Akü değişimi garantiyi bozar mı?

0 pulsar ns 200 alalı 6 ay oldu. Geç marş almasıyla ilgili konu açmıştım. Marşta voltaj 8.9a kadar düşüyor. Çalışmadığı hiç olmadı bazen biraz geç çalışıyor. Servise gitsem sıkıntı yok diyecekler. İçim rahat etsin diye varta akü aldım. Kendim değiştirecektim ama aklıma takıldı. Garanti bozulur mu?

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
0 pulsar ns 200 alalı 6 ay oldu. Geç marş almasıyla ilgili konu açmıştım. Marşta voltaj 8.9a kadar düşüyor. Çalışmadığı hiç olmadı bazen biraz geç çalışıyor. Servise gitsem sıkıntı yok diyecekler. İçim rahat etsin diye varta akü aldım. Kendim değiştirecektim ama aklıma takıldı. Garanti bozulur mu?
Değerleri orijinal ile aynı ise bozulmaz. (CCA daha yüksek olabilir ama voltaj ve kapasite değerleri aynı olmalı...)

Sökerken önce (-) sonra (+) kutuplar sökülür, takarken de tam tersi önce (+) sonra (-) kutuplar takılır.

Değerleri orijinal ile aynı ise bozulmaz. (CCA daha yüksek olabilir ama voltaj ve kapasite değerleri aynı olmalı...)
Bakıma götürdüğümde hiç sıkıntı çıkaramazlar değil mi hocam?
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Bakıma götürdüğümde hiç sıkıntı çıkaramazlar değil mi hocam?
İnternette indirdiğim kılavuzda 12 v 8 ah vrla yazıyor şunu aldım

Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Asidi geldiğinde ilave edeceğim aküye

Motosikleti
Ns200 15"

Sökerken önce (-) sonra (+) kutuplar sökülür, takarken de tam tersi önce (+) sonra (-) kutuplar takılır.
Ek olarak bağlantılar yapıldığında üstüne eser miktarda gres sürmek oksit tutmasını engeller.

Motosikleti
Bajaj Pulsar NS 400 Z
Pulsar aldıysanız akü muhtemelen Exide marka gelmiştir. Şanslıysanız bazen piyangodan Motobatt marka akü de çıktığı oluyor. Soğuk havalarda tüm akülerde ilk marşlarda isteksiz çalışma durumu oluyor.
Ben N250 ve şimdi Dominar 400 özelinde bu tarz sorunu akü şarj cihazı alarak çözdüm. Çok pahalı değiller. Bir çoğu akünün durumuna göre akım verdiğinden kullanımı güvenli oluyor. Üzerinde gelen aküyü de mümkün olduğunca kullanmanızı tavsiye ederim.
Son bir aydır, yani havalar soğuduğundan beri Dominar 400 ilk çalışmada durur gibi oluyor. Çalıştı zannedip marşa basmayı bıraktığımda duruyor ve tekrar çalışması zor oluyor. Ben de sorunu bir iki saniye daha marşa basmaya devam ederek çözdüm. Servise sorduğumda marşın otomatik kesicisi olduğunu ve marşa bir iki saniye fazla basmanın sorun çıkarmayacağını söyledi.
NS200 aynı şekilde mi marş alıyor bilmiyorum. Eğer başta çalışır gibi olup durur gibi oluyorsa marşa bir iki saniye daha uzun basın hemen çalıştı diye bırakmayın.
Bir de motosikletinizi 3 günden uzun süreli kullanmayacaksanız ve dışarıda duracaksa akünüze destek şarjı uygulayın. Gün içinde kısa süreli sürüşler yapıyorsanız akünüzü tam olarak şarj edemiyor olabilirsiniz. Yeni nesil motosikletler hariç bir çoğu, otomobiller gibi rölantide aküyü şarj etmez veya gerektiği gibi edemezler.

Peki aküyü şarj edip kullanmaya devam etsem, yeni gelen varta akünün asidin eklemeden saklasam bayatlamaz değil mi?
2-3 saniyelik tek marşta çalışıyor. Değiştirsem mi bilemedim şimdi.

Motosikleti
Bajaj Dominar 250D
Selamlar, ben de Dominar 250 kullanıcısıyım, Akü benim için de problem, üzerinde gelen aküsü, bir gün bile binilmediğinde (bundan daha sıcak havalarda bile) boşaldığı için, garantiden değiştirttim. Ama yine gelen akü de çok iyi durumda değil. Sabah servisi arayıp fiyat sordum, Varta ve Bs olarak iki markaları var. Varta için 2600, Bs için 2850 fiyat verdiler (sökme takma ücretsiz). Zaten kendiniz alsanız da aynı tutar sanıyorum.

Ben de garanti bozulup bozulmama durumunu net bilmediğim için servise taktırtacağım. Yarın bir gün siz bunun aküsünü değiştirmişsiniz vs. garanti dışı kalmış demesinler :) Bence sizde değiştirmek isterseniz servisten fiyat alın.

(Yanlış okumuşum almışsınız, diğer merak edenlere belki fikir olur)

Motosikleti
Bajaj Pulsar NS 400 Z
Normal şartlarda akü sarf malzemesidir. Değişmesi garantiyi bozmaz.
Ama siz sökme takma işleminde kısa devre, ters bağlama gibi durumlardan dolayı tesisata zarar verirseniz garanti bozulur.

Eğer olur da aküyü sökmeniz veya takmanız gerekirse; sökerken ilk önce (-) eksi ucu sonra (+) artı ucunu sökmelisiniz.
Takarken ise önce (+) artı ucu bağlamalı en son (-) eksi ucunu takarak işlemi tamamlamalısınız.

Bajaj özelinde ben olsam 1 amper yüksek kapasiteli yada aynı amper değerinde daha yüksek CCA (cold crank amps) değeri olan aküyü tercih ederim. Yeter ki voltajı değişmesin ve akü boyutları aynı olsun.

En güzeli hiç akü değişimiyle uğraşmayıp akü şarj cihazı ile aküyü belirli aralıklarla şarj ederek kışı geçirmek olur.

Burada asıl problem akünün bitmesinden ziyade, yeteri kadar şarj edilememesinden "kısa aralıklarla çok fazla yeniden çalıştırma veya kısa sürüşler yapma" kaynaklı oluyor. Yani aküyü değişseniz bile bir süre sonra benzer problemleri yaşama ihtimaliniz olabilir.

Ya şu elektrik ne menem bir şey. Bunu bir ektrik-elektronik mühendisi olarak söylüyorum. Yıllarca okullarda akımın + dan - ye aktığını öğrendik. Ama elektron çok ise - değer oluşur. E akan da ektron olduğuna göre, akım - den + ya akar. Hesap + dan - ye yapılır. Antin kuntin bir iş.

Motosikleti
Ya şu elektrik ne menem bir şey. Bunu bir ektrik-elektronik mühendisi olarak söylüyorum. Yıllarca okullarda akımın + dan - ye aktığını öğrendik. Ama elektron çok ise - değer oluşur. E akan da ektron olduğuna göre, akım - den + ya akar. Hesap + dan - ye yapılır. Antin kuntin bir iş.
Şu muhabbet geçince (benim gibi nerd'ler için) aşağıdaki videoyu paylaşayım dedim:

Daha önce 12.9v ve Marşta 8.9 v okuduğum akü için yeni bir varta akü almıştım. Bugün değiştirmeden önce merak edip hiç sürüş yapmadan dinlenik halde tekrar test yaptım. Marşta minimum 11vye düştü. Direkt kapatıp iki kere daha tekrarladım sonuç aynı. Akü sağlam mı şimdi niye daha önce 8.9v göstermiş olabilir?

Sonrasında motosiklet modunda şarjı aldım full gösteriyor Bu şekilde birkaç saat beklemek faydalı olur mu? Etkisiz mi?

Yeni aldığım varta akü de suyu sonradan eklenen cinsten. Bu yeni aküyü saklayıp eskisiyle devam etmem mi mantıklı değiştirmek mi?

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
Daha önce 12.9v ve Marşta 8.9 v okuduğum akü için yeni bir varta akü almıştım. Bugün değiştirmeden önce merak edip hiç sürüş yapmadan dinlenik halde tekrar test yaptım. Marşta minimum 11vye düştü. Direkt kapatıp iki kere daha tekrarladım sonuç aynı. Akü sağlam mı şimdi niye daha önce 8.9v göstermiş olabilir?

Sonrasında motosiklet modunda şarjı aldım full gösteriyor Bu şekilde birkaç saat beklemek faydalı olur mu? Etkisiz mi?

Yeni aldığım varta akü de suyu sonradan eklenen cinsten. Bu yeni aküyü saklayıp eskisiyle devam etmem mi mantıklı değiştirmek mi?
Değiştirin kafanız rahat olsun.
Yenisi suyu eklenen cinsten ise o ekleme işlemini düzgün yaparsanız daha verimli olur. Ben servislerde kısıtlı zamanda o işlemin düzgün yapılacağına inanmadığım için sıfır yuasa akü alınc akendim yapmıştım. Ne yaptım anlatayım:
Akü kargodan geldi, yanında gelen kitapçıklarda işlemi anlatmışlar, önce okudum.
- Aküye kitapçıkta anlatıldığı gibi asidi ekledim.
- Kapağı hemen kapatmadım, kitapçıkta bir yarım saat açık havada dursun yazmışlar, balkona çıkardım, zehirli gaz salacaksa açık havada salsın dedim.
- Yarım saat sonrasında içeri aldım, şarj aletini bağladım bir yarım saat kapağı açık şekilde şarj oldu.
- Kapakları taktım, şarj etmeye devam, ertesi sabah kadar şarj aleti bağlı kaldı, şarj aleti otomatik olduğu için zaten şarj olunca kendi durdu.

Böyle tam şarjlı haliyle motora taktım, bir sezondur kullanıyorum akü sorunum olmadı hiç.

Motosikleti
Suzuki V-Strom 650 XT A L7, 2023
Trollemek için yazmıyorum, bozar.

Elektrik tertibatına bir müdahale gerekli olsa bile, bu işlem yetkilendirilmiş servis tarafından yapılır. Siz değiştirirseniz, işçilik esnasında çıkacak hatalardan dolayı yaşanacak arızalar olabileceğinden, bu iş için eğitilmiş personelce yapılması gerekiyor.

Kısacası, uygun aküyü alıp servise taktırmak ve bunu servis notu olarak ekletmek gerekli. Aksi halde garanti kapsamında yaşayabileceğiniz "herhangi bir sorunda" THH kapsamında aleyhenizde bulgu ifa eder. Çok b*ktan, ama bu işler ne yazık ki böyle...

Trollemek için yazmıyorum, bozar.

Elektrik tertibatına bir müdahale gerekli olsa bile, bu işlem yetkilendirilmiş servis tarafından yapılır. Siz değiştirirseniz, işçilik esnasında çıkacak hatalardan dolayı yaşanacak arızalar olabileceğinden, bu iş için eğitilmiş personelce yapılması gerekiyor.

Kısacası, uygun aküyü alıp servise taktırmak ve bunu servis notu olarak ekletmek gerekli. Aksi halde garanti kapsamında yaşayabileceğiniz "herhangi bir sorunda" THH kapsamında aleyhenizde bulgu ifa eder. Çok b*ktan, ama bu işler ne yazık ki böyle...
Peki akü dışındaki diğer işlemler de mi bu şekilde? Lastik değişimi örneğin?

Motosikleti
Ne akü değişimi (orijinal ile aynı değerlerde takıldığı sürece), ne de lastik, fren balatası, zincir dişli, patlayan ampul değişimi vb. garantiyi bozmaz, bunlar sarf malzemesidir. Bozduğunu iddia eden servis / distribütör kötü niyetlidir. Ben şimdiye kadar hiçbir motorumda serviste fen balatası, zincir dişli veya lastik değişimi yapmadım.

Akü değiştirmek garantiyi bozacaksa tv kumandası bozulduğunda tv firması da "pilini biz değiştirmedik" diye kumandayı garanti dışı bıraksın; olur mu hiç öyle şey?

Kullanım kılavuzunda akü değiştirmek tarif ediliyorsa ve bu işlemin mutlaka servis tarafından yapılması gerektiği şeklinde bir ibare yoksa garantinin bozulmaması gerekir. Kullanım kılavuzlarında hangi işlemlerin yetkili servis tarafından yapılması gerektiği yazar.

Ek fikir: Nasıl yapılacağı kılavuzda tarif edilmiş şeyleri yapmanız garantiyi bozmuyor olmalı. Mutlaka servis tarafından yapılması gereken bir şeyse "kullanıcı kılavuzu"na neden konmuş?

Son düzenleme:
Ne akü değişimi (orijinal ile aynı değerlerde takıldığı sürece), ne de lastik, fren balatası, zincir dişli, patlayan ampul değişimi vb. garantiyi bozmaz, bunlar sarf malzemesidir. Bozduğunu iddia eden servis / distribütör kötü niyetlidir. Ben şimdiye kadar hiçbir motorumda serviste fen balatası, zincir dişli veya lastik değişimi yapmadım.

Akü değiştirmek garantiyi bozacaksa tv kumandası bozulduğunda tv firması da "pilini biz değiştirmedik" diye kumandayı garanti dışı bıraksın; olur mu hiç öyle şey?

Kullanım kılavuzunda akü değiştirmek tarif ediliyorsa ve bu işlemin mutlaka servis tarafından yapılması gerektiği şeklinde bir ibare yoksa garantinin bozulmaması gerekir. Kullanım kılavuzlarında hangi işlemlerin yetkili servis tarafından yapılması gerektiği yazar.

Ek fikir: Nasıl yapılacağı kılavuzda tarif edilmiş şeyleri yapmanız garantiyi bozmuyor olmalı. Mutlaka servis tarafından yapılması gereken bir şeyse "kullanıcı kılavuzu"na neden konmuş?
Hocam kılavuzda,
Motosiklet uzun süre kullanılmayacaksa akünün nasıl çıkarılacağı, saklanacağı, şarj edileceği ve geri takılacağı anlatılmış. Kutup başları temizliği anlatılmış. Hatta bujiyi çıkarın, geri takın yazıyor.

Yağ değişimi ve periyodik bakımlar mutlaka yetkili serviste yapılmalı, yoksa garanti dışı kalır yazıyor.

Akü ile ilgili yazılanlar fikir olsun diye mi yazmışlar, servis mi yapmalı? Zira soğutma suyu karışımı nasıl hazırlanmalı diye bilgiler de var. Ben aküyü çıkarıp şarj edebiliyor muyum? Çıkarıp şarj edebiliyorsam yenisini neden takamayayım?

Far lambaları sarf malzemesi olduğu için garanti dışındadır yazıyor. Akü için benzer bir ibare yok.

Ne anlamalıyım bundan?

Motosikleti
Hocam kılavuzda,
Motosiklet uzun süre kullanılmayacaksa akünün nasıl çıkarılacağı, saklanacağı, şarj edileceği ve geri takılacağı anlatılmış. Kutup başları temizliği anlatılmış. Hatta bujiyi çıkarın, geri takın yazıyor.

Yağ değişimi ve periyodik bakımlar mutlaka yetkili serviste yapılmalı, yoksa garanti dışı kalır yazıyor.

Akü ile ilgili yazılanlar fikir olsun diye mi yazmışlar, servis mi yapmalı? Zira soğutma suyu karışımı nasıl hazırlanmalı diye bilgiler de var. Ben aküyü çıkarıp şarj edebiliyor muyum? Çıkarıp şarj edebiliyorsam yenisini neden takamayayım?

Far lambaları sarf malzemesi olduğu için garanti dışındadır yazıyor. Akü için benzer bir ibare yok.

Ne anlamalıyım bundan?
Nasıl yapacağınız tarif edilmiş ise ve servise getiriniz yazmıyorsa kendiniz yapabilirsiniz. Çok takılmayın bu garanti işlerine; servisler zaten bir yolunu bulup garanti dışı bırakıyorlar kendilerince, çok kasmayın yani. Bence eski akünüzle devam edin kontrollü olarak. Sorun çıkarması tekrarlarsa değiştirirsiniz yenisiyle. Servise akü değişimi için motor götürürseniz sizi "naif" diye mimlerler, sonra bir güzel söğüşlerler sizi; benden söylemesi.

Motosikleti
Suzuki V-Strom 650 XT A L7, 2023
Garanti uygulamaları; bozuk yol koşulları, çevre etkileri, trafik koşulları, kullanımdan kaynaklanan aşınma ve yıpranmaları, her türlü performans denemeleri ile yarış, zorlama ve işletme talimatına aykırı hasarlarla ilgili başvuruları kapsamamaktadır. Kaynak: Honda

SUZUKI motosiklet için garanti, aşağıdaki koşul ve sınırlamalar dâhilinde geçerliliğini korur.
*Mekanik garanti süresince, motosikletin malzeme ya da işçilik hatalarından dolayı arızalanması durumunda değişimi yapılacak parça ve/veya işçilikleri garanti kapsamında değerlendirilecektir.
*Motosiklet üzerinde yapılmış olan orjinal olmayan her türlü modifikasyonlar sonucu oluşan arızalar,
*Ömürlü parçalardan kaynaklanan sorunlar vbg. Kaynak: Suzuki

Soruna kısa cevapla, doğal olarak kullanımla aşınan parçalarda garanti süreci, motosiklet üreticisi tarafından işletilmez ancak garanti süreci kapsamında rutin kullanıcı bakımı haricindeki tüm teknik bakımlar yetkili kişilerce yapılmak zorunda. Buna lastik değişimi de dahil.

Bu gibi durumlardan dolayı garanti sözleşmesini tek taraflı feshetme hakkı işletme lehinde oluşabilir. Tabi ki teknik inceleme ve hakem tutulması sözkonusu olabilir, bu durumda da külfetler düşünüldüğünde markadan da motordan da soğursun. Bence de saçmalık, tüketiciyi aslında hiç korumayan ve kelime aralarına saklanmış ifadeler mevcut ancak şu andaki durum böyle. Fabrikanın tanımladığı lastik haricinde aynı marka ama başka model lastik takmak bile bir yerde fesih sebebi sayılabilir.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar