- Motosikleti
- Bajaj Pulsar NS 400 Z
Daha önceki mesajımda bunları yazmıştım. Son gelişmelerden sonra güncellemek istedim.Normal şartlarda akü sarf malzemesidir. Değişmesi garantiyi bozmaz.
Ama siz sökme takma işleminde kısa devre, ters bağlama gibi durumlardan dolayı tesisata zarar verirseniz garanti bozulur.
Eğer olur da aküyü sökmeniz veya takmanız gerekirse; sökerken ilk önce (-) eksi ucu sonra (+) artı ucunu sökmelisiniz.
Takarken ise önce (+) artı ucu bağlamalı en son (-) eksi ucunu takarak işlemi tamamlamalısınız.
Bajaj özelinde ben olsam 1 amper yüksek kapasiteli yada aynı amper değerinde daha yüksek CCA (cold crank amps) değeri olan aküyü tercih ederim. Yeter ki voltajı değişmesin ve akü boyutları aynı olsun.
En güzeli hiç akü değişimiyle uğraşmayıp akü şarj cihazı ile aküyü belirli aralıklarla şarj ederek kışı geçirmek olur.
Burada asıl problem akünün bitmesinden ziyade, yeteri kadar şarj edilememesinden "kısa aralıklarla çok fazla yeniden çalıştırma veya kısa sürüşler yapma" kaynaklı oluyor. Yani aküyü değişseniz bile bir süre sonra benzer problemleri yaşama ihtimaliniz olabilir.
Akü şarj cihazım var. Arada şarj edip kullanıyordum. İki gün önce şarj ettiğim halde çalıştırmak istediğimde Battery Low uyarısıyla motosikleti çalıştıramadım. Gerçi bir süre kontak açık 5 dk kadar kontak açık bekledim. Elcik ısıtma açıkmış fark etmemiştim. Akü direkt mevta olmuş. 15 dk şarj ve supply modunda çalıştırıp çevre ilçelerde 3-4 saatlik gezi yaptım. Süre uzun olduğundan tekrar full şarj etmiş olması gerekirdi.
Bu sabah bir gün beklemiş akü yine boşalmıştı. Sabah sabah çok uğraştırdı. Neyse çalıştırdım. Şu anda da akü şarjda bekliyor.
"En güzeli hiç akü değişimiyle uğraşmayıp akü şarj cihazı ile aküyü belirli aralıklarla şarj ederek kışı geçirmek olur." tavsiyesinde bulunmuştum. Tavsiyemin arkasındayım fakat akünün de biraz kaliteli olması gerekiyormuş.
Biraz önce "LP Landport Lp LTZ10-S Sla (YTZ10S) Hazır Akü 12V 8.6A Cca 190/L:150 /w:88 /h:93" akü sipariş etmiş bulunmaktayım. (Motosikletin üzerinde gelen Motobatt MTX9A akü ise 9AH 135 CCA değerindeymiş.) Bakalım LP aküden ne kadar memnun kalacağım.
Bu arada servisi de aradım, "Aküyü istediğiniz gibi değişebilirsiniz. Problem olmaz akü garantiyi etkilemiyor" dedi.
Son olarak, Auhma A7711 Jump Starter / Akü Takviye Cihazı | 4'ü 1 Arada Powerbank, Hava Kompresörü, LCD Ekran, 12.000MAH 150PSI almak ile akü almak arasında kararsız kalmıştım. Elimde zaten akü şarj cihazı olmasından dolayı kararımı akü almaktan yana kullanmış oldum. Uzun vadeli jump starter cihazı da faydalı olabilir.