Uzun yola çıkacak motosikletçi temel bakımı bilmeli mi?

Farklı bir örnek vereyim..

bu Tuareg'lerin vites pedalı, enduro sürüşü için çok başarılı bir tasarıma sahip değil. Çok konforlu olacak şekilde oldukça dışa açılıyor, bırak 890 gibi rakiplerini, R1300 GS'ten bile daha kolay bulunuyor vites pedalı. Ama bunun bedeli, düşük süratli veya terse eğimli yerlerde düşünce, pedalı şasiye sabitleyen vida kırılabiliyor, pedal boşa düşüyor.

Şimdi burada 432 sayfa Aprilia'nın dandikliğinden bahsedebiliriz elbette, çok da eğlenceli olur. Bu da bir tercih, ama bırak bugünün Tenere'sini, üstünde bir tane kart olmayan eski XT ile "itchyboots"un pedal problemi yaşadığını gördük değil mi? Gerçek hayatta bunlar oluyor.

Irak, Kuveyt, Suudi Arabistan rotasından bahsediyoruz. itchy de oralarda kırdı bu arada, neyse.
Ben motorda sürekli bir tane çelik zımba taşıyorum, kırılan vidaya iz yapıp onu tornavidayla çıkarabilmek için. Sonra da yanımda taşıdığım yedek vidayı takıp yoluma devam ediyorum.

Şimdi çok bir bok bildiğimi söylemiyorum da, bunu yapabiliyorum en azından.
Bir yanda ben varım, hayattan sıkılmışım Suud'a doğru gidiyorum.
Bir yandan da bu konu sahibi arkadaşın bahsettiği lastik basıncını bilmeyen arkadaş var.
Birlikte düştük güney Irak'ta.
?

Konu bu kadar basit.
Motosikletin teknik işlerinden anlamamak aşağılık bir durum değil. Bunu bilmeyenin utanmasına da gerek yok. Ama bu taraklarda hiç bezi olmayan birisi de abuk subuk bir risk alıyor bu işe kalkışırsa. Canı isterse yapar elbette kim karışacak.

*

TPM anlatacaksan ben çok kısa bir şey sorayım.
Neden arızi bakım denen şey yokmuş gibi yaklaşıyorsun?
Ha varsa, Güney Irak'ta düştüğünde hangi servisi veya kasko şirketini aramayı düşünüyorsun?
Bugün Roma'da kaza yapsam çekici vermiyor bana kasko şirketi. Roma Roma... Adam Suud'a gideceğim diyor..

Farklı bir örnek vereyim..

bu Tuareg'lerin vites pedalı, enduro sürüşü için çok başarılı bir tasarıma sahip değil. Çok konforlu olacak şekilde oldukça dışa açılıyor, bırak 890 gibi rakiplerini, R1300 GS'ten bile daha kolay bulunuyor vites pedalı. Ama bunun bedeli, düşük süratli veya terse eğimli yerlerde düşünce, pedalı şasiye sabitleyen vida kırılabiliyor, pedal boşa düşüyor.

Şimdi burada 432 sayfa Aprilia'nın dandikliğinden bahsedebiliriz elbette, çok da eğlenceli olur. Bu da bir tercih, ama bırak bugünün Tenere'sini, üstünde bir tane kart olmayan eski XT ile "itchyboots"un pedal problemi yaşadığını gördük değil mi? Gerçek hayatta bunlar oluyor.

Irak, Kuveyt, Suudi Arabistan rotasından bahsediyoruz. itchy de oralarda kırdı bu arada, neyse.
Ben motorda sürekli bir tane çelik zımba taşıyorum, kırılan vidaya iz yapıp onu tornavidayla çıkarabilmek için. Sonra da yanımda taşıdığım yedek vidayı takıp yoluma devam ediyorum.

Şimdi çok bir bok bildiğimi söylemiyorum da, bunu yapabiliyorum en azından.
Bir yanda ben varım, hayattan sıkılmışım Suud'a doğru gidiyorum.
Bir yandan da bu konu sahibi arkadaşın bahsettiği lastik basıncını bilmeyen arkadaş var.
Birlikte düştük güney Irak'ta.
?

Konu bu kadar basit.
Motosikletin teknik işlerinden anlamamak aşağılık bir durum değil. Bunu bilmeyenin utanmasına da gerek yok. Ama bu taraklarda hiç bezi olmayan birisi de abuk subuk bir risk alıyor bu işe kalkışırsa. Canı isterse yapar elbette kim karışacak.

*

TPM anlatacaksan ben çok kısa bir şey sorayım.
Neden arızi bakım denen şey yokmuş gibi yaklaşıyorsun?
Ha varsa, Güney Irak'ta düştüğünde hangi servisi veya kasko şirketini aramayı düşünüyorsun?
Bugün Roma'da kaza yapsam çekici vermiyor bana kasko şirketi. Roma Roma... Adam Suud'a gideceğim diyor..
Arızi bakım yok demedim. Diğer şeyler için bir b planınız olmalı dedim. kaç kişi suudi arabistana gidip pedal kırdı aramızda. Kıran varsa yazsın.
TPM dışında kestirimci ve önleyici bakım da var da. Artık girmeyelim.

Arızi bakım yok demedim. Diğer şeyler için bir b planınız olmalı dedim. kaç kişi suudi arabistana gidip pedal kırdı aramızda. Kıran varsa yazsın.
TPM dışında kestirimci ve önleyici bakım da var da. Artık girmeyelim.

Kaç kişi hiç bir şey bilmeden uzun yola gitti de başına iş gelmedi? Peki kaç tane hiç bir şey bilmeyen gezgin tanıyoruz?
Böyle komik istatistiklerle yapmıyorsanız mühendislik çalışmalarını, böyle cevap sorularla da konuyu irdelemeye gerek yok sanki. :)
8 dersem ne olacak ki şimdi? benim bunu yaşayan, kendi motoru tamir etmek zorunda kalan 5 arkadaşım var desem ne değişecek?

Konuyu açan arkadaş da bize Hatay'a bile kendi sürmeden gidecek bir kişinin Suud'a gitmesini soruyor. İstanbul'dan Marmaris'e gitmekle ilgili değil bence soru.

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
Tartışmaya katılmadan kendi görüşümü yazayım; bence motorcu adam en azından kendi kendine aşağıdakileri yapabilmeli:
(Ben bunların çoğunu yapmıyorum ve dahi yapamıyorum ama yapmasam bile istersem / gerekirse yapabilmem gerektiğini savunuyorum - uzun yol ile bile ilgisi yok her koşul için yazıyorum...)
  • Motor yağı değiştirmek,
  • Yağ filtresi değiştirmek,
  • Hava filtresi değiştirmek,
  • Akü değiştirmek,
  • Fren balatası değiştirmek,
  • Fren sıvısı değiştirmek,
  • Soğutma sıvısı değiştirmek,
  • Buji değiştirmek,
  • Zincir gerginliği ayarlamak, (Zincir değiştirme de katmak lazım da hadi katmayayım bari...)
  • Gerekirse yolda idareten, düzgün bir lastikçiye gidene kadar, lastiği pert etmeden fitil atmak, (Tel jantlar kapsamında lastik değiştirme de katmak lazım da hadi katmayayım bari...)
  • Sigorta değiştirmek,
  • Zincir yağlamak / temizlemek ve diğer bilumum sürüş öncesi / sonrası kontrol ve işlemleri yapabilmek.
*İdealde* asgari bunları (parantez içinde kalanlar hariç) yapabiliyor olmamız lazım gerektiğini düşünüyorum. (Belki eksik bile liste?)

Bunları yapmıyor olmaktan gurur duymuyorum, yapamıyor olmaktan da kesinlikle memnun değilim. (Utanıyorum der miyim? Demem ama idealde - kendime "motorcu" diyeceksem - utanmam da gerekir sanki?)

Son düzenleme:
Kaç kişi hiç bir şey bilmeden uzun yola gitti de başına iş gelmedi? Peki kaç tane hiç bir şey bilmeyen gezgin tanıyoruz?
Böyle komik istatistiklerle yapmıyorsanız mühendislik çalışmalarını, böyle cevap sorularla da konuyu irdelemeye gerek yok sanki. :)
8 dersem ne olacak ki şimdi? benim bunu yaşayan, kendi motoru tamir etmek zorunda kalan 5 arkadaşım var desem ne değişecek?

Konuyu açan arkadaş da bize Hatay'a bile kendi sürmeden gidecek bir kişinin Suud'a gitmesini soruyor. İstanbul'dan Marmaris'e gitmekle ilgili değil bence soru.
Benim anlatmak istediğim şudur. Bakımı sevmek, motosiklet ile ilgilenmek ayrı bir kavramdır. Motosikleti araç olarak kullanıp yol yapmak ayrı bir kavramdır. Sadece bakımdan bakıma düzgün bir servise giden birisinin kolay kola yolda kalmayacağıdır.
Tartışmaya katılmadan kendi görüşümü yazayım; bence motorcu adam en azından kendi kendine aşağıdakileri yapabilmeli:
(Ben bunların çoğunu yapmıyorum ve dahi yapamıyorum ama yapmasam bile istersem / gerekirse yapabilmem gerektiğini savunuyorum - uzun yol ile bile ilgisi yok her koşul için yazıyorum...)
  • Akü değiştirmek,
  • Buji değiştirmek,
  • Zincir gerginliği ayarlamak, (Zincir değiştirme de katmak lazım da hadi katmayayım bari...)
  • Gerekirse yolda idareten, düzgün bir lastikçiye gidene kadar, lastiği pert etmeden fitil atmak, (Tel jantlar kapsamında lastik değiştirme de katmak lazım da hadi katmayayım bari...)
  • Sigorta değiştirmek,
  • Zincir yağlamak / temizlemek ve diğer bilumum sürüş öncesi / sonrası kontrol ve işlemleri yapabilmek.
*İdealde* asgari bunları (parantez içinde kalanlar hariç) yapabiliyor olmamız lazım gerektiğini düşünüyorum. (Belki eksik bile liste?)

Bunları yapmıyor olmaktan gurur duymuyorum, yapamıyor olmaktan da kesinlikle memnun değilim. (Utanıyorum der miyim? Demem ama idealde - kendime "motorcu" diyeceksem - utanmam da gerekir sanki?)
Bütün bunları bilmenize gerek yok. Sonuçta bunlar profesyonel tamircilerin yada servislerin yapması gereken şeylerdir. Eğer bakımlarınız doğru zamanda ve yapılması gerektiği gibi yapılıyorsa bunlara ihtiyaç duymazsınız. ( zincir yağlamak periyoda bağlanmıştır, zamanı geldiğinde yapmalısınız veya yaptırmalısınız)

Yolda zincir kopmasından bahsedilmiş. Bakla takmaktan falan. 100 km üzeri bir hızla giderken zinciriniz koparsa eğer ve sağ salim durabilirseniz hemen lokma döktürüp 40 fakire sadaka vermeniz lazım. Zincirin bloğa vurması ayrı bir dert, tekere veya motora sıkışması ayrı bir derttir. En sorunsuz şekli yola serilmesidir ki bence öpülüp başa konması gereken durumdur. Diğer durumlarda çok vahim sonuçlar olabilir. Her ürünü kullanmayı bilmek, bazit arızaları gidermek tabi ki iyidir hoştur ama bence zorunlu değildir.
Bu tip işler profesyonellerin işi. Kendiniz yapabiliyorsanız ne mutlu. Yapamıyorsanız eğer, ne motorcu olmaktan çıkarsınız ne de gezgin. Bu utanılacak yada üzülecek bir şey değildir.

Motosikleti
D400
  • Akü değiştirmek,
  • Buji değiştirmek,
  • Sigorta değiştirmek,

youtube'dan baka baka cogu yapılabiliyor aslında, bende bazılarını biliyorum bazılarını yarım yamalak biliyorum ama youtube sagolsun hallettiriyor. Sanırım en şanssız yanımız garaj kültürümüzün olmaması. günde 13 saat evden dışardayım, hafta sonu bile gerekirse calısıyorum. Vaktim olsa, garajım olsa sök tak yapa yapa ögrenirim ama hepimizize ustaya götürüp yaptırmak daha kolay geliyor haklı olarak.

ama fren balatası kısmında sıkıntım var, ya arkadaş balataya bakıyor bitmiş diyor ben bakıyorum hiçbirşey anlamıyorum. artık bir noktadan sonra o kısma bakar kör oldum :D

hepsini bilmediğin için utanmana gerek yok ama yıllardır motor sürüp zincir yağlamayı ya da kaç psi hava basman gerektiğini bilmiyorsa kişi o başka :D

hayır ama aküm biterse motoru vurdurabilirim ya da başka araçtan takviye yapabilirim çünkü kablom var.

Sonra en yakın akü satan yere giderim.

Bunların hiçbirinden anlamazsan yoldan geçenden hem takviye için destek hem de işi yapması için yalvarış yapman gerekir ya da sırf bi aküden gözü yaşlı çekici çağırırsın.

Dipnot: akü ölmüşse şarj olmuyorsa o başka bir konu o zaman da izmir'den 200 km'yi aşmamış isem telefonla akü getirmelerini isteyebileceğim arkadaşlarım var en olmadı çekici çağırırım.
Bunu ekleyelim, motor vurdurmayı bilmek de lazım uzun yola çıkmadan. Önemli bence.

• Beğen
Tepkiler: F54
Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Bilmek faydalıdır, bilirseniz iyi olur. Bilmezseniz ya da yeteneğiniz yoksa da dünyanın sonu değil. Bir şekilde çözülür beyler.

Motosikleti
D400
Bilmek faydalıdır, bilirseniz iyi olur. Bilmezseniz ya da yeteneğiniz yoksa da dünyanın sonu değil. Bir şekilde çözülür beyler.

şaşırdım, ben lastiğine hava basmayı bilmeyeni ya da zincir yağlamayı bilmeyeni zorbalarsın diye beklemiştim :D (dipnot bunu bilmeyen adam motorla hacca gidiyor)

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
Şu konuya güzel bir kitap önerisi yapayım madem.

Zen ve Motosiklet Bakım Sanatı roman, otobiyografi ve felsefi denemetürlerinin sınırlarını genişleten; bütün bir akılcılık geleneğini sorgulayan benzersiz bir "kült kitap". Romanda bir adamın, oğlu ve iki arkadaşıyla birlikte yaptığı uzun bir motosiklet yolculuğu anlatılıyor. Yolcular, metalik-plastik yalnızlıkların hüküm sürdüğü, özdeki çirkinliklerin yapay bir "stil" cilasıyla kapatılmaya çalışıldığı, "stilize" nesneler, "stilize" insanlar ve ilişkilerle dolu bir hayatın yaşandığı Amerikan kentlerinden, sapa dağ yollarından, uçsuz bucaksız düzlüklerden geçiyor, bir dağa tırmanıyor ve en sonunda okyanusa varıyorlar.

Adam yolculuk boyunca bir de "iç yolculuk" yaşıyor, başka doruklarda geziniyor. Kendi "deli" geçmişine, aklın ötesine yol alıyor. "Akılcılık" dediği hayaletin peşinde, antik Yunanlardan modern bilim felsefesine kadar bütün Batı düşüncesini katediyor. Etrafındaki bütün çirkinliğin, sahteliğin sebebi olduğu söylenen teknolojiyi suçlamıyor. Sorun, teknoloji üreten insanlarla ürettikleri nesneler arasındaki ilişkidedir çünkü. Bunun temelinde de gerçekliği, özne ve nesne diye uzlaşmaz karşı kutuplar koyutlayarak kavramaya çalışan Akıl anlayışındaki "genetik bir bozukluk" yatar. Bu anlayış, Nitelik sorunuyla hesaplaşamaz. Bir sanatçının yapıtını oluşturduğu, bir tamircinin bir motosikleti özenle tamir ettiği saf Nitelik anlarında özne ve nesne özdeştir. Bir yanda insan, bir yanda dünya/nesne yoktur. Değer yoksa olgu da olamaz. "İyi", gerçekliğin bir biçimi değildir, kendisidir. Pirsig'e göre dünyayı politik programlar oluşturarak düzeltemezsiniz; bunlar ancak temeldeki değerler sisteminin doğru olması durumunda işe yarar. "Dünyayı düzeltmenin yeri önce kendi yüreğimiz, kafamız, ellerimiz ve onlardan çıkan iştir." Bu yüzden de insanoğlunun yazgısını düzeltmekten değil, motosikletin nasıl onarılacağından söz eden bir kitaptır bu. "Çünkü gerçek motosiklet, kendimiz denen motosiklettir."
(Tanıtım Bülteninden)

@burak r25, geçenlerde kitap soruyordun...

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
şaşırdım, ben lastiğine hava basmayı bilmeyeni ya da zincir yağlamayı bilmeyeni zorbalarsın diye beklemiştim :D
Yaşlanıyoruz kardeşim, her geçen gün biraz daha pamuk gibi oluyoruz. Allah ömür versin seneye bu zamanlar Ömer Baba gibi olurum, her açılan konuya "Bir gün Hz.Yusuf yolda yürürken..." diye hikayeler anlatarak başlarım. :)

Bu arada ee bir zahmet zincir yağlamayı, hava basmayı da öğrenelim. O kadar da değil.

Motosikleti
cbf 150
Ben kendimden söylim, ben yetenekliyim ama yetenek bir yere kadar işler. modern motorlar ne kadar yeteneklide olsa zekide olsan ecudan bir hata verdimi hapı yutarsıno motor çalışmaz.

uzun yolda çok ıvırı zıvırı olan motoru sevmem açıkcası.

Gel gelelim yanımda ne taşırım zaten ayrı video yapıcam yakında "motoru yerden kaldırma aparatı yaptım"

Sen temelinde iki adet lastiğin üstünde giden bir araçtır motor. O lastikler patladımı kalırsın yolda. iç lastiğin yoksa fitil setin olmalı ve nasıl kullanmam gerektiğini bilmelisin. iç lastiğin varsa hepten boku yedin ayrıca jantı motordan ayırıcak bilgiye ve tecrübeye sahip olmalısın.

Lastikle ilgili ekipmanlar en önemlileri, geri elektirik bandı ve sigortalar olmalı.

Multi toolun olmalı kesiciler penseler falan olan. bu her işini görür. lokma seti olmasada olur ama motorun temel problem çıkarıcak noktalarını tespit et sonra onlara göre lokmalarını al her mm yi taşıman gereksiz zaten yer kaplar taşıyamazsın.

muhakka zip cırt cırtın olsun ne kadar çok o kadar iyi.

motorun kitabı varsa yaında olsun yoksada cep telefonunla fotolarını çek.

çokda abartma bin git.

bende her bir bok var abartıyorum çünkü sorun çıksın istiyorum hoşuma gidiyor yada gruptaki arkadaşlara yardım etmek. O yüzden taşırım vinç bile yaptım.

geçen hafta aygır gibi yola koyulduk ormana girdik çamur mamur bende motor vinç yapmıştım deneme fırsatı olur diye aldm yanıma ulan en acemimiz bile düşmedi. heryer çamur adamlar sanki birer motocross tanrısı. uçanaı kaçana ama bir tanesi düşmedi.

:)

Yaşlanıyoruz kardeşim, her geçen gün biraz daha pamuk gibi oluyoruz. Allah ömür versin seneye bu zamanlar Ömer Baba gibi olurum, her açılan konuya "Bir gün Hz.Yusuf yolda yürürken..." diye hikayeler anlatarak başlarım. :)

Bu arada ee bir zahmet zincir yağlamayı, hava basmayı da öğrenelim. O kadar da değil.
Namazı tamamla hikayeler kalsa da olur be abim:) Akıl vermek gibi anlama, büyüğümsün.
Bir ara motosiklete tekrar başlayabilirsem sen de İstanbul'da olursan tanışalım inşallah. Şahsen öyle buluşmalar, grup sürüşü tarzı şeylerçok katılmayı tercih edeceğim şeyler değil ama bir tanışma etkinliği olsa canlı görmek istediğim abilerdensin gruptan. @espresso @Cyan ve @Nikkfurie'yi de görmüş olsak iyi olurdu.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

• Akü değiştirmek,
  • Buji değiştirmek,
  • Sigorta değiştirmek,

Abi inanır mısın eski motosikletimin facebook ve whatsapp adminlerindenim. O kadar arıza, bakım ve parça konusunda tavsiye verdim lakin kendim elimi sürmedim zincir temizleme, hava basma ve silme hariç. belki bir iki küçük bir şey daha. Alet tutup eden bir kişiliğim yok pek. Bilgiden çok güven ve mekan eksikliğinden. Yoksa alet edevat gene bulunurda.

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Namazı tamamla hikayeler kalsa da olur be abim:) Bir ara motosiklete tekrar başlayabilirsem sen de İstanbul'da olursan tanışalım inşallah. Şahsen öyle buluşmalar, grup sürüşü tarzı şeylerçok katılmayı tercih edeceğim şeyler değil ama bir tanışma etkinliği olsa canlı görmek istediğim abilerdensin gruptan.
İstanbul bize 4-5 saat. Sen tanışalım de, gelir tanışırız

İstanbul bize 4-5 saat. Sen tanışalım de, gelir tanışırız
Ben de sizin gibi şöyle heyecan edebilsem yola çıkmaya. Yav yol 1 saatti bulmadan bunalmaya başlıyor. Işıktır, dur kalktır, ışıklardır olmadı mı ne yapıyorum ben burada oluyorum. Muradiye Menemen yolu ve Manisa Balıkesir yolu yapmıştım en fazla uzun yol diyebileceğim. Bunaltıyor beni nedense uzun yol. Arabada da sevemiyorum. Görev için yapıyormuş hissi uyanmaya başlıyor. Belki virajlı bölünmemiş yol lazım bana bilemiyorum😂

F54

motosiklete biniyorum ve en basit hataları yolda tamir edebilecek kadar elim anahtar tutar motosikletlerim son model olsa da elbet yolda bıraktığı oluyor benim motorum yolda bırakmaz diyen de kendini kandırıyor
daha önce yolda kaldım 2017 model honda dersin ki buna birşey olmaz teker bilyası dağıttı tekeri söküp sanayiye gidip geri geldim tekeri taktım yola devam ettim bu süreç 3 saat sürdü daha önce zincir gergi somunları gevşemişti vs vs
bakımı tam eksiksiz olabilir zincir kopar bilye dağıtır lastik patlar vida gevşer arka çanta düşer vs vs elbet birşey çıkar demiyorum ama çıkmaması da imkansız değil

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar