Aynı hatayı siz de yapıyormusunuz?

Yolda giderken aniden önüme çıkan bir çocuğa çarpmamak için sert fren yapmak zorunda kaldım. Fakat olay çok ani olduğu için ön freni sıkabildim. Haliyle ön teker kaydı. Motor yan yattı. Bende sağ omuzumun üzerine yuvarlandım. Çocuğa çarpmadım ama kask ve dizliklerimdeki izlere bakarak bunları takmasaydım ben yaralanacaktım. Motorda sağ ayak basma yerinin yamulması dışında hiçbir zarar olmadı.
Bende yanlış bir alışkanlık oluştu galiba. Acil durumlarda sadece ön freni sıkıyorum. Arka frene basamıyorum. Ya elimiz ayağımızdan daha çabuk refleks yapabildiği için bu durum oluşuyor. Yada ben böyleyim.
Gelelim soruma. Siz de de böyle bir durum varmı? Tabii ki bu sorum scooter kullanan arkadaşlar için değil. Çünkü onların her iki freni de elden.

çok ani durumlarda olan bu.Saniyelik bile değil.. Abs burda devreye giriyor işte..

Yolda giderken aniden önüme çıkan bir çocuğa çarpmamak için sert fren yapmak zorunda kaldım. Fakat olay çok ani olduğu için ön freni sıkabildim. Haliyle ön teker kaydı. Motor yan yattı. Bende sağ omuzumun üzerine yuvarlandım. Çocuğa çarpmadım ama kask ve dizliklerimdeki izlere bakarak bunları takmasaydım ben yaralanacaktım. Motorda sağ ayak basma yerinin yamulması dışında hiçbir zarar olmadı.
Bende yanlış bir alışkanlık oluştu galiba. Acil durumlarda sadece ön freni sıkıyorum. Arka frene basamıyorum. Ya elimiz ayağımızdan daha çabuk refleks yapabildiği için bu durum oluşuyor. Yada ben böyleyim.
Gelelim soruma. Siz de de böyle bir durum varmı? Tabii ki bu sorum scooter kullanan arkadaşlar için değil. Çünkü onların her iki freni de elden.

geçmiş olsun iyiki sana bişiler olmamış:rendeer:
bu gibi durumlarda aniden ön freni sıkmanın sebebi ön frenin sağda olması yani sağ elinin altında olması. insanlar da sağ ellerini daha çabuk ve seri kullandıkları için kaynaklanıyor bu durum:wiinkk:

Son düzenleme:
motosiklet eğitimlerinde nasıl fren yapılacağı gösteriliyor. Dolayısıyla boş zamanlarında acil fren çalışman lazım ve bunu alışkanlık haline gelene kadar yapmalısın. o zaman bilinç altın senin acil frende her iki freni sıkmanı sağlayacaktır.

ben scooter kullanıorum ve cok fazla kullanırım on freni ama nezmn vitesli motor kullansan arka freni daha cok kullanıyorum reflex olarak bence engin abinin dediigi gibi otur aynı seyleri tekrarla kndine reflex haline getir:cat:

Çok geçmiş olsun, size ve çoçuğa birşey olmaması sevindirici.
Ön freni sıkmakla çok doğru bir refleks göstermişsiniz (bir hata değil), böyle durumlarda motosiklet arka fren ile durmaz, arka fren ile sadece yavaşlatabilirsin.

Önemli olan nokta şu ki; Ön fren kullanarak durmanın teknikleri var. Ön tekerin kilitlenmemesini sağlayacak kadar sıkmalısın. Kilitlendiğinde bırakıp tekrar sıkacaksın. Bunları eğitim ve uygulama ile öğrenebilirsin.

Tekrar geçmiş olsun.

ben 2 gün önce kaza yaptım aniden ayak frenine bastım motor kaydı öne dokunamadım bile..

Büyük geçmiş olsun, fren konusunda umarım sorununuzu en kısa sürede çözersiniz ve arka fren alışkanlığınızı sağlarsınız :rendeer:

Geçmiş olsun dostum.

Benim sağ işaret ve orta parmağım herzaman fren manetinin üstündedir. sağ ayağımda fren pedalının üstündedir. birbirlerine paralel bağlı iki devre gibi düşünün. Durmak için aynı anda basarım.

Dün Moda'da önümde giden scooterlı çift, -Modayı bilen bilir tramvay yolu vardır orada- anlamadığım bir şekilde adliyein önünde rayın üstüne çıkıp spin attı nerdeyse motr üstünden atacaktı onları bende tam arkalarındaydım. Herhalde önüne birşey çıktı ben tam göremedim arka freni sıkıncada rayın üstünde kaydı motor. Aslında motosiklette de arabada olduğu gibi fren merkezi olucak ve hangifrene basarsak basalım iki frenede basınç dağılımı yapacak. Bu özellik yüksek sınıf motosikletlerde var sadece. ya da sonradan takılan bir ekipmen olsa. Siz ne düşünüyorsunuz bu konuda?

Sağlıcakla.

Hocam ben iki kere benzer durumları yaşamıştım, zamanla ve çalışarak frenler arasında bir ayar tutturuyorsunuz elleriniz alışıyor ama oluyor böyle şeyler, birisin de asfaltı öperken diğerini ufak bir yalpalama, ön tekerin kayması ve ayaklarla dengeleme şeklinde atlatmıştım, size de geçmiş olsun?

Bazı arkadaşlar sorumu tam olarak anlamamış. Şöyleki; refleks hareketlerle bilinçli hareketler arasında önemli bir fark var. Birisi düşünülerek yapılıyor. Diğeri otomatik olarak yapılıyor. Çok ani oluşan bir durumda refleks hareketler sergileriz. Normal kullanımlarda ve hatta ani kullanımlarda ayak frenini yani arka freni ve ön freni koordineli olarak kullanabiliyorum. Çok ani durumlarda ise sadece ön frene basabiliyorum. İki kez bu durumla karşılaştım ikisinde de sadece ön freni sıkabildim. Benim merak ettiğim şu. Bu durum herkes için geçerli mi?

benimde başıma buna benzer bişey gelmişti. Ama yavaş ilerliyordum. önümde araba vardı BAYAN ŞOFÖR. çarpmadım ama arkamda oturan ustam çarpmıştan beter oldu. Benim görüşüme göre en iyisi ön fren. çünkü arka frenle durmak çok zordur. hatta kazayı bile tetikleyebilir. arka kızaklar ve duramazsın. ön freni kesinlikle kullanacaksın ve arka fren durmana yardımcı olacak. birde fren kullanırken hissedeceksin... tekerleğin kayma noktasını bileceksin:rendeer:
Kardeş sanada büyük geçmiş olsun en kötü kazan bu olsun

Bazı arkadaşlar sorumu tam olarak anlamamış. Şöyleki; refleks hareketlerle bilinçli hareketler arasında önemli bir fark var. Birisi düşünülerek yapılıyor. Diğeri otomatik olarak yapılıyor. Çok ani oluşan bir durumda refleks hareketler sergileriz. Normal kullanımlarda ve hatta ani kullanımlarda ayak frenini yani arka freni ve ön freni koordineli olarak kullanabiliyorum. Çok ani durumlarda ise sadece ön frene basabiliyorum. İki kez bu durumla karşılaştım ikisinde de sadece ön freni sıkabildim. Benim merak ettiğim şu. Bu durum herkes için geçerli mi?

Hocam işte zamanla düzeliyor o durum, birde vücudunuzun refleklslerini düzenlemeye çalışın, ne bileyim düz yolda bunu çalışın bu sırada konsantre olun ani bir durummuş gibi davranın, ben bu yazdıklarımı yapmıştım açıkçası, yani beynin acil durumda verdiği tepkiyi de şekillendirebilirsiniz bu şekilde çalışarak onu diyorum? Hatta abartayım biraz ilk kuryeliğe başladığım dönem yeni yeni motosikleti tanıyorum, "ön fren düşürür, cıs" gibi bir fikir beynime mıhlanmış, bırakın refleksi normalde bile o frene uzanasım gelmiyor, iş arkadaşlarım korkma önüde kullan ortak kullanıcaksın önsüz olmaz arka yavaşlatır ön durdurur diyorlar ki bana göre doğrusu budur, ben ona dokunamıyorum, bisiklet sürerken den bilinçaltı mı yapmış nedir artık, arka fren telini kopartıp elime aldıktan sonra akıllandım, yani trafikte şekilleniyor biraz da, tabi vücut hakimiyetiniz üst düzeyse çalışarak pratikle le üstesinden gelinecek bir durum sanırım, kişisel yorumlar tabi bunlar, iyi kalın?

asm

Geçmiş olsun.

Aynı hatayı yapmamak için ara ara,düzgün frenleme için çalışıyorum.

benim için geçerliydii çünkü motorumun arka fren için basılan ayaklıgı her zmn ayagımın altında durabılcek sekılde degıldı yuksekteydı bıraz anı durumlarda basmak guclesıyordu ama ayagımın altında olsaydı boyle bı sorun yasıyacagımı sanmıyorum

İşte bu gibi durumlar için boş zamanlarda uygun alanlarda "panik fren" çalışmak gerekiyor ve gerçekten inanılmaz faydası oluyor.
Tecrübeyi trafikte kazanmanın bedeli daha ağır oluyor görüldüğü gibi.

Hocam işte zamanla düzeliyor o durum, birde vücudunuzun refleklslerini düzenlemeye çalışın, ne bileyim düz yolda bunu çalışın bu sırada konsantre olun ani bir durummuş gibi davranın,...

Bu çalışmaları trafiğe kapalı bir yerde yapın, aksi takdirde, fren çalışıcam derken, hiç kaza olmayacak bir yerde kazaya sebep olabilirsiniz.

ARBETUS' Alıntı:
...
Bu özellik yüksek sınıf motosikletlerde var sadece. ya da sonradan takılan bir ekipmen olsa. Siz ne düşünüyorsunuz bu konuda?,...

ABS'den bahsediyorsun, fakat sonradan takılabileceğini düşünmüyorum. DL650'lerde ABS 2007 modellerde var. 2006 ve eski modellere (sanırım teknik bir engeli var) taktıramıyorsun.

panik fren calısması cok önemli mesela kardesim panik frende masallahı var cünki o calısıyo ben pek calısmadıgım icin önüme bir araba fırladı aniden ARKA frene yüklendim seninkinin tam tersi arka yanıma geldi hemen bıraktım motor düzelince bide ön sıktım arka hafif durdum.. calısma cok önemli corluda köy yolu var asfaltıda güzel orda calısılabilir mesela :)

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar