- Katılım
- 24 Ocak 2025
- Mesajlar
- 15
- Konu Yazar
- #1
Özel olarak sürüş eğitimi almama rağmen herkes ısrarla 125 cc ile başla dediği için ucuz bir tane 125 cc almayı düşünüyorum. Bu motorla en az ne kadar süre veya km yapmam gerekir?
Bilenle bilmeyen bir olmuyor. Misal adam küçüklüğünde motoru bulmuştur bir yerden, süper kahraman sevdalısı psikolojiyleÖzel olarak sürüş eğitimi almama rağmen herkes ısrarla 125 cc ile başla dediği için ucuz bir tane 125 cc almayı düşünüyorum. Bu motorla en az ne kadar süre veya km yapmam gerekir?
Ayrica ekstra bir şey söyleyeyim ABSli motorla başlayan çoğu acemi sürücü 6000 7000km tecrübeleri olsa bile absnin gereksiz bir şey olduğunu fren mesafesini uzattığını söylüyorlar. Halbuki bilmiyorlar ki kötü fren yaptıkları için ABS olmasa takla atacaklar. Abssiz bir motor aldığında kötü frenlemenin sana nelere mal olabildiğini anladığın zaman tabirim için kusura bakma ama sikke sikke düzgün fren yapmayı öğrenmen gerektigini anlayacaksın. ABSli bir motora gectigin zaman o abs devreye bile girmeyecek.Belirli bir değeri yok, ne zaman dersen ki düzgün frenlemeyi çözdüm, virajda ne kadar yatabilirim öğrendim, başıma birkaç olay geldi ve manevra kabiliyetim sayesinde kaçtım, limitlerimin farkındayım. Bunlari kendine soyleyebildigin an motorunu yukseltebilirsin. Sana önerim çin malı 125cc scooter al ne ABS olsun ne de başka bir teknoloji. Lastikleri de zaten naylon olur degistirme, yeri gelir fren yaparken onu kitler düşersin ama ben de düşerek öğrenen birisi olarak sana söyleyebilirim ki düşerek kalkarak öğrenmek eğitimle öğrenmekten çok daha iyi. Ha dusmemen tabiki daha iyi ama sonuçta abssiz naylon lastik kampana frenli bir motosikletle durabiliyorsan yukselttigin zaman aldığın motorla hayli hayli durursun. Çoğu kişi bilmez ama bu tarz motorları kullanmak çok daha zordur. En sonunda kendine diyeceksin ki bu motor bana yetmiyor ve ben artık bu işi çözdüm, işte o zaman yeni motor alabilirsin
Benim dediğimin tam olarak aynısını söylemişsin, ABS gerekli bir sistem ama en azından doğru frenlemeyi abssiz motorda öğrenmek gerek böylelikle ABSli motora binildigi zaman ABS devreye girmez bile. Abssiz motorda düşünce zorunlu şekilde öğrenmen gerekecek dediğim de oydu ABSli motorla başlarsa eğer asla düzgün fren öğrenme ihtiyacı duymayacak ve bir olay geldiği zaman başına duramayip arkadan veya yandan patlatacak. Acemilikte alinabilecek en iyi motorlar çin malı 125luk scooterlardir hem grenajlari ucuz düşsen canın sıkılmaz hem de teknolojiden yoksun teker çapı çok küçük yoldaki en ufak çıkıntı bile canını acitacagi için iki gözün de faltaşı gibi açık gitmeyi öğreniyorsun. Yoldaki minicik kırık o scooterin tekerini kitleyince istediğin kadar büyük bir motora geç anılar asla kaybolmazABS asla gereksiz bir şey değil ama fren mesafesini uzattığı doğru.
Öte yandan ben senin dediğinin de ötesine geçip motosiklet öğrenmeye ABS'siz motorla başlanmalı diyorum ama pek kabul görmüyor bu söylediğimAma maalesef ABS'li motorla öğrenen kişilerde doğru freni öğrenmek hep daha zor gerçekleşiyor. ABS koruyor diye o inceliği öğrenmeye tenezzül etmiyorlar, sonra işte ABS'yi devreye soktukları için mesafe uzuyor ve kaza yapınca da ABS yüzünden yaptım oluyor.
ABS yüzünden kaza yapmış olabilirsin de, ABS'nin devreye girmesi kaçınılmaz mıydı sen mi çotank diye sıktın?
ABSli motorla başlarsa eğer asla düzgün fren öğrenme ihtiyacı duymayacak
Abs konusuna bir şey diyemem ama nylon lastiğe karşıyım, nylon lastiklerle asla bir insan sınırını öğrenemez ve aşırı güvensizdir. Abs bir şekil tolere edilir ama dandik lastik asla. Kaliteli lastikle daha iyi dönmeyi ve daha iyi durmayı öğrenir en iyi yanıda virajlardaki o altımdan kaycak hissini bu sayede yenmiş olup yüksek modellere geçildiğinde daha sağlıklı viraj alması gerçekleşir.Benim dediğimin tam olarak aynısını söylemişsin, ABS gerekli bir sistem ama en azından doğru frenlemeyi abssiz motorda öğrenmek gerek böylelikle ABSli motora binildigi zaman ABS devreye girmez bile. Abssiz motorda düşünce zorunlu şekilde öğrenmen gerekecek dediğim de oydu ABSli motorla başlarsa eğer asla düzgün fren öğrenme ihtiyacı duymayacak ve bir olay geldiği zaman başına duramayip arkadan veya yandan patlatacak. Acemilikte alinabilecek en iyi motorlar çin malı 125luk scooterlardir hem grenajlari ucuz düşsen canın sıkılmaz hem de teknolojiden yoksun teker çapı çok küçük yoldaki en ufak çıkıntı bile canını acitacagi için iki gözün de faltaşı gibi açık gitmeyi öğreniyorsun. Yoldaki minicik kırık o scooterin tekerini kitleyince istediğin kadar büyük bir motora geç anılar asla kaybolmaz. Tekerim çok küçük tramvay rayından çok dikkatli geçmeliyim, lastiğim naylon bugün yağmur yağıyor çok dikkatli gitmeliyim diye alistigin zaman motora, istediğin kadar motor değiştir senin aklın hep o şekilde çalışacak ve en doğrusu minicik tekerli, naylon lastikli abssiz bir scooterla başlamak bence.
10000-20000 km arası iyi olur hocam tüm motosiklet dinamiklerini oturtursun ilerisi için çok rahat edersin.Özel olarak sürüş eğitimi almama rağmen herkes ısrarla 125 cc ile başla dediği için ucuz bir tane 125 cc almayı düşünüyorum. Bu motorla en az ne kadar süre veya km yapmam gerekir?
Nylon lastikle virajda altından motor kaydirmayan adam hiçbir lastikle kaydırmaz. Bu işe en tabandan başlarsanız sürüş alışkanlıklarınız da ona göre şekillenir. Bir çocuğa çikolata yeme derseniz yer fakat yemesine izin verip yediğinde yüzünde çıkan sivilceleri gördüğünde ileride yüzünde sivilce çıkmayacağını bilse bile o çikolatayı yerken tereddüt ederek yer. Anlatmaya çalıştığım en ufak yağmurda bile o lastikle kaymamak için o kadar dikkatli gidecek ki ileride çok sağlam motor çok sağlam lastikle bile yağışlı havada kolay kolay hız yapamayacak. Ha lastik olayına karsisinizdir ona lafım yok tabi ama bu abs konusunda hala eminim absli bir motorla motor sürmek öğrenilmez.Abs konusuna bir şey diyemem ama nylon lastiğe karşıyım, nylon lastiklerle asla bir insan sınırını öğrenemez ve aşırı güvensizdir. Abs bir şekil tolere edilir ama dandik lastik asla. Kaliteli lastikle daha iyi dönmeyi ve daha iyi durmayı öğrenir en iyi yanıda virajlardaki o altımdan kaycak hissini bu sayede yenmiş olup yüksek modellere geçildiğinde daha sağlıklı viraj alması gerçekleşir.
Sürücü kursunda öğretilen de o. Asla ön frene dokunma. Bütün durmaları, trafik dahil arka frenle yapıyoruz. İlk teorik eğitimimi alana kadar ben de o şekilde kullandım. Neyse ki başıma bir iş gelmeden eğitimlerimi almaya başladım.Şu basit gerçeği kabul etmiyor insanlar.
maalesef ABS'li motorla başlamanın kötü bir "yan etkisi" iyi fren yapmayı öğrenme ihtiyacı hissetmemek.
Bütün motosklet diskurunda "ön tekerin kayması kitlenmesi" korkusu o kadar fazla gereksiz önde tutuluyor ki... ön frenin etrafında şekillenen eblek tabulara da destek atıyor bu gereksiz korku pompalaması. sonra videolarda görüp napıyor lan bu diyoruz, işaret parmağı ile gaz kolunu tutup diğer üç parmağı ile fren yapmayı çalışanları görünce.
E siz adamı kundaktan "ön fren cıs" kafasıyla yetiştirdiniz, maalesef adamın kafasındaki hiç bir "süreçte" o freni iyi kullanmak yok. o fren, korkulması gereken, dikkat edilmesi gereken, çok riskli bir arkadaş..,
ya korku zaman zaman iyidir, ama korkuyla gelen bir temkinlilik, bilerek temkinli olmaktan iyi değildir.
Benim kullanmaya başladığım her araç kara düzendi, ben motosiklete Cg ile başladım düz disk freni bile olmayan bir motosikletti onunda lastikleri nylondu fakat sadece idarelik kullanmayı öğrettiNylon lastikle virajda altından motor kaydirmayan adam hiçbir lastikle kaydırmaz. Bu işe en tabandan başlarsanız sürüş alışkanlıklarınız da ona göre şekillenir. Bir çocuğa çikolata yeme derseniz yer fakat yemesine izin verip yediğinde yüzünde çıkan sivilceleri gördüğünde ileride yüzünde sivilce çıkmayacağını bilse bile o çikolatayı yerken tereddüt ederek yer. Anlatmaya çalıştığım en ufak yağmurda bile o lastikle kaymamak için o kadar dikkatli gidecek ki ileride çok sağlam motor çok sağlam lastikle bile yağışlı havada kolay kolay hız yapamayacak. Ha lastik olayına karsisinizdir ona lafım yok tabi ama bu abs konusunda hala eminim absli bir motorla motor sürmek öğrenilmez.
Sürüş eğitimi alan birinin zaten 250 cc ile başlamanı öneririm.Özel olarak sürüş eğitimi almama rağmen herkes ısrarla 125 cc ile başla dediği için ucuz bir tane 125 cc almayı düşünüyorum. Bu motorla en az ne kadar süre veya km yapmam gerekir?
O nasıl bir sürücü kursuymuş.Sürücü kursunda öğretilen de o. Asla ön frene dokunma. Bütün durmaları, trafik dahil arka frenle yapıyoruz. İlk teorik eğitimimi alana kadar ben de o şekilde kullandım. Neyse ki başıma bir iş gelmeden eğitimlerimi almaya başladım.
O kadar eksik eğitim aldık ki anlatamam. 8 çizerken söylediği tek şey "buradan giriyorsun, yavaş git, buradan dönünce bitiyor." O kadarını biz de biliyoruz. Hani bakış nerede? Debriyaj ne olacak? Arka frene basalım mı dönerken? Hiç bir şey anlatmadı. Burdan böyle, şurdan şöyle, slalom, engelden kaç, sonunda dur bitti.O nasıl bir sürücü kursuymuş.
Ben ehliyet alırken gittiğim sürücü kursu eğitimlerden önce üzerine basa basa arka fren yavaşlatır ama asıl ön fren durdurur diye her iki frenin de doğru kullanımı konusunda bizimle uğraşmıştı. Demek sürücü kursundan kursa fark var.