2 yıldır Xpulse kullanan birisi olarak uzak durmanı tavsiye ederim. Çok fazla mekanik kroniğe sahip ve hepsine denk gelmesen bile illa birine denk gelirsin. En yaygını üst kapaktan yağ sızdırması ve rölanti dalgalanması. Sonrasında daha nadir de olsa balansör dişlisinden ses gelmesi ve krank kırması.
Krankı kırılanlardan biri olarak 22-23 modellerde belli bir dönem çok yaşandığını ve sonrasında hiç duymadığımı da belirtmek isterim. Büyük ihtimal bir seride montaj veya kalite probleminden yaşandı o tarz olaylar.
Mekanik dışında fabrikasyon lastiklerinin (metzeler sahara enduro 3) yanaktan çatlaması ve 60-70 kmlerde gidon çırpma gibi sorunları da var.
Bu 2 yılda facebook grubundan ve reelde denk geldiğim Xpulse sahiplerinden duyduklarımla kabaca bu sorunların yaşanma sıklığını:
- Üst kapaktan yağ sızdırma %50 (ben yaşamadım mesela)
- Rölanti dalgalanması %100 (yaşamayanı görmedim, sadece bazısında yolda stop ettirecek kadar sıkıntı oluyor bazısında o kadar rahatsız etmiyor)
- Lastiklerin çatlaması %100 (fabrikanın metzelerden defolu lastikleri ucuza kapattığı rivayet ediliyor. Fabrikasyonu çatlayınca şahsi olarak tekrar metzeler alanları ve çatlama problemi yaşamayanları gördükçe inanasım geliyor ama bilemedim)
- Balansör dişlisinden ses gelmesi %30 (bazısı sonradan yapıyor, bazısı hiç yapmıyor,şiddeti değişkenlik gösteriyor)
- Krank kırma %5 (dediğim gibi bir seride baş gösterdiği için kırılma olayları hep arka arkaya yaşandı, o dönemde baya bi endişelendirdi tabi herkesi "ayvayı yedik bizimkiler de ha kırdı ha kıracak" şeklinde bi endişeye sürükledi ama güncelde duymadım bayadır öyle bi durum)
- Gidon çırpma opsiyonel %20 ( alttan alta hepsinde var bu sorunun potansiyeli hissediyorsun kullanırken, topcase kullanımı ve artçılı sürüşte iyice belirginleşiyor ondan ötürü opsiyonel yazdım )
Şimdi gel gelelim buraya kadar "ne illet bişeymiş bu kardeşim" demeyip okumaya devam edenlere avantajlarından bahsediyim.
Bu sorunların (lastik hariç) %90ı garanti kapsamında düzeltildi/düzeltiliyor. Misal krank kıran motorumu garantiden sıfırlattım.
Facebook grubu aşırı aktif ve marka yetkilileri de grubu takip ediyor, anlık dönüş sağlıyor.
Kullanıcı kitlesi oluştu, aftermarket parçaları da mevcut (koruma demirleri, çanta demirleri, egzoz-far-radyatör korumaları, orta sehpa kitleri, orjinal rally kitinin yanı sıra yan sanayileri de bulunuyor).
Sürüş ve kullanımına gelecek olursak:
Top speed bayır aşağı 130'u geçmiyor. Düzde rahat seyahat hızları 90-100. O açıdan rahatsız eder.
Ağırlık merkezi yukarda olduğundan, normalden çok daha ağır hissettiriyor. Örneğin arkadaşımın Dominar 250'sini kullandım, oyuncak gibi hissettirdi , kontrolü aşırı rahat ve hafif gibiydi. Kağıt üzerinde Xpulse'dan ağır olmasına rağmen yere yakın olduğundan çok daha rahattı o açıdan.
Arazide keyifli, yukardaki ağırlık meselesinden ötürü çok yoruyor sadece.
Artçılı kullanımı tat kaçırıyor, selesi bu işler için çok uygun bir tasarıma sahip değil. Sele demişken sele baya da sert. Konfor sele şart.
Velhasıl sorunları çözülmüş ve/veya garantisi devam eden bi tanesi denk gelirse alınır mı alınabilir tabi. Ancak araziye ilginiz ya da rtr200/ns200'e fazla uzun kaçıcak bir boyunuz yoksa almamalısınız derim. Bu kadar negatifliğe ne gerek vardı diyebilirsiniz ama bunları motoru aldıktan, facebook grubuna girdikten yada daha kötüsü bu sorunlardan biriyle denk geldiğinde öğrenmesinden kat kat iyidir. İnsanın tadı kaçıyor kendi motorunda olmasa bile olabilecek şeylerin bu kadar fazla olması.