@Nikkfurie ve
@Motoseverrr mekanik olarak yaşanabilecek olumsuzluklar hakkında sizlerinde yorumlarınızı merak ediyorum, hala kafamda oturtamadım, 18 jantın debriyaj balatalarına negatif etkisini. 1 inç acayip tedirgin etti ))
Jant ile beraber lastik profil ölçüsünüde yazman gerekir yorumlamak için..
Jantı 17 den 18 e büyüttün ama profili kuculttuysen , atıyorum 100/80/17 yerine 100/60/18 kullanırsan akselerasyonda pek birşey değişmez , asfaltta viraj kabiliyetin artabilir konfor ciddi azalır..
17 den 18 e geçerken taban ve profil değişmiyorsa akselerasyon ciddi düşer , tork ihtiyacı artar , yokuşta veya iki kişi motor bayılır , hafif yokuş aşağı son hız artar , konfor artar , bozuk yolda yol tutuş artar , asfalt virajda eskisine göre tutuş azalabilir bu birazda yeni lastiğin dizaynına göre gelişir..
Daha büyük çaplı lastiğe hareketi iletmek için debriyaj balatalarına da daha fazla stres yüklenir..
Şöyle düşün , sert kalkış yaptın debriyaj motorun momentini tekerleklere iletti ve 17 inç lik teker patinaja düşerken ,
18 inç lik teker patinaja düşmez bu sefer debriyaj balataları patinaj çeker..
Aynı 2. vitesle kalkış yapmak gibi de düşünebilirsin ,
Daha iyi anlaman için başka bir örnek vereyim ,
Karlı yolda 2. Vitesle kalkış yapılır çünkü tekerlek değil debriyaj balatası patinaj çeker araç yavaşça ilerlemeye başlar ama balatalarda bundan nasibini alır