0 motoru 200-250 km hemen kullanmalı mıyım?

F54

aha en sevdiğim konu 2025 halen rodaj'ın var olduğuna mı inanıyorsunuz ?
aga yeni motor aldın bayi den çıkıyorsun ilk benzinliğe girip depo yu full le diyorsun ondan sonra ver elini yeni yollar kendini ve motoru üzmeden yavaş yavaş yedire yedire gazlıyorsun her fites te her türlü yol şartında motoru kullanıyorsun kız arkadaşın varsa onu da artçı al şöyle güzel bir yere gidin motoru n keyfini çıkarın
ben 2010 yılında cub aldım ilk gün dahil 14000 km boyunca her zaman artçı vardı o zaman fakirdim her yere onunla giderdik hiç yolda kalmadık
zamanında bakım yapmayı ihmal etme yeter

Cbr500r rodaj devirlerinde sana 120ye kadar hız sağlayacaktır. Sadece uyarmam gereken konu rodaj için yavaş gitmek değil, devri sürekli hareket halinde tutmak önemli. Yani sürekli 120ye çıkıp 60lara in, mümkün olduğunca çok vites at. Gelene kadar 4 5 6. vitesleri kullansan şehiriçinde de 1 2 3ü sık kullanır tertemiz bitirirsin rodajı. Bu şekilde uzun yolda rodajını yarıladığım motorlarım oldu, gayet de güzel oldu.

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
Hocam desene sukuterlerin hepsi çöp oluyor , malum vites yok hani 😅 mesela Goldwingde 7 vites var çok iyi rodaj olur ha..
Aslında olay motoru farklı devirlerde kullanmak, bu da vitesli motorlarda vites değiştirerek yapılabiliyor ama scooterlarda hızlanıp yavaşlayarak yapacağız artık yapacak bir şey yok. Yani aslında ikiniz de çok ters şey söylememiş oluyorsunuz ama konuyu bilmeyen biri de anlasın diye motoru sürekli aynı devirde çalıştırmayın diye de eklemek lazım.

Aslında olay motoru farklı devirlerde kullanmak, bu da vitesli motorlarda vites değiştirerek yapılabiliyor ama scooterlarda hızlanıp yavaşlayarak yapacağız artık yapacak bir şey yok. Yani aslında ikiniz de çok ters şey söylememiş oluyorsunuz ama konuyu bilmeyen biri de anlasın diye motoru sürekli aynı devirde çalıştırmayın diye de eklemek lazım.
Amerika da Route 66 da sürmüyorsak zaten saatlerce sabit devirde gidilebilecek bir yolumuz yok mecburen trafikte yavaşlayıp hızlanıyoruz , tutupda sürekli gaz ac kapa vites düşür yükselt demenin manası yok bunları trafikteysek yapacağız , rodaj sürecinde en hassas konu faydalı karbon birikintisinin oluşmasını beklemektir , daha öncede bahsetmiş olabilirim egzoza parmağınızı sokun elinize kömür tozu gibi bir leke gelir , egzoz hala pırıl pırıl ise kilometre ne olursa olsun orta üstü devirleri zorlamamak iyidir..

Motosikleti
Çükü Olanın Dükü Olur.
Motorumuza ağız tadıyla rodaj yapamayacaksak Diyanet İşleri Başkanı ne işe yarıyor?

Diyanet İşleri Başkanı istifa!!!
Hıyanet İşleri Başkanını Pope yapcaz.
Allah'ın bile basılmış dört kitabı varken Yerbaş üç tane Hristiyanlık kitabı yazmış. Bu sefer olsun masa başında kaybetmeyelim. Alamanlar yeniliyor boku püskürüğü bizim başımıza kalıyor.
6r77w4g.jpg

Hocam desene sukuterlerin hepsi çöp oluyor , malum vites yok hani 😅 mesela Goldwingde 7 vites var çok iyi rodaj olur ha..
Vites olmasa da devir oynuyo yine 😊 sabit tutmamak önemli. Viteslide dişlilerin de alışması lazım, scooterda kayışın alışması gerektiği gibi.

Ahh ah motosikletlerde geri vitesde olsa varya arada geri vitesede takıp mükemmel rodaj tamamlanırdı 😅 arkadaşlar internette birilerinin mabadından uydurduğu şeyleri sizde başkasına tavsiye edip yaymayın , yeni motorla uzun yol gidilmezmiş , bütün viteslere sırayla inilip çıkılacakmış , aman ha gaz kolu sabit tutulmazmış aç kapa yapa yapa gidilirmiş , yahu şu saçma sapan şeyleri sizde yaymayın daha fazla , yeni başlayanlarda gerçek zannedip uygulamaya çalışıyor , en fenası onlarda bunları başkalarına söylüyor yada başka bir mecrada yazıyor , 500 km 80-90 ı yada 6000-7000 devirleri geçmeyin yeterli , uzun yola gidersenizde her molada yağ , soğutma suyu seviyelerini ve motorun sağını solunu gözle kontrol edin yeterli..
[Hocan bu caynalıların sizden öğrenecek çok şeyi var.

Motosikleti
Ns200 15"
İsmet amca bu biraz saçma olmaz mı? Yani 110cc bir skuter den bahsediyor olsak tamam ama 200 cc bir motosiklet ile 6. vites 50 km/s'te gitmek vuruntu yaptırır. Bu kılavuz sanki baştan savmak için yapılmış, çünkü bahsedilen hızlarda gitmek trafikte ciddi tehlike oluşturur bunuda kimse yapmayacağı için rodajda oluşan hataları direkt kullanıcıyı sorumlu tutmak için yapılmış gibi.

Ciddi manada böyle bir rodaj yapılırsa sürekli olarak kısa mesafeler ve motorun tam çalışma ısına gelmeden kontak kapatıp gidecek bir durumda sürüş olur, bu normal zamanda motosikleti zorlarken rodaj uygulanması dahada absürt olur bana göre.

İsmet amca bu biraz saçma olmaz mı? Yani 110cc bir skuter den bahsediyor olsak tamam ama 200 cc bir motosiklet ile 6. vites 50 km/s'te gitmek vuruntu yaptırır. Bu kılavuz sanki baştan savmak için yapılmış, çünkü bahsedilen hızlarda gitmek trafikte ciddi tehlike oluşturur bunuda kimse yapmayacağı için rodajda oluşan hataları direkt kullanıcıyı sorumlu tutmak için yapılmış gibi.

Ciddi manada böyle bir rodaj yapılırsa sürekli olarak kısa mesafeler ve motorun tam çalışma ısına gelmeden kontak kapatıp gidecek bir durumda sürüş olur, bu normal zamanda motosikleti zorlarken rodaj uygulanması dahada absürt olur bana göre.
Benim 100cc yamahada bile ilk 150km 30 40.
500km 50 60. 1000km kadar 80 ile gidibilirsin diyo harbi bitık absürd kalmış

Motosikleti
Ns200 15"
Bu tarz konularda distribitörün kılavuzundan ziyade üreticinin orijinal kılavuzuna bakmak daha doğru olur. Skuterde belli bir devire gelen karşılık o olduğu için öyle belirlenmiş yüksek ihtimalle.

Saçma neresine baktığınıza bağlı adam altta -

motosikletinizin devrini daima farklı tutun, motosikletinizi aynı devir hızında uzun süre kullanmayın

- şeklinde okur ve bunu da genellerse bana göre saçma olmaz. Tabi ki cbr 500 r için 50 km / h yi geçme seklinde okursak saçmalık olur.

Not: Vitesli motosiklet için olan kullanım kılavuzundan alıntı yaptım. Scooter için bir şey diyemeyeceğim..
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Keşke alttaki satırı da okusaydınız.

Motosikleti
Ns200 15"
Saçma neresine baktığınıza bağlı adam altta -

motosikletinizin devrini daima farklı tutun, motosikletinizi aynı devir hızında uzun süre kullanmayın

- şeklinde okur ve bunu da genellerse bana göre saçma olmaz. Tabi ki cbr 500 r için 50 km / h yi geçme seklinde okursak saçmalık olur.

Not: Vitesli motosiklet için olan kullanım kılavuzundan alıntı yaptım. Scooter için bir şey diyemeyeceğim..
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Keşke alttaki satırı da okusaydınız.
Otobana çıkmadığımız ve hızımızı sabitlemediğimiz sürece zaten aynı devirde gidemiyoruz, ama 125 cc ile 6. viteste gittiğimizde 7.000 deviri geçmeden kullanırsak 75 km/s ile gitmeye tekabül eder, 6. vites ile 50 km/s ile gitmekte pek doğru olmayabilir belki düşük devirlere denk gelip vuruntu bile yapabilir. Vitesli motosiklette hızdan ziyade devir ile sınırlamak daha doğru olur, mesela kendi motosikletimi önümüzdeki ay motorunu sıfırdan toplayıp yollara tekrardan çıkacağım yapmayı planladığım rodaj ilk 1000 kilometrede 7.500 devri geçemeden mineral yağ koyarak 1.000 kilometre dikkatlice kullanmak, ardından tam sentetik yağ koyup 4000 kilometre sonra yağ değiştirip her 5000 kilometrede bir yağ değişimi periyotlarını takip ederek kullanmayı düşünüyorum.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar