Ati merhaba, lütfen küçük harflerle yaz
İlk olarak gençliğinin verdiği enerjik hali anlıyorum, her gün videolar izliyorsundur, hem motosikletlerin güzel ve havalı olması seni cezbediyor, hem de yaşının getirdiği benim de yaşadığım o asi günlerin hissi olarak

eminim motosikletle basıp uzaklaşmak, artı limitlerde olmak istiyorsun,bunlar o yaşadığın dönemin normal dürtüleri ve hiçkimse seni yargılayamaz.
Ancak senin yaşında hata riski çok yüksektir, reflekslerin kuvvetli de olabilir ancak motosiklet alırken lütfen burada yazılanları dikkate al, eskiden bizde 18 yaş idi ancak şimdiki kanunu bilemiyorum ancak motosiklet kullanma hakkı kazandığın ve cebinde paran olduğu anda ilk olarak lütfen racing ya da supersport tarzı motorlara seni götürecek türe girme, mesela cbr 125 gibi, önce biraz daha senin fazla gelen enerjini kontrol edecek ve seni tehlikelerden uzak tutacak ama aynı zamanda seni trafiğe alıştırıp, seni yine özgür kılacak motosikletlere bak derim.
Şimdi aenden büyük ve senin yaşın kadar motosiklet üstünde tecrübesi olan biri olarak, ilk olarak motosikletin tipine takılma çünkü ilk motorunu çok fazla tipsiz hale getireceksin, çok büyük bir yetenek değilsen motorun devrilecek, umarım olmaz ama daha ciddi bir durum olursa sürüklenecek, tabi önemli olan sana bir şey olmasın, motosikletinin grenajları az ve pahalı olmayan türden olmalı, tamiri kolay olmalı, aslında vitesli de olabilir ancak scooter bence en iyi başlangıç seçimi, trafiğe alışırken vitesle debriyajla uğraşmamış olursun, alıştıktan sonra da ybr125 gibi sakin ama işini görecek bir vitesliye geçmelisin, bunlarla en az birer sene hatrı sayılır km'ler yapmalısın.
Mesela scooterla 5-6bin km, ybr ile diyelim 10bin km'yi kazasız belasız yaptın, işte şimdi cbr125 ya da 250 gibi motorlara geçmeyi aklından geçirebilirsin, çünkü deneyimlisin, tekrar ediyorum senin yaşında herkesin enerjisi çok yüksek ancak altında kontrol edemeyeceğin zaman gerektiren, anatominin uyum sağlaması gerektiren motorlara geçmeden önce alternatif daha mulayim yani sakin motosikletlerle kendini yetiştirmelisin.
Buraya kadar motosikletle ilgili yazdım ancak motosikletten çok çok daha önemli bir mevzu var, güvenlik ekipmanları, sen motosikletten önce gerçekten seni koruyacak, dandik olmayan piyasada iyi bilinen ekipmanlar almalısın bunlar motosikletten önce parasını ayarlaman gereken şeyler, full face dediğimiz yarım olmayan tamamen kapalı bütçenin yettiği kadar kaliteli bir kask olmalı, full korumalı doğru düzgün bir marka mont, eldiven ve pantalon alamazsan da iyi bir dizlik olmalı, bütçen varsa da mutlaka motosiklet botu almalısın, en dandik scooter bile olsa eğer üstünde doğru düzgün ekipman olmazsa, senin bu hevesin ömrün boyunca bir işkence ve pişmanlığa dönüşebilir.
bir abin olarak burada çok kişinin yazdığı tavsiyeleri dikkate almanı isterim ve umarım uygun zamanda istediğin, hayalindeki motora kavuşursun, ben 40 yaşında halen hayalimdeki motora kavuşamadım, bu yüzden sabırsız olma, sabırla hayaline ulaş ve motor üstünde her zaman aklını kullan, sana son tavsiyem bol bol motosiklet kazalarını izlemen, yapılan hataları görüp ders çıkarman, umarım motosiklet hayaline kavuşur ve hepimize örnek olacak bir motosiklet sevdalısı olursun