0 motoru 200-250 km hemen kullanmalı mıyım?

Motosikleti
YZF-R25
Arkadaşlar herkese selamlar. Bilen bilir bir süredir motor alma konusunda bir sürü fikir aldım sizlerden, kafamdada her şey netleşti. Nasipse bu hafta içinde motoru alacağım. Şimdi farklı bir konuyla geldim sizlere. Kuşadasında ikamet etmekteyim şu anda, alacağım motor yaklaşık 200-250 km uzaklığımda olacak. Motoru aldıktan sonra sürerek kuşadasına getirme düşüncem var. Rodaj mantığına uyarak motoru yormadan 80-90km max hızlarla kuşadasına ulaşmayı düşünüyorum yaklaşık 3-4 saatlik bir yolculuk olacak. Sizlerin fikirlerini merak ettiğim konu bunu yapmalı mıyım yoksa yapmamalı mıyım? Alacağım motor Honda CBR500R bu arada. Fikirlerinizi bekliyorum. Herkese iyi forumlar seviliyorsunuz :)

Motosikleti
YZF-R25
cbr 500le o yolu rodajda olmasına rağmen çok rahat yaparsın çok da zevkli olur
Çevremde 1-2 arkadaşımda var onlarda hem motora alışman açısından hemde rodaj için uzun yolda bu kadar yok katetmek güzel olur dediler, ama neden bilmiyorum kafam karıştı.

Motosikleti
Aprilia Tuareg 660
Çevremde 1-2 arkadaşımda var onlarda hem motora alışman açısından hemde rodaj için uzun yolda bu kadar yok katetmek güzel olur dediler, ama neden bilmiyorum kafam karıştı.
tam tersine rodajda uzun yol mantıklı değil rodajdayken olabildiğince vites değiştirmek gerekli 1den 6ya kadar gezmek en sağlıklısı ama o kadar da önemli değil

Motosikleti
Harley-Davidson CVO Road King / Honda Shadow VT 750 C4
Arkadaşlar herkese selamlar. Bilen bilir bir süredir motor alma konusunda bir sürü fikir aldım sizlerden, kafamdada her şey netleşti. Nasipse bu hafta içinde motoru alacağım. Şimdi farklı bir konuyla geldim sizlere. Kuşadasında ikamet etmekteyim şu anda, alacağım motor yaklaşık 200-250 km uzaklığımda olacak. Motoru aldıktan sonra sürerek kuşadasına getirme düşüncem var. Rodaj mantığına uyarak motoru yormadan 80-90km max hızlarla kuşadasına ulaşmayı düşünüyorum yaklaşık 3-4 saatlik bir yolculuk olacak. Sizlerin fikirlerini merak ettiğim konu bunu yapmalı mıyım yoksa yapmamalı mıyım? Alacağım motor Honda CBR500R bu arada. Fikirlerinizi bekliyorum. Herkese iyi forumlar seviliyorsunuz :)
O hacimde bir motor için 250 km ancak motordan bir yudum almak sayılır :) Normalde uzun yol, sabit hızda yapılır, rodaj ise vites yükseltip alçaltarak, belki birkaç saat fazla yol yaparsınız ama, rodaj devrini aşmadan, sürekli hızlanıp yavaşlayarak uzun yolda da hem motoru tanıyabilirsiniz hem de rodajı sağlıklı bir şekilde yapabilirsiniz. Elinizde madem yol yapma fırsatı var, neden bu fırsatı avantaja dönüştürmeyesiniz ki? :) kritik olan mümkün olduğunda sabit hızda gitmemeniz, amacınız dişlilerin birbirleriyle uyumunu sağlamak ve çapaktan aleti arındırmak.

Motosikleti
YZF-R25
tam tersine rodajda uzun yol mantıklı değil rodajdayken olabildiğince vites değiştirmek gerekli 1den 6ya kadar gezmek en sağlıklısı ama o kadar da önemli değil
bende öyle demiş ve düşünüyorum. Ama rodaj zaten 1.000 km çok sorun olmaz diyorum. Yinede benim için rahat etmiyor sabit hızla gitmeye. büyük ihtimalle süreyi uzatarak hızlanıp yavaşlayarak gelmeyi deniyeceğim.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

O hacimde bir motor için 250 km ancak motordan bir yudum almak sayılır :) Normalde uzun yol, sabit hızda yapılır, rodaj ise vites yükseltip alçaltarak, belki birkaç saat fazla yol yaparsınız ama, rodaj devrini aşmadan, sürekli hızlanıp yavaşlayarak uzun yolda da hem motoru tanıyabilirsiniz hem de rodajı sağlıklı bir şekilde yapabilirsiniz. Elinizde madem yol yapma fırsatı var, neden bu fırsatı avantaja dönüştürmeyesiniz ki? :) kritik olan mümkün olduğunda sabit hızda gitmemeniz, amacınız dişlilerin birbirleriyle uyumunu sağlamak ve çapaktan aleti arındırmak.
Neden bilmiyorum 0 motor olduğundan bir anda yormak istemedim herhalde :) 400 km miş bu arada :)) Bende düşündüğünüz gibi birkaç saat fazla yol sürsün ama rodajım sağlıklı olsun kafasındayım. 2 seçenek mevcut Antalya ve Isparta oralarda olan arkadaşlar olursa denk gelmek isterim :)

Ahh ah motosikletlerde geri vitesde olsa varya arada geri vitesede takıp mükemmel rodaj tamamlanırdı 😅 arkadaşlar internette birilerinin mabadından uydurduğu şeyleri sizde başkasına tavsiye edip yaymayın , yeni motorla uzun yol gidilmezmiş , bütün viteslere sırayla inilip çıkılacakmış , aman ha gaz kolu sabit tutulmazmış aç kapa yapa yapa gidilirmiş , yahu şu saçma sapan şeyleri sizde yaymayın daha fazla , yeni başlayanlarda gerçek zannedip uygulamaya çalışıyor , en fenası onlarda bunları başkalarına söylüyor yada başka bir mecrada yazıyor , 500 km 80-90 ı yada 6000-7000 devirleri geçmeyin yeterli , uzun yola gidersenizde her molada yağ , soğutma suyu seviyelerini ve motorun sağını solunu gözle kontrol edin yeterli..

Motosikleti
YZF-R25
Ahh ah motosikletlerde geri vitesde olsa varya arada geri vitesede takıp mükemmel rodaj tamamlanırdı 😅 arkadaşlar internette birilerinin mabadından uydurduğu şeyleri sizde başkasına tavsiye edip yaymayın , yeni motorla uzun yol gidilmezmiş , bütün viteslere sırayla inilip çıkılacakmış , aman ha gaz kolu sabit tutulmazmış aç kapa yapa yapa gidilirmiş , yahu şu saçma sapan şeyleri sizde yaymayın daha fazla , yeni başlayanlarda gerçek zannedip uygulamaya çalışıyor , en fenası onlarda bunları başkalarına söylüyor yada başka bir mecrada yazıyor , 500 km 80-90 ı yada 6000-7000 devirleri geçmeyin yeterli , uzun yola gidersenizde her molada yağ , soğutma suyu seviyelerini ve motorun sağını solunu gözle kontrol edin yeterli..
Aslında kitapçıkta yazanı uygulasam yeterli olur gibi :)

Heyecanlısın zevkini alarak kullan getir bir şey olmaz.
Çokta takma kafana her şeyi malına kıymet verecek adama benziyorsun yormazsın. :D
Alırsın yolda ufak bir çizik olur sakın üzülme nazar de geç.
Sakınan göze çöp batar lafı çok doğru.
Aldıktan sonra 3 5 gariban karnı doyur daha keyifli olur 😉
Tekerine taş değmesin şimdiden.

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Benzincide yeni motor olduğu fark edildiğinde pompacı yavşayacaktır, "abüü hayırlı olsun çok güzel motor" deyip bahşiş talep edecektir. Bahşiş vermek istersen ver, gönül al. Bahşiş vermek istemezsen de "he yaw yeni ama benim değil, patronun oğlu satın almış, ben de gariban gariban teslim almaya geldim" diye kendini acındır.

Aslında kitapçıkta yazanı uygulasam yeterli olur gibi :)
Başkan kitapçıkta hangi deviri geçmiyeceğin zten yazıyo ona uyman yeterli. Viteslerinde bir rodajı vardır elbette ama bu zaten kullandığın süreç boyunca kendi kendine yapılır. Bide 0 motorla uzun yol yapıcaksın bence en önemli konu lastikleri yeni ve onun üstünde yağımsı bir yapı var lastiklerde yola alışmadığı için virajlarda devirmemeye dikkat et

Motosikleti
Hero Dash 125, CB125F
Motoru zorlamadan yapılır ama rodajı bitirmek için +100km bekleyin bence. Uzun yolun rodaja katkısı pek yok.

Motosikleti
D400
öncelikle rodaj videosu izle faydası olacaktır. sabit hızla gitme o yolu; viteslerle oyna, yavaşla hızlan vs.

Motosikleti
NC750X '22
Öncelikle hayırlı olsun, güle güle kullanın. Motorunuzun kullanma kılavuzunda şunlar yazıyor:

Alıştırma Süresi : İlk 500 km'de, motosikletinizin gelecekteki güvenilirliğini ve performansını garanti altına almak için aşağıdaki talimatlara uyunuz.
● Tam gaz vererek kalkışlardan ve ani hızlanmalardan kaçınınız.
● Sert frenlemeden ve hızlı vites küçültmeden kaçınınız.
● Motosikletinizi dikkatli bir şekilde kullanınız

Gördüğünüz gibi, üretici devir sınırı bile koymamış, sadece ani hareketlerden, motoru ve aktarma organlarını strese sokmaktan kaçının diyor. Ben bir de lastik basınçlarına dikkat edin diye ekleyebilirim. Özellikle lastik basınçlarını kullanım kılavuzuna göre ayarlayın dediğim halde bayiden "showroom basıncı" ile teslim aldığım motorlar oldu.

Öncelikle hayırlı olsun, güle güle kullanın. Motorunuzun kullanma kılavuzunda şunlar yazıyor:

Alıştırma Süresi : İlk 500 km'de, motosikletinizin gelecekteki güvenilirliğini ve performansını garanti altına almak için aşağıdaki talimatlara uyunuz.
● Tam gaz vererek kalkışlardan ve ani hızlanmalardan kaçınınız.
● Sert frenlemeden ve hızlı vites küçültmeden kaçınınız.
● Motosikletinizi dikkatli bir şekilde kullanınız

Gördüğünüz gibi, üretici devir sınırı bile koymamış, sadece ani hareketlerden, motoru ve aktarma organlarını strese sokmaktan kaçının diyor. Ben bir de lastik basınçlarına dikkat edin diye ekleyebilirim. Özellikle lastik basınçlarını kullanım kılavuzuna göre ayarlayın dediğim halde bayiden "showroom basıncı" ile teslim aldığım motorlar oldu.
hocam bu yazılanlardan tapa gaz gidebilir anlamı çıkmıyor ama yine de siz bilirsiniz tabi.

Motosikleti
NC750X '22
hocam bu yazılanlardan tapa gaz gidebilir anlamı çıkmıyor ama yine de siz bilirsiniz tabi.
Haklısınız, yüksek hız ve tapa gaz kullanmayın yerine "Motosikletinizi dikkatli bir şekilde kullanınız" şeklinde özet geçmişler. İşin o kısmı biraz aklıselimle çıkarılmalı.

Haklısınız, yüksek hız ve tapa gaz kullanmayın yerine "Motosikletinizi dikkatli bir şekilde kullanınız" şeklinde özet geçmişler. İşin o kısmı biraz aklıselimle çıkarılmalı.
işte belirli bir devri geçmeden sürekli aynı devirde kullanmamak gerektiğini de kitapçığa yazmasalar bile söyleyip duruyor firmalar.

Yeni tayin olduğu alayı denetleyen Albay, nizamiyedeki bankın başında nöbet tutan iki eri görüp “Neden orada nöbet tuttuklarını”
sormuş…

“Bilmiyoruz komutanım, eski komutanımızın emri ile sürekli bu banka nöbet yazılır” diye cevap vermiş askerler..

Merakını yenemeyen Albay bir önceki Alay komutanını telefonla aramış ve sormuş, “Valla bilemiyorum” demiş eski komutan, “Epey önceden konulmuş bu nöbet geleneğini biz de devam ettirdik.”

Israrla üç komutan geriye giderek bu nöbeti ilk koyan 80 yaşındaki Emekli General’e ulaşılmış.
“Affedersiniz efendim, ben sizin 30 yıl önce başında olduğunuz Alayın yeni komutanıyım” diye kendini tanıtmış Albay, “Nizamiyedeki bir bahçe bankının başında iki tane nöbetçi buldum.. Bu nöbeti ilk siz koydurmuşsunuz.. Bu bankın özelliği hakkında bilgi lütfeder misiniz.?

Emekli General “Nasıl olur?” demiş, “Boyası hâlâ kurumamış mı?”😄

Motosikleti
Harley-Davidson CVO Road King / Honda Shadow VT 750 C4
Yazdıklarım için öncelikle kaynak sunmaktan memnuniyet duyarım;

Vites değişimleri ve sürekli devir değişimi için; otopratik
"...Motosiklet için rodaj işlemi yaparken motorun devrinin devamlı olarak değiştirilmesi gerekir. Motorun sürekli aynı devirde çalıştırılması ısınmasına neden olur..."

Yerel kaynaklar ne bilir ki diyip saçmalamanızı global seviyede sunma ihtimalinize karşılık; startrescue
"...While breaking in your motorcycle, increase your bike’s engine speed to the rev limit for short time periods..."

Devir sınırlarına ve kontrolüne dair; motospartan

"...Yeni bir motosikletin motorunu, üreticinin önerdiği maksimum devir (RPM) sınırının altında tutarak kullanın. Genellikle, bu devir aralığı motosikletin kullanım kılavuzunda belirtilir. İlk birkaç yüz kilometre için, motoru yüksek devirlerde çalıştırmaktan kaçının..."

---

Kurduğum her cümleye referans sunabileceğim yerli ve yabancı kaynaklar varken, sizin bu artistik tavırlarınızın gerekçesi olabilecek bir kaynağınız (kaba etiniz dışında, zira o bir tek size otururken hizmet etmekle mükellef) var ise lütfen paylaşın :)

---

Bilginiz yoksa cehaletiniz hasebiyle fikriniz de olmasa dünya çok daha güzel olacak...

Demek 500 km 6-7k devirleri geçmesek tamam ha? bu mühendisler, koca koca şirketler boşa uzun uzadıya rodaj anlatıyor demek, halbuki gelseler TR'ye, 3 cümlede anlatacak vatandaş... yağ akıtmıyorsa rodajdasın işte, daha ne vitesi bırkalıyon devre bakıyon demi...

---

Bu arada, lütfettiğiniz kaideler genel-geçer mi yoksa bu motora özel tavsiyeleriniz mi yüce bilirkişi? Mesela kawasaki zx10rr rodajı yaparken de bu eşsiz formülünüz geçerli midir? lütfen ışığınızla aydınlatın bizi, böylesine bir bilgi selinde sizin "gerçek zannettiklerinizi" duyup ders almak isterim :)

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar