biraz eksik bir hesaplama olmuş. Ben aklıma gelen ve hesaba dahil edilmesi gereken faktörlerden bir kaçını daha affınıza sığınarak uzunca da olsa sıraladım:
- aletin amortismanını hesaplamanız gerekir. örneğin motoru 10.000 TL'ye aldınız, enflasyonun %10 olduğu varsayılırsa, bir sene sonra o motosikleti 8.000 TL'ye satsanız kaba bir hesapla 3.000 TL zarardasınız demektir. Araba ve bi noktaya kadar bisiklet için de bu geçerli ancak otobüs için değil.
- bakım masrafları, sigorta, kasko ve vergi farklı var. Bu ücretler otobüse dahil değil araba/motosiklet için dahil.
- Ayrıca, motosiklet ekipmanlarına verilen paralar az değil bunların da örneğin 3 senelik bir kullanım ömrü varsayılarak hesaba dahil edilmesi gerekir. misal 1.500 TL koruma ekipmanına verdiğiniz düşünülürse yıllık 500 TL gibi bir maliyeti olabilir o işin.
- Bunlar dışında bir de karda buzda motosikletin kullanılamaması faktörünün de arabaya kıyasla mali olarak ölçülebilecek bir sorun olduğunu düşünüyorum. Tabi hangi iklimde yaşadığınıza ve motosikleti yılda kaç ay kullandığınıza göre değişir.
- Motosiklette arabaya kıyasla yaralanma/ölüm riski daha yüksek. Bu da maddi bedele çevrilebilecek (ve de tabi ki çevrilmeyecek ciddi manevi) zararları da maliyete sokuyor.
Dolayısıyla asıl para farkı, örneğin araba 50.000 TL iken motosikletin 15.000 TL olmasından kaynaklanıyor. örneğin biri yılda sahibine 5.000 TL kaybettirir diğeri 1.500-2.000 TL.
Eğer hesap kitap yapılacaksa bu kriterlere göre yapmalı. sadece yaktıkları yakıt bazlı bir inceleme olmaz.
misal ben X-Max 250 ile yılda 5.000 km yaptığım düşünülürse, arabam (Corsa 1.3 Dizel) ile yakıt farkı yıllık 200 TL'yi geçmez. Vergi ve sigorta/kasko da motosiklet lehine bir 400 TL eder. Bakım, tamir masrafları da sanıyorum arabaya göre az olacaktır buna da ortalama yılda 400 TL fark dersek bu halde yılda 1.000 TL eder.
diğer yandan her aldığım motosiklet ekipmanını 5 yıl kullanacağım varsayımı ile hareket edersek, arabaya göre yıllık +400 TL gibi bir ekipman masrafım olacaktır. Buna kışın motoru kullanamayıp taksi ile işe gittiğim zamanlar da dahil edilirse, araba ile motorun arasında pek fark kalmıyor demektir.
Ancak yukarıda belirttiğim gibi amortisman nedeniyle kaybedilen farkından dolayı avantajlı hale geliyor motosiklet. Bu sene 70.000 TL'ye araba alıp 5 yıl sonra reel değeri %50 düşerse ben yılda 5.000 TL kaybediyorum demektir, aynı senaryoda 20.000 TL'ye motosiklet alsam yıllık zararım 2.000 TL olur. Aralarındaki asıl maliyet farkı da yakıt vb değil burdan kaynaklanıyor.