erkekler fiziksel olarak daha ustunler. biri erkek- biri kadin iki insandan ayni miktar kas alsak, incelesek, erkeginkinin 6 misli daha kuvvetli oldugunu gozlemleriz. ornegin bir 100m yarisinda bir kadinin bir erkekten daha hizli kosmasi beklenemez. ya da kurek sporunda 2000m mesafeyi bir kadinin daha kisa surede kat etmesi beklenemez. zaten bu evrensel bir gercek degil mi? bu nedenle bu tur yarislarda kategoriler var. ayni sey, ayni cinsin gruplanmasinda da gorulur zaten acikca. minik-yildiz-genc-A kategorileri yok mudur bazi spor dallarinda, bu gene insanlarin fiziksel farkliliklarindan dolayi ayni kategoride yaristirilamayacagindan kaynaklanir.
hem zaten aksi olsaydi (fiziksel olarak biz sizden ustun olsaydik) bis seederdik de mü?

huazua

tigermbz arkadasimizin arac kullanma ile ilgili yaklasimi gibi binlerce yaklasim sonucunda 1972 yilinda ırkcılıga karsi onlemler almak icin cezai uygulama ihtiyaci dogmustur. (Glazer, 2005)
gene tigermbz arkadasimizin soyledigi gercekligi, kadinlarin daha kotu arac kullaniyor olduklari gercegini bilim adamlari su sekilde aciklamaktadirlar
Iki yaklasim sozkonusudur:
1) farkli hormonlar - farkli beyin yapilari - dusunsel cinsel farkliliklar
2) farkli hormonlar - farkli davranislar - farkli deneyimler - farkli beyin yapilari - dusunsel cinsel farkliliklar
(Foss, 1996)
Gunumuzde 1 ve 2. yaklasimlar birlikte kabul edilmektedir. deneyim ve ogrenme ile beyin yapisinin degistigi gercegi, bizi tigermbz nin dile getirdigi gercekligin nasil cozumlenecegine goturur.
bircok beceri gibi, arac kullanmak da deneyim ve egitmle gelisen bir beceridir. gunumuzde arac egitimi alan kadin sayisi erkek sayisina kiyasla cok daha az sayidadir (kendi cevrenize bakarak rahatlikla gozlemleyebilirsiniz). Trafikteki erkek sofor sayisini da gozlemlersek zaten deneyim hususunda da erkeklerin sayisal ustunlugu goze carpmaktadir.
'kulagima, siz merak salmiyorsunuz' gibi sozler simdiden geliyor gibi
fakat toplumumuzda hala 'kadin gorevleri X erkek gorevleri' diye ayrilmis binlerce is bulunmaktadir. bayan soforlerin direksiyon basina gecmesi erkek soforlerden cok sonra olmustur. bu da, 'arabayi kullanmak erkegin isidir' yaklasimindan kaynaklanir.
valla, sahsen ben, dogru egitim ve yeterli deneyim sonucunda cok iyi arac kullanabilecegimi biliyorum

(fena da kullanmiom hani

) keske herkes bilse. keske herkese ulasabilsem...