Akü değişimi garantiyi bozar mı?

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
Bajaj Dominar 400 akü değişimi sonrası bilgilendirme yapmak istedim.

Üzerinde gelen Motobatt MTX9A AGM Jel akü dışarıdan yapılan şarjlara rağmen "yaklaşık 14 saatlik park sonrası" düzen tutmayınca LP YTZ10-S SLA akü ile değiştirdim. Sonuçların tutarlı olabilmesi için birkaç gündür kullanıyorum.
Orijinal aküsü ile yaşadığım problemlerden kurtulmuş oldum. İlk marşta isteksiz çalışma ve durma eğilimi, rölanti dalgalanması, özellikle sabahları motor ısınana kadar bazen stop etme, daha sesli çalışma gibi sorunlar kayboldu.
Yeni akünün maşallahı var. Şu ana kadar tek marşta motoru çalıştırıyor. CCA değerinin yüksek olması işe yarıyor görünüyor.

Bu bilgiler ışığında benzer problemleri olanlar için naçizane önerilerim olacak.
1. • İlk başta akü değişimi yapmak yerine, dışarıdan şarj etme yoluna gitmelisiniz. Belki akünüzü kurtarabilirsiniz.
Bunun için üç seçeneğiniz var.
  • Bir akücü veya serviste akünüzü şarj ettirebilirsiniz.
  • Motosikletlere uygun düşük akımlı akıllı şarj cihazı alıp özellikle kışın akünüzü belli aralıklarla şarj edebilirsiniz.
  • Jump Starter denen şarjlı takviye cihazı ile akünüz yetmediğinde, jump starter ile çalıştırarak şarj işlemini motosikletinizin halletmesini sağlayabilirsiniz.
    Hatta belki sağda solda kalan araçlara da takviye yapar, sevap pointlerinizi artırabilirsiniz. 🤪
2. • Aynı voltaj aralığında, benzer boyutlarda veya motosikletinizdeki akü kutusuna sığacak ebatlarda, aynı amper ve daha yüksek CCA değerinde, eğer bulamazsanız 1 amper yüksek değerde yeni akü ile değiştirmek.
Hem motorunuzun sağlığına hem de sürüş güvenliğine direkt etkisi var.
3. • Tatlı su veya akvaryum motorcularına hitaben; motorlarına yağışlı ve 10 derece altı sıcaklıklarda binmemelerini öneririm.
Böylece yukarıdaki önerileri uygulama derdiniz olmaz. 🤨😅

Geçen şöyle bir şarj cihazına denk geldim. Mioji Mio 6000 Smart Charger Ne kadar dayanıklıdır bilemem.
Beni cezbeden tarafı akünüzden kolay bir yere şarj soketi çıkarmanıza imkan sağlaması oldu. Sağı solu sökmeden gerektiğinde soketten şarj yapabilirsiniz.
Bendeki noco genius 2 şarj cihazının kablosu da soketli, ucunda krokodil olan kısmındaki vidaları elle sökünce halka terminal kalıyor, onları direkt aküye bağlayıp bıraktım, motoru parkedince sele altında bıraktığım sokete bağlayıp seleyi tekrar geri taktığımda kablo sıkışmadan durabiliyor, şarj cihazını da sol taraftaki artçı pegine asılı bırakıyorum yere değmesin diye. şu anda 2 aydır bu şekilde duruyor, kış bitene kadar böyle durur artık, ne de olsa tatlı su motorcusuyuz, kış geldi yerler ıslandı benim geziler bitti, zaten bu ara işler yoğun ve saçma karışık gezmeye fırsatım da halim de yok.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar