öncelikle yeni almış biri olarak kendi durumumu anlatıcam ancak herkes inadına çok kolay ehliyet veriliyor denmiş geçmişe bakarsak şu an gerçekten sınav rotasının ve trafikte izlemelerinin gayet iyi olduğunu düşünüyorum.
şöyle söyleyeyim benim arkadaşım zamanında bundan 5 yıl önce falan scootera binmiş 20 metre falan sürmüş dümdüz tamam biliyorsun demişler a2 ehliyeti almış bu kadar basit.
o zamanın a2 ehliyeti şu anın a'sı unutma.
ehliyet kurslarına gelirsek inan bana hiçbir şey öğretmiyorlar. bol bol videolar izlemen ve kitaplar okuman lazım.
motosiklet teorileri ve bileği bükmek 2yi okumakla başlayabilirsin.
ben 2 defa kurs aldım ve hiç rotada sürmedim.
böyle olmayacağını varsayarak yamaha riding academy kursuna yazıldım. yazılmadan önce inan bana frenlemem o kadar kötüydü ki iki de bir frene değil debriyaja basıyordum gerçekten çok saçma şekilde. kafam karışıyordu. aynı zamanda sadece ön freni kullanıyordum bisikletten dolayı sağ önü kullanmaktan gelen alışkanlıktan. zerre arka freni kullanmıyordum. bakışım sıfırdı. bakış kazandırdı. ki son sürüşlerimde fark ettim bakışlarım çok kötü yine bozulmuş. ona önem göstermem gerekecek. yani o yüzden bu eğitim benim çok işime yaradı.
yukarıda dediğim kursu öneririm öncelikle ama paran yoksa kitapları ve videoları okuyarak sınavda yapman gerekeni söyleyeyim.
"yarım debriyaj + gaz + fren"
ki bunu herkes söylese de benim ehliyet kursundaki hocam söylemedi

yarım debriyajdan kastım debriyaj ile kalkarken motor titrer o kısma getireceksin zaten alışırsın gaz ver yarım debriyaj yap bir de fren yap. fren yapacağın an motor uçmayacak o esnada zaten ileri geri yaparak debriyajı bulursun.
bunu tabii ki sadece sekiz çizerken yapacaksın. tabi başka şekil de yapanlar var ama bence acemi için en iyisi bu diye düşünüyorum. gaz belli bir şekil verilir ve el sabit tutulur. debriyajın kavrama noktasında da el sabit tutulur. sadece frenlı hızını ayarlarsın. inan çok basit. bir dene anlayacaksın. gerisi zaten ilk sürüşünde dahi yapabileceğin şeyler.
parkur bittikten sonra 30dkya yakın trafikte süreceksin.
şahsen ben çok beğendim sınavı. daracık alanda ciddi yavaş sürerek dönebilme şansı veriyor yukarıda dediğim yarım debriyaj gaz ve fren ilişkisi.
o yüzden kolay olduğunu düşünmüyorum sınavın.
yetkinlik kazandırdığını da düşünmüyorum ve şunu net şekilde söyleyebilirim ki hiçbir ülkede bence yetkinlik kazanılacağını düşünmüyorum. yetkinlik pratik yapa yapa kazanılır. temeli kazandırmak amaçtır diye düşünüyorum o yüzden sınav güzel.
ha eleştireceksek birilerini bence ehliyet kurslarını eleştirmeliyiz zerre eğitim vermiyorlar.
eğitim adam akıllı vermeleri lazım hem de üstüne 2-3 kez en azından trafikte sürüş eğitimi vermeleri lazım.
sınavı değil ehliyet kurs yerlerini eleştirelim derim ben. yav 2 kez eğitim verdiler onu da rotada değil normal boş yolda ileri geri sürdüm. üstüne üstlük bana sadece debriyajdan çek gaza bas dediler. yaptım tamam dediler bir kez dahi izlemediler arada hocaya baktım.
kursları eleştirin.