ABS deki büyük tehlike !!!

Motosikleti
BMW K1200GT , BMW S1000XR M Sport
Bu aralar cokca ABS konustuk ,en bastan söyleyeyim bu konu ABS gereklimidir ya da ABS fren mesafesini uzatirmi konusu degil.

ABS konusunda daha önceki paylasimlarimda sikca yapilan hatta benim de yaptigim bir hatadan bahsetmek istiyorum.

Mutlaka biliyorsunuzdur, her iki tekerleginde de ABS sitemi bulunan motorlarin büyük cogunlugunda ön ve arka tekerlekteki ABS sistemleri birbirlerinden bagimsiz calisirlar.

Yani cogunlukla etkili bir frene basladigimizda önce arka tekerlekteki ABS , daha sonra zeminin durumuna göre ön tekerlekteki ABS gecikerek devreye girer veya hic girmez.

Fren konusunda antrenman yapmamissaniz (istediginiz kadar uzun tecrübeniz olsun farketmez , özellikle bu konuya calismadiysaniz ögrenemezsiniz) , Hangi tekerlekteki ABS nin devreye girdigini anlayamazsiniz.

Forumdaki paylasimlarda sikca su ibareyi görebilirsiniz (maalesef bu hatayi bende birkac yerde yapmisim)

"EN IYI FREN ABS DEVREYE GIRMEDEN YAPILAN FRENDIR"

Bu ibare KESINLIKLE YANLISTIR .

Iyi bir frende , agirlik transferi sebebiyle arka tekerlekteki ABS aninda devreye girecektir. Konu üzerinde antrenman yapmis sürücüler ABS titremesini hissettiklerinde bunun sadece arkadan mi yoksa her iki tekerlektenmi geldigini anlayabilirler ve eger devreye girmediyse ön taraf devreye girene veya motor durana kadar fren manetini limon gibi sikmaya devam ederler.

Antrenman yapmamis sürücüler ise sadece arka tekerlekten gelen ABS titresimine aldanip maneti sikmaya devam etmez ve hatali fren yüzünden uzun mesafede durur , ABS fren mesafesini uzatiyor yargisina varabilirler.

Integral ABS bulunan motorlarda bu durum daha da zor anlasilir , sadece ön fren manetine bile basilsa arka teker de fren yapar ve ABS yine arkada erken devreye girer ama titresim ön fren manetinde de hissedilir , biniciyi yaniltir.

Bu nedenle mutlaka Fren antrenmani yapilmalidir. En ideali bunu bir hocanin gözetiminde yapmanizdir.

Fren calismalari yanliz basina yapilmaz . Yaninizda mutlaka aktif motosiklet kullanan , sizi gözlemleyen ve gerektiginde müdehale edecek akilli uslu bir arkadasiniz bulunmalidir.

Ideal fren calismasi 30 km hiz ile baslar ve acele etmeden sabirli sekilde düsük süratlerde bolca tekrar yapilir, ardindan kademeli olarak daha üst hizlara cikilir.

Asagidaki kisa videoda olmasi gerektigi gibi yapilan bir fren calismasina ait örnegi bulabilirsiniz

Son düzenleme:
Motosikleti
Birisi bu cümleyi söylüyorsa ön tekerlekteki abs'den bahsediyordur.
Ben de öyle düsünüyordum ama bizim ne söyledigimizden cok , karsimizdakinin ne anladigi önemli. Bir önceki ABS konusundaki paylasimlara baktigimda bu konuda cok daha fazla DOGRU bilgilendirme yapmamiz gerektigini düsünüyorum.

Motosikleti
cbf 150
En iyi fren, ihtiyacınız oldugunda durdugunuzda yaptıgınız frendir. Laga luga yapmayalım. Abs candır gerisine dikkat etmeyin. titreştimi motor sıkıntı yok. Arabadada aynı hiçmi absye ihtiyaç duymadınız beyler

Motosikleti
1190 ADV
Ben genelde ABS kullanmıyorum, ancak özel işler için ortam sıcaklığı 30 derece nin üzerinde olacaksa ABS tercih ederim. ABS hem biraz daha pahalı hemde sağlığa zararlı. Zehirli gaz çıkarabilir vs. ABS çarpma kuvvetlerine karşı daha sağlam fakat çekme kuvveti olarak düşük performans sergiliyor.

Ben bir eğitmen olarak ABS'nin düşük ortam sıcaklıklarında şart olmadığını söylüyorum. ABS yerine PLA tercih edebilirsiniz. Hem daha ekonomik, hem de insan sağlığına zararı yok.

Aşağıda yapılmış bir testin sonuçlarını paylaşıyorum,

AttributePLAABS
Used for high-temperature applicationsNoYes
UV ResistancePoorModerate
BrittleYesNo
BiodegradableYesNo
Produces dangerous fumes during 3D printingNoYes
Made using renewable raw materialsYesNo
Heat Deflection Temperature @ 66 psi (°C)55°C96°C
CostVery LowLow
Tensile Strength, Yield (XZ MPa-ZX MPa)50 MPa-37 MPa32 MPa-28 MPa
Impact Strength (Notched Izod, J/m)96.1200 - 215
Abrasion ResistantNoYes

Motosikleti
Yamaha XSR700
Ben genelde ABS kullanmıyorum, ancak özel işler için ortam sıcaklığı 30 derece nin üzerinde olacaksa ABS tercih ederim. ABS hem biraz daha pahalı hemde sağlığa zararlı. Zehirli gaz çıkarabilir vs. ABS çarpma kuvvetlerine karşı daha sağlam fakat çekme kuvveti olarak düşük performans sergiliyor.

Ben bir eğitmen olarak ABS'nin düşük ortam sıcaklıklarında şart olmadığını söylüyorum. ABS yerine PLA tercih edebilirsiniz. Hem daha ekonomik, hem de insan sağlığına zararı yok.

Aşağıda yapılmış bir testin sonuçlarını paylaşıyorum,

AttributePLAABS
Used for high-temperature applicationsNoYes
UV ResistancePoorModerate
BrittleYesNo
BiodegradableYesNo
Produces dangerous fumes during 3D printingNoYes
Made using renewable raw materialsYesNo
Heat Deflection Temperature @ 66 psi (°C)55°C96°C
CostVery LowLow
Tensile Strength, Yield (XZ MPa-ZX MPa)50 MPa-37 MPa32 MPa-28 MPa
Impact Strength (Notched Izod, J/m)96.1200 - 215
Abrasion ResistantNoYes
Ben de pla kullanıyorum. Motorun göstergesinin tutucusu için pla parça bastım ve sapasağlam duruyor.

Motosikleti
1190 ADV
ABS çalıştırmak isteyenlere bir eğitmen olarak aşağıdaki programı tavsiye ederim. Sağlıklı bir yaşam için ABS çalışması önemlidir, yeterince yaparsanız gözle görünür değişimi kendiniz de farkedeceksiniz. Kolay gelsin.

ABS Antrenman Programı (4 Hafta)

Haftada 3-4 gün uygulanabilir.
Her hareket arasında 30-45 saniye dinlenin.

1. Gün (Temel Karın Güçlendirme)

🔹 Crunches – 3x15
🔹 Leg Raises – 3x12
🔹 Plank – 3x30 saniye
🔹 Bicycle Crunches – 3x20 (her taraf için 10)

2. Gün (İleri Seviye Karın & Core Çalışması)

🔹 Hanging Leg Raises – 3x12
🔹 Russian Twists – 3x20
🔹 Side Plank (Sağ/Sol) – 3x30 saniye
🔹 V-Ups – 3x12

3. Gün (Dayanıklılık & Fonksiyonel Karın Çalışması)

🔹 Mountain Climbers – 3x30 saniye
🔹 Toe Touches – 3x15
🔹 Dead Bug – 3x12
🔹 Plank to Push-Up – 3x10

Motosikleti
Hero X Pulse 200
Siz diyorsunuz ki iyi bir frenlemede arka abs devreye girecektir, arka abs devreye girdiğinde sürekli olarak freni salıyor ve arka freni sıkmamıza engel oluyor.

İyi eğitimli veya tecrübeli bir sürücü ani bir frenlemede ön tekerdeki absyi devreye sokmadan maksimum performansta sıksa(ön abs devreye sokmak nispeten daha zor.) arka absde devreye girdiği an basıncı azaltsa ve tekeri kaymayacak ama frenide tutacak pozisyonda tutsa çok iyi bir frenleme yapmış olmaz mı?

bence bu işin doğrusu budur.

Motosikleti
Siz diyorsunuz ki iyi bir frenlemede arka abs devreye girecektir, arka abs devreye girdiğinde sürekli olarak freni salıyor ve arka freni sıkmamıza engel oluyor.

İyi eğitimli veya tecrübeli bir sürücü ani bir frenlemede ön tekerdeki absyi devreye sokmadan maksimum performansta sıksa(ön abs devreye sokmak nispeten daha zor.) arka absde devreye girdiği an basıncı azaltsa ve tekeri kaymayacak ama frenide tutacak pozisyonda tutsa çok iyi bir frenleme yapmış olmaz mı?

bence bu işin doğrusu budur.
Bunu arka ABS zaten yapiyor sizin birsey yapmaniza gerek yok . Bize düsen sizin de yazdiginiz gibi ön tarafa odaklanmak.

Motosikleti
Hero X Pulse 200
Bunu arka ABS zaten yapiyor sizin birsey yapmaniza gerek yok . Bize düsen sizin de yazdiginiz gibi ön tarafa odaklanmak.
anladım sizi, arka abs devredeyken motoru yavaşlatmaya devam ettiğini söylüyorsunuz. ama kaymak ve kaymamak arasındaki o noktada tutmaktan daha iyi olduğunu düşünmüyorum

Motosikleti
anladım sizi, arka abs devredeyken motoru yavaşlatmaya devam ettiğini söylüyorsunuz. ama kaymak ve kaymamak arasındaki o noktada tutmaktan daha iyi olduğunu düşünmüyorum
Konumuz olan acil frenlemede agirlik transferinden dolayi arka tekerlegin frenlemeye olan katkisi %5 lerin altindadir zaten. Iyi bir asfaltta iyi lastik ve frenlerle yapilacak frenlerde arka tekerlegin yer ile temasi neredeyse yok hükmündedir.
Bu nedenle arka taraf ile ugrasmaktansa orayi ABS nin emin ellerine birakip öne odaklanmak cok daha mantiklidir.

Hocam agzina saglik harika anlatmissin.

"Fren konusunda antrenman yapmamissaniz (istediginiz kadar uzun tecrübeniz olsun farketmez , özellikle bu konuya calismadiysaniz ögrenemezsiniz) , Hangi tekerlekteki ABS nin devreye girdigini anlayamazsiniz."

yukaridaki aciklamaya istinaden bir sorum olacak. Suana kadar kullandigim butun kara tasitlarinda absnin titresimini pedalda hissettim. Butun motorlarda da arka fren ve on fren abslerini pedalda/manette hissettim.

motosiklette zaten arka freni ayakta on freni elinde hissediyorsun. Ayni anda iki abs de devreye girince hangisi hangisinin tiresimi ikilemine hic dusmedim.

Neden boyle bir ikileme duselim tam anlamadim acikcasi?

saygilar

Motosikleti
Hocam agzina saglik harika anlatmissin.

"Fren konusunda antrenman yapmamissaniz (istediginiz kadar uzun tecrübeniz olsun farketmez , özellikle bu konuya calismadiysaniz ögrenemezsiniz) , Hangi tekerlekteki ABS nin devreye girdigini anlayamazsiniz."

yukaridaki aciklamaya istinaden bir sorum olacak. Suana kadar kullandigim butun kara tasitlarinda absnin titresimini pedalda hissettim. Butun motorlarda da arka fren ve on fren abslerini pedalda/manette hissettim.

motosiklette zaten arka freni ayakta on freni elinde hissediyorsun. Ayni anda iki abs de devreye girince hangisi hangisinin tiresimi ikilemine hic dusmedim.

Neden boyle bir ikileme duselim tam anlamadim acikcasi?

saygilar
Normal kosullar altinda bu ayrimi yapabilmek cok zor birsey degildir zaten .

Ama

Acil fren gerektiginde hersey refleksler ile gerceklesir . Herhangi bir karar icin düsünme firsatiniz olmaz. Iste tam burada ön arka ABS ayrimi yapmak icin degerlendirme yada düzeltme yapma sansiniz yoktur.

Bir hareketin reflex haline dönüp gerektiginde otomatik olarak ortaya cikabilmesi icin , insan bedeninin salim kafa ile o hareketi en az 1000 kez tekrar etmesi gereklidir. Motosiklette yaptiginiz hemen herseyi gün icerisinde defalarca tekrarladiginiz icin neredeyse tüm hareketler zaman icerisinde reflex haline kendiliginden dönüsür .

Ancak

Acil fren hergün bolca yapilan bir hareket degildir. Bunu sert frenleme veya viraja giren hizli arkadaslarin tabiri ile "fren atma " kavramlari ile karistirmamak lazimdir. Bu nedenle özel olarak calisilarak kas hafizasina yerlestirilip reflex haline getirilmesi gereken bir fren türüdür.

Motosikleti
BMW 1300 GS ADV
Bu aralar cokca ABS konustuk ,en bastan söyleyeyim bu konu ABS gereklimidir ya da ABS fren mesafesini uzatirmi konusu degil.

ABS konusunda daha önceki paylasimlarimda sikca yapilan hatta benim de yaptigim bir hatadan bahsetmek istiyorum.

Mutlaka biliyorsunuzdur, her iki tekerleginde de ABS sitemi bulunan motorlarin büyük cogunlugunda ön ve arka tekerlekteki ABS sistemleri birbirlerinden bagimsiz calisirlar.

Yani cogunlukla etkili bir frene basladigimizda önce arka tekerlekteki ABS , daha sonra zeminin durumuna göre ön tekerlekteki ABS gecikerek devreye girer veya hic girmez.

Fren konusunda antrenman yapmamissaniz (istediginiz kadar uzun tecrübeniz olsun farketmez , özellikle bu konuya calismadiysaniz ögrenemezsiniz) , Hangi tekerlekteki ABS nin devreye girdigini anlayamazsiniz.

Forumdaki paylasimlarda sikca su ibareyi görebilirsiniz (maalesef bu hatayi bende birkac yerde yapmisim)

"EN IYI FREN ABS DEVREYE GIRMEDEN YAPILAN FRENDIR"

Bu ibare KESINLIKLE YANLISTIR .

Iyi bir frende , agirlik transferi sebebiyle arka tekerlekteki ABS aninda devreye girecektir. Konu üzerinde antrenman yapmis sürücüler ABS titremesini hissettiklerinde bunun sadece arkadan mi yoksa her iki tekerlektenmi geldigini anlayabilirler ve eger devreye girmediyse ön taraf devreye girene veya motor durana kadar fren manetini limon gibi sikmaya devam ederler.

Antrenman yapmamis sürücüler ise sadece arka tekerlekten gelen ABS titresimine aldanip maneti sikmaya devam etmez ve hatali fren yüzünden uzun mesafede durur , ABS fren mesafesini uzatiyor yargisina varabilirler.

Integral ABS bulunan motorlarda bu durum daha da zor anlasilir , sadece ön fren manetine bile basilsa arka teker de fren yapar ve ABS yine arkada erken devreye girer ama titresim ön fren manetinde de hissedilir , biniciyi yaniltir.

Bu nedenle mutlaka Fren antrenmani yapilmalidir. En ideali bunu bir hocanin gözetiminde yapmanizdir.

Fren calismalari yanliz basina yapilmaz . Yaninizda mutlaka aktif motosiklet kullanan , sizi gözlemleyen ve gerektiginde müdehale edecek akilli uslu bir arkadasiniz bulunmalidir.

Ideal fren calismasi 30 km hiz ile baslar ve acele etmeden sabirli sekilde düsük süratlerde bolca tekrar yapilir, ardindan kademeli olarak daha üst hizlara cikilir.

Asagidaki kisa videoda olmasi gerektigi gibi yapilan bir fren calismasina ait örnegi bulabilirsiniz

Panik ve ofansif frenleme güzel ve önemli bir konu. Okan hocamın "Bu nedenle mutlaka Fren antrenmani yapilmalidir. En ideali bunu bir hocanin gözetiminde yapmanizdir." sözüne katılıyorum.
Bacakların durumu, kolların gerginliği, bakış, ayakların peg' lere basış pozisyonu, manetin kaç parmakla sıkıldığı vb. bir çok parametreyi sürücünün kendi kendine değerlendirmesi çok zordur (antrenman yapanın ileri sürüş eğitimi almış ve doğru frenlemeyi bildiğini varsaysak bile) fakat eğitmen eşliğinde tüm hatalar ortaya çıkar.

Bazı istasyonlar vardır ki örneğin engelden kaçış istasyonu eğitmen ve bir asistan ile yapılması en makbulüdür. Arka taraftan bakarak fren yapıp yapmadığı, debriyajı çekip çekmediği vb hususlarda eğitmeni asiste edecek birisi olursa harika olur, olmasa da tek bir eğitmen de bu eğitimi veremez değil tabi.

Panik frende çok antrenman yapmak gerekir. 50 Km hızda ilk denemede 16-17 mt lerde sonrasında 12-13 mt lere ve daha da azaltarak mesafeyi ancak pratik yaparak daha mükemmele getirebiliriz.

Şunu da unutmayalım; unutulmuş kas hafızası vardır. eğitimli bir sürücü de olsanız belirli zamanlarda boş ve müsait yollarda panik fren çalışmanız gerekmekte. Kasların her daim bu panik frene hazırlıklı olması en doğrusu.

Ben kış zamanlarında en azından hafta bir defa da olsa panik fren yaparım ki panik frene ihtiyaç duyduğum noktada kaslarım hazırlıklı olsun. Yazın zaten eğitimler verdiğimden, istasyonu tanıtıp mutlaka demo yaptığım için her daim hazırlıklı olabiliyorum.

Bu arada mutlaka içimizde ben ve Okan hocam gibi eğitmenler vardır. Vakit buldukça bazı ufak hap bilgiler paylaşmanın faydalı olabileceği, gruba hareket gelmesi açısından da faydalı olacağını değerlendiriyorum, ne dersin Okan hocam??

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar