MT25 Eksantrik Zinciri Değişimi

Motosikleti
Mt25
2017 model Mt25 60.000 bakımına götürdüğümde yetkili servise eksantrik zincirinden ses geldiğini söyledim. İşin garip kısmı bunu 55.000 km bakımında da söylemiştim ancak bir şey olmadığını söylemişlerdi. Bunu benim değil onların kontrol edip söylemesi gerekiyor ama neyse.. Bakım sonrası kontrol ettiklerini ve sesin geldiğini doğruladılar. Takribi ne kadar fiyat tutacağını sorduğumda 35 ila 40 bin tl arasında olabileceğini söylediler. Büyük ihtimal subap takımı, eksantrik gergisi gibi kontrol edilerek değiştirilmesi gereken parçaların fiyatlarını da ekleyerek bu rakamı söyledi. Tabiki 150 bin bile zor edecek motora bu kadar masraf edemeyeceğimi düşünerek kendim yapmaya karar verdim. 2019 yılında sıfır olarak aldım ve bütün bakımlarını ( bir zincir değişimi kendim yaptım) yetkili serviste yaptırdım. İnternet üzerinden servis manuel kitapçığı buldum ve gerekli parçaları temin ederek kendim yapabileceğimi düşündüm. Elimde zaten birçok malzeme var. Genelde arıza durumunda ilk kendim bakarım, çözemeyeceğim bir durumsa servise götürürüm. Şu ana kadar çözemediğim de bir problem olmadı açıkçası.
Bununla ilgili bir kaç video seyrettim ve yapabileceğimi düşünerek hem de ramazanda öğlen araları meşgale olsun diye kendim yapmaya karar verdim. Burada yapmak isteyenlere de fikir vereceğini düşünüyorum. Çok daha detaylı fotoğraf ve video eklemek isterdim ama kısıtlı sürede uğraştığım için elimdekilerle yetinmek zorundayım.
Alet, yedek parça olarak; grenajları sökmek için plastik bir aparat, radyatör hortumlarını sökmek için kilitli kelepçe pensesi, buji anahtarı, yıldız alyan takımı ve 8-10-12-14-15-27 numara lokma kullandım. 27 numara debriyaj tasını sökerken göbekteki somunu çıkarmak için gerekli. Eksantrik zinciri ve yatak takımı aldım. Gergi ve subapları kontrol sonrası ihtiyaç olursa almaya karar verdim. Ek olarak dijital bir kumpas ve sente çakısı aldım. Ancak subap kısmını zaman yetersizliği nedeniyle sökmedim.

İlk olarak grenajları söktüm.
L6g3vc.jpg

Daha sonra benzin deposunu söktüm. Bu arada bütün vidaların yerleri karışmaması için söktüğüm yere geri taktım. Hem vidalar karışmadı hem de kaybetme gibi bir durum söz konusu olmadı.
0rjeGC.jpg

Standım olmadığından motosikleti dik ve sağlam durması için köydeki tahtalardan geçici bir stant yaptım.
BTBdpI.jpg

deIS1C.jpg

Daha sonra yağını ve radyatör suyunu tahliye ettim.
Lp4e3l.jpg

C4MTVP.jpg
cKq9sL.jpg

nOSvmE.jpg

Ara ara söktüğüm yerleri fotoğraflıyorum ki geri montajda sorun yaşamayayım. Elimde kitapçık olmasına rağmen canlı görerek yapmak daha kolay oluyor.
dVXUEp.jpg

Lnj2IO.jpg

Debriyaj kapağını söktüm. Daha önce motorla ilgili herhangi bir kısmı sökmediğim için acemi sayılırım.
l1IMto.jpg

Debriyaj balatalarını kitapçıkta yazdığı şekilde söktüm ve kumpas ile balata dişlerini ölçtüm. 60.000 km ye göre gayet sağlıklı dişlere sahipti. Bu nedenle balataları değiştirme ihtiyacı duyamadım. (Balata dişlerinin sağlıklı aralığı kitapçıkta yazıyor)

bEeYDC.jpg
Bu bloğun belalısı yağ pompası dişlisi.
YuQnxw.jpg

Debriyaj tasını söktükten sonraki hali.
2ooCPW.jpg

Dişliyi kontrol ettim herhangi bir zedelenme, diş sivrilmesi, boşluk gibi durum olmadığı için değiştirmeyi lüzum görmedim.

Dişlinin durumu (video)

iDDhpO.jpg

Sıra üst kapakta.
uFO6Ip.jpg

Önce buji kablolarını çıkardım ve bujileri söktüm. Daha sonra kapağı çıkardım.
c80YMp.jpg

Sonrasında kitapçıkta belirtilen sıraya göre eksantrik millerinin vidalarını sökerek zinciri boşa çıkardım. (Bu işlemden önce zincir gergisini söktüm)
aKC1vS.jpg

Subap başlarının durumu.
5Q95Ng.jpg

Zincirin düştüğü o dişliyi söktüm ve zinciri çıkardım. Bu arada blok üzerinde zincirin düşmesini engelleyen bir vida var onu da söküyoruz.
ApwVGt.jpg

Zincirin son durumu. Üstteki eski uzayan, alttaki kısa yeni aldığım zincir.
vREcYW.jpg

Tekrar toplamaya başlıyorum. Mil üzerindeki çizgilerin yatay olmasına özen gösteriyorum. Dişli atlarsa zamanlama hatalı olur. Arkada statör kapağındaki vidayı söküp pistonları ölü noktaya ayarlıyorum. En çok vakti burada kaybettim. Arka taraftan işaretli noktaya getirip sağ taraftan zincir dişli duruşunu ayarlaması uzun sürdü. Tam oturduğunu düşündüğümde üst kapağı kapatmadan statörü 2 tam tur çevirip hem ses gelip gelmediğini hem de çizgilerin aynı yerde durup durmadığını kontrol ettim.
SZBRAh.jpg

25VbsG.jpg

ptyjyN.jpg

Zincirin tam hizada olduğunu anlayınca artık toparlamaya başlıyorum. ( gergiyi bu arada monte ettim)
J1KlTm.jpg

Artık toplamaya başlıyorum.
9CfNX5.jpg

Grenajları toplamadan son kontrol (Video)

BLiA8b.jpg

Zincir temizliği, yağlama ve genel temizlik ile sona geliyorum.
EcpwPF.jpg

IKjrWZ.jpg

idvlme.jpg

Yağ değişimi daha 100 km olduğu için aynı yağı tekrar kullandım. Radyatör sıvısını da yakın zamanda yine kendim değiştirmiştim. Radyatörün üstteki bağlantı kısmında tahminimce titreşime bağlı terleme ile kaçak vardı. Çok fazla sıvı kaybetmiyordu ancak iran yapıştırıcısı denen çift tüplü bir yapıştırıcı kullandım. Yaklaşık 2000 km sonra yine terleme başladı. Bende mecburen yeni radyatör aldım onu monte ettim ve sıvısını da yenilemiş bulundum.

Bu arada bir kaç hatam oldu. Birincisi tork anahtarımın olmaması en büyük eksikliğim. Temu dan alacaktım ancak malum durumlar. Türkiye'de de rakamları telaffuz etmeye gerek yok sanırım. İkincisi ise kitapçıkta contaları yenileyin yazıyordu. Ben şansımı deneyerek eski contaları tekrar taktım. Umarım sorun olmaz.

Totalde 10 gün sadece öğle araları uğraştım. Tahminime göre normal şartlarda 1 gün sökme işi ertesi günde toplama olarak 2 günde halledebilirdim. Yaklaşık 7000 lira civarı harcama yaptım. Zincir yatakları 3000 tl, zincir 3400 tl, kumpas ve sentil çakısına da 400 lira verdim. Aldıklarımın hepsini taksitli yaptım. Servisten iyi olduğunu iddia etmiyorum ancak ekonomik olduğunu ve iyi vakit geçirdiğimi düşünüyorum.

Kısa süreli 10-15 km kadar kullandım. Şimdilik bir sorun görünmüyor. Eksantrik zinciri sesi kayboldu, gidişi de fazla kullanamadığım için şimdilik iyi diyebilirim. Bloğu würth motor temizleyici ile temizledim, ilk aldığım gün kadar olmasa da yeni gibi durdu.

Buradaki linke servis manuel kitapçığını ekliyorum. Orada tork dereceleri, yapılacak ölçümler, neyin nasıl yapılacağı ingilizce de olsa açık açık belirtilmiş. Umarım birilerine faydası dokunur.​

Son düzenleme:
Motosikleti
Ns200 15"
Bu kadar sökmüşken keşke şim ayarıda yapsaydınız, sente ayarından emin olmak için ayarladıktan sonra 3-4 tur motoru elinizle çevirin takılma hissetmiyorsanız sente ayarınız olmuştur (zaten çalıştırmışsınız 10-15 kilometrede değil ilk marşta bile garip davranırdı). Elinize sağlık bu kadar uğraşıp fotoğraflayıp bizlerle paylaşmanız güzel oldu.

Motosikleti
Shadow 600
Elinize sağlık,guzel bir paylaşım. Bu fiyatlar bana çok anormal geliyor.Benmi cok uzak kaldım bu servis işlerinden,fiyatlar bu şekildemi ?

Motosikleti
Mt25
Elinize sağlık,guzel bir paylaşım. Bu fiyatlar bana çok anormal geliyor.Benmi cok uzak kaldım bu servis işlerinden,fiyatlar bu şekildemi ?
Yetkili servis tamir işiyle uğraşmıyor anladığım kadarıyla. Parça fiyatları zaten arşa ulaştı. Eğer fiyatlar normal ise biz fakiriz kabul edelim. Elimizden ancak bu kadar geliyor.

Motosikleti
Kymco Downtown350i/Dominar 400/Suzuki GSX-8S
Eline emeğine sağlık, ama iki plastiğe güvenmeseydin yağ dişlilerini de değiştirseydin, kafan çok daha rahat olurdu.

yec

Motosikleti
Joymax Z+ 250
Ellerine sağlık. İstediğimiz, beklediğimiz paylaşımlar bunlar.

Motosikleti
CBR 1000RR
Helal olsun ben de servis fazla fiyat çektiği için Yamaha 660 X motoruma sibop ayarı yapmıştım :sneaky: Artık her şeyin fiyatı ateş pahası olduğundan dolayı kendi kendimizin ustası olmaktan başka çaremiz kalmadı..

Motosikleti
XV250 - FZ6
Çok iyi bir tecrübe olmuş. Zincir yatakları (paletler) genelde sağlam çıkıyor, sizinkiler yıpranmış mıydı, yoksa hazır açmışken değiştireyim mi dediniz? Dikkat edilecek bir konu da ekzantrik millerini, yataklarını ve supap fincanlarını iyice bir yağlamadan kapatmamak gerekiyor bildiğim kadarıyla, ilk çalıştırmada yağsız kalmasın diye, hatta özel bir yağ varmış motor için, ondan da kullanılabilir.

Tork anahtarı motor açıldığında kesin gerekli bence de. Tamirciler ya da servisler kullanıyor mudur acaba hiç bilmiyorum.
Ama kullanmayana gitmemek lazım.

Motosikleti
cb 125 f- nc 750x dct
elinize sağlık. lazım olunca yabancı kaynaklarda karşımıza çıkıyor bu tür içerikler. bizde de çoğalması sevindirici.

Motosikleti
Mt25
Çok iyi bir tecrübe olmuş. Zincir yatakları (paletler) genelde sağlam çıkıyor, sizinkiler yıpranmış mıydı, yoksa hazır açmışken değiştireyim mi dediniz? Dikkat edilecek bir konu da ekzantrik millerini, yataklarını ve supap fincanlarını iyice bir yağlamadan kapatmamak gerekiyor bildiğim kadarıyla, ilk çalıştırmada yağsız kalmasın diye, hatta özel bir yağ varmış motor için, ondan da kullanılabilir.

Tork anahtarı motor açıldığında kesin gerekli bence de. Tamirciler ya da servisler kullanıyor mudur acaba hiç bilmiyorum.
Ama kullanmayana gitmemek lazım.
Zincir yatakları kötü değildi ama dediğiniz gibi hazır açmışken onları da yeniledim. Yapmak isteyenler için kesinlikle tork anahtarı edinmeyi. Benimki kara düzen oldu o konuda memnun değilim. Yapay zekaya alternatif sordum aşağı yukarı bir basınç yapmamı söyledi ona göre sıktım. Tork anahtarı şart :)

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar