çin motorları olmasaydı diğer kaliteli motorlar kendi aralarında rekabet edeceklerdi fiyatlar düşecekti.. böyle birşey yok. şu anda piyasada zaten diğer motorlar çin mallarıyla rekabet ediyorlar, fiyatlarını daha yüksek tutabilmelerinin sebebi de çin mallarına olan güvensizlik. fakat çin mallarını çıkarırsak diğer mallar düşmeyecek, aksine olduğu gibi yüksek kalabilecekler. bunu müzik, film sektöründe görebilirsiniz. bir yabancı CDye verdiğimiz 30 ytl'nin ne kadarı sanatçıya, ne kadarı bunu yapan fabrikaya ve ne kadarı da piyasayı elinde tutan dağıtım şirketine gidiyor? sonra da kafadan korsana hayır, sanatçının hakkı yeniyor!!! "philips'in karı yeniyor" daha doğru.
avrupada motor fiyatlarını araştırmadım ama buradaki fiyatların yüksekliğinde vergilerin payının büyük olduğunu biliyorum. yine motor konusunda değil ama araba alırken; 10 çeşit ayrı vergi adı altında araba üreticisine verdiğinizden daha fazla parayı devlete verdiğinizi biliyorum. benzinin vergisinden bahsetmeyeceğim bile. yani bu çin malları çinde, bizdeki fiyatının yarısından daha ucuz.
bu arada farkında mısınız; bu çinliler uzaya kendi uydularını yolladılar... bu çin mallarının ne kadar dandik olduğundan emin değilim ama beni asıl korkutan servisleri. düzgün bir şekilde yedek parça ve servis de bulabileceksem çin malını desteklerim dahi. tabii ondan önce türk malını desteklerim ama, kanuni servisleri konusunda çok berbat şeyler duydum. öte yandan çin malları hakkında da kötü şeyler duydum; (aynı modelin bir serisinin diğerinden farklı olduğu gibi)
eğer öncelikli bir hareket olacaksa o da "tüketici haklarının korunması"dır. bu motor bu kadar mı garanti veriyor, böyle mi servis veriyor; bunları anında alamazsam, hemen ya yenisini alırım ya da param geri verilir. garanti kapsamındaki arızalar için tamir süresince aynı model ya da üstünde bir ulaşım aracı temin edilir. ben bu sorunları çin malını bırakın; FIAT servisinde bile yaşadım da, sonunda eski usüllerle FIAT'taki üst düzey yetkili tanıdığı araya sokarak ihtiyacım(ve de hakkım) olan hizmeti aldım. olması gerek şudur: gerektiğinde hakkımız yendiğinde mahkemeye başvurabilmeliyiz, ve bu mahkemeler hızlı iş görmeliler. bu işlerin oturduğu ve hakkın korunduğu bilinirse zaten mahkemeye gitmeye de gerek kalmayacaktır, şirketler bunu göze alamayacaktır.