Toshiba'dan Nükleer Pil! Tek bir pille 25.000 eve 5 yıl kesintisiz enerji!

önemLi haber

Ülkemizde nükleer santral kurulsun mu kurulmasın mı diye yoğun tartışmalar yaşana dursun Japon'yada nükleer enerji konusunda enteresan gelişmeler yaşanıyor. Küçük ama akıllı dostlarımız gelecekte yaşanması muhtemel enerji savaşlarının bile önüne geçebilecek basit ve etkili bir enerji kaynağı geliştirme yolunda emin adımlarla ilerliyorlar.

Bir çoğunuzun aklına hemen hayalleri süsleyen soğuk füzyon gerçek mi oldu acaba şeklinde bir soru gelmiş olabilir fakat olay bu kadar çevreci değil. Ülkemizde daha çok dizüstü bilgisayarları ve LCD TV leriyle tanıdığımız Japon üretici Toshiba, 40 yıl boyunca küçük bir yerleşim birimine enerji sağlayabilecek güçte nükleer pil geliştirmiş durumda.

Önümüzdeki sene ilk denemelerine Japonya'da başlanması planlanan 200kw/saat güç üretme kapasitesine sahip mini nükleer reaktör, eğer Amerikan Nükleer Enerji kurumundan da gerekli onayları alırsa 2009'da başta Amerika olmak üzere genel kullanıma sunulacak. Böylece enerji götürmenin zor olduğu adalar, engebeli araziye kurulu kasabalar gibi yerleşim birimlerine KW/saati 0.05$'dan enerji sunulabilecek.

Pilin çalışabilmesi için gerekli tesis her ne kadar karmaşık duruyor olsa da tesisin büyük kısmı nükleer pilin korunması ve üretilen enerjinin kontrol altına alınıp dağıtılmasıyla görevli cihazlardan oluşuyor. 6 metre uzunluğa ve 1.8 metre genişliğe sahip olan pilin içerisinde tepkimeyi kontrol etmek için sıvı lityum-6 elementi bulunuyor. Enerjinin üretildiği asıl kısımda herhangi bir mekanik parça bulunmuyor ve enerji üretimi esnasında çekirdeğe müdehale gerekmiyor. Tehlike anında ise otomatik olarak kapanma özelliğine sahip. (Tabi bu Çernobil'deki reaktör için de geçerliydi. Kendini ne kadar hızlı kapatabildiğini ve teklikeyi nasıl etkisiz hale getirdiğini tüm dünya gördü (!))

Nükleer pilin bir kaç versiyonu bulunuyor; teknik detaylarını verdiğimiz versiyon, standart bir nükleer enerji santralinden 100 kat daha küçük bir yer kaplıyor ve 200kw/saat elektirik üretiyor. Pilin gelişmiş versiyonları 1100kw/saate kadar enerji üretebiliyorlar. Fakat üretilen enerji miktarı arttıkça pilin dayanma süresi de düşüyor zira 25.000 hanelik bir yerleşim birimine yetecek versiyon için 3 ile 5 yıl arası bir ömür belirlenmiş. Bu süre sonunda pilin değiştirilmesi gerekiyor.

Bu sistem sayesinde uzak bir gelecekte her sitenin veya uydu kentin kendi enerji santrali olabilecek. Satılık daire ilanlarında havuz, otopark ve oyun alanı yanında müstakil nükleer santral ibaresini de görebileceğiz :) (Tabi bu gelecekte bu nükleer pilleri bombaya dönüştürerek insanlara zarar vermeyi planlayacak teröristlerin olmayacağını varsayıyoruz.)

my.php

Evt, fikirlerim arasında böyle birşey vardı. Yani bunun yapılacağını tahmin ediyordum. Ve sonunda gerçekleştirmişler. :cyclopsan

Önemli bir hususta dikkatinizi çekmek istiyorum.

Çernobil de patlama deney aşamasında gerçekleşmiştir. Yani asıl işe yarayacak , ani durumda müdahale edilecek sistemler devre dışı bırakılıp daha sonra deneye başlanmıştır. Bu sebeple de olacaklar en baştan imzalanmış oldular...

Bilgilendirme için teşekkürler... :cat:

Acaba bu kadar çok nükleer pilin nasıl kontrol edilip saklanacağını düşündülermi hiç.Bugün daha santrall atıklarının nasıl saklanacağına çare bulunamamışken bi de binlerce yerden pil gelecek nereye atacaklar bunları

Forumdan Uzaklaştırıldı
Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
Türkiye´ye gelse bile fiyatını düşünemiyorum..

Evt, fikirlerim arasında böyle birşey vardı. Yani bunun yapılacağını tahmin ediyordum.

ya iste bunlari duyunca paramparca oluyorum:( keske sen bu konu uzerinde calisabilmis olsaydin mesela. birsuru cevher sonup gidiyo ulkemizde:( egitim sistemi kotu ondan:( issallak sen, cocuklarin ilgi alanlarini belirlerlerken dogru destegi verirsin, onlar da birer dahi olurlar:)

ben de bilgilendirme icin tesekkur ediom:) eline saglik:rendeer:

(bi de, cevreciler ne kadar karsi cikarlarsa ciksinlar, dogal enerji kaynaklari bir gun tukenecek, ve nukleer enerjiye ihtiyac artacak. dua edelim ki bilim adamlari calissin, teknoloji gelissin, guvenli bi yol bulsunlar...)

çevreciler bunada karşı çıkacaktır tabiki ama onları kimin ve ne için desteklediğini tahmin edebiliyoruz heralde (greenpeace v.b.), geçenlerde rusyanın ilerde ülkemizde kurulması düşünülen nükleer santralin atıklarına şimdiden talip olduğunu okumuştum, demekki atığı ne yapıcaz diye düşünmeye gerek yok, tabi ruslar bu atıkları iyi amaçlar için mi kullanacaklar orası meçhul, sonuç olara eninde sonunda kurulacak bu santraller inşallah hayırlısı olur.

Arkadaşım başkasının şeyiyle gerdeğe girilmez diye bir laf vardır rusya talipmiş peki 3-5 sene sonra ben artık almıycam derse ne olacak.Bu iş çocuk oyuncağı değil elindeki malda doğada çürüyecek bir şey değil.Nükleer enerji dediğin zaman en azından 50 sene sonrasını düşünerek hareket etmek zorundasın.Çevereciler bunada karşı çıkacaktır demişsin peki o zaman nükleer pillerin atıkları elinizde kaldığı zaman siz nükleer enerjiciler bunları ülkemizde nereye atmayı düşünüyorsunuz öğrenebilirmiyiz.Yeryüzündeki belki en temiz enerji çünkü 0 emisyonla yıllarca aynı miktarda enerji üretiliyor ama yapılacak en ufak bir hata,dalgınlık nesiller boyu hastalılara,ölümlere ve sakat doğumlara neden olur.

Arkadaşım başkasının şeyiyle gerdeğe girilmez diye bir laf vardır rusya talipmiş peki 3-5 sene sonra ben artık almıycam derse ne olacak.Bu iş çocuk oyuncağı değil elindeki malda doğada çürüyecek bir şey değil.Nükleer enerji dediğin zaman en azından 50 sene sonrasını düşünerek hareket etmek zorundasın.Çevereciler bunada karşı çıkacaktır demişsin peki o zaman nükleer pillerin atıkları elinizde kaldığı zaman siz nükleer enerjiciler bunları ülkemizde nereye atmayı düşünüyorsunuz öğrenebilirmiyiz.Yeryüzündeki belki en temiz enerji çünkü 0 emisyonla yıllarca aynı miktarda enerji üretiliyor ama yapılacak en ufak bir hata,dalgınlık nesiller boyu hastalılara,ölümlere ve sakat doğumlara neden olur.

ama görüyoruzki zamanla bu teknolojiye muhtaç kalacağız, bu kış iran gazı kesse ruslar gazı kesse, bulgarlar elektriği satmaktan vageçse, arap ülkeleri petrol vermese ne yapacağız? var mı bildiğin enerji bulabileceğimiz bir yer? bunu devletin en başındaki insan söylüyorsa bir bildiği vardır ve ona göre araştırma geliştirme yapılıyordur heralde, hem bu nimetden faydalanmak için çok fazla vaktimizde yok, BM veya (eğer girecek olursak) AB illede kyoto protokolüne müdahil olacaksın derse o zaman bu şansımızda olmaz.

Sayın emin arıkoğlu bu gün bu ülkenin bu halde olmasının tek nedeni basiretsiz hiç bir şeyden anlamayan ve bilimi dinlemeyen politikacılardır.İran gazı keserse ne olur haklısın mahvoluruz peki sana nükleer yakıt vermezlerse ne yaparsın bana sölermisin.Bunların hepsi dışarı bağımlı yakıtlardır.Eğer gerçek çözüm isteniyorsa çözüm yine doğada bakın kuzey ülkelerine enerjileirni jeotermal,dalga,güneş ve rüzgardan sağlıyorlar.Önlerinde raporlar var şu tarihe kadar yakıtta bağımlılığımı azaltıcam diye.Onlar sizce aptalmı bu nükleer enerji denen nimeti kullanmayı düşünemyiorlar.Türkiyede nükleer maden var ama onu işleyemiyor ve zatende yaptırmazlar o zaman gene dışarıya bağımlısın tek fark gazı kestiği zaman elelktriksizsin bunda bir kaç sene daha şansın varsa yakıt ararsın.

dünyada şu an petrolün egemenliğini bir anda sona erdirecek teknoloji var istense yarın petrol terk edilip hidrojene hibrite geçirilebilir ama petrolün egemenliği sona ererse emperyalist ülkeler ne olacak peki???
eğer ki ülkemizde kurulması planlanan nükleer santral gerçekten iyi idare edilebilecekse(ki İTÜ de nükleer mühendislerin yetiştiğini duymuştum)yapılması iyi olacaktır(hangi elektrik mühendisine sorarsanız sorun çoğu santral kurulması taraftarı).en azından dışa bağımlılığımız azalır...
bide şu var deprem fln olursa veya rusya atıkları almaktan vazgeçerse gibi şeyler söylenmiş ama bu işle uğraşan birsürü mühendisimiz var işin bu boyutlarını düşünmüşlerdir herhalde...sonuçta onlardan daha iyi bilemeyiz...

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar