ABS deki büyük tehlike !!!

Motosikleti
2025 NC 750X DCT
abs ıle kavga eden kımse kesın kaza yapması olası kısılerdır yıllardır abs den hıç şikayet etmedim ne arabamda ne motorumda motorunun abs sı sağlam calısıyor ıse hayatını kurtarır çin malı hınt malı abs lerden bahsetmıyorum boyuna abs yı devreye sokuyorsan sıkıntı buyuk abs devreye gırmeden durman gerekıyor zaten

Motosikleti
cbf 150
Çamur kum mıcıtir hıcır neyse isimleri işte abssiz motorla bir fren yapın bakalım ne oluyor. Cahiliye devri

Uzun yola çıkınca ben de eşimle beraber hep kahve alırım. Önceki aracım manuel clioydu, şimdiki aracım cvt corolla. İkisinde de bir kere bile kahve dökmedim. Şehir içinde dökülebilir de uzun yolda kolay kolay kahve döküleceğini sanmıyorum. Gerçi kahve varken ona göre kullanıyoruz sonuçta. Daha sakin, daha akıcı.
Reno Master Long .. Birde yüklüyse duruş kalkışlar sıkıntı.
Binek arabam ile çay vs içebiliyoruz , ben bunu nabartılarak söylenmesine , bunun iyi sürücü kötü sürücü olarak sınıflandırılmasına karşıyım. Şimdiki otomatik viteslerde hissetmiyorsunuz bile.

Motosikleti
Ns200 15"
Reno Master Long .. Birde yüklüyse duruş kalkışlar sıkıntı.
H-100 kamyonet, bana göre aşırı dengesiz ve frenleri zayıf bir kamyonet. Onunla fabrikaya mal atar gelirdim bacaklarım pert olurdu, bir kamyonetin ergonomisi ne kadar kötü olabilir derseniz H-100 bu işin erbabı.

Onu kullanırken ister istemez böyle bir tipe dönüşmek içimden geliyordu...

Bu aralar cokca ABS konustuk ,en bastan söyleyeyim bu konu ABS gereklimidir ya da ABS fren mesafesini uzatirmi konusu degil.

ABS konusunda daha önceki paylasimlarimda sikca yapilan hatta benim de yaptigim bir hatadan bahsetmek istiyorum.

Mutlaka biliyorsunuzdur, her iki tekerleginde de ABS sitemi bulunan motorlarin büyük cogunlugunda ön ve arka tekerlekteki ABS sistemleri birbirlerinden bagimsiz calisirlar.

Yani cogunlukla etkili bir frene basladigimizda önce arka tekerlekteki ABS , daha sonra zeminin durumuna göre ön tekerlekteki ABS gecikerek devreye girer veya hic girmez.

Fren konusunda antrenman yapmamissaniz (istediginiz kadar uzun tecrübeniz olsun farketmez , özellikle bu konuya calismadiysaniz ögrenemezsiniz) , Hangi tekerlekteki ABS nin devreye girdigini anlayamazsiniz.

Forumdaki paylasimlarda sikca su ibareyi görebilirsiniz (maalesef bu hatayi bende birkac yerde yapmisim)

"EN IYI FREN ABS DEVREYE GIRMEDEN YAPILAN FRENDIR"

Bu ibare KESINLIKLE YANLISTIR .

Iyi bir frende , agirlik transferi sebebiyle arka tekerlekteki ABS aninda devreye girecektir. Konu üzerinde antrenman yapmis sürücüler ABS titremesini hissettiklerinde bunun sadece arkadan mi yoksa her iki tekerlektenmi geldigini anlayabilirler ve eger devreye girmediyse ön taraf devreye girene veya motor durana kadar fren manetini limon gibi sikmaya devam ederler.

Antrenman yapmamis sürücüler ise sadece arka tekerlekten gelen ABS titresimine aldanip maneti sikmaya devam etmez ve hatali fren yüzünden uzun mesafede durur , ABS fren mesafesini uzatiyor yargisina varabilirler.

Integral ABS bulunan motorlarda bu durum daha da zor anlasilir , sadece ön fren manetine bile basilsa arka teker de fren yapar ve ABS yine arkada erken devreye girer ama titresim ön fren manetinde de hissedilir , biniciyi yaniltir.

Bu nedenle mutlaka Fren antrenmani yapilmalidir. En ideali bunu bir hocanin gözetiminde yapmanizdir.

Fren calismalari yanliz basina yapilmaz . Yaninizda mutlaka aktif motosiklet kullanan , sizi gözlemleyen ve gerektiginde müdehale edecek akilli uslu bir arkadasiniz bulunmalidir.

Ideal fren calismasi 30 km hiz ile baslar ve acele etmeden sabirli sekilde düsük süratlerde bolca tekrar yapilir, ardindan kademeli olarak daha üst hizlara cikilir.

Asagidaki kisa videoda olmasi gerektigi gibi yapilan bir fren calismasina ait örnegi bulabilirsiniz

Ben abs yi direk ön arka devre dışı bırakırım pek bişey bildiğimden değil arkayı kaydırmayı ve ışıklarda tatlı stopie ler ilaç gibi geliyor bana ani durumda ise Allah büyüktür🤣🤣

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar