tork arttırma yöntemi

selam arkadaşlar daha önce tork ölçme şeklini sormuştum cevaplarınız için sonsuz teşekkürler....:cat: ama kafama takıldı bu tork denen olayı arttırmanın bir yolu varmı acaba varsa ben 150 kn me nasıl uygularım :silent::rendeer:

mantığım bana dişli küçültmen gerektiğini söylüyor. son hızını kaybedersin tabi.

Son düzenleme:
modifikasyondan pek anlamam ama mantığım bana dişli küçültmen gerektiğini söylüyor. son hızını kaybedersin tabi.

arkadasım soyledıgının tam tersı
eger dıslı ufaltırsa hız artar guc duser eger dıslı buyurse hız duser tork artar

Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
motorun ürettigi torku disli ile etkileyemezsin. torku artirmanin en kolay yolu eksoz sistemini degistirmek olacaktir. bunu ister sadece son susturucuyu degistirerek ya da taaa manifoltdan baslayarak komple degistirmek kaydiyla yapabilirsin.

disli degistirmenin etkisini de söyle kisaca aciklamaya calisalim:
motorun ürettigi tork ile ön disli döndürülüyor. zincire aktarilan kuvvet motorun torku ile dogru, ÖN dislinin capi (artik sadece ön disliden bahsedecegim!) ile ters orantili. yani tork sabit kaldigi taktirde dislinin capini kücültürsen zincire aktarilan kuvvet artacaktir. bu motorunu biraz daha atik yapar. kücülen disli capi ile zincirin bir tur icinde alacagi yol azaldigindan son sürat azalacaktir. dislinin capinin büyüttügün zaman bunlarin tersi olacaktir.
bu tür modifikasyonlar yapilirken degistirlen dislilerin capi tabii ki cok büyük miktarlarda oynamiyor. ön dislide 1 dis, bilemendin 2 dis azaltilir ki bunun cap üstündeki etkisi azdir ama motosikletin fark edilir bir atiklik kazanmasi icin yeterli olur. son süratteki 2-3km/h azalma da önemsenmez. önden rüzgar yediginde de ayni sekilde azaliyor ne de olsa, daha önemli olan genel kullanimdaki iyilestirme.

Predator un söyledikleri doğru olabilir. merak ettim bi ara araştırmam lazım.
yani predator un söylediği anladığım kadarıyla motoru hızlandırmıyor sadece daha atik bir hale getiriyor dolayısıyla kalkışlar daha serii hale geliyor.
Yanlış anladıysam düzeltin lütfen...?

yani predator un söylediği anladığım kadarıyla motoru hızlandırmıyor sadece daha atik bir hale getiriyor dolayısıyla kalkışlar daha serii hale geliyor.

evet, motoru hizlandirmiyor. sadece orta devirlerde gaza daha cabuk tepki vermesini sagliyor. bu özellikle sehir icinde devir düstügü zaman vites degistirmeden biraz daha kolay toparlamana yardimci oldugundan motosikleti daha rahat kullanmani sagliyor. cok torklu motosikletlerde pek yapilmaz, daha cok 600cc 4 silindir motorlarda gördüm/duydum. bazlarin 4000-5000 devir arasinda gicik bir titreme aliskanliklari vardir. mesela CBR600RR o devirlerde huysuzlasirken GSX-R600 mesela uslu uslu isini görüyor. bir arkasim bu huyundan sikayetci oldugu FZ6'sina 40euro'ya bir dis kücük ön disli taktiracak ...

Doğruladığın ve bilgilendirdiğin için teşekkürler:rendeer:
demekki yanlış bir bilgiye sahip değilmişim mutlu oldum :)

islem bütün zincirli motorlara olmasina olur ancak hepsinde anlamli degildir.

boy

Motor torkunu arttırmanın en kolay yolu zincir dişlilerini değiştirmektir. Biz bunu yarışlarda uyguluyoruz. Şu anda benim motorun ön dişlisi 1 diş küçük, arka dişli de 1 diş büyük. Bu sayede viraj çıkışlarında daha iyi bir ivmelenme sağlamış oluyorsun. Dişli değişimini kafanıza göre yapmamanız gerekiyor. Bir de dişli değiştiğinde motorun ayarları değiştiğinden, vites değiştireceğiniz zaman da değişmiş oluyor. Maksimum süratten fedakarlık etmiş oluyorsun ancak Körfez Pisti'nde zaten çıkabileceğin en yüksek sürat yaklaşık 250 km/h olduğundan maksimum sürate ihtiyaç kalmıyor. Ancak şöyle de bir durum var, ben Körfez Pisti'ne birkaç kez motora binerek gitmek zorunda kaldım, otobanda gazı dibine çektiğimde rahatlıkla 299 km/h görebildim. Bunun nedeni de orjinal dişlilerle 299 km/h sürate ulaştıktan sonra gaz vermeye devam ettiğinizde devirin artıyor olması. Yani aslında kadranda 299 km/h görseniz de bu sadece kadran sınırlaması, maksimum sürat bunun üzerinde.

daha önce dedigim "motorun torku disli degisimi ile artirilmaz" dogrulugunu koruyor. ANCAK ön disli capi kücültülür ve arka disli capi büyütülürsa ARKA TEKERLEGIN yere aktarabilecegi kuvvet artacaktir - yani arka tekerlegin üstündeki tork artar.

boy

@Predator[23rd]
daha önce dedigim "motorun torku disli degisimi ile artirilmaz" dogrulugunu koruyor. ANCAK ön disli capi kücültülür ve arka disli capi büyütülürsa ARKA TEKERLEGIN yere aktarabilecegi kuvvet artacaktir - yani arka tekerlegin üstündeki tork artar.
Zincir dişlisinin değiştirilmesi ile zaten tekerleğe aktarılacak gücün değiştiğini normal zekaya sahip bir insan anlayabilir. Motorda modifikasyon yapmadan nasıl motorun ürettiği torku arttırabilirsin ki? İlla her konuda herkesin dediğini farklı yolla söyleyip bir tartışma ortamı yaratmak zorunda mısın? Sonuç olarak arka tekerleğe gelen tork artıyor mu? Tork ivmelenmeyi arttırır. Sonuç olarak dişli değişimi ivmelenmeni arttırıyor mu arttırmıyor mu?

Daha yüksek torku olan bi alet alman daha kolay sanırım :mrgreen:

arkadaşlar hepinize çok çok teşekür ederim.benim kafama takılan aslında şuydu bende 150 cc bir motosillet var ama arkadaşımda 125 cc kalkışlarım iyi ama gidilen mesafe uzadıkca örnegin 400-500 mt sonra adam bana 20-30 mt fark atıyor bu nasıl bir iştir benim motosiklet ondan güçlüama hızlı olan o :silent:...beni yanlış anlamayın maksadım yarış falan yapmak deği ama bende makinamı daha hızlı bir duruma en uygun şekilde nasıl yapaım diye ugraşıyorum:cat:..sizlerden aldıgım bilgileri biriktirip bir analiz yapıp kesin bunu başaracağım...hepinize ayrı ayrı teşekkürler..:rendeer:

Son düzenleme:

boy

zion1, senin makina Mondial 150, arkadaşının da CBR125R ise zaten ne yaparsan yap onu geçemezsin. Motorun performansını sadece motor hacmi belirlemez. Genelde küçük hacimli motorlarda tork arttırımı pek işe yaramaz. Senin motora göre de büyük dişli bulman biraz zor.

Daha yüksek torku olan bi alet alman daha kolay sanırım :mrgreen:

sevgi emektir emek harcamadan nasıl bir sevgi olur.bence eksik bir sevgi...hem herkezde olan aynı makinalar var zaten ben fark istiyorum bu farkı da illaki yapacam kafama koydum yoluyok...ama en ideal sınırları arıyorum:cat:

Motorda modifikasyon yapmadan nasıl motorun ürettiği torku arttırabilirsin ki? İlla her konuda herkesin dediğini farklı yolla söyleyip bir tartışma ortamı yaratmak zorunda mısın?

sorulan ivmelenmenin nasil iyilestirilebilecegi degildi, torkun nasil artirilacagi idi. uzun süredir mühendislikle ugrasmadiysamdan eninde sonunda makina mühendisiyim ve sorulan sorulara aldigim egitim sonucu verebilecegim en dogru cevabi vermeye alismisim. "torku nasil artirabilirim" sorusunun dogru cevabi "disli degistirmek" degil. dedigin gibi, eksoz veya motor üstünde parca modifikasyonu gerektirir.

benim böyle ayritili ve biraz farkli cevap vermemin bir nedeni de milleti biraz uyandirmak. yapilan modifikasyonlarin arkasindaki mantigi anlamalarini saglayip sistemin genel isleyisini daha iyi kavramalarini ümit etmek. böylece ezberden uzaklasip neyin neden oldugunu ögrenirler insallah. amac tartisma yaratmak degil yani. isteseydim herseye tek cümleye cevap verebilirdim ama soru soranlarin cogu hic birsey ögrenmeden ezberlerine bir cümle daha katmis olurlardi sadece ...

zion1, senin makina Mondial 150, arkadaşının da CBR125R ise zaten ne yaparsan yap onu geçemezsin. Motorun performansını sadece motor hacmi belirlemez. Genelde küçük hacimli motorlarda tork arttırımı pek işe yaramaz. Senin motora göre de büyük dişli bulman biraz zor.

tamamiyle dogru bir analiz ama motor da 5-10 km fark yaratabilirsen ne mutlu bana:cat: birde adamlar 50cc mobilet motosiklete orjinali 90 km iken 100-120 gibi bir sürat yapatırırken ben 5-10 km sürat yaptırabilirim heralde:silent:

boy

@Predator[23rd]
benim böyle ayritili ve biraz farkli cevap vermemin bir nedeni de milleti biraz uyandirmak. yapilan modifikasyonlarin arkasindaki mantigi anlamalarini saglayip sistemin genel isleyisini daha iyi kavramalarini ümit etmek.
Demek ki esas soruya odaklanamamışsın. Ben artık insanların bu forumda ne kastettiklerini hemen anlayabiliyorum çünkü benzer soruları veya aynı soruları soruyorlar. Kimse Çin malı olan Mondial gibi bir makinanın motorunu indirip modifikasyon yapmaz. Başlığı açan arkadaşın esas öğrenmek istediği şey, "arkadaşının motorunu nasıl geçebileceği..." Yoksa teknik konularda detay bilgi vermenin zararı yok, tabi herkesin anlayabileceği bir dilde. Bak soruyu soran arkadaş bana "tamamiyle dogru bir analiz" demiş, demek ki konunun esas noktasını kavrayabilmişim :p

@zion1
tamamiyle dogru bir analiz ama motor da 5-10 km fark yaratabilirsen ne mutlu bana
Arkadaşım, öncelikle kullandığın motorla pek bu tür şeyleri denememeni öneriyorum. Özellikle Çin malı motorlara uygulayabileceğin modifikasyonlar olumlu sonucun aksine motora zarar verme olasılığı daha fazla. Tork arttırmanın (Predator[23rd] arkadaşımızın deyimiyle arka tekerleğe giden torku arttırmanın) en kolay yolu dişlilerle oynamaktır. Mondial bir yarış motoru olmadığından ona uygun dişliyi ancak CNC'cilerde yaptırabilirsin. Onu da kime yaptırırsın bilemem, kolay iş değil.

Forumdan Uzaklaştırıldı
zion1

kardesım son suratın kac km senın motorun max 120 yapıyo oda yokus asaa eskı bu 150 kn kullanıcıyım 34 dl 6712 şimdi bu motorda karborutorunde oynama yapman lazım bu 1 + bırde egzoz takarsan acık egzoz olmadı del bişi yap artık rahat calısması lazım motorun ybr 125 i cbf 150 bunları gecersın ama cbr 125 :pr: sansınyok onda apachenın yanında gaz verme sakın bence fazla sıkıstırma motoru sıbopları ve motorun bi çok parçası dokum belkı sana bişi ifade eder biliyorum motorun sana cok guzel gelıyo ama ilk fırsatta degıstır derım dost tavsıyesı (yada otobanda yolda kalırsan mecburen değiştirirsin )

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar