Uçak Tutkunları Buraya :)

Erudite tam istedigim bilgileri vermişsin sagol
bu arada türkiye'nin elinde sadece f-16'lar mı var?

ve önümüzdeki yıllarda f-35 almayı düşünüyorlarmış neden f-35:silent:

f-35'i digerlerinden üstün kılan özelligi oldugundan mı yoksa yeni model uçaklar içinde en ekonomik oldugundan mı? alıyorlar????

Son düzenleme:
F-35 ve Eurofigter arasında kalınmıştı hangisi alınsın die ve bir çok ülke tarafından ortak alınacak olan bu uçak F-35 olarak karara bağlandı. Sebebi ise gelişmiş bir teknoloji ve arkasında köklü bir şirket olması olabilir. Ve F-14 F-15 F-16 F-18 ve F-22 ile kurumun sağladığı yüksek tatminkarlık duygusu da var tabi. Bildiğin yol en iyi yoldur düşüncesi. Tabi Neden Su- veya Mig serisi değil. NAto ülkeleri Rus uçak v.b. kullanmaz. Türkiye de f-16 f- 4 ve bunların çeşitleri var (RF-4E F-4 2020 gibi). Akdeniz ülkeleri arasında ki en büyük F-16 filosu bize aittir . F-16 yüksek irtifada bir çok uçağa göre (Mırage 200 v.b.) kabiliyeti fazladır.

Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
alin size güzel bir video (aslinda eski ve cok bilinen birsey ama olsun ...):

[YT]CkrUNpoAhRI[/YT]

erudite, mirage2000-f16-rafale karsilastirmasi yapabilir misin aceba? fransizlar ile aramiz iyi degil ve adamlardan silah almaya yanasmayiz herhalde (kisisel olarak da ben fransizlari genel olarak sevmem zaten) ancak ucaklari bence cok basarili - özellikle üretim sayisini düsünecek olursak. sadece 300-500 adet ucak üretip bu kadar basarili olmak kolay degil. RAFALE bana göre o salak F-35'den daha iyi bir secim olurdu - teknik olarak, teknoloji transferi ve stratejik planlari bilemiyecegim. veya yine F-35 yerine GRIPEN alinsa. isvecliler o aletten bize 200 tane satmak icin bize vermiyecekleri imtiyaz olmazdi herhalde ...

Yalnız herşey uçakta bitmiyor. alınan bir uçak = o uçak için yeterli uçak bakım personelini yetiştirmek, pilotları yetiştirmek, o uçağın taşıdığı mühimmatları almak, avyonikçisi, motorcusu, similatörü gibi 1000 tane madde sayılabilir. Bütün bunlar uçağı idame ettirebilmek için şart, zaten bütün bunlardan dolayı eurofighterdan vazgeçildiği ortada. Lockheed Martin firması ürettiği F serisi uçaklar için gerekli dökümantasyonu sağlayan en iyi firmadır. Bahsedilen bütün bu eğitimlerin maliyeti kuşkusuz tahmin edilemeyecek kadar büyük rakamlar. Diğer bir taraftan RAFALE ile F-35 in karşılaştırılması mantıkdışı. F 35 saldırı- savunma keşif- bombardıman gibi bir çok görevi üstlenebilir ve F-22 deki echo yansıma teknolojisi kullanılmıştır. radarda bir çok uçaktan çok daha az görünmektedir. taşıdığı mühimmatlar rafale den çok daha fazladır. motor teknolojiside öyle. Silah sistemleri tamamen gövde içindedir. Amerikada f-18 lerin yerini ingilterede harrierlar ve bir çok ülkede anti tank uçağı a-10 nun yerine kullanılacak.

Erudite anlattıklarına göre f-22 tam bir istihparat uçagı:cherry:

peki f-22'ler max hızı f-35 göre nasıl?

f-35'den dahamı hızlı? ve yine f-35 göre f-22'nin manevra yenetegi nasıl ?

B-2 Spirit (HAYALET UÇAK)!!!!!

Amerikan Hava Kuvvetleri'nin elindeki B-2 "Spirit" uçağı, çok yüksek irtifadan stratejik bombardıman yapabilme özelliğine sahip bir uçak. Radara yakalanmadığı için "hayalet uçak" olarak da adlandırılan B-2 uçakları, çok uzun menzile sahip ve çok özel görevlerde kullanılıyor.

Sadece 21 adet üretilen B-2'ler, dünyanın en pahalı savaş uçağı olma özelliğine de sahip. Uçağın maliyeti 2.1 milyar dolar. Özelliklerinin çok küçük bir kısmı bilinen B-2, Northrop Grumann firmasınca üretiliyor.

21 metre boyunda, 52 metre genişliğindeki bu "uçan kanat", bilgisayarla yönlendiriliyor. 152 tonluk iki kişilik uçak, 15 kilometre irtifaya çıkarak düşman ateşinden korunuyor. Ses hızına yakın bir hıza ulaşabilen B-2, yakıt ikmali yapmadan 11 bin kilometre uçabiliyor. Uçak, 18 ton klasik ya da nükleer bomba taşıyabiliyor, hedefini arayarak bulabilen JASSM füzeleri atabiliyor.
alıntı:http://www.netbul.com/superstar/ozeldosyalar/sicakhaber/iraksavasi/sayfa3.asp

bildigim kadarıyla uçagın tüm yüzenin özel bir maddeden yapılmasından dolayı uçak radarda görünmüyor.
radarların çalışma prensibi bir sinyal gönderir ve bu sinyal uçaga (veya tespit edilmesi istenen ne ise) çarpıp geri geldiginde radarda uçagı görebiliyoruz. fakat B-2 Spirit lerin yüzeyindeki madde gelen insali emiyor.bu sadeye geri bir sinyal gitmedigi için uçakta radarda görünmüyor.

B-2 Spirit'lerin radara yalanmaması hakkında bilgisi olan var mı?

yukarıda alıntı yaptıgım yazıda söyledigi gibi B-2 Spirit lerin özellikleri bir sır gibi saklanıyor. bu uçagın özelliklerini bilen var mı?

bu arada f-35 ile ilgili yeni haberler buldum.
f-35'in radara yakalanmadıgını bilmiyordum:cyclopsan

Hayalet uçak F-35’te Türk mühendis imzası

Yüzyılın hayalet taarruz uçağı F-35’te Türk mühendislerin de imzası bulunuyor. Mustafa Güleyüpoğlu, F-35’lerin üretildiği Lockheed Martin’in Texas-Fort Worth’daki tesislerinde uzman mühendis olarak görev yapıyor. 25 yıldır Lockheed Martin’de çalışan Güleyüpoğlu, ABD vatandaşı olması nedeniyle F-35’in tüm gizlilik projelerinde yer alıyor.
TÜRKİYE’nin ilk etapta 180 milyon dolarla dahil olduğu "Müşterek Taarruz Uçağı (Joint Strike Fighter)-JSF" programı kapsamında üretilecek olan ve görünmezliği nedeniyle "Yüzyılın hayalet taarruz uçağı" olarak adlandırılan F-35, dünyada ilk kez Türklere gösterildi. F-35’in üretim sürecine, ABD’nin dünyaca ünlü savunma kuruluşu Lockheed Martin’in Texas-Fort Worth’da bulunan devasa tesislerinde geçilmiş durumda. Ana gövdesi ve teknik donanımı büyük ölçüde tamamlanmış ilk F-35’in büyük gizlilikle korunduğu hangar, Türkiye’den bir grup gazeteciye açıldı.

UZMAN MÜHENDİS: F-35 programında çalışan uzman mühendislerden birisi de Mustafa Güleyüpoğlu. TAI’da F-16’ların üretilmesinde önemli görevler üstlenen mühendis Güleyüpoğlu, ABD vatandaşı olması nedeniyle F-35’in tüm gizlilik projelerinde yer alıyor. Güleyüpoğlu, 25 yıldan beri Lockheed Martin’in değişik birimlerinde görev yapıyor.

HAVADA-KARADA GÖRÜLMÜYOR: F-35’in en önemli özelliklerinden birisi, havadan havaya ve havadan karaya taarruzlarda, gövde kabuğunun özel bir maddeyle kaplanması nedeniyle düşman radarlarına yakalanmaması. Bundan dolayı F-35 "hayalet taarruz uçağı" olarak adlandırılıyor.

AKARYAKIT SIZMASI YOK: Uçağın bir diğer özelliği de, dünyada ilk kez akaryakıt testlerinde sızıntı göstermemesi. 26 kez yapılan akaryakıt testlerinde hiçbir sızıntı vakası yaşanmadı. Mühimmatsız 14 ton ağırlığı olan uçağın akaryakıt deposu 9 ton yakıt alabiliyor. Bu da, F-16’ların akaryakıt depoları ile sonradan bu uçaklara eklenen üç ayrı akaryakıt deposunun miktarına eşit anlamına geliyor.

HELİKOPTER GİBİ: F-35’in biri konvansiyonel, biri helikopter gibi pistte koşu yapmadan havalanma yeteneğine sahip, birisi de normal kalkış yapan CV, CTOL ve STOVL olarak adlandırılan üç ayrı modeli olacak. Uçağın bir başka önemli özelliği de gövdesinin ortasındaki otomatik top ve biner kiloluk füzeleri ana gövdesinde saklanmış olması. Beşi saklı, diğerleri kanatlarda 11 ayrı silahı olan uçak, sesten 1.6 kat hızlı uçabiliyor. Tamamen dijital donanıma sahip F-35’in kokpiti arkadan öne doğru açılıyor. Hava Kuvvetleri’nden sekiz pilotun, Lockheed Martin’de F-35’leri uçuş simülatörlerinde denediği bildirildi. Türk pilotların test denemesi ağırlıklı olarak taktik ve harekat açısından oldu.

TÜRKİYE’YE RESMİ TEKLİF: Lockheed Martin, ilk etapta yaklaşık 4 bin 500 adet üretilecek uçağın orta gövde üretimi için Türk savunma sanayine yaklaşık 4 milyar dolarlık teklifte bulundu. Bu teklifin kabul edilmesi halinde başta Türk Uzay ve Havacılık Sanayi (TAI) olmak üzere, Aselsan, Havelsan, Aspilsan, Mikes, Koç Sistem, Vestel, Kale Kalıp gibi 24 ayrı Türk savunma firması F-35 projesi için çalışacak. Türkiye’nin ilk etapta 180 milyon dolarla katılımda bulunduğu JSF programında 8 ülke bulunuyor. Türkiye’nin hayalet uçaktan 110 adet alması öngörülüyor.

Tanesi 46 milyon dolar

BİRİM fiyatı şu an için yaklaşık 46 milyon dolar olarak hesaplanmış uçağın, ileride katılımcı ülkelerin daha fazla katkı yapmaları ve başka ülkelere satışının artmasıyla birlikte daha da ucuza mal olması planlanıyor. İmzalanan ortaklık anlaşması gereği programa dokuz ülke dışında bir başka ülkenin katılmasına izin verilmeyecek. JSF programına katılan ülkelerin, F-35 satın alması için bir şart bulunmuyor. Ancak katılımcı ülke uçak almadığı takdirde hiçbir zaman teknoloji transferinden yararlanamayacak. Ayrıca JSF programına katılan ülkelerden bu yıl sonu itibariyle ana üretimi geliştirme projesine nihai imzayı koymaları istenecek.

alıntı:http://gbulten.ssm.gov.tr/arsiv/2006/04/11/02.htm

Son düzenleme:
1-) B-2 nin radara yakalanmaması hakkında bilgim var.
2-) Gazeteden alıntı yapılan bilgilerin bazıları yanlış F-35 radara yakalanır sadece sweep/görülme oranı daha düşük buda radarcılar için azıcık daha dikkat gerektirir o kadar :)

BU özel madde denilen şey B-2 de ve versiyonlarında kullanılan yani : sadece formülü açıklanmayan bir boya radar anteninden çıkan R/F enerjisini emer v geri yansımayan bu enerji echo oluşturmaz ve skop ta teşhiri olmaz. Tabi aslında hayalet uçakta radarda yakalanır bunun özel yöntemleri vardır. Kısaca tamamen görünmeyen uçak yoktur.

1-) B-2 nin radara yakalanmaması hakkında bilgim var.
2-) Gazeteden alıntı yapılan bilgilerin bazıları yanlış F-35 radara yakalanır sadece sweep/görülme oranı daha düşük buda radarcılar için azıcık daha dikkat gerektirir o kadar :)

BU özel madde denilen şey B-2 de ve versiyonlarında kullanılan yani : sadece formülü açıklanmayan bir boya radar anteninden çıkan R/F enerjisini emer v geri yansımayan bu enerji echo oluşturmaz ve skop ta teşhiri olmaz. Tabi aslında hayalet uçakta radarda yakalanır bunun özel yöntemleri vardır. Kısaca tamamen görünmeyen uçak yoktur.
çok doğru dikkat ederseniz eskiye bir bakın kosavada amerika çin büyük elçiliğini neden bombaladı biliyormusunuz. sırplara amerikan savaş uçağı f117 nin radar da nasıl görünüp avalnacığı bilgisini sattığı için bir göz dağı olarak. Bu da şundan kaynaklanıyordu. f117 ler ve b-2 spritler eski klasik radarlarda görünüyorlardı. bu yüzden amerika bütün avrupa ve asyada kendinden alınmış olan eski radarları yenisi ile değiştirdi. hemde parasıyla ve bunda türkiyede dahil.

verdigin bilgiler için çok sagol

Erudite
Tabi aslında hayalet uçakta radarda yakalanır bunun özel yöntemleri vardır. Kısaca tamamen görünmeyen uçak yoktur.

hayalet uçagın radara yakalanması konusunda gazatede okudum habere göre bunun tek yolu birçok noktadan radar kontrolü imiş. karşılıklı alıcı ve vericiler var. uçak bunların arasından geçerken tespit edilebiliyormuş.

yani a noktasından çıkan bir sinyalin b noktasına varırken arada bir cisim ile karşılaşmasından dolayı b noktasındaki alıcıya sinyalin eksik gitmesi sonucu uçagın yaklaşık yerinin tespit edilmesini saglıyormuş.fakat bununda maliyeti çok yüksek oldugu için pek kullanılan bir sistem olmadıgını söylüyorlar. ve yine gazetenin haberine göre b-2 gibi uçaklar şuan kullandıgımız radara yakalanır fakar radara merkezine 3-4 km yaklaştıgında. bunda bir avantaj saglamaz deniliyor.

bu bilgi nekadar dogru? yani b-2 gibi hayalet uçakların yerinin tespiti sadece böyle karşılıklı alıcı ve vericilerle mi mümkün.
şuanki kullandıgımız radarla bu uçakları radar ekranımızda görmek mümkün degil mi?

Şunu söyliyeyim maliyetli birşey değil ve havadaki her cisim şuan için bi şekilde tespit edilebilir. Ama hayalet uçak için sadece çok tecrübe gerektirir ve özel ilgi ve tabi teknik bilgi . Tabi onlarcası arasından tespit edilemeyenler olacaktır ama bu görülebildikleri gerçeğini değiştirmez. Ve radarların değiştiği olayı ise italyan, fransız veya başka ülkelere ait radarlarımız var amerikan değilki hepsi. Değiştiği haberinide ilk defa duyuyorum. Bence hala eskiden ne varsa anten olarak hala onlar duruyo ve artı çok daha teknolojik olanlar var şuan bizde.

Son düzenleme:
verdigin bilgiler için çok sagol

bu arada songünlerde haberlerde görenleriniz vardır. bir yunan pilotu oldugu düşünülen kişi ege denizinde türk f-16'sı ile girdigi it dalaşının videosunu yayınladı ve buna hitaben türk pilot oldugu düşünülenDavidNorum nick'li üye 4-5 tane video yayınladı. ve yunanlı arkdaşın videosuna resmen kapak oldu

işte bahsi geçen videolar.bu arada DavidNorum adlı pilot oldugu düşünülen bu kişiye teşekkür etmek lazım. yunan pilotların çenesini fena kapattı:cherry:
videoları izlemenizi savsiye ederim...
[YT]zNhBZeD0bzM&mode[/YT]

[YT]qCaJnmUMfSs[/YT]

[YT]gyqq7lMyTnI&mode[/YT]

[YT]DykVRKOk2BY&mode[/YT]

Son düzenleme:
Ve radarların değiştiği olayı ise italyan, fransız veya başka ülkelere ait radarlarımız var amerikan değilki hepsi. Değiştiği haberinide ilk defa duyuyorum. Bence hala eskiden ne varsa anten olarak hala onlar duruyo ve artı çok daha teknolojik olanlar var şuan bizde.
seninde de dediğin doğru olabilir. Ben bunu bir dergide okumuştum ne kadarı doğru tartışılır.O kadar tefarruatlı bilgiye sahip olsak herhalde amerika bizi yaşatmazdı:p bir belgesel de izlemiştim b-2 lerde özel polipropilen bir boya ile radar dalgalarını emebildiklerini, ayriyeten uöakların kuyruk kısmının altına yakın bir yerde özel bir radar aldatma sistemi filan olduğunu söylüyordu acaba doğrumu radarlar aldatılabilir mi?

seninde de dediğin doğru olabilir. Ben bunu bir dergide okumuştum ne kadarı doğru tartışılır.O kadar tefarruatlı bilgiye sahip olsak herhalde amerika bizi yaşatmazdı:p bir belgesel de izlemiştim b-2 lerde özel polipropilen bir boya ile radar dalgalarını emebildiklerini, ayriyeten uöakların kuyruk kısmının altına yakın bir yerde özel bir radar aldatma sistemi filan olduğunu söylüyordu acaba doğrumu radarlar aldatılabilir mi?

Doğru, tam olarak kelime karşılığı : Elektronik karıştırma (Electronic jamming) çok ayrıntılı bir konu. anlatmaya kalksam 100 sayfa ama Elektronik karıştırma varsa Elektronik korunma da var. . .

Doğru, tam olarak kelime karşılığı : Elektronik karıştırma (Electronic jamming) çok ayrıntılı bir konu. anlatmaya kalksam 100 sayfa ama Elektronik karıştırma varsa Elektronik korunma da var. . .
100 sayda degilse en azından şöyle bir şeyrek sayfa yazsan iyi oluyor:p

şaka bir yana ama gerçekten merak ettim. nasıl oluyorda radar sinyalini karıştırıyor:silent:

en azından basit bir şekilde bu devrenin mantıgını anlatabilirmisin?

Son düzenleme:
Gittikçe ayrıntıya giriyoruz, uçak ile başlayıp sonun da tanklarda bitecek gibi :)

muhahahaha gerçekten eğer böyle bilgili bir arkadaş bulmuşken askeri araçlar hakkında tüm sırları öğrenelim.:) mesala ben askerde çok kullandım hatta bana zimmetli bi tane vardı. çift göz gece görüş. Çok manyak bir şeydi. çok az bile olsa yıldız ışığında bile gündüz gibi olmasada görebiliyordunuz. ben hep bunun içinde bir tüp var ama bu peki nasıl aydınlatıyo görüntüyü diye merak ederdim. komutanlarda bilmezdi.yada biliyorlarsa anlatmak istemezlerdi.

Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
Askerlik sırasında Tuzla Piyade okulunda Türk yapımı özel bir zırhlı aracın komutanı olarak yetiştirildik.

Bir daha ilgilenmesemde kalan görev yerlerim, bu aracın bulunduğu yerlerdi.

Bu aracın en önemli özelliklerinden bir tanesi radara yakalanmamasıydı.
Bunu sağlayan tek şey de, üzerindeki, radar sinyallerini emen boyaydı.

Yani o kadar da karışık değil. :)

Ha şu an durum nedir bilmiyorum.
Ben askerliği bitirdiğimde doğmuş olanlar şimdi askere hazırlanıyorlar.:p

IL-2 Sturmovik

Lock On: Modern Air Combat + Lock On Flaming Cliffs.

Oynayanlarınız var mı? Bence çok güzel oyunlar.Yumuşak değil, harbi harbi taş fırın simulasyonu ikisi de :p Dogfight'ların tadını sonuna kadar alıyorsunuz.Özellikle Lock On'da Mig 29 veya F-15'le uçarken başa en büyük bela olan uçak Mirage 2000, arkasına dolaşması gerçekten çok zor.Ama forumunda bunun abartı olduğunu söylüyorlardı (hatta ufo diyorlardı mirage 2000'e).

Son düzenleme:
IL-2 Sturmovik

Lock On: Modern Air Combat + Lock On Flaming Cliffs.

Oynayanlarınız var mı? Bence çok güzel oyunlar.Yumuşak değil, harbi harbi taş fırın simulasyonu ikisi de :p Dogfight'ların tadını sonuna kadar alıyorsunuz.Özellikle Lock On'da Mig 29 veya F-15'le uçarken başa en büyük bela olan uçak Mirage 2000, arkasına dolaşması gerçekten çok zor.Ama forumunda bunun abartı olduğunu söylüyorlardı (hatta ufo diyorlardı).

f18 ve f16 simülatör oyunlarını oynadım. en sevdiğim şey f 18 oyununda uçakları füzelerim bittiğinde uçaksavar ile vurabilmemdi. joysticksiz çok zor oluyor ama klavyeyle genede vuruyordum.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar