Motosiklete castrol araba yağı koysak ne olur?

Motosikleti
MV Agusta Brutale 800, Ducati 797
hiç düşünmeden yapabileceğim bir hareket
düşünüyor olsaydım, yapmazdım

bununla bütün espriler yapılmış oldu. şimdi izahatını yapay zekaya soralım:

1. Islak Debriyaj Meselesi (En Kritik Fark)​

Çoğu otomobilde debriyaj motorun dışındadır ve kurudur. Bu yüzden otomobil yağları, sürtünmeyi minimuma indirmek için "Sürtünme Düzenleyiciler" (Friction Modifiers) içerir.

• Motosiklette durum: Motosikletlerin çoğunda "ıslak debriyaj" sistemi vardır; yani debriyaj plakaları motor yağıyla aynı banyoda yüzer.
  • Sonuç: Eğer otomobil yağı kullanırsanız, içindeki sürtünme azaltıcı katkılar debriyaj plakalarının birbirine tutunmasını engeller. Bu da debriyaj kaçırmasına ve debriyajın hızla aşınarak bitmesine neden olur.

2. Şanzıman Koruması​

Otomobillerde şanzıman ayrı bir ünitedir ve içinde kalın, yüksek basınçlı dişli yağı bulunur.

• Motosiklette durum: Motor yağı aynı zamanda şanzımanı da yağlar. Şanzıman dişlileri, yağı bir "kesme" (shearing) işlemine tabi tutar.
  • Sonuç: Motosiklet yağları bu kesilme etkisine karşı çok daha dayanıklı polimerlerle üretilir. Otomobil yağı, motosiklet şanzımanındaki bu yüksek basınç altında moleküler yapısını çabuk kaybeder ve incelerek koruma özelliğini yitirir.

3. Çalışma Devri ve Sıcaklık​

Motosiklet motorları, otomobillere göre çok daha yüksek devirlerde (bazı modellerde 10.000-15.000 devir/dakika) ve genellikle daha yüksek sıcaklıklarda çalışır.

• Hava soğutmalı motorlar: Özellikle hava soğutmalı motosikletlerde yağın ısı transferi görevi çok daha kritiktir.
  • Köpürme: Yüksek devirlerde yağın köpürmemesi gerekir. Motosiklet yağları bu ekstrem koşullara göre formüle edilmiştir; otomobil yağı bu yüksek devirlerde köpürebilir ve yağlama görevini yapamaz hale gelebilir.

Özetle​

Motosiklet yağları için kullanılan JASO MA veya MA2 standartları, yağın debriyajı kaydırmayacağını garanti eder. Otomobillerde ise API SN/SM gibi standartlar yakıt ekonomisi için sürtünmeyi azaltmaya odaklanır.

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
Otomobil yağlarında bulunan katkılar genelde motosiklet yağlarındaki kadar kuvvetli değiller, tam sentetiklerde %25-%30 civarı basınç dayanımı motosiklet yağlarında daha fazla oluyor. Sürekli üst devirlerde kullanılması gereken bir motor ile düşük devirlerde kullanılan motor ağı arasında bir fark olması gerektiğini düşünüyorum.

Otomobillerde bulunun 10w40 yağlar yarı sentetik veya mineral yağlar, tam sentetikler 0w20-0(5)w30-0(5)w40-10w60 viskozite değerine sahip olan yağlar oluyor.
Aynen, tam sentetik olmayacağı için kullanmamakta fayda var. Gerçi ben Motul araba yağı kullanan GS gördüm ustanın birinde. Sahibi onu istiyormuş.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Hiç bakmamışım motorun ne olduğuna :D
Yani, evet debriyajla ilgili sorunlar ortaya çıkmayabilir ama yine o kadar devir çevirmeye müsait yağlar olmuyor otomobil yağları.
Keşke konuya da bakmasaymışım ya neyse..
Yaa Xmax ne devir çevirecek? 6-7.000 devir işte. Zaten 3.000'de değişecek. Bir şey olmaz ama yani fiyat farkı da az sanırım, düşünmeye çok gerek yok. Motul Scooter koyup geçmek lazım. Lastik / kayış masrafı daha çok.

walla merak ettim n'olacağını.
dene, sonuçları da bizimle paylaş.

• Beğen
Tepkiler: Ged
Motosikleti
Ns200 15"
Aynen, tam sentetik olmayacağı için kullanmamakta fayda var. Gerçi ben Motul araba yağı kullanan GS gördüm ustanın birinde. Sahibi onu istiyormuş.
Belli bir modele kadar debriyaj otomobillerdeki gibi yani şanzıman ve motor arasında tek plaka mevcut. Durum böyle olunca motorun içine şanzıman olmuyor ve çok yüksek devir çevirmiyorsa otomobil yağı bu motorlara uygun olabilir.

Otomobil yağlarını normal motosikletlerde kullanmak maalesef uygun değil bunun da sebebi motorun içindeki bulunan şanzıman dişlileri yağı çok çabuk bozuyor ve ıslak kavramayı uygun değil.

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
Belli bir modele kadar debriyaj otomobillerdeki gibi yani şanzıman ve motor arasında tek plaka mevcut. Durum böyle olunca motorun içine şanzıman olmuyor ve çok yüksek devir çevirmiyorsa otomobil yağı bu motorlara uygun olabilir.

Otomobil yağlarını normal motosikletlerde kullanmak maalesef uygun değil bunun da sebebi motorun içindeki bulunan şanzıman dişlileri yağı çok çabuk bozuyor ve ıslak kavramayı uygun değil.
Evet eski GS'lerdendi bu. Onlardaki kavrama kuru. O yüzden onu kullanıyorlardı zaten. Motosiklet yağı kullanmanın hiçbir esprisi yoktu o motorda.

Motosikleti
Triumph Tiger 800XRx
Zorunda kalınırsa sizinki gibi skuter ya da kuru şanzıman motosikletlerde kullanılabiliyor. Ben de yabancı ülkelerde Shell Rotella türü ağır vasıta motor yağlarını bu tarz motosikletlerde kullananlar duymuştum. Ama yine de motosiklet için üretilmiş yağı kullanmanızı tavsiye ederim.

Motosikleti
Çükü Olanın Dükü Olur.
Selam herkese 250'lik xmax motoruma bir arkadaşın fiat egea benzinli aracına kullandığı castrol yağı kullansak ne olur?
İkiside yağ? Uzun vadede ve kısa vadede ne olur?
Kerizliğin ortaya çıkar.
1- Castrol Motosiklet yağı
28eyp66.gif

2- Castrol Otomobil yağı
hdrsg17.gif

walla merak ettim n'olacağını.
dene, sonuçları da bizimle paylaş.
Ben zamanında çinli scooter da kullandım. Scooterda ıslak debriyaj olmadığından ve şanzıman yağı ayrı olduğundan sorun olmaz dedim ve olmadı da sadece daha sonra söküldüğünde motorda yağ tortuları vardı artık onunla mı alakalı bilemiyorum.

Motosikleti
Aprilia Tuareg 660
zeytinyağı koy gitsin en azından doğal diğerleri gibi yapay değil

Motosikleti
BMW K1200GT , BMW S1000XR M Sport
Selam herkese 250'lik xmax motoruma bir arkadaşın fiat egea benzinli aracına kullandığı castrol yağı kullansak ne olur?
İkiside yağ? Uzun vadede ve kısa vadede ne olur?

Arkadaslar scooterlarda vites kutusu ve debriyaj olmadigi icin yag sadece motor kisminda görev yapar ve bu durum otomobiller ile aynidir. Bu nedenle vizikotizesi uygunsa büyük bir problem olusmayacaktir.

Sevgilerimle

Motosikleti
2022-SYM Jet 14 200 + 2011-KLX250 + 2015-KTM Duke 200(arızalı yatış)
Arkadaslar scooterlarda vites kutusu ve debriyaj olmadigi icin yag sadece motor kisminda görev yapar ve bu durum otomobiller ile aynidir. Bu nedenle vizikotizesi uygunsa büyük bir problem olusmayacaktir.

Sevgilerimle
Hava soğutmalılar hariç ;) zira onlarda kullanılan yağlar yüksek sıcaklıkta vizkoziteden bağımsız stabil kalan formülasyona sahip, misal Motul Scooter Expert.

Motosikleti
Suzuki Burgman UH200
Arkadaşının Fiat egea aracına da motosiklet yağı koyarsanız tam olur.

Ged

Motosikleti
Forza 250, Tiger Sport 660
Belli bir kilometre Spontini'de Castrol Magnatec kullandım sıkıntı yaşamadım fakat kullanma sebebim artık motorun üflemesinden ötürü yağ eksiltmesi ve kaliteli yağ kullanımı motor revizyonundan daha pahalı tuttuğu için artık önemsemiyorum. Benim Spontini'de Honda parçaları kullanarak revizyon edersem 8.000 TL civarı malzemeler tutuyor (işçiliği bana ait) yan sanayi kullanır takarsam ise 2500 TL gibi komik rakama revizyon yapabiliyorum, durum böyle olunca bu motora kaliteli yağ gereksiz, bir tek eğitime özel tek seferlik Motul 7100 15w50 kullandım.
Ne cekti su gariban spontini ya. Motosikletin castrosu resmen, olene kadar direnecek😂

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar