motosiklet eğitimlerinde nasıl fren yapılacağı gösteriliyor. Dolayısıyla boş zamanlarında acil fren çalışman lazım ve bunu alışkanlık haline gelene kadar yapmalısın. o zaman bilinç altın senin acil frende her iki freni sıkmanı sağlayacaktır.
Yolda giderken aniden önüme çıkan bir çocuğa çarpmamak için sert fren yapmak zorunda kaldım. Fakat olay çok ani olduğu için ön freni sıkabildim. Haliyle ön teker kaydı. Motor yan yattı. Bende sağ omuzumun üzerine yuvarlandım. Çocuğa çarpmadım ama kask ve dizliklerimdeki izlere bakarak bunları takmasaydım ben yaralanacaktım. Motorda sağ ayak basma yerinin yamulması dışında hiçbir zarar olmadı.
Bende yanlış bir alışkanlık oluştu galiba. Acil durumlarda sadece ön freni sıkıyorum. Arka frene basamıyorum. Ya elimiz ayağımızdan daha çabuk refleks yapabildiği için bu durum oluşuyor. Yada ben böyleyim.
Gelelim soruma. Siz de de böyle bir durum varmı? Tabii ki bu sorum scooter kullanan arkadaşlar için değil. Çünkü onların her iki freni de elden.
ABS'den bahsediyorsun, fakat sonradan takılabileceğini düşünmüyorum. DL650'lerde ABS 2007 modellerde var. 2006 ve eski modellere (sanırım teknik bir engeli var) taktıramıyorsun.
Acil fren yapmak her motorcunun gündelik yaşamdaki
başvurduğu istem dışı frenlemedir..Bu gibi durumlar için
kullandığımız makinaları ve fren sistemlerini iyi bilmeli ve bu
bilgileri deneme- yanılma yoluyla trafiğe kapalı alanlarda tekrarlayarak
öğrenmeliyiz.. İnsanoğlu bilinç altı ile reflekslerini yönlendirebilir..
Buda bol eğitimle olacak bir evredir..Aşağıda vermiş olduğum linke
5 dakikanızı ayırarak okumanızı ve bu okuduğunuzuda yukarda yazdığım gibi
uygulamalı yaparsanız 5 dakika belki birimizin hayatı kurtarır..
Eğitim - özgüven - teknik bilgi...Bu kavramların bilinmesi
biz motorcuların kasktan,monttan,
korumalıklardan hatta motosikletten önce geldiğini lütfen bilerek seleye
oturmalı ve start almalıyız..
Buyrun okuyun lütfen..5 dakika= bir ömür bilgi..:wiinkk:
http://muratgergerli.blogspot.com/
panik fren calısması cok önemli mesela kardesim panik frende masallahı var cünki o calısıyo ben pek calısmadıgım icin önüme bir araba fırladı aniden ARKA frene yüklendim seninkinin tam tersi arka yanıma geldi hemen bıraktım motor düzelince bide ön sıktım arka hafif durdum.. calısma cok önemli corluda köy yolu var asfaltıda güzel orda calısılabilir mesela
frenleri kombine olarak kullanmaya alışmalısın
geçmiş olsun aynı şeyibende yapıyodum sanırım kötü bir alışkanlık ama bol bol çalışarak bu huyumdan sıyrıldım umarım enkısa zamanda sende sıyrılırsın
aynı hata bede de var sanırım scooter dan kalma bi alışkanlık zamanla alışırız diye düşünüyorum.
aynen katılıyorum bence herkesin yapması gereken birşey. Bende ilk & tek kazamı önüme bir cocuk fırlaması yüzünden yapmıştım..
maalesef çok nadir de olsa yaptığım oluyor. o yüzden bir pazar günü bir okul bahçesine gittim ve tebeşirle ve kola kutularıyla işaretler yaptım ve 4-5 saat frenaj ve manevra çalıştım. emin ol, ilk gün yorulunca anlamıyorsun ama 2. gün trafiğe çıkınca reflexlerine hayran kalıyorsun. tavsiyemdir, herkes yapmalı...
bendede bole sorun var arka frenı unutuorum depri. basıyorum herhalde ılk motorum scoter oldugu ıcın