" dedi.

Son olarak, Auhma A7711 Jump Starter / Akü Takviye Cihazı | 4'ü 1 Arada Powerbank, Hava Kompresörü, LCD Ekran, 12.000MAH 150PSI almak ile akü almak arasında kararsız kalmıştım. Elimde zaten akü şarj cihazı olmasından dolayı kararımı akü almaktan yana kullanmış oldum. Uzun vadeli jump starter cihazı da faydalı olabilir.
Ben 2024 Nisan ayında vstrom'u aldığımda üzerindeki aküsü zayıftı, benim turuncu takip cihazını da takınca bir hafta istanbulda kapalı otoparkta kalınca mefta oldu, LP marka akü aldım, aldığım yere şarj edin hazır olsun cumartesi gelip alıcam deyip aldım, yeni aküyü taktım, iyi güzel, evde de parkedince hemen akü şarj cihazı takıyordum ama iki hafta akü şarj cihazı takmayı unuttum akü bitti, şarj edip devam ettim ama sonrasında bir kez de yarım saat kontak açık unutup zincir yağlama işine daldım o ara öndeki çift halojen farlar yine bitirdi aküyü, yine şarj ettim ama bir kere akü bitince bir daha toparlanmıyor. 2025 mayıs gibi sezon başı yuasa akü aldım, bu sefer çok dikkat ettim, takip cihazı bitirmesin diye parkedince hemen şarj cihazını taktım, kontak açık unutmadım falan şimdilik aküden sorunum yok ama LP aküyü kısa sürede mefta ettim takip cihazı sayesinde.
Geçen ay süresi bitti, takip cihazını söktüm de akü bitme derdinden kurtuldum. şimdi motor 2 aydır park yerinde kış uykusunda yatıyor, şarj cihazı bağlı.

İlk başlarda da akü bu durumdaydı. Motobatt aküler 10 derece altını pek sevmiyorlar. Akü kapasitesi olarak tam sınırda. Bendeki motosikletin motor kompresyonu fazla. Marş bastığınızda çalıştı çalıştı, en fazla 2 kez daha marşa bastığınızda akü viyaklamaya başlıyor.
Değişim olsa bile yine aynı aküden takacaklar çok birşey değişmeyecek. Ev iş arası 10 km civarı olduğundan tam şarj döngüsünü sağlayamıyoruz.
Kallavi bir akü almak daha çok işime geldi.
Benim 7 km bile değil, exide marka akü ile gayet normal yaşadığım o zaman. Hafta sonu aküyü söküp şarj ettim. Zaten full gösteriyordu. Float ta bıraktım 8 saat. Bir bakayım bir daha olursa direk söküp vartayı takacağım. Daha yüksek nasıl taktınız sığıyor mu?

Ben 2024 Nisan ayında vstrom'u aldığımda üzerindeki aküsü zayıftı, benim turuncu takip cihazını da takınca bir hafta istanbulda kapalı otoparkta kalınca mefta oldu, LP marka akü aldım, aldığım yere şarj edin hazır olsun cumartesi gelip alıcam deyip aldım, yeni aküyü taktım, iyi güzel, evde de parkedince hemen akü şarj cihazı takıyordum ama iki hafta akü şarj cihazı takmayı unuttum akü bitti, şarj edip devam ettim ama sonrasında bir kez de yarım saat kontak açık unutup zincir yağlama işine daldım o ara öndeki çift halojen farlar yine bitirdi aküyü, yine şarj ettim ama bir kere akü bitince bir daha toparlanmıyor. 2025 mayıs gibi sezon başı yuasa akü aldım, bu sefer çok dikkat ettim, takip cihazı bitirmesin diye parkedince hemen şarj cihazını taktım, kontak açık unutmadım falan şimdilik aküden sorunum yok ama LP aküyü kısa sürede mefta ettim takip cihazı sayesinde.
Geçen ay süresi bitti, takip cihazını söktüm de akü bitme derdinden kurtuldum. şimdi motor 2 aydır park yerinde kış uykusunda yatıyor, şarj cihazı bağlı.
Turuncutakiple çok yorum okudum bu şekilde. Kağıt üstünde çok az harcıyor ama çok akü pert eden var. Kablosuz modelinde de memnuniyetsizlik çok fazla diye hiç almadım. Geçmiş olsun

Motosikleti
Turuncutakiple çok yorum okudum bu şekilde. Kağıt üstünde çok az harcıyor ama çok akü pert eden var. Kablosuz modelinde de memnuniyetsizlik çok fazla diye hiç almadım. Geçmiş olsun
Şimdi bu kurşun asit aküler kısa süre içinde yüksek akımla motoru çalıştırmaya yarıyor ama uzun sürede çok az akım bile olsa kullanımda ölüyorlar, turuncu da tamam az akım çekiyor ama aküyü öldürüyor işte, çok sağlam aküde bir hafta dayanıyor belki ama daha fazlasında aküyü öldürmeye başlıyor. zaten çok faydasını göremedim, samsung smarttag gibi şeyler daha iyi çalışıyor, turuncu için yurtdışında kullanımda ayrıca para vermek gerekiyor falan bununla uğraşacağıma smarttag alırım hem daha küçük, motorda saklaması daha kolay olur dedim. alarm işini de kumandalı bisiklet alarım taktım, turuncu alarmı iyiydi ama açması kapatması zordu, benzincide falan da çalıyordu kontak kapalıyken benzin doldururken.

Şimdi bu kurşun asit aküler kısa süre içinde yüksek akımla motoru çalıştırmaya yarıyor ama uzun sürede çok az akım bile olsa kullanımda ölüyorlar, turuncu da tamam az akım çekiyor ama aküyü öldürüyor işte, çok sağlam aküde bir hafta dayanıyor belki ama daha fazlasında aküyü öldürmeye başlıyor. zaten çok faydasını göremedim, samsung smarttag gibi şeyler daha iyi çalışıyor, turuncu için yurtdışında kullanımda ayrıca para vermek gerekiyor falan bununla uğraşacağıma smarttag alırım hem daha küçük, motorda saklaması daha kolay olur dedim. alarm işini de kumandalı bisiklet alarım taktım, turuncu alarmı iyiydi ama açması kapatması zordu, benzincide falan da çalıyordu kontak kapalıyken benzin doldururken.
Samsung smart tag kullanmak için telefonumuzun da Samsung olması şart mı. Herhangi bir Android ile gözlemleyebilir miyiz?

Motosikleti
Samsung smart tag kullanmak için telefonumuzun da Samsung olması şart mı. Herhangi bir Android ile gözlemleyebilir miyiz?
onu bilmiyorum, bende samsung var diye samsung aldım.
samsung smarttag 2 diye bir ürün, 4lü paket almıştım, biri xmax biri de vstrom için, diğer ikisini de çocukların anahtarlıklarına taktım, okula bisikletle gidip gelirlerken nerelerdeler görüyom iyi oluyor.

Motosikleti
Bajaj Pulsar NS 400 Z
Turuncu Takip eğer açık alanda GPS gören yerdeyse fazla harcamıyordu. Ping ayarını da 6 saatte bir yapmıştım. Akü ile arasına bir anahtar bağlayıp kendi bataryasını kullanmasını sağlamak lazım. Tamamdır. Bir de böyle deneyelim.

Motosikleti
Turuncu Takip eğer açık alanda GPS gören yerdeyse fazla harcamıyordu. Ping ayarını da 6 saatte bir yapmıştım. Akü ile arasına bir anahtar bağlayıp kendi bataryasını kullanmasını sağlamak lazım. Tamamdır. Bir de böyle deneyelim.
ben de 3 saatte bir yapmıştım ama 2 haftada aküyü bitirmişti.
Kendi bataryası da 5-6 saat anca gidiyordu.
aslında içinde daha büyük batarya olsa, kontak kapalıyken kendi bataryasından bir hafta falan gidebilse çok kullanışlı olurdu.

Bu sorunların yanında kendi uygulaması da çok amatörce yazılmış bir halde, sunucu tarafında veri kaybı var, güya gezdiğin yerleri çıkaracak ama sunucuya giden verileri işleyen yerlerinde sorunlar var, bir bakıyorsun iki şehir arası düz çizgi çıkarmış çünkü gezip dolaştığın yerdeki kayıtları işlememiş falan öyle dertleri de var, yani bugün en kadar gezmişim diye uygulamadan bakınca saçma bir şey görünüyor. relive gibi bir uygulama bile sadece telefonla yapabiliyorsa bu niye yapamasın, demek ki çok sattılar, sunucu altyapıları yükü kaldıramıyor.

Motosikleti
Bajaj Pulsar NS 400 Z
Meşhur dönme hikayesi gibi. Bu saatten sonra dönemem artık. 1 yıl daha sunucu sürem var.
İşin garibi bir de arabada var takip cihazı. Onun da aküsü pert oldu.
Aküsünü çıkardım şarj ettim geri takmadım. Temmuzdan beri yatıyor araba binesim gelmiyor. Bu süre zarfında belki 3-4 kere mecburiyetten binmişimdir.

Takriben 15-20 dakika oldu eve geleli. Sıcağı sıcağına yazmak istedim. Aküyü birkaç kere desülfe ederek yeniden şarj ettim. Kışlama modunda destek akımında beklettim. Yerine taktık ve motoru toplamadan çalıştırdım. O kadar bunalmışım.
Motorumun sabahki durumuna göre; çalışması, sesi, gaz tepkileri değişmiş geldi. Saat gibi düzenli çalışıyordu. Motoru kapatmaya kıyamadan tekrar toplayıp yola çıktım. Sanki başka motosiklete binmiş gibi hissettim. Sanki marka Bajaj değil de Yamaha, Honda gibiydi. Uzun zamandır bu kadar stabil çalışmamıştı. İşin ilginci normalde rölanti devri 1500-2000 devir arasında gider gelirdi. (Devir çubukları 500 devirde bir atıyor. Muhtemelen 1750 devir çeviriyor rölantide) Işıklarda beklerken dikkat ettim 1500 de stabil duruyordu. Bir akünün bu kadar fark edeceğini ummazdım. Bakalım sabaha ne olacak.

Son düzenleme:
Meşhur dönme hikayesi gibi. Bu saatten sonra dönemem artık. 1 yıl daha sunucu sürem var.
İşin garibi bir de arabada var takip cihazı. Onun da aküsü pert oldu.
Aküsünü çıkardım şarj ettim geri takmadım. Temmuzdan beri yatıyor araba binesim gelmiyor. Bu süre zarfında belki 3-4 kere mecburiyetten binmişimdir.

Takriben 15-20 dakika oldu eve geleli. Sıcağı sıcağına yazmak istedim. Aküyü birkaç kere desülfe ederek yeniden şarj ettim. Kışlama modunda destek akımında beklettim. Yerine taktık ve motoru toplamadan çalıştırdım. O kadar bunalmışım.
Motorumun sabahki durumuna göre; çalışması, sesi, gaz tepkileri değişmiş geldi. Saat gibi düzenli çalışıyordu. Motoru kapatmaya kıyamadan tekrar toplayıp yola çıktım. Sanki başka motosiklete binmiş gibi hissettim. Sanki marka Bajaj değil de Yamaha, Honda gibiydi. Uzun zamandır bu kadar stabil çalışmamıştı. İşin ilginci normalde rölanti devri 1500-2000 devir arasında gider gelirdi. (Devir çubukları 500 devirde bir atıyor. Muhtemelen 1750 devir çeviriyor rölantide) Işıklarda beklerken dikkat ettim 1500 de stabil duruyordu. Bir akünün bu kadar fark edeceğini ummazdım. Bakalım sabaha ne olacak.
Eski aküyle mi oldu bunlar?

Akü şarj cihazınız hangisi?

Motosikleti
Bajaj Pulsar NS 400 Z
Evet ama şarjdan çıkardıktan 10 dakika sonra takmıştım motosiklete. Bir gece bekledikten sonraki durumuna bakacağım. Belki abartmış olabilirim çünkü motorumun sabahki durumuna göre çok iyiydi. Daha önce de benzer durumlar yaşamıştım ama hava bu kadar soğumamıştı. Fark beni şaşırttı.

Einhell Ce-Bc 4 M Akıllı Dijital Akü Şarj Cihazı 12 V 3-120 Ah modelini almışım. Beni birçok kez dertten kurtardı. Hem motosiklet hem de otomobil akülerini şarj ediyor. Tak çalıştır sistemiyle kullanabilirsiniz. Şarj olduğunda kesiyor, boşalmış aküleri kurtarma fonksiyonu mevcut. Kışlama yapacaklar için destek akımı var.
Fakat şimdi bu tarz bir cihaz alacak olsam Auhma A7711 Jump Starter / Akü Takviye Cihazı | 4'ü 1 Arada Powerbank, Hava Kompresörü veya daha kaliteli benzeri cihaz alırdım. Şarj etmekle uğraşmam motosikleti çalıştırdıktan sonra yoluma bakardım.

Bosch c30 u yeni aldım ben de haftasonu şarj ettim. Yarın bakalım nasıl çalışacak.

Motosikleti
Bajaj Pulsar NS 400 Z
Bu sabah tekrar aküyü ve motosikletin çalışmasını test etmiş oldum. Her şey eskisi gibi. Dünkü halinden eser yok.
Akım yeterli gelmediğinde tüm sistem aksıyor. Zoraki çalışıyor gibi.

Motosikleti
Bu sabah tekrar aküyü ve motosikletin çalışmasını test etmiş oldum. Her şey eskisi gibi. Dünkü halinden eser yok.
Akım yeterli gelmediğinde tüm sistem aksıyor. Zoraki çalışıyor gibi.
kurşun asit aküler bir kere çok bitince bir daha kolay kolay düzelmiyorlar, içlerindeki plakalar hasar alıyor. hele minicik motosiklet aküsünde bu daha belirgin oluyor.

Motosikleti
Bajaj Pulsar NS 400 Z
Bajaj Dominar 400 akü değişimi sonrası bilgilendirme yapmak istedim.

Üzerinde gelen Motobatt MTX9A AGM Jel akü dışarıdan yapılan şarjlara rağmen "yaklaşık 14 saatlik park sonrası" düzen tutmayınca LP YTZ10-S SLA akü ile değiştirdim. Sonuçların tutarlı olabilmesi için birkaç gündür kullanıyorum.
Orijinal aküsü ile yaşadığım problemlerden kurtulmuş oldum. İlk marşta isteksiz çalışma ve durma eğilimi, rölanti dalgalanması, özellikle sabahları motor ısınana kadar bazen stop etme, daha sesli çalışma gibi sorunlar kayboldu.
Yeni akünün maşallahı var. Şu ana kadar tek marşta motoru çalıştırıyor. CCA değerinin yüksek olması işe yarıyor görünüyor.

Bu bilgiler ışığında benzer problemleri olanlar için naçizane önerilerim olacak.
1. • İlk başta akü değişimi yapmak yerine, dışarıdan şarj etme yoluna gitmelisiniz. Belki akünüzü kurtarabilirsiniz.
Bunun için üç seçeneğiniz var.
  • Bir akücü veya serviste akünüzü şarj ettirebilirsiniz.
  • Motosikletlere uygun düşük akımlı akıllı şarj cihazı alıp özellikle kışın akünüzü belli aralıklarla şarj edebilirsiniz.
  • Jump Starter denen şarjlı takviye cihazı ile akünüz yetmediğinde, jump starter ile çalıştırarak şarj işlemini motosikletinizin halletmesini sağlayabilirsiniz.
    Hatta belki sağda solda kalan araçlara da takviye yapar, sevap pointlerinizi artırabilirsiniz. 🤪
2. • Aynı voltaj aralığında, benzer boyutlarda veya motosikletinizdeki akü kutusuna sığacak ebatlarda, aynı amper ve daha yüksek CCA değerinde, eğer bulamazsanız 1 amper yüksek değerde yeni akü ile değiştirmek.
Hem motorunuzun sağlığına hem de sürüş güvenliğine direkt etkisi var.
3. • Tatlı su veya akvaryum motorcularına hitaben; motorlarına yağışlı ve 10 derece altı sıcaklıklarda binmemelerini öneririm.
Böylece yukarıdaki önerileri uygulama derdiniz olmaz. 🤨😅

Geçen şöyle bir şarj cihazına denk geldim. Mioji Mio 6000 Smart Charger Ne kadar dayanıklıdır bilemem.
Beni cezbeden tarafı akünüzden kolay bir yere şarj soketi çıkarmanıza imkan sağlaması oldu. Sağı solu sökmeden gerektiğinde soketten şarj yapabilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar