Uzun yola çıkacak motosikletçi temel bakımı bilmeli mi?

Motosikleti
Triumph Tiger 800XRx
Sohbet sırasında şunu fark ettim: Arkadaş motosikletinin hangi yağı kullandığını, zinciri nasıl/neyle yağlayacağını, lastik ebatlarını ve basınçlarını gibi temel konuları neredeyse hiç bilmiyordu. “Ben bu işleri hep ustaya/servise bırakıyorum” dedi.
Bu kadar temel konuları bilmeyen adamın motosiklet ile hacca gitme hikayesi karıncanın hac hikayesinden pek farklı olmaz diye düşünüyorum🤣🤣

Motosikleti
Yamaha yzf R25
Bugün 09:28'de attıgıız mesaja bakarsanız siz beni eleştirdiniz, ben size herhangi birşey demeden siz mesajımı alıntılayıp dediğimi yargıladınız. Oradan başladı zaten bu konuşma.

Ee evet kendi yorumum, kanun koyucu değilim prenseslerin uzun yola cıkmasına engel olamam da bi zahmet kendi yanımda gezdireceğim adama da karar veriyim izin verirsen?
Hataydan gidecek adam bu kadar düşünmedi .

Motosikleti
Ns200 15"
Abiler bilirsinizki motosiklet ve otomobillerde her işi kendim yapan birisiyim, elbette yolda kaldık mı kaldık fakat her kaldığımızda çözüp devam edemedik.

Bakımlı araç her daim iyidir ve problem açma olasılığı düşüktür, yolda giderken size güven verir. Bakımlı bir aracın yüksek süratte gidişi, duruşu ve viraj alması başkadır. Sırf bu sebeplerden ötürü bakımları eksiksiz ve zamanında yapılmasını tavsiye ederim.

Konu başlığındaki olayda bence bir araç kullanıcısı temel unsurları bilmeli, en basitinden aracın genel kontrollerini yapmayı bilmeliki eksiklikten ötürü can ve mal kaybına sebebiyet verecekler durumlar yaşamasın.

İşi anlamak sizi yüklü masraflardan veya uzun sürede yaptıracağınız işlerden korur, başıma gelen olayların liste şeklinde yazayım.

Spontini'de yaşadıklarım:

Kayış koptu yolda kaldım
Güç rölesi arızalandı yolda kaldım
Şarj kesti yolda kaldım
Enjektör tutucusu kırıldı yolda kaldım
Yolda giderken buji piposu çıktı kısa süreliğine yolda kaldım

Bu listede yaşadıklarım kayış ve şarj kesme olayı haricinde öngörülebilir durumlar değil.

Yakınımın BMW 320D si ile yolda giderken arabadan mazot kokusu geldiğini söylediğimde müsait bir alana çekip mazot hortumunun delindiğini gördük, burada işi anlamanın ve malzemenin olmasının avantajı ile taksi ile eve gidip abimin arabası ile malzemeleri götürüp arabayı orada tamir edip harekete geçtik, burada işi bilmek çekici ücreti, tamircilerin kazıklaması ve 1-2 gün arabanın olmaması demekti.

Geçen günlerdede bizimkilerin Tipo ile bahsettiğim yakınım ile tura çıktık ve yoldaki sular yüzünden ateşlemeye su girdi (kaliteli buji kablolarıda pek satılmıyor, satılıyor olsa ateşleme asla etkilenmez) onu kurulamak için distribitör kapağı, buji kabloları ve tevzi makarasını söküp kurulayıp aracı çalıştırdım fakat aynı pek geçmeden aracın şarj kayışı koptu ve hararet artacağından ötürü yol almam çok zorlaştı, benzinliklere kadar aracı hızlandırıp ardından stop ederek 3 tane benzinlik gittim, en son gittiğim benzinlikte tırcılardan plastik cırt temin ederek cırtlardan devirdaimi döndürecek bir bağ kurup Engürücük'den Bursa merkeze vardık.

Kendi arabamda 1990 model W124, bununla Bursa İstanbul arası git gel şehir içi trafiğine girdim ve tek günde 400 kilometre yaptım hiç birde problem yaşamadım. Otoban hızım 140-180 arasıydı ve bütün sistemler bakımlı ve servis kılavuzuna göre toplandığım için güvenli ve konforlu seyahat aldım.

Kısaca bakım olası bir çok arızanın önüne geçecektir fakat arıza açmayacak manasına gelmemektedir. İşten anlamak bizi kurtarır fakat yanımızda gerekli olan bütün malzemeler varsa tecrübe işe yarayacaktır.

Motosikleti
Bmw R 1300 Gs
Alacaksın Bmw, en kucuk arızada hemen servisi arayıp bekleyeceksin bu kadar basit 🤣

Bazen akıl tutulmasından da yolda kalabiliyor insan, illa şu kadar bileceğim diye kasmayın.

Antalya da dinlendikten sonra yola çıkayım dedim, kontağı çevirdim, motor çalışmadı, bir kaç sefer açıp kapattım, yine tık yok.

Düşünmeye başladım, şimdi ne yapacağım, tamirci nereden bulurum diye epey bir zaman geçti, anahtarı çevirdikten sonra marş butonuna basmadığım aklıma geldi. Dalmışım araba gibi anahtarı çevirince çalışacağını zannettim. :ROFLMAO: :ROFLMAO: :ROFLMAO:

Şu yaşıma geldim kaç tane beyini olmadığı halde motor süren kişi gördüğümün sayısını unuttum.
Bu forumda bile halen birkaç tane yorum yapanı da var mesela.
O yüzden böyle şeylere takılmayın siz kendinizden emin olun gerisi fasa fiso

Motosikleti
Forza250-cygnusL
Kaç kişi hiç bir şey bilmeden uzun yola gitti de başına iş gelmedi? Peki kaç tane hiç bir şey bilmeyen gezgin tanıyoruz?
Böyle komik istatistiklerle yapmıyorsanız mühendislik çalışmalarını, böyle cevap sorularla da konuyu irdelemeye gerek yok sanki. :)
8 dersem ne olacak ki şimdi? benim bunu yaşayan, kendi motoru tamir etmek zorunda kalan 5 arkadaşım var desem ne değişecek?

Konuyu açan arkadaş da bize Hatay'a bile kendi sürmeden gidecek bir kişinin Suud'a gitmesini soruyor. İstanbul'dan Marmaris'e gitmekle ilgili değil bence soru.
Biz bilerek gittik te ne oldu ?..
Ufak tefek şeyleri hallettik..

Geçen yaz Ankara dönüşü CBF1000 le uşakta kaldım..Gece saat 01.00.... Işık yo , in ler çinleri kovalıyor... Yakalasa becerecekler.. Yakalayamadıkları için beni buldular...

Her ne kadar işi bilsem de statör yanığı çaresiz bırakıyor.. Yanımda yedek statör taşıyacak halim yok doğal olarak...
Çekici ile İzmire döndüm , izmirde ustama sardırdım , kendim değiştirdim..

Ha arkadaş suud a gidecekmiş..Elinden iş gelir gelmez , parası varsa her türlü halleder.. Hiç olmadı parasıyla kamyona falan yükler merkezi yere ulaşır..

Bu arada o kadar çok, hiç bir şeyden anlamayan gezgin tanıyorum ki ;) Arkadaşlarımdan da bir kaçı aynı dediğin gibi... Lastik patlasa tekeri söküp tamirciye götüremez... :)

Günümüz otomobilleri de aynı.. Kaçımız yolda arızaya müdahale edebiliyoruz ?.. Teknoloji diye iteledikleri şey para tuzağı... Her şekilde birilerine para kazandırmak...

1980 model 131 ler bile motor açılmadan 300- 400 bin km giderken, şimdiki yeni nesil araçların kaçı bu kadar km gidebiliyor ?..

131 le yolda kaldığımız zaman en azından kaputu açmaya cesaretimiz vardı...
Şimdi arıza lambası yandığında kıçımız tutuşuyor... Kaputu açamıyoruz , çünkü anlamıyoruz..

Demem o ki motosiklette de aynı olay var.. Arıza anında müdahale şansımız yok.. Ya usta çağırıyoruz ya da çekici ...

Ama bir takım önemli şeyleri bilmek de gerekli aslında... Daha doğrusu bilmekten ziyade , elinden iş gelmeli.. Bilmek , elinden iş gelirse fayda sağlar.. Yoksa kafa yormasına gerek yok... Cebini yorsun daha iyi..

Araba ile 1.000.000 (bir milyon ) km , Motosiklet ile 200.000 ( iki yüz bin km) yol tecrüben var....Hayatımda 1 kez bile yolda kalmadım...Her aracın bakımını günü gününe ve kullanma kılavuzundaki gerekliliklere göre yaptırın gerisini de kafaya takmayın

Motosikleti
Forza250-cygnusL
Araba ile 1.000.000 (bir milyon ) km , Motosiklet ile 200.000 ( iki yüz bin km) yol tecrüben var....Hayatımda 1 kez bile yolda kalmadım...Her aracın bakımını günü gününe ve kullanma kılavuzundaki gerekliliklere göre yaptırın gerisini de kafaya takmayın
Şanslıymışsın..
Sonuçta kul yapısı..
Her an her şey olabilir..

Ulan yillar once marmaris yolunda arabayla dinlenme tesisine mola icin durmustum,slovenya ve ukrayna plakali birisi africa digeri tenereli kadin suruculer gordum,birisi motorun altina tugla koymus arka janti sökuyordu dedim helal olsun harbi motorcu bunlar oyle uzaktan izledim bildigin benim diyen ustalara tas cikartir.

Biz hala uzun tura cikacak kisinin temel teknik bilmeli mi mevzusunu konusalim,

Bilecek aga temel de yetmez eli anahtar tutacak hee bilmiyorsa da otobuse ucaga gemiye her neyse ona binecek,yolda belde kepaze olmak var.

Hele hele konu basliginda ki gibi, gidilen rota ortadogu ulkeleriyse oyle bursa otobaninda cekici cagirmaya benzemez.çölun ortasinda bedevi gibi dikilir durursun,motor sana sen motora bakar durursun

Forumdan birisi seyahat konusuda bir baslik acmisti,ortadogudaki kirsal bir yerden aldigi benzinden kaynakli ariza oldugu ve pompanin tikandigi ile alakali bir seylerdi sanirim,depoyu sokup pompayi temizleyip ilk akaryakit istasyonuna kadar gitmis orada temiz yakit almis.

Mevzu motorun istedigi kadar bakimli olsun,on gorulemeyen anlik gelisen bir sorun olabilir.en azindan nerelere mudahele edilecek,telefondan bakilabilir,muhtemel senaryolar dusunulur,kritik yapilir falan.hee internetin cekmedigi bir noktaya denk gelirse yapacak bir sey yok.

Sahsen ben uzak rota(diger ulkeler)plani yapsam kullanacagim motor karaduzen,ecu su sensoru olmayan,karburatorlu klr650,xt600,2005 cbf500-cbf600,ilk jenerasyon transalp falan olurdu.tamiri basit sök tak olayi kolay.mudahalesi basit.

Son düzenleme:

Geçen yaz Ankara dönüşü CBF1000 le uşakta kaldım..Gece saat 01.00.... Işık yo , in ler çinleri kovalıyor... Yakalasa becerecekler.. Yakalayamadıkları için beni buldular...

Her ne kadar işi bilsem de statör yanığı çaresiz bırakıyor.. Yanımda yedek statör taşıyacak halim yok doğal olarak...

Ha arkadaş suud a gidecekmiş..Elinden iş gelir gelmez , parası varsa her türlü halleder.. Hiç olmadı parasıyla kamyona falan yükler merkezi yere ulaşır..

Bu arada o kadar çok, hiç bir şeyden anlamayan gezgin tanıyorum ki ;) Arkadaşlarımdan da bir kaçı aynı dediğin gibi... Lastik patlasa tekeri söküp tamirciye götüremez... :)

Günümüz otomobilleri de aynı.. Kaçımız yolda arızaya müdahale edebiliyoruz ?.. Teknoloji diye iteledikleri şey para tuzağı... Her şekilde birilerine para kazandırmak...

1980 model 131 ler bile motor açılmadan 300- 400 bin km giderken, şimdiki yeni nesil araçların kaçı bu kadar km gidebiliyor ?..

131 le yolda kaldığımız zaman en azından kaputu açmaya cesaretimiz vardı...
Şimdi arıza lambası yandığında kıçımız tutuşuyor... Kaputu açamıyoruz , çünkü anlamıyoruz..

Demem o ki motosiklette de aynı olay var.. Arıza anında müdahale şansımız yok.. Ya usta çağırıyoruz ya da çekici ...

Ama bir takım önemli şeyleri bilmek de gerekli aslında... Daha doğrusu bilmekten ziyade , elinden iş gelmeli.. Bilmek , elinden iş gelirse fayda sağlar.. Yoksa kafa yormasına gerek yok... Cebini yorsun daha iyi..

abi adam lastik basıncını bilmiyor motorun ya.. bu kadar klavyemizi yorduğumuza yazık.. :)

ek: bir de, sana demiyorum da, ekseriyetle yanıt yazanların bir çoğunun bu yolcuğulun nerede geçeceğine bakmadığını veya dikkate almadığını düşünüyorum. Akdeniz turundan bahsetmiyoruz, Nordkapp turu da değil. Aradaki farkı görmüyor insanlar sanırım.

Son düzenleme:
Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
abi adam lastik basıncını bilmiyor motorun ya.. bu kadar klavyemizi yorduğumuza yazık.. :)

Ben lastik basıncını unutmayayım diye xioami pompanın üzerine etiket yapıştırıp yazdım. :)
arka maşada bir etikette yazıyor ama hem çok küçük yazlarla yazmışlar hem de kirden çamurdan okunmaz zaten gözler iyi görse bile.

Motosikleti
D400

ek: bir de, sana demiyorum da, ekseriyetle yanıt yazanların bir çoğunun bu yolcuğulun nerede geçeceğine bakmadığını veya dikkate almadığını düşünüyorum. Akdeniz turundan bahsetmiyoruz, Nordkapp turu da değil. Aradaki farkı görmüyor insanlar sanırım.

konu bi yerden sonra standart uzun yola döndü o mesafeyi değil normal uzun yola bile "bilmeye gerek yok " a döndü :D

konu bi yerden sonra standart uzun yola döndü o mesafeyi değil normal uzun yola bile "bilmeye gerek yok " a döndü :D

Yani genişlettikçe genişleteceksek gezmek için motora binmek şart mı gibi sorular da soralım o zaman :D
motora binmek için gezmek şart mı?
motor sürmeseniz nolur sanki

Motosikleti
1190 ADV

Aküden bir voltaj göstergesi takmanı tavsiye ederim. Benim de başıma geldi stator yanması CBF 1000 ile, orijinal elcik ısıtma uyarı vermeye başladı voltaj düşük diye. O şekilde fark ettim. Fark etmesem bende yolda kalabilirdim.

Motosikleti
Forza250-cygnusL
Aküden bir voltaj göstergesi takmanı tavsiye ederim. Benim de başıma geldi stator yanması CBF 1000 ile, orijinal elcik ısıtma uyarı vermeye başladı voltaj düşük diye. O şekilde fark ettim. Fark etmesem bende yolda kalabilirdim.
Voltaj göstergesi zaten vardı.. 120 km hızda seyrederken önce farlar gitti... Sonra ABS uyarı lambası yandı...
En son da parklarda gitti..
Sonrasında motor yavaşladı durdu.. El ele baş başa kaldık... :)

Motosikleti
D400
Yani genişlettikçe genişleteceksek gezmek için motora binmek şart mı gibi sorular da soralım o zaman :D
motora binmek için gezmek şart mı?
motor sürmeseniz nolur sanki

forumda son dönemde açılan konulara bakarsak bu tür başlıklarda acılacak gibi geliyor :D

Motosikleti
1190 ADV
Voltaj göstergesi zaten vardı.. 120 km hızda seyrederken önce farlar gitti... Sonra ABS uyarı lambası yandı...
En son da parklarda gitti..
Sonrasında motor yavaşladı durdu.. El ele baş başa kaldık... :)

Geç farketmişsin o zaman yada akü zaten gidici durumdaymış. Stator yandıktan sonra akü min 100-150 km götürmesi gerek CBF1000'de. Hatta yurt dışında birisi evinden uzak bir yerde stator yanınca çekici parası ödemek yerine gidip en ucuzundan bir araba aküsü alıp arka koltuğa bağlamıştı.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar