Janus' Alıntı:
Ya abi. İki hafta önce bisikletten 600 f e geçti arkadaşım neredeyse. Beraberde gezdik bir akşam Antalya sokaklarında. Bi sorun yok be kardeşim. İsteyerek olmasada ön teker yerden bile kesildi birinciden ikiye geçerken vitesi;gazı kesti yere indi devam ettik gittik. Kimse aptal değildir be abi yok 125 den başla 250 ye geç bir iki seneni bunlarla öldür ondan sonra 300 400 500 falan filan abi. Akademik kariyer mi yapıyoz Allah aşkına. Freni var, duruyo abi.
Bu tip yorumlardan etkilenebilecek insanlar; yeni hevesliler yada motorunu yeni almış olanlardır. Bi bakıyo "125lik başlangıç motorundan alsan daha iyi olur..." lafı her taraf. Bi de dönüp garajına bakıyo 600 lük makine. Şunu demez mi adam "ulan ben ne halt ettim."
Kazaların geneli panikten doğar.
İnsanlarda biraz özgüven bırakmalıyız. Bu tip yeni heveslileri korkutmayalım.
Onları yanlış yönlendirmeyelim.
Tembihlere uyup 125 ile başlayanların bir ay sonra iki ay sonra (İkinci el pazarı bu motorlarla dolup taşıyor) "tamam ben çok iyi öğrendim" deyip 1000 lik bir motorun üstüne çıkmayacağını nereden bilebiliriz. Burada asıl tehlike çok iyi bildiğini sanmasına neden olmaktır insanların. Ve en çok "çok iyi bilenler " kaza yapıyor.
250 km/h ile giderken tali yoldan tam önüne araba çıkan (Allah korusun) bir motorcu kardeşim 50 cc den başlamış bile olsa kurtarmaz abi. Her yolda gazlanmayacağını 125 cc motorla öğretmeye çalışmayalım. Komik oluyor.
hayatının kariyerini yapıyorsun. istersen git hayabusa al, ama önce ogren diyoruz. freni var duruyor demek ne kadar mantıklıdır? gazeteler dünyanın en güvenli otomobillerin içinde can veren insanlarla dolu haberler yaparken, nasıl olur da kaportasının sürücüsü olduğu bir alete bu kadar güvenir insanlar? saykoshey'in bir kazası var, gecenlerde bir başlık altında anlatmıştı. 130 km/h ile giderken arka tekerlek kilitlemiş. makinesi de hiç de dandik bir alet değil. fabrikasyon hata varmış, hadi buyrun!
bu makinalar gökten zembille inmiyor ya da külkedisi masallarındaki gibi bir perinin sihirli değneğiyle bal kabağından dönüşmüyor, insan yapısı. hani şu hatasız olmaz dediğimiz insanların.
racing tarzı motorlar töleransı az makinelerdir, bu yüzden insanlar bas bas bağırıyor "kardeşim racing'ten başlangıç motoru olmaz" diye. gazın ele dolanması diye bir olay duydun mu hiç? ya da bu vakayı yaşamış birinden dinledin mi? 125cc lik bir motor bile sürücüsünü sürükleyebilir. çok şükür arkadaşın motor tek tekere kaldığında gazı kesebilmiş ya gaz eline dolansaydı o anda? tolere edebilecek tecrübeye sahip miydi arkadaşın?
ya da başka bir yönden bakalım, viraja girmeden evvel yavaşlamak adına vites düşürdü farketmeden 2 vites birden düşürdüğünü ve debriyajı bıraktığında ne olur biliyor musun? 100+ beygire ve 150+ ağırlığa sahip bir motorda bu durumu tolere edebilecek güce, tecrübeye sahip mi arkadaşın?
kimse her 600cc başlangıç motoru değildir demiyor, 600cc lik racing ler başlangıç motoru olarak seçilmemelidir diyor. bana göre seçip de şu ana kadar başına birşey gelmemiş olan arkadaşlar varsa şanslıdır, şükür namazı kılmalıdır...
yoksa ne ben bir markanın distribütörüyüm, ne de bayisiyim. ben sadece vicdanımın bana söylediğini yapıyorum. buradaki üyelerin %99,9 u da aynı şekilde davranıyordur eminim.