Supersport'un ne olduğuna karar versek iyi olur gibi. Kanımca üretiliş amacı ve sürüş stili kategoriyi belirler. Şu motoru (SV650) bile Suzuki'nin sitesi sportbike kategorisinde veriyor. Yamaha sitesi Fazeri Supersport olarak veriyor. Yamaha bir motora supersport dedi diye o motor supersport olmaz.
Kuru ağırlığı 230 kg. olan, sport touring diye satılan xx1100, ya da GSXR1300 SS midir? Bence değildir. xx1100 süpersportsa benim motorum da chopper'dır. CBR 600F'ler adı üzerinde sport touring. Hayabusa'ya SS demek, Nascar aracı ile Formula 1 aracını birbirine karıştırmak olur.
Sürüş stili dedim. FZ1'in gidonu o yükseklikte iken spor sürüşe uygun değil. CBR 125 de yüksek devirli motoruna rağmen selesinden bir karış yukarıda gidonu ile çok rahat bir sürüş sağlar, ama spor sürüşe uygun değildir. Sen sürücüyü dik oturtursan daha rahat bir sürüş sağlarsın, ama önden yediği rüzgar arttığı için ya rüzgarlığı yukarı kaldırırsın, ki bu motorun rüzgar direncini artırır; ya da sürücü direnci azaltmak için öne eğilip kambur bir şekilde sürer. Aynı şey xx1100 ya da cbr 600F'ler için de geçerli. Motora oturduğunuz anda "rahat" olduğunuzu farkedersiniz, bu omurganızın dik olduğu anlamına gelir, ya da rüzgar yiyeceğiniz anlamına...
XX1100 max. gücü 10.000 devirde üretirken, R6 14.500 devirde üretir. Max. torklarını da yüksekte üreten makineler açıkça sürücüyü "çok devirli" sürmeye zorlar. R6'ya oturduğunuz anda birşeylerin yanlış olduğunu fark edersiniz. O oturuş pozisyonunda sadece gazlayabilirsiniz. O saçma sapan oturuş pozisyonu ile kalabalık trafikte şerit kapmaca oynayamayacağınızı bilmeniz gerekir.
SS ile en az 100 km. yol yapan kişi, bu makinenin bu işler için üretilmediğini motordan iner inmez anlar (sırt-kalça-bilek ağrısı). Ya da endurosu ile SS'lerin peşine takılıp yüksek tempo gazladığında, enduro'nun o işe yaramadığını görür.
SS'lar yarışmak için üretilmiştir bence. R6 ile cruise modunda 1.000 km yol gitmek ile harley ile offroad cross yarışına girmek aynı şeydir, ikisinde de motoru üretim amacı dışında kullanıyorsunuz demektir.
Benim hayran olduğum pek çok motor SS değil. Örneğin bir R1200GS ile tatile çıkmak isterim. Ya da Harley VRSCDX Nightrod'la haftasonları şöyle bir piyasada turlamak isterim. Biraz adrenalin istiyorsam da GSXR'a biner, biraz gaz açarım. Her motorun karakteri farklıdır.
Bence her yüksek beygirli motor SS değildir. SS'nin de yüksek beygirli olması gerekmez; makinenin karakter (görüntü değil) olarak sportif olması, sportif sürüşe de uygun tasarlanmış olması gerekir. Yoksa Hayabusa kalkışta da, son süratte de GSXR600'ü geçer; ama bu onu sport touring olmaktan çıkarmaz.
SuperSport ismi çok fiyakalı bir isim olduğundan (hem spor hem de süper) herkes motoruna yakıştırmak isteyebilir. Touring motor sadece etrafta tur atmaya yarıyormuş gibi gelebilir kulağa. Ama SS de sadece bir kategoridir bence; ve hepimizin şehirde trafikte yaşadığını düşünürsek aslında bize en uygun olmayan motor tipidir. Saygılar.