dex tesla nedir bilir misin?
elektriğin sınırı yoktur sana izah ediyim elektriğin çok hızlı ilerlediğini biliyosun
bunun mantığı nedir bir pilden yüzlerce ayrı yönde akım çekersin ve hepsini bir yerde birleştirirsin elektronik öğrencisiyim ben.Youtube a bak tesla coil var.
Bu sayede bir pilden 220 volt akım alabilirsin ama fazla dayanmaz gene de 220 verir ama.İyi izle onları 220 volttan havada akacak kadar güçlü şimşek çıkartıyorlar.
Bende elektronik mühendisliği 4. sınıfta okuyorum. Tesla coil yaptım, indiksiyon fırını yaptım.. İstersen sana başından sonuna kadar anlatırım. Biraz bahsedeyim istersen.
Teslanın bobinin gerilimi 220 volt değil yani girişe 220 volt uygulamıyorsun. Verdiğin kare dalga yada sinuzoidal gerilim indüklenerek 50.000 volt civarına çıkıyor. Elektriğin havayı iyonlaştırarak iletken haline getirmesi için yani ark yapıp atlayabilmesi için, milimetre başına 2000 civarı gerilim düşüyor.( somut olması için yıldırımı düşünebilirsiniz, Kaç milyar volttur sizce?)
Yarı iletken ve normal yoldan çalışan tesla bobinleri var. Normal yolla yani senin dediğin gibi 220 volt değilde girişine 15000 volt civarı gerilim, 30 mA akım uyguluyorlar ( Neon trafosu)
9 volt pille çalışan tesla bobinleri var, onların sekonder bobininden verdiği verilim yaklaşık 3000 4000 volt civarında ve havada oluşturduğu ark 2- 3 cm. Ama amperi düşük( miliamper civarında). O yüzden sadece iğne batması gibi hissediyorsun..
Bir pilden hiçbirşey uygulamayıp 220 volt gerilim alırsan bunun patentini alabilirsin ve zengin olursun. Yada bana bir örnek göster sana inanayım arkadaşım. İnsanları yanlış yönlendirmeyelim. Saygılar