Uzun yola çıkacak motosikletçi temel bakımı bilmeli mi?

Konuya felsefi açıdan bakalım.
Eğer doğru bakımı doğru zamanda yapıyorsanız ve kullandığınız yedek parça olması gerektiği gibi ise, zinciriniz kopmaz, civatanız kesmez, sigortanız atmaz akünüz bitmez.
Bakıma yoğunlaşmanız lazım.
Bunların yanında yine de elde olmadan arızalar çıkabilir. O zaman da kasko veya tamircinizi organize etmiş olmanız lazım.
Bilmek her zaman faydalıdır. Şart değildir.
Bugün 09:28'de attıgıız mesaja bakarsanız siz beni eleştirdiniz, ben size herhangi birşey demeden siz mesajımı alıntılayıp dediğimi yargıladınız. Oradan başladı zaten bu konuşma.

Ee evet kendi yorumum, kanun koyucu değilim prenseslerin uzun yola cıkmasına engel olamam da bi zahmet kendi yanımda gezdireceğim adama da karar veriyim izin verirsen?
Mesajım yukarıda. Sizi nerede eleştirmişim? Nerede yargılamışım. Bir zahmet yazın. Biz de öğrenelim.
Hatalı olarak söylediğim ne var?
İlginç.

Motosikleti
Suzuki V-Strom 650 XT A L7, 2023
Özellikle arabacı tayfada bu var, hiçbirşeyini bilmiyorlar veriyorlar parayı yaptırıyorlar.

motosikleti kullanırken bir problem oldugunu sesinden duruşundan anlaması gerekir herkesin.

Fakat uzun yola çıkacak birisi en kötü bunları bilmeli;

Lastik durumu, patlarsa ne yapacağını.
Yağ değişimi / kontrolü
Zincir bakımlarını yapmayı
Sigorta probleminde sigorta değiştirmeyi bilemeli
Akü değiştirmesini bilmeli.
Diğer sıvıların değişimini ve kontrolünü bilmeli.
Civataları kırılırsa bunları değiştirmesini bilmek.

(bu yazdıklarımın hepsini bilmeseniz bile az bucuk anlamanız, zor bir anda en azından youtube acarak anlayarak değiştirmeyi kontrolü becerebilmeliler)

Bence temel olarak bunlar yeterli, zincir koparsa tamir etmek ne bileyim tesisatta ya da motorda birşey olduğunda müdahaleyi bilmek de faydalı ama bu biraz daha işin lüks kısmı.
Şu yorumun altında daha birşey anlatmanın lüzmu yok. Eline sağlık.

Türkiye'mizi gezdim motorumla, başıma yangından tut, buji ıslanmasına ve çalıştıramamaya kadar birçok şey geldi. Siz istediğiniz kadar plan yapın, olacak olanı engelleyemiyorsunuz ama müdahale edebilirsiniz. Son olarak uzun yola tavsiye olarak çok önemli bir noktaya dikkat etmenizi öneririm;

Mutlaka fazladan 1.5 litre su depolayın ve kolay ulaşılabilir bir noktada taşıyın. Ve yanınızda mutlaka kolay ulaşılabilir bir çakı yada multitool olsun !. Bunlara sahip olmasaydım motor üstünde yanmış bir beden olarak haberlerde görürdünüz beni. Planlı bakımlarınızı yapın, ama plansız da yapabilecek beceri, alet ve bilginiz olsun kısaca. Selametler.

Motosikleti
D400
Yağ değişimi / kontrolü

Yukarda bilmeli/ yapmalı dedikelrimi alıntılayıp Kopmaz, Kezmez atmaz, bilmeniz ŞART DEĞİL demişsiniz.

şimdi de yazdıgınızı eleştirmedim diyorsunuz.

Dediğime karşı cevap vermişsiniz, bilginiz olsun buna eleştiri denir. Eleştirmek "hayır Arndiol yanılıyorsun" cümlesini kurmak demek değildir, benim söylediğim şeyleri alıntılayıp dediklerimin tersini söyleyip ŞART DEĞİL demeniz de benim bilgimi ve fikrimi eleştiridir.

Ki ben bu konuda sizinle konusmuyorken yazımı alıp cevap verip dediğime karşıt cevap verdiğiniz halde bana "sen eleştirdin,, ben söylemedim" diyorsunuz.

Dediğim gibi konu gereksiz uzayacak, belli ki anlaşamayacagız. Siz bakımalrı yaptırıp lastik şişirmeyi bilmeden , zincir yağlamayı bilmeden motosiklete binen insanlardan olabilirsiniz (bilmiyorum öyle misiniz) ya da öyle insanlarla uzun yola cıkabilirsiniz.

Ben yapmam, ögrenmesi 1 dakika sürecek şeyi ögrenmeyen adama saygı da duymam. Siz beraber yol yapın, siz saygı duyun beni bağlamaz.

Eğer doğru bakımı doğru zamanda yapıyorsanız ve kullandığınız yedek parça olması gerektiği gibi ise, zinciriniz kopmaz, civatanız kesmez, sigortanız atmaz akünüz bitmez.

Bilmek her zaman faydalıdır. Şart değildir.

İsteyen istediği gibi çıksın uzun yola. Allah'ın çölünde motorda sıkıntı çıkınca anlar neyin ne olduğunu. Şahsi fikrim motordan anlamayan kişiyle yola filan gidilmez. O yol size zehir olur.

Motosikleti
D400
Şu yorumun altında daha birşey anlatmanın lüzmu yok. Eline sağlık.

Türkiye'mizi gezdim motorumla, başıma yangından tut, buji ıslanmasına ve çalıştıramamaya kadar birçok şey geldi. Siz istediğiniz kadar plan yapın, olacak olanı engelleyemiyorsunuz ama müdahale edebilirsiniz. Son olarak uzun yola tavsiye olarak çok önemli bir noktaya dikkat etmenizi öneririm;

Mutlaka fazladan 1.5 litre su depolayın ve kolay ulaşılabilir bir noktada taşıyın. Ve yanınızda mutlaka kolay ulaşılabilir bir çakı yada multitool olsun !. Bunlara sahip olmasaydım motor üstünde yanmış bir beden olarak haberlerde görürdünüz beni. Planlı bakımlarınızı yapın, ama plansız da yapabilecek beceri, alet ve bilginiz olsun kısaca. Selametler.

eyvallah hocam.
lastik kiti, şişirme aleti, yedek civatalar somunlar olmadan yola çıkmıyorum bende. çok uzun ise 1 litre yağ da atıyorum hatta motora her ihtimale karşı. Zaten yedek sigortası motorun avadanlığında var.
Riske girmem, sonra otobanda sağa çekmiş yardım için kedi yavrusu gibi bakan insanlardan oluruz :D

Özellikle arabacı tayfada bu var, hiçbirşeyini bilmiyorlar veriyorlar parayı yaptırıyorlar.

motosikleti kullanırken bir problem oldugunu sesinden duruşundan anlaması gerekir herkesin.

Fakat uzun yola çıkacak birisi en kötü bunları bilmeli;

Yağ değişimi / kontrolü

(bu yazdıklarımın hepsini bilmeseniz bile az bucuk anlamanız, zor bir anda en azından youtube acarak anlayarak değiştirmeyi kontrolü becerebilmeliler)

Bence temel olarak bunlar yeterli, zincir koparsa tamir etmek ne bileyim tesisatta ya da motorda birşey olduğunda müdahaleyi bilmek de faydalı ama bu biraz daha işin lüks kısmı.
Tek bir şey soracağım. Yanınızda yedek akü taşıyor musunuz?

Motosikleti
Aprilia Tuareg 660
bunlar biraz fukara dertleri parası olan adam alo der gelir yaparlar böyle şeyleri düşünmeye bile vakit harcamaz

Motosikleti
D400
Tek bir şey soracağım. Yanınızda yedek akü taşıyor musunuz?

hayır ama aküm biterse motoru vurdurabilirim ya da başka araçtan takviye yapabilirim çünkü kablom var.

Sonra en yakın akü satan yere giderim.

Bunların hiçbirinden anlamazsan yoldan geçenden hem takviye için destek hem de işi yapması için yalvarış yapman gerekir ya da sırf bi aküden gözü yaşlı çekici çağırırsın.

Dipnot: akü ölmüşse şarj olmuyorsa o başka bir konu o zaman da izmir'den 200 km'yi aşmamış isem telefonla akü getirmelerini isteyebileceğim arkadaşlarım var en olmadı çekici çağırırım.

bunlar biraz fukara dertleri parası olan adam alo der gelir yaparlar böyle şeyleri düşünmeye bile vakit harcamaz

Pazar günü, hem de Imola'da Formula1 yapılan bir gün, bir İtalyan ustayı evinden çıkartıp otobana getir, seni ben 2 hafta İtalya'da tatile yollayacağım, Streetfighter V4S kirası falan her şey dahil. =)

Daha Irak falan konuşuluyor...

ne güzel hayal dünyaları bunlar ya :)

Motosikleti
Aprilia Tuareg 660
Pazar günü, hem de Imola'da Formula1 yapılan bir gün, bir İtalyan ustayı evinden çıkartıp otobana getir, seni ben 2 hafta İtalya'da tatile yollayacağım, Streetfighter V4S kirası falan her şey dahil. =)

Daha Irak falan konuşuluyor...

ne güzel hayal dünyaları bunlar ya :)
sizin yeterince paranız yoksa ben napayım :ROFLMAO:

hayır ama aküm biterse motoru vurdurabilirim ya da başka araçtan takviye yapabilirim çünkü kablom var.

Sonra en yakın akü satan yere giderim.

Bunların hiçbirinden anlamazsan yoldan geçenden hem takviye için destek hem de işi yapması için yalvarış yapman gerekir ya da sırf bi aküden gözü yaşlı çekici çağırırsın.

Dipnot: akü ölmüşse şarj olmuyorsa o başka bir konu o zaman da izmir'den 200 km'yi aşmamış isem telefonla akü getirmelerini isteyebileceğim arkadaşlarım var en olmadı çekici çağırırım.
:D
Yani başka birisi olmadan sadece kendin çözemiyorsun. Mutlaka ya arkadaşa , ya satıcıya ya da tamirciye ya yoldan geçen bir araca ihtiyaç duyuyorsun. Akü değiştirmeyi bilmenin ne faydası oldu?
Issız bir yerde kaldıysan sen de otoban kenarında bekleyen garibanlar gibi olacaksın. Elinde telefon ( o da çekerse ) bekleyeceksin. Dediğim gibi yol çıkmadan akünü kontrol edip bakımlarını yapsaydın bunların hiç biri olmayacaktı.
Üzüldüm bak şimdi senin için. ( örnek olsun diye yazdım)

Neyse artık tartışmaya gerek yok. Japon ortaklı bir firmada 25 yıldır çalışan bir olarak ben sizin gözünüzden bakamıyorum.
Görüyorum ki sizde benim gözümden bakamıyorsunuz. O sebeple tartışmaya gerek yok.
Siz bildiğiniz gibi sürün ben de bildiğim gibi.

Motosikleti
D400
Yani başka birisi olmadan sadece kendin çözemiyorsun. Mutlaka ya arkadaşa , ya satıcıya ya da tamirciye ya yoldan geçen bir araca ihtiyaç duyuyorsun. Akü değiştirmeyi bilmenin ne faydası oldu?
Issız bir yerde kaldıysan sen de otoban kenarında bekleyen garibanlar gibi olacaksın. Elinde telefon ( o da çekerse ) bekleyeceksin. Dediğim gibi yol çıkmadan akünü kontrol edip bakımlarını yapsaydın bunların hiç biri olmayacaktı.
Üzüldüm bak şimdi senin için. ( örnek olsun diye yazdım)

Neyse artık tartışmaya gerek yok. Japon ortaklı bir firmada 25 yıldır çalışan bir olarak ben sizin gözünüzden bakamıyorum.
Görüyorum ki sizde benim gözümden bakamıyorsunuz. O sebeple tartışmaya gerek yok.
Siz bildiğiniz gibi sürün ben de bildiğim gibi.

Hep belli kısımlara cevap, birsürü şey yazılıyor sadece belli kısımlar :)

Akü dğeiştirmenin bilmenin faydasını söyleyeyim;

Birinicisi akü değiştirmek için genel olarak koltuğu ve kutup başlarını söküp yenisini takarsınız. Bunu bile berecemiyorsam utanırım.

Yoldan geçen birisini durdurmam gerekiyor evet, ama duran adama "abi durdurdum ama ben takviye de bilmiyorum" demem en azından.

Aküyü getirecek birisini buldugum zaman da "ama nolur değiştirmeyi bilen birisi getirsin" diye ağlamam. çünkü geldiğinde kendim yaparım.

Bunun bakış açısı vs. ya da gözünüzden bakmak ile hiçbir alakası yok. Ya da ona muhtaç buna muhtaç gerekli gereksiz vs. birşey değil.

Toplumsam olarak bir insan (erkek diyip cinsiyetcilik yapmıyorum) , 1 dakikada ögreneceği şey için muhtaç durumuna düşüyorsa benim gözümde vasıfsızdır.

siz istediğiniz kadar bakım yaptım şunu yaptım hatta param var çekici çağırırım vs. diyin.

Ben burada blok açmaktan, keçe yenilemekten, balata değiştirmekten bahsetmiyorum, siz 15 saniyelik sigorta değiştirmeyi bile eleştirdiniz.

Bir motorcunun bilmesi gereken en temel yağ, zincir, akü sigortayı bile bilmeye gerek yok modundasınız.

İşin ilginç yanı karşınızdakini eleştirip "ben bişi yapmadım" diyorsunuz.

kaçtır zaten tartışmaya gerek yok diyorum, en baştan yazmaacaktınız eğer "siz bildiğiniz gibi sürün ben bildiğim gibi" diyecekseniz .

Hep belli kısımlara cevap, birsürü şey yazılıyor sadece belli kısımlar :)

Akü dğeiştirmenin bilmenin faydasını söyleyeyim;

Birinicisi akü değiştirmek için genel olarak koltuğu ve kutup başlarını söküp yenisini takarsınız. Bunu bile berecemiyorsam utanırım.

Yoldan geçen birisini durdurmam gerekiyor evet, ama duran adama "abi durdurdum ama ben takviye de bilmiyorum" demem en azından.

Aküyü getirecek birisini buldugum zaman da "ama nolur değiştirmeyi bilen birisi getirsin" diye ağlamam. çünkü geldiğinde kendim yaparım.

Bunun bakış açısı vs. ya da gözünüzden bakmak ile hiçbir alakası yok. Ya da ona muhtaç buna muhtaç gerekli gereksiz vs. birşey değil.

Toplumsam olarak bir insan (erkek diyip cinsiyetcilik yapmıyorum) , 1 dakikada ögreneceği şey için muhtaç durumuna düşüyorsa benim gözümde vasıfsızdır.

siz istediğiniz kadar bakım yaptım şunu yaptım hatta param var çekici çağırırım vs. diyin.

Ben burada blok açmaktan, keçe yenilemekten, balata değiştirmekten bahsetmiyorum, siz 15 saniyelik sigorta değiştirmeyi bile eleştirdiniz.

Bir motorcunun bilmesi gereken en temel yağ, zincir, akü sigortayı bile bilmeye gerek yok modundasınız.

İşin ilginç yanı karşınızdakini eleştirip "ben bişi yapmadım" diyorsunuz.

kaçtır zaten tartışmaya gerek yok diyorum, en baştan yazmaacaktınız eğer "siz bildiğiniz gibi sürün ben bildiğim gibi" diyecekseniz .
Motosiklet kullanan pek çok kullanıcı vardır bu forumda akü değiştirmeyi bilmeyen. Bu insanlar utanmalı mıdır?
Size göre utanmalıdır.
Çok ilginç.

Motosikleti
Motosiklet kullanan pek çok kullanıcı vardır bu forumda akü değiştirmeyi bilmeyen. Bu insanlar utanmalı mıdır?
Size göre utanmalıdır.
Çok ilginç.
Abi bence de utanmalıdır. Ha utanmayacaksa, usta çağırmaya da erinmemelidir ve bunu saklamamalıdır. Mesela Rahmi Koç muhtemelen bilmez, çünkü bilmesine ihtiyacı yoktur; Ama bizler bilmeliyiz, çünkü ihtiyacımız olabilir. İnsanlar pratik olmalı, hayatta kalma yeteneklerini hiç yoksa sergileyebilmeli. :) Kendi malınıza, kendiniz karar veriyorsanız "temel" olarak bilmelisiniz. Troubleshooting kültürü yeni çıkan birşey değil, 1800'lerden beridir hayatımıza perçinlenmiş bir felsefe. Size kontrol, hakimiyet hissi yanında, para ve zaman tasarrufu sağlar. Çok mu kazanıyorsunuz, hesap yapın; Tatilinizde yolda kalma saatinizi ve ustalık giderlerinden fazla kazanmıyorsanız, bilmek durumundasınız. Bu, bu kadar basit. Buna rağmen bilmemek bir tutumdur, tercihtir, istikrardır.

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
Abi bence de utanmalıdır. Ha utanmayacaksa, usta çağırmaya da erinmemelidir ve bunu saklamamalıdır. Mesela Rahmi Koç muhtemelen bilmez, çünkü bilmesine ihtiyacı yoktur; Ama bizler bilmeliyiz, çünkü ihtiyacımız olabilir. İnsanlar pratik olmalı, hayatta kalma yeteneklerini hiç yoksa sergileyebilmeli. :) Kendi malınıza, kendiniz karar veriyorsanız "temel" olarak bilmelisiniz. Troubleshooting kültürü yeni çıkan birşey değil, 1800'lerden beridir hayatımıza perçinlenmiş bir felsefe. Size kontrol, hakimiyet hissi yanında, para ve zaman tasarrufu sağlar. Çok mu kazanıyorsunuz, hesap yapın; Tatilinizde yolda kalma saatinizi ve ustalık giderlerinden fazla kazanmıyorsanız, bilmek durumundasınız. Bu, bu kadar basit. Buna rağmen bilmemek bir tutumdur, tercihtir, istikrardır.
En azından kışın kullanmıyorsa akü kutup başlarını sökmeyi falan bilmesi gerekir sanki?

Motosikleti
En azından kışın kullanmıyorsa akü kutup başlarını sökmeyi falan bilmesi gerekir sanki?
Örnekleri basite indirgediğimizde aslında cevap nasıl da ortaya çıkıyor. :)

El becerisi isteyen çok matah şeylere gitmeyelim, 1 tornavida, 8-10-13 lokma soket, alyen. Bunları sıyırtmadan kullanmak fazlasıyla yetiyor tamirat yapmaya.

Bu araçlar kul yapısı neticede, Allah yapısı bile bir zamandan sonra bozuluyor, gözlük takıyoruz, ilaç kullanıyoruz; Kul yapısı pekala arıza yapabilir. Çok basit müdahalelerle tekrar işlevli hale getirebiliyoruz işte.

Motosikleti
D400

yok yahu olur mu bakımını yaparsan ona da gerek yok

bakımını yaparsan motosiklete hiçbişi olmaz

bakımını yaptıgın motor 10 milyon km hatasız gider yolda bırakmaz.

bakım bakım bakım

Kullanılmayan motorun kutup başlarını sökmek, önleyici bakımdır. Bazı arkadaşlar bakım dendiği zaman sadece servise gididip yağ su değiştirmek zannediyor. Olaydan çok farklı noktalardayız. O yüzden gerek yok tartışmaya.
Detaylı bakımla ilgilenenler için TPM ile ilgili bir link ekliyorum. Oradan okuyup ekendilerini geliştirsinler.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar