AB YE UYUM ÇERÇEVESİNDE EHLİYETLERİN DURUMU

Katılım
3 Ocak 2004
Mesajlar
1,076
30.01.2004 - 10:16

EHLİYET, 5 YIL GEÇERLİ OLACAK! AB'YE UYUM ÇERÇEVESİNDE, ARTIK 18 YAŞINDA EHLİYET ALIP 100 YAŞINA KADAR AYNI EHLİYETLE OTOMOBİL KULLANMA DÖNEMİ KAPANIYOR. EHLİYETLER, 5 YIL GEÇERLİ OLACAK. SÜREYİ UZATMAK İSTEYENLER, TAM TEŞEKKÜLLÜ BİR HASTANEDEN SAĞLIK RAPORU ALACAK VE SÜRÜŞ TESTLERİNDEN GEÇİRİLECEKLER. İLK KEZ EHLİYET ALANLARA, 2 YILLIK STAJ DÖNEMİ TANINACAK.



İçişleri Bakanlığı, AB'ye uyum ve kazaları azaltmak amacıyla Karayolu Trafik Kanunu'nda değişikliklere gidiyor. Hazırlanan yasa tasarısıyla, ehliyetlerin şekli ve koşulları değiştiriliyor. Yeni ehliyetin ön yüzünde sürücünün fotoğrafı, adı soyadı, doğum yeri ve tarihi ile ehliyetin geçerlilik süresi yazılacak. Ayrıca ehliyetin verildiği yer ve makam, belge no, imza, adres ve sürücü belgesi sınıfı yer alacak. Belgenin sağ üst köşesinde TR kısaltması bulunacak.

Ehliyetler, yeniden sınıflandırılacak. Buna göre otomobil kullananlara BE sınıfı ehliyet verilecek. TIR ve römorklu kamyon sürücülerine CE sınıfı verilecek. Otobüs, midibüs, minibüs, römorklu minibüs kullanıcılarının sınıfı D, D1, D1E, DE olacak. Traktör sürücülerine F, iş makinesi sürücülerine G, sakat ve hastaların kullandığı özel tertibatlı olarak imal edilen motosiklet ve otomobil sürücülerine ise H sınıfı ehliyet verilecek.

Yeni ehliyetlerde ayrıca, ehliyeti kullanmaya yetkili olunan araçların sembolleri de yer alacak. Sürücü otomobilin yanı sıra otobüs kullanmaya da yetkiliyse, ehliyette otomobil kullanıcılarının sınıfı olan BE'nin yanına ‘‘BE C1E gh’’ şeklinde ek harfler yazılacak. Yasanın yürürlüğe girmesinin ardından yeni ehliyet almak için 1 yıllık süre tanınacak. Ehliyetler 5 yıllık süreyle verilecek ve son kullanma tarihi yazılacak. Sürücüler 5 yılda bir sağlık kontrolünden ve sürüş testinden geçirilecek. Testi geçenlerin ehliyeti yenilenecek.

Sürücü kurslarını tamamlayanlara 2 yıllık stajyer sürücü belgesi verilecek. Bu süre içinde 2 kez kırmızı ışıkta geçen, 2 kez hız limitini aşan, uyuşturucu ve alkol etkisiyle araç kullananların ehliyetleri tamamen iptal edilecek.

HÜRRİYET
 
Katılım
13 Ara 2003
Mesajlar
373
Çok kötü bir durum ne deyim. Tamam belki kazalar azalacak. Belki daha bilinçli sürücülerimiz olacak. Ama bütün bunlar Özgürlüğümüzü kısıtlayacak.Avrupa birliği bir çeşit açık hapishaneye dönüşüyor bence.
 
Katılım
16 Nis 2003
Mesajlar
1,149
bu uygulamalar ilk bakışta modern çağa uygun gibi görünüyor.ancak ülkemizde mevcut sınavlar dahi uyduruk yapılırken bunca tantana milleti daha fazla yere para ödemeye mahkum edecektir o kadar.
 
Katılım
13 Ara 2003
Mesajlar
373
Evet jawa kesinlikle haklısın ben ehliyetimi aldığımda daha hiç motorsiklet kulanmamışdım sınavda dahi kulanmadım.
 
Katılım
3 Ocak 2004
Mesajlar
1,076
Aslında guzel bi olay ama dediğiniz gibi turkiyede bilincli kişiler olmadıkça yine ruevete falam donecek gibime gelio işler
 
Katılım
13 Ara 2003
Mesajlar
373
Türkiyede değil motorsiklet otomobil bile kulanmak tehlikeli. Tek nedeni eğitimsizlik.
 
Katılım
4 Ocak 2004
Mesajlar
1,256
Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
vay ben böyle ehliyetlik verenın vede duzenleyenın taa anasını ................
 
Katılım
11 Nis 2004
Mesajlar
820
ahaha çok iyi olmuş kazalar azalır enazından nede olsa aldım ben muahhahaha :cherry:
speed yoksa sen daha almadınmı :mrgreen:
 
Katılım
2 Nis 2004
Mesajlar
48
ahahuaa sanki önceden alana sınav yapmicaqlar XF650_FreeWind, ahuahua :jocolor:
 
Katılım
28 Mar 2004
Mesajlar
562
speedfight' Alıntı:
vay ben böyle ehliyetlik verenın vede duzenleyenın taa anasını ................

aynen katılıyorum yaşıtım olan speedfight'a, hayatımı kaydırdılar, harbi ehliyetim anca üniversiteyi bitirince olacak :joker:
 

ra

Katılım
12 Nis 2004
Mesajlar
119
bu yasa ne zaman yürürlüğe girecek?
ben motor ehliyeti alıcamda 250 cc altı diye saçma sapan şeylere yakalanmak istemiyorum
 

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar

Üst